Kerti konnektorok, elosztók, dugaljak

Utoljára frissítve: 2015 július 22, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
Kerti konnektorok, elosztók, dugaljak

Áram a kertben - A villanyszerelés alkalmával a kültéri terek energiával való ellátására nem minden esetben gondolunk teljeskörűen, építkezéskor-lakásfelújításkor elsősorban a belső hálózatok karbantartása vagy cseréje elsődleges. Pedig a szabadtérben is szükség van elektromos energiára, így célszerű biztosítani a kültéri áramvételezési lehetőségeket is, ezáltal válhat kényelmesebbé a kertes házban lakó ember élete!

A megoldást általában a hosszabbítóról történő üzemeltetés szokta jelenteni. Ez megfelelő is azokban az esetekben, ha szakaszos, időszakos a 230 voltról működő elektromos berendezés üzemelése, pl. a fűnyíró, sövénynyíró, hangfal, rádió, párásító, stb. esetében. Persze kényelmetlen, de a legtöbb kertben ez a helyzet, gondoljunk csak a jól ismert 10-20-25 méteres, narancssárga lengő hosszabbítókra.

Sajnos sokszor szükségmegoldásként a folyamatos üzemre tervezett elektromos eszközök is hosszabbítóról üzemelnek, ami igen rossz illetve balesetveszélyes megoldás. Ezek a szükségmegoldások az alábbi képen kialakult helyzeteket szokták eredményezni:

Kerti energiaelosztás olcsón

Hosszabbítóba bedugott beltéri elosztó egy karóra húzva, majd az egész egy vödörrel letakarva. Kétségkívül költséghatékony megoldás, bár a tószivattyú meghibásodása esetén a halaknak szikrázó jókedvük lehet, lévén ki tudja, hogy a hosszabbító által használt konnektor előtt milyen védelem (fi-relé, kismegszakító) van kialakítva.

Az ilyen balesetveszélyes szituációk elkerülése végett célszerű a kültéri villanyszerelést jó előre alaposan átgondolni és megtervezni, de ha véletlenül mégis későn gondolkodunk, még abban az esetben is van mód az elegáns és biztonságos áramvételezési pontok kialakítására, különböző kerti elosztók igénybe vételével.


Kerti konnektorok, elektromos berendezések megtervezése

Nincs két egyforma kert, így mindenkinek más-más igényei és szükségletei vannak az elektromos berendezéssel kapcsolatban, ezért nehéz egy összefoglaló útmutatót adni, hogy mire is van szükség. A legjobb, ha még a tervezési szakaszban felkeresünk egy villanyszerelőt és átbeszéljük vele, hogy mit szeretnénk üzemeltetni, hogy már a kertépítés közben le lehessen fektetni az elektromos kábeleknek a gégecsöveket, illetve a lámpák és elosztók talapzatát el lehessen ásni.

Az alábbi listán érdemes átfutni a tervezés megkezdése előtt:

 • Mekkora a kert? Ez azért lényeges, mert esetlegesen már a beépített vezetékek keresztmetszetén is növelni kell, hiszen egy nagyobb kertben már kialakulhatnak 100 méter fölötti kábel hosszúságok is, ráadásul több kötéssel.
 • Ha a fűnyíráshoz elektromos fűnyírót használunk, úgy érdemes ~5-8 méterenként egy konnektorral tervezni, mert nagyon kényelmetlen több tíz méter kábelt állandóan magunk után húzgálni.
 • Lesz-e kerti tó? Ha igen, akkor annak külön elektromos elosztószekrény kell, kismegszakítóval, fi-relével és minimum 4-6 darab konnektorral: tószűrő, UV lámpák, szivattyú, skimmer, tóvilágítás, stb.
 • Öntöző, csepegtető: a mai rohanó világban már szinte elképzelhetetlen, hogy automata öntözőberendezés nélkül építsünk kertet, hiszen nincs idő naponta kétszer órákon át locsolni. Az öntöző és csepegtetőrendszerek leveszik a vállunkról ezt a terhet, rengeteg időt takarítanak meg, és hogy a cikk témájához is kapcsolódjunk: szintén igényelnek néhány dugaljat. Vezérlőnként egy darab konnektorra lesz szükség, és ha fúrt kútból tápláljuk az öntözést, akkor a búvárszivattyúnak vagy merülőszivattyúnak is kell 1 db konnektor.
 • Világítást is ki kell alakítani a kertben, ha tervezzük, hogy egy-egy alkalommal estébe nyúló bulit, szalonnasütést szervezünk. A kerti lámpákat 3-5 méterenként érdemes egymástól elhelyezni, hogy a megfelelő megvilágítás mindenhol adott legyen. Ügyeljünk rá, hogy a világítás több helyről is kapcsolható legyen: pl. ha a happening közben besötétedik, ne kelljen a kert hátuljáról erősen illuminált állapotban előrebotorkálni a kerti világítás kapcsolójához.
 • Elektromos főzőcske: egyre inkább terjednek a kerti elektromos grillek, sütők. Ha ilyenben gondolkodunk, jelezzük ezt is a villanyszerelőnek, mert vastag kábel, esetleg három fázis kivezetése is szükséges lehet.
 • Jakuzzi: szintén érdemes vezetékkel felkészülni a kerti masszázskádakhoz is. Főleg a fűtése szokott igen energiaigényes lenni.
 • UV lámpák, rovarcsapdák: még ha rossz vendéglátók vagyunk is, az éjszakai illetve késő délutáni rendezvényeken biztosan számíthatunk szúnyogokra és más kedves szárnyas jószágokra, melyek általában a vérünkkel táplálkoznak. Ellenük jól használhatóak a különböző UV lámpával működő elektromos rovarcsapdák. Ezekhez is készüljünk fel egy-két konnektorral.
 • Őszi-téli menet: bár én a meleget szeretem, van az én ismerősi körömben is néhány elvetemült, aki nyugodtan leáll a januári hóesésben este pörköltöt főzni. Nyilván megfelelő alkoholos befolyásoltság mellett ez egy darabig vállalható, de a sofőröknek (asszonyoknak) nem árt ha van valami fűtőtest, egyébként nem lesz aki hazavisz bennünket. Az elektromos fűtés viszonylag könnyen mozgatható, nem túl drága, de energiaigényes, így érdemes erre is felkészülni kábellel.
 • Szórakoztató elektronika: ha már a kerti partikról beszéltünk akkor említsük meg, hogy szükség lehet némi muzsikára. A hangosítás is konnektort igényel, illetve a merülőben lévő telefonok töltése is.
 • A kert építése közben húzzunk be lépésálló (fekete színű) gégecsövet, mindenhová. A gégecső filléres tétel, legfeljebb nem húzunk bele kábelt, elfér a föld alatt. Elásni szintén nem okoz problémát: egyrészt nem kell túlságosan mélyre, másrészt ha a kertészek úgyis feltúrják az egész kertet, akkor már nem probléma lefektetni a gégecsöveket sem.

Szóval csak erre a "néhány" feladatra kell felkészülni tervezés során. Érdemes jól átgondolni a feladatokat, mert a lista lehet, hogy még így sem teljes.

Lámpával egybeépített kerti konnektorok

A konnektorok elhelyezése is problémás lehet, hiszen nem minden esetben áll rendelkezésre egy falfelület, ahová fel tudjuk őket fúrni, főleg a kert közepén. Egy huszáros vágással azonban ez könnyedén megoldható: érdemes olyan lámpatesteket beépíteni, melynek az oldalán már eleve konnektor került kialakításra.

Konnektorral egybeépített kerti lámpa.

A Bonn lámpa családból például van konnektorral és anélkül készült változat, illetve oldalfali kivitel. Ezzel a családdal például szépen meg lehet oldani a teljes kert világítását, de a cikk alján lesznek még linkelve hasonló termékek.

Arra azonban figyeljünk, hogy ezeknek a lámpatesteknek egy része úgy van kialakítva, hogy csak akkor van áram a konnektorban, ha fel van kapcsolva a világítás. Ennek nem tudom mi az értelme, de könnyedén átköthetőek, oly módon, hogy külön vezeték kerül a világításhoz és külön a konnektorokhoz, ezáltal függetlenítve egymástól a két áramkört.

Kerti elosztó oszlopok

Ha nem kívánunk konnektorral egybeépített lámpákat használni, úgy a kerti elosztó oszlopok nyújthatnak megoldást. Ezek általában 2-4 darab konnektorral felszerelt fém oszlopok, melyek különböző színekben kaphatóak. Ezen kerti elosztó oszlopok vízvédettsége IP44, ez azt jelenti, hogy legfeljebb fröccsenő víz elleni védelemmel rendelkeznek!

Kerti elosztó oszlop 2-4 darab konnektorral.

A talpas elosztó oszlopoknál, és a fenti lámpával egybeépített konnektoros oszlopoknál arra kell nagyon figyelni, hogy stabil alapjuk legyen. Érdemes betonozni alájuk, hogy kényelmesen kibírják azt, hogy beledugjuk a dugvillát, ne boruljanak fel, mozduljanak el nagyobb erőbehatásra sem.

Kerti konnektorok, elosztók utólagos beépítése

Még a leggondosabb tervezés mellett is előfordul, hogy nem elég a beépített dugalj mennyiség és további 230 voltos dugaszolóaljzatokra lenne szükség. Ebben az esetben használhatjuk a leszúrható elosztó oszlopokat vagy a cikk első képén is megtekinthető kőhatású elosztó dobozt. Mindkettőről tudni kell, hogy eleve egy dugvillával csatlakoznak a 230V-os hálózathoz, és általában 1 méter vezetéket tartalmaznak, így használatuk alapesetben korlátozott. Azonban egy villanyszerelő mindkét típust át tudja úgy alakítani, hogy hosszabb kábellel működjön, vagy eleve be tudja kötni a hálózati áramba, hiszen mindkét termék szerelhető, szétszedhető.

A leszúrható elosztóknak nincs talpuk, egy földbe szúrható rúd segítségével rögzíthetőek. A leszúró cöveknek köszönhetően gyorsan és egyszerűen felállítható, használaton kívül pedig ugyanezen beszúró botnál fogva el is távolítható, tehát bármikor és könnyedén áthelyezhető, ha útban lenne. Alkalmas az áram kültéren történő elosztására ideiglenes esetekben. Az aljzatok fröccsenő víz elleni védelmét a lecsapódó fedél védi.

A kő formájú hálózati elosztó kerti és kültéri használatra lett tervezve. A kőhöz hasonlító hálózati elosztó kő formájának köszönhetően szinte észrevétlenül, mégis dekoratívan illeszkedik a természetes környezetbe, így kedvelt kiegészítője a kerti villamos rendszernek. A dekorkő alsó nyílásain kivezethetjük a kábeleket, a mágneses záródású ajtóval pedig el is takarhatjuk a bedugott dugaljakat, így még diszkrétebben biztosít 230 volt feszültséget eszközeinknek!

Időkapcsolós kerti elosztók

A világítás vagy egyszerűbb öntözés, csepegtetés akár automatizálható is pl. egy leszúrható időkapcsolós elosztó segítségével. Ebből létezik oszlopos kivitel is, mely stabilabban rögzíthető. Véleményem szerint az öntözést érdemesebb egy kifejezetten erre készült vezérlőre bízni, azonban a különböző kerti világításokhoz megfelelő lehet ez az időkapcsolós megoldás.

Az időkapcsolós dugaszolóaljzatok előnye, hogy a bedugott eszközt a beállított időben felkapcsolja, a beállított időtartam leteltét követően pedig automatikusan lekapcsolja. A mechanikus kapcsoló órával rendelkező típusok jellemzően negyed órás intervallumban adnak lehetőséget a kapcsolásra, a hozzá csatlakoztatott elektromos fogyasztót tehát 15 perces időközönként tudjuk ki-bekapcsoltatni.

Az időkapcsolós megoldások energiatakarékosak, valamint a felhasználó kényelmét szolgálják, hiszen nem kell gondoskodni az elektromos készülék állandó fel- és lekapcsolásról.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
E27
IP44
50 cm
Bonn kültéri állólámpa (E27) fekete, 50 cm + 2 db konnektor
Raktáron: 2 darab
Ár: 24 490 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
IP44
1.5 méter
3x1.5 mm2
2 darab
Kültéri, kerti leszúrható elosztó 2-es (IP44)
Raktáron: 2 darab
Ár: 4 690 Ft /darab
Vásárlói képek
Rábalux Bonn 50 cm magas kerti lámpa konnektorral.Rábalux Bonn kültéri lámpa konnektorral a kerti tó és a kerítés között.A zöld bokrok között egy konnektoros kültéri lámpa bújik meg.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
826.100+ elégedett vásárló
460.600+ raktáron lévő termék
211.100+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése