Épületdíszítési kisszótár

Utoljára frissítve: 2012 június 11, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Kisszótár az épületdíszítés, homlokzatfelújítás, belső átalakítás során hallható kifejezésekhez, idegen szavakhoz.
Ablakdísz szett: polisztirol díszlécek felhasználásával különböző díszes ablakkeretező szetteket is összeállíthatunk, amelyekkel kiemelhetjük a homlokzaton lévő ablakokat. A síkfali lécek mellett különböző ékkövek, konzolok és oszloptalpak alkalmazásával tehetjük díszesebbé az összeállítást.
Árkád: Oszlopokon nyugvó boltívsor.
Ékkő: Ablakok, ajtók fölé elhelyezhető díszítőelem. Zárókő, középdísz, középkonzol néven is ismert.
Fuga: A téglák közötti vízszintes vagy függőleges hézag; illesztés, ereszték.
Fugázás: Hézagolás, tömítés.
Gehr vágó: A díszítőelemek beépítésekor a sarkokban a léceket 45 fokban el kell vágni. A vágást egy gehrvágó ládában (gérvágó láda néven ismertebb) célszerű elvégezni.
Glett: Falsimító anyag.
Glettelés: Vakolat egyenetlenségeinek eltüntetése (kétszer rostált anyag felhordását követően cement és víz pépes keverékével készre simítják a beton felületét).
Habarcs: Mész, cement és homok vizes keveréke.
Hófogó: Az ereszcsatorna fölé, a cserepek közé szerelt vagy a cserépen levő, a cserepek síkjából kiálló összefüggő szerkezet az olvadó hó megfogására.
Holker, holkersimító: élek, sarkok kialakítására való ívhúzó szerszám.
Holkerléc: A mennyezet és a fal találkozását elfedő, hátoldalán anyagában kikönnyített díszléc. Saroktakaró funkciója miatt sarokléc néven is ismert.
Homlokzatléc: a házak kültéri oldalára ragasztható síkfali díszítőlécek összefoglaló neve. Funkciója szerint lehet osztóléc, amellyel szinteket - festéseket különíthetünk el, lehet párkányléc, amely az ablak alatti párkányok díszes kialakítására ad lehetőséget, illetve keretező léc, amellyel az ablakok körüli területet díszíthetjük.
Karnistakaró léc: A függönytartó karnis eltakarására szolgáló, mennyezethez rögzíthető díszléc. Karniskerülő diszlec néven is ismert.
Kérgesítés: A díszítőelemek élettartalmát, külső behatásokra való ellenállását megnövelő eljárás. A kérgesítés felhígított polisztirol ragasztóval történik legalább 2-3 rétegben.
Konzol: Tartópillér, de habkönnyű anyagból készült típusa csak díszként szolgál. Díszlécek záróelemeként, ablakok középdíszeként felhasználható kisméretű stukkók.
Kváderkő: Faragott, pontosan illeszthető kő, pillérek tetején lévő talpkő, melyen a pillér nyugszik. A kváderköveket sarokkő, sarokkocka, díszkocka néven is ismerik, mivel gyakran az épület sarkának védelme-díszítése érdekében került felrakásra.
Kváderozás: Faragott kövekből alkotott falazat vízszintesen végigfutó, függőlegesen szakaszos hézaggal.
Lambéria: Fából, műanyagból hornyos-csapos szélekkel kapcsolódó keskeny léc, többnyire falak belső burkolására.
Oszlop: Hajdanán tartó funkcióval bíró, mára azonban térmegosztási tulajdonságai, monumentális megjelenése miatt alkalmazott díszítőelem.
Oszlopfej, oszloptalp: Az oszloptörzs záró díszítései, amellyel kompletté tehetjük az oszlopokat. Kínálatunkban köríves lépcsős oszlopfők és -talpak, Ión és Korinthoszi mintával díszített oszlopfejezetek is megtalálhatóak.
Polisztirol ragasztó: A hőszigetelőlapok és díszítőelemek felragasztására alkalmas, zsákos ragasztóanyag pl: Thermotek, Dryvit, Isotech kültérre. Beltérre: vízbázisú fugatömítők, ragasztók pl.: Soudal
Polisztirol: Expandált - hőre lágyuló - cellás szerkezetű polisztirol keményhab hőszigetelőanyag. Alapanyaga a vegyi alapanyaggyártók által előállított kemény fehér gyöngy, ami hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltető adalék. Előhabosítás során a gőzzel hőkezelt gyöngyöcskék megpuhulnak és a hőmérsékletnövekedés hatására a pentán gázzá alakulva "felfújja" azokat. A mintegy 10-szeresére duzzadó gyöngyszemcsén belül, apró cellák alakulnak ki. Az így képződő előhabosított gyöngy 3-6 mm átmérőjű.
Mikor a hőkezelés megszűnik, a gyöngyök kérge megkeményedik és a hajtóanyag, a lehűlés következtében összehúzódik. A nyomáskiegyenlítődés folytán a kemény héjú gömbbe levegő diffundál s így a térfogat kb. 97%-ban levegő lesz.
A megfelelő idejű pihentetés során a gyöngyök kihűlnek, leadják a gőzölés során felvett nedvességet, és ezt követően történik a következő hőkezelés, a tömbösítés.
Zárt formában újabb gőzölésnek teszik ki, a beadagolt előhabosított gyöngyöt. Az újabb kiterjeszkedés során a zárt forma adta keretek között, korlátozott térfogatnövekedésre lesz csak képes. A zárt tér miatt, a kiterjeszkedés energiája folytán a szemcsék összepréselődnek, összehegednek.
Rejtett világítás: A rejtett módon elhelyezett fényforrások falról visszaverődő fénye kellemesebbé teszi a helyiség atmoszféráját. A rejtett világításokat jellemzően oldalfalakra, mennyezetre szerelik, de telepíthetőek gipszkarton álmennyezetekbe és polisztirol díszítőlécekbe egyaránt.
Rozetta: Szirom, vagy rózsaszerű díszítőelem épületen belül és kívül, gipszből, műanyagból. A rozettákat beltérben a mennyezeti csillár talpazatához szokták ragasztani. Kör és ovális alakban is megtalálható, leggyakrabban virág- és növény motívumokkal díszített mennyezeti dísz.
Sarokív: az egyenes, oldalfali díszítőlécekből kereteket (ablakkeret, tükörkeret, képkeret) is kialakíthatunk. Az összeillesztéshez választhatjuk az egyszerű 45°-os gérvágást, vagy a profilazonos sarokelemeket, amelyekkel szintén kialakíthatóak a sarokfordulók. A különböző sarokívekkel díszes hatást érhetünk el.
Spachtli: spakli, spakni néven is ismert. Simítókés, kaparókanál.
Stukkó: épületeken, kültéri és beltéri falakon egyaránt alkalmazott plasztikai elem. A falak és mennyezet tagolásában, díszítésében játszanak szerepet. Hajdanán gipszből és kőből készült, mára habkönnyű anyagokból gyártják, pl. hungarocell, nikecell, polisztirol, poliuretán, styropor, stb. A stukkó megjelenése rendkívül sokrétű, saroklécek, osztólécek, párkányelemek, oszlopfejek, rejtett világítások, mennyezetrozetták és egyéb ajtódíszek, apróbb fali díszek formájában találkozhatunk vele. A habdíszek felhelyezése egyszerű és ára is elérhető.
Travertin: Sárgásfehér, könnyű, forrásvízi mészkő - jól faragható, épületszobrász-kőburkoló alapanyag.
Vakolás: A fal felületi egyenetlenségeit habarccsal eltüntetik, simára dolgozzák.
Vízorr: Párkányok, könyöklők alján kialakított esővíz elvezetésére való horony. Egyes díszlécek, homlokzatlécek vízorros kialakítással készülnek.
Ajánlott termékeink
1.
Poliuretán
20 mm
100 mm
20 cm
Termékminta: Parkettaszegély léc (CR 942) kemény poliuretánból
Raktáron: 3 darab
Ár: 990 Ft /darab
2.
HDPS
13 mm
50 mm
20 cm
Termékminta: Parkettaszegély léc (HCR 505) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 10 darab
Ár: 390 Ft /darab
3.
HDPS
18 mm
78 mm
20 cm
Termékminta: Parkettaszegély léc (HCR 507) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 9 darab
Ár: 690 Ft /darab
4.
HDPS
16 mm
90 mm
20 cm
Termékminta: Parkettaszegély léc (HCR 508) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 4 darab
Ár: 690 Ft /darab
5.
HDPS
19 mm
129 mm
20 cm
Termékminta: Parkettaszegély léc (HCR 509)  kőkemény HDPS anyagból
Raktáron: 2 darab
Ár: 1 100 Ft /darab
6.
HDPS
18 mm
150 mm
20 cm
Termékminta: Parkettaszegély léc (HCR 510) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 8 darab
Ár: 1 100 Ft /darab
7.
HDPS
22 mm
100 mm
20 cm
Termékminta: Parkettaszegély léc (HCR 511) kőkemény HDPS anyagból, csempéhez is!
Raktáron: 5 darab
Ár: 690 Ft /darab
8.
Poliuretán
20 cm
77 mm
43 mm
Kültérre is
Termékminta: Poliuretán díszléc (C 728) sarokba
Raktáron: 6 darab
Ár: 790 Ft /darab
9.
Poliuretán
20 cm
76 mm
20 mm
Kültérre is
Termékminta: Poliuretán díszléc (CR 779) oldalfalra
Raktáron: 9 darab
Ár: 990 Ft /darab
10.
Poliuretán
20 cm
54 mm
15 mm
Kültérre is
Termékminta: Poliuretán díszléc (CR 807) oldalfalra
Raktáron: 3 darab
Ár: 490 Ft /darab
11.
Poliuretán
20 cm
94 mm
33 mm
Kültérre is
Termékminta: Poliuretán díszléc (CR 844) oldalfalra
Raktáron: 5 darab
Ár: 1 290 Ft /darab
12.
Poliuretán
20 cm
102 mm
155 mm
Kültérre is
Termékminta: Poliuretán díszléc (P 833) sarokba
Raktáron: 6 darab
Ár: 1 990 Ft /darab

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
832.800+ elégedett vásárló
468.100+ raktáron lévő termék
212.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése