Energiacímkék bemutatása

Utoljára frissítve: 2014 április 04, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek
2014. március 1-től érvényes energia címkék bemutatása

2014. március 1-től az összes lámpatestet és fényforrást energia fogyasztás címkével (energiacímke) kell ellátni. Az energia címkéket a 874/2012/EU rendelet szabályozza, mely rendeletet teljes egészében megtekinthetik az előző linken. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóság szerint a rendelet hatálya nem terjed ki a 30 lumen alatti lámpák és LED modulokra, azonban csak akkor, ha nem világítás céljára forgalmazzák őket. Ez egy kicsit nehezen értelmezhető, hiszen ugyanazt a LED diódát lehet visszajelző fényként is értékesíteni (ekkor nem kell rá címke), illetve lehet világítási célú fényforrásnak is értékesíteni (ekkor kell rá címke). Biztos, ami biztos, mi a 30 lumen alatti fényáramú termékeket is elláttuk energia címkével, ebből baj nem lehet.

Az új címkék típusait szeretnénk bemutatni, megmagyarázni, hogy egy-egy felirat mit is jelent, hiszen sok olyan terméken is energiacímkét találunk, ami önmagában nem fogyaszt áramot.

Energia címkék az internetes áruházunkban

A rendelet célja, hogy a fogyasztó könnyen össze tudja hasonlítani a különböző fényforrásokat, és energiahatékonyságukat szem előtt tartva tudjon választani a kínálatból.

Nagyon sokat gondolkodtunk rajta, hogy milyen formában oldjuk ezt meg, hiszen a dobozok rendelkezésre állnak, le kell őket fotózni és a többi, nagyítható kép közé tenni. El is kezdtük, azonban az első néhány termék elkészülte után rájöttünk, hogy ez a megoldás nem lesz jó: túl sokat kell kattogtatni a vásárlónak, mire a címkéhez jut.
Ezért újrakezdtük a munkát, és legyártottuk az összes termékhez a címkét, majd közvetlenül a nagyítható képek alá beszúrtuk, hogy a címke látszódjon nagyban a termék képe mellett:

Energia osztály címkék megjelenítése internetes áruházunkban

A fenti módszerrel könnyedén áttekinthetőek a termékinformációk, illetve a termékkép, az ár és az energia címke is. A válogatás további megkönnyítése érdekében érdemes használni a termék neve alatti lapozó linkeket (a fenti fotón jelölve). A lapozással az egy kategóriában lévő termékek között lépkedhetnek egyesével, így könnyen összehasonlíthatóak a különböző termékek.

Energia hatékonysági címkék

Az alábbi energiahatékonysági címkékkel már biztosan mindenki találkozott, ehhez hasonló címkékkel rendelkeznek pl. a háztartási gépek (mosógépek, hűtők, stb.) is. Értelemszerűen a magasabb osztályú termék jobban hasznosítja az energiát, így, ha egyébként minden műszaki paraméter megegyezik, akkor jobban megéri a magasabb osztályú terméket választani. A besorolás (A++)-tól (E)-ig terjed. A címkéken feltüntetésre kerül még a gyártó kódja és a termék cikkszáma is, illetve az 1000 órára (egy évre) vetített energiafogyasztás is kW-ban.

Energiacímke A++ energia osztályú fényforrásokhoz Energiacímke A energia osztályú fényforrásokhoz Energiacímke B energia osztályú fényforrásokhoz Energiacímke D energia osztályú fényforrásokhoz

A fenti típusú címkék tartoznak az összes olyan világítástechnikai termékhez, mely valamilyen foglalattal van ellátva, tehát cserélhetőek. Ilyenek pl. hagyományos E27-es, E14-es, GU10-es, GU5.3-as foglalattal ellátott fényforrások.

LED-del egybeépített lámpatestek energia címkéi

A különböző leddel egybeépített lámpatesteknél sajnos megszűnik az osztályba sorolás és az éves energiafogyasztás feltüntetése. Egyszerűen nem tudjuk elképzelni, hogy ezekben az esetekben a jogalkotó miért nem tartotta fontosnak az osztályba sorolást, hiszen minden adat rendelkezésre állna. A rendeletben megadott képlettel lehetne számolni, hiszen ismert a sugárzási szög, a lumen érték és a fogyasztás is. Sajnos minden ilyen lámpatest egy energiaosztály címkét kapott, összehasonlításra alkalmatlan, azonban legalább a rendelet számát kötelezően fel kell tüntetni...

Ettől a kategóriától kezdve az energiacímkén megjelennek a különböző feliratok, mely feliratoknak magyarországi értékesítés esetén magyarul kell megjelenniük, így búcsút mondhatunk a nemzetközi dobozoknak, minden országban minden termékhez külön dobozt kell készíteni. Ez természetesen növeli a csomagolási költségeket, illetve nehéz helyzetbe hozza az olyan kereskedelmi céget aki több országba is exportál kis darabszámú terméket.
A feliratból megtudhatjuk, hogy ez egy leddel egybeépített lámpatest, mely ledet nem lehet cserélni.
Energiacímke a leddel egybeépített lámpatestekhez.

Üres lámpatestek címkéi

A rendelet kimondja, hogy a foglalattal ellátott, azonban fényforrást nem tartalmazó (tehát energiát nem fogyasztó) termékeket is el kell látni energia címkével. A címkének azt kell tartalmaznia, hogy a lámpatest milyen energia osztályú fényforrás fogadására alkalmas.

Érdemes ezt a címkét jól szemügyre venni, hiszen itt dől el, hogy a vásárolt lámpatestbe a későbbiekben milyen izzót teszünk. A kompakt fénycsövekkel nincs baj, azonban ha a címke fémhalogén egőt tartalmaz, akkor készüljünk fel rá, hogy ebbe a lámpatestbe a későbbiekben is csak fémhalogén fényforrást tudunk elhelyezni. Ez a címke hivatott még a továbbiakban megvédeni minket attól, hogy egy műanyag lámpatestbe magas üzemi hőmérsékletű halogén izzót helyezzünk be. A műanyag házas lámpatestek általában csak B kategóriától jobb fényforrásokkal üzemeltethető címkét kapnak.

Érdemes lett volna a címkén feltüntetni a lámpatest foglalatának típusát, azaz, hogy milyen foglalatú lámpát helyezhetünk bele.
Energiacímke a fényforrást nem tartalmazó lámpatestekhez.

Fényforrással ellátott lámpatestek

A fenti címke kiegészített változata ez. Abban az esetekben kap ilyen címkét a termék, ha a csomagban valamilyen fényforrást is csomagoltak. Ekkor feltüntetésre kerül a fentivel megegyező címke, ami meghatározza, hogy milyen típusú fényforrást tudunk a lámpatestbe helyezni, illetve a címke alján az, hogy jelenleg a csomag milyen energia osztályú fényforrást tartalmaz. Energiacímke a fényforrást is tartalmazó lámpatestekhez.

Tényleg volt erre szükség?

Az utóbbi két hónapban a világítástechnikai cégeknél a csapból is az energia címke folyik. Rengeteg problémát vet fel, nyilvánvalóan minden vállalkozástól befektetett munkát igényel, azonban mi úgy látjuk, hogy volt rá szükség, jó lesz ez. Magán a rendeleten látható, hogy mindenekelőtt a fogyasztó korrekt tájékoztatása a cél és ennek teljesülése mindig kívánatos. Persze egy-két dolgot át lehetett volna egy kicsit jobban gondolni, de reméljük a következő rendelet módosítás megoldja ezeket a problémákat.

Reméljük, hogy a mellékelt energia címkék Önöknek is segítséget nyújtanak a választásban!

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
GU10
75 mm
IP20
Billenthető
Mattkróm
Beépíthető spot lámpatest Navi CTX-DT10 mattkróm
2 munkanapon belül
Ár: 1 100 Ft /darab
Vásárlói képek
Fürdőszobatükör megvilágítás elég fénnyel  - GU10 LED spot lámpatesttelKonyhapult világítás süllyesztett alumínium profillal, erős LED szalaggalKonyhaszekrény felső részébe épített LED szalag a munkapult megvilágításáraA mosogatáshoz is szükség van a nagy fényre: ehhez LED szalagot használunk süllyesztett alu profilban, opál burávalKis méretű konyhában is lehet tökéletes megvilágítást készíteni besüllyesztett LED szalaggalEgy hangulatos megvilágításal ellátott konyhában szívesebben hódolhatunk főzási szenvedélyünknek300 watt helyett 20 watt áramfelhasználás - így is lehet világítani, ha halogén helyett ledet használunk a kertben.Igény szerint használhatjuk: 2 db 10 wattos fényvető kinti térvilágításhoz, kertvilágításhoz!Ereszre szerelt LED fényvető, a megtakarítás 140 watt (a 150 wattos halogén fényvetőhöz képest).Négy fényvetőt cseréltem LED reflektorra, ma 40 watt az egész ház megvilágításához elég!Párkány aljára ragasztott LED szalag a konyhábanEzeregy éjszaka meséi...Utólag felszerelt pultvilágítás erős LED csíkkal készítveOldalfal spot megvilágításbanKonyhabútor dekorációs világításÉjszakai hangulatOldalfali spotvilágítás gipszkarton kiugrásbanNincs leírás

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
835.100+ elégedett vásárló
459.700+ raktáron lévő termék
212.500+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése