Por és páramentes LED lámpatest bemutató és teszt!

Hőszivattyú telepítése (2021. július)

Utoljára frissítve: 2021 augusztus 04, szerda Magazin: Karbonsemlegesség 2023-ra!

Levegő-víz hőszivattyú telepítése: Cascade
Monoblokkos 16 kW-os levegő-víz hőszivattyú külső méretei

A kemény krt. 20. szám alatti telephelyünkön kezdtük el a gázkonvektorok cseréjét hőszivattyúra. A választás a Cascade típusra esett, azért, mert ezt is a Gree gyártja. A Gree termékeket pedig már jól ismerjük, van olyan klímánk amelyik 10 év körül van és semmi probléma nincs vele. Ráadásul mindenhová ezeket szereltük az évek folyamán, jelenleg 14 klímaberendezés működik probléma nélkül.

Az évenként karbantartásokon kívül nincs vele tennivaló, nekünk beváltak.

Mekkora hőszivattyút válasszunk a gázkonvektor helyett?

Ez egy nagyon jó kérdés, a választ pedig még egy gépész sem fogja tudni egzakt módon megadni. Ez főleg azért van így mert nálunk is csak kazáncsere volt, a radiátorok maradnak, ráadásul a csövek egy részét még a régi etázsfűtésből örököltük. Mindegy, ez egy próba lesz, ha nagyon nem lesz elegendő a teljesítmény, akkor teszünk fel néhány fan-coilt.

De nézzük meg, hogy eddig mi fűtött:

Gázkazán cseréje levegő-víz hőszivattyúra
24 kW-os, kondenzációs Western gázkazán

Jelenlegi gázkonvektorunk egy 24 kW-os Western típus, a kondenzációs fajtából. A telephelyen 350 m2 a fűtött terület, ebből ~100 m2 irodarész, amit ~22-24 C°-ra fűtöttünk, a maradék rész pedig raktár és csomagolóhelyiség volt, amit pedig ~20-22 C°-ra fűtöttünk fel. Erre tökéletesen elegendő volt a 24 kW-os gázkazán, olyan 40-45 C°-os előremenő vízhőmérséklettel.

A 2017-es költözés után azonban csökkent az itt végzett tevékenység, ma már csak a 100 m2-es irodát kell télen felfűteni, illetve a maradék területet pedig csak temperálni 5-10 C° között.

Hőszivattyú adattáblája
16 kW-os Cascade levegő-víz hőszivattyú adatlapja

Mivel a 20 C° fölé fűtött terület mérete jócskán lecsökkent, így a 24 kW-os gázkazánt 2021-ben mi egy 16 kW-os hőszivattyúra cseréltük, bízván benne, hogy elegendő fűtési teljesítményt fog biztosítani. Ez az idei télen ki fog derülni. Mindenesetre felszereltünk a hőszivattyú elő egy háromfázisú fogyasztásmérőt, így jövő tavasszal már be fogunk tudni számolni az eredményekről.

Az adattábláról jól leolvashatóak a marketingértékek, ami szerint 3,6 kW energiabefektetés mellett 15,5 kW hőenergiát ad a gép, azaz ideális esetben a COP érték 4-4.5 között alakul. Meglátjuk :)

Monoblokkos levegő-víz hőszivattyú

Hőszivattyú telepítésénél el kell döntetnünk, hogy split vagy monoblokkos típust választunk-e. Ugye a lényege ennek az, hogy a monoblokkos típus a kültéri egységben tartalmaz mindent, nem kell a beltérben helyet pazarolni.

Ennek nagyon örültem, mondván, hogy akkor csak be kell dugni a falon keresztül az előremenő és a visszatérő vízcsöveket, legfeljebb kap egy keringető szivattyút és minden rózsaszín...

Monoblokkos hőszivattyú puffertartállyal felszerelve
Monoblokkos hőszivattyú belső oldali szerelése: a 200 literes puffertartály egy kicsit nagy...

Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, hiszen megfeledkeztem a puffertartályról és a tágulási tartályról is. Tehát ha levegő-víz hőszivattyúban gondolkodunk, akkor a monoblokkos típusok mellett is készüljünk fel legalább 2-3 m2-nyi helyre a kazánházban. Már ha elegendőnek tartjuk a 200 literes puffertartályt.

Jelenleg mindkét melegvíz előállító módszer működőképes, azaz ha a hőszivattyú nem lesz elegendő, akkor a gázkazánt bármikor be tudjuk kapcsolni rásegítésre. Re reméljük erre nem lesz szükség és jövőre a gázkazán mellett a gázórát is le tudjuk szerelni.

2022. tavaszán jelentkezünk a részletekkel!

Tályai Gábor

Asztali nézet megjelenítése