Csúszkás LED vezérlő - 16 millió színhez!

Utoljára frissítve: 2012 március 20, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Régi adósságunkat pótoljuk ezzel az RGB vezérlővel, melyen ténylegesen bármilyen színt ki lehet keverni, hisz három, egymástól független csúszkával állíthatjuk az RGB LED szalagok színcsatornáit. Mivel 3 db, egymástól független csatornáról van szó, így természetesen felhasználhatjuk 3 db nem változtatható színű LED szalag egymástól független fényerő szabályzására is.
Csúszkás LED vezérlő - 16 millió színhez!

A két felhasználási mód a csatlakoztatásban tér el, szeretnénk ezeket bemutatni:

LED dimmer - 3 db különböző szalag fényerőszabályzása

A vezérlő 3 db csatornájának köszönhetően lehetőségünk nyílik 3 db különálló LED szalag fényerő szabályzására. A csatlakoztatási mód ebben az esetben nagyon egyszerű: a dimmer (IN) bemeneti oldalára kell csatlakoztatni a 12Voltos tápfeszültségeket, a LED szalagok teljesítményének megfelelően.

Csúszkás LED vezérlő - bemeneti oldal
Bemeneti oldal: 3 db 12 Voltos betáplálás


A kimeneti oldalra pedig LED szalagok kerülnek. Természetesen a helyes polaritásra minden esetben ügyelni kell, de ez a NYÁK-on feltüntetésre kerül, így nehéz lesz elnézni.

Csúszkás LED vezérlő - kimeneti oldal
Kimeneti oldal: 3 db 12 Voltos LED szalag csatlakoztatása


Amennyiben a fenti műveleteket elvégeztük, győződjünk meg újra a helyes csatlakoztatásról, ellenőrizzük a polaritást, majd helyezzük feszültség alá a 12 Voltos tápegységeket.

Csúszkás LED vezérlő - végeredmény
A helyesen csatlakoztatott LED szalagok


Ezek után a három csúszkával egyenként tudjuk szabályozni, egy helyről a három különböző LED szalagot.


videó


RGB vezérlő - 216 Wattnyi RGB LED szalag kézi szabályozására

A fenti művelet tulajdonképpen annyira nem izgalmas, hisz ezt eddig is meg tudtuk tenni 3 db különálló LED szalag dimmerrel, mondjuk ebben a formában ez némileg költségtakarékosabb, viszont nem távirányítható.
Sokkal izgalmasabb azonban, hogy RGB LED szalag használata esetében a három színcsatornát (piros/zöld/kék) tudjuk vezérelni a három csúszkával, így lehetővé válik, hogy valóban bármilyen színt kikeverhessen.
Mivel teljesen mechanikus a működés, így ki-, és bekapcsolás után a beállított szín megmarad, nem kell újra a távirányítóhoz nyúlni. Kifejezetten előnyös ez reklámvilágítás (felirat világítás) esetén, ahol a reklámozott cég arculatterv szerinti saját színét kell minden esetben megjeleníteni.

A csatlakoztatás egy kicsit bonyolultabb, de nem nehéz, alapjában véve a bemeneti oldal mindhárom ágát meg kell táplálni 12 Volttal, a kimeneti oldalon pedig a LED szalag 3 színvezetékét a 3 negatív kimenetre csatlakoztatni, a pozitív kimeneteket pedig közösítve az RGB LED szalag pozitív ágára, de lássuk részletesen:

Az RGB LED szalag mennyiségének megfelelő, de maximum 216 Wattnyi 12 Voltos feszültséget osszuk meg három részre. A legegyszerűbb és leggyorsabb szerelést a kapcsos Wago gyors-csatlakozók biztosítják. Az elosztás után a polaritásra figyelve csatlakoztassuk a 3 pozitív és 3 negatív ágat a vezérlő bemenetére.

Csúszkás LED vezérlő - Elosztott tápvezetékek csatlakoztatása
Elosztott tápvezetékek csatlakoztatása


A vezérlő kimeneti oldalára pedig a három negatív jelzésű sorkapocsba csatlakoztassuk a három színes vezetéket (pirosat, zöldet, kéket), majd a fenti módszerrel osszuk három részre az RGB LED szalag pozitív (fehér vagy fekete színű) vezetékét és mindhármat rögzítsük a kimeneti oldal 1-1 pozitív jelzésű csatlakozójába:

Csúszkás LED vezérlő - RGB LED szalag csatlakoztatása
RGB LED szalag csatlakoztatása


A csatlakoztatás után ellenőrizzük újra a helyes polaritást, majd helyezzük feszültség alá a 12 Voltos tápegységeket. Megfelelő összeszerelés esetén a csúszkák mozgatásával színcsatornánként állíthatjuk a LED világítás színét.videó


Természetesen jelerősítő(ke)t használva ennek a vezérlőnek is korlátlanul tovább lehet növelni a teljesítményét, ha 216 Wattnál nagyobb teljesítményű LED szalagot szeretnének róla üzemelni.
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
Max.
IP00
0.08
Wago karos (kapcsos) vezetékösszekötő, 5 x 4mm² vezeték nyílásos
Raktáron: 183 darab
Akciós ár: 238 Ft /darab
-15%
Vásárlói képek
Szpot, mint fővilágításnakKék ledszalagos megvilágítás gipszkarton mögöttLedszalag dekorációs világítás: fehér gipszkarton kék fényNői butik elegáns berendezéssel, energiatakarékos világításokkalStílus és elegancia - a LED világításra és a ruhákra is igaz ez a kijelentés!Norizz Fashion női divatáru üzlet LED világítássalElegáns és nőies fénydekoráció Színváltós LED világítás: dekoráció egy női ruházati üzletben.Színváltós LED világítás, mint dekoráció - női ruházati üzletbenSótéglából készült fal megvilágítása LED szalaggalGipszkartonra ragasztott LED csíkok fogják megvilágítani a sófalat, hátulról. Sófal megvilágításPanellakás álmennyezet LED hangulatvilágítássalPanellakás álmennyezet LED hangulatvilágítássalPanellakás álmennyezetPanellakás álmennyezetPanel folyosó világítás mozgásérzékelővelPanel álmennyezet

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
767.100+ elégedett vásárló
484.900+ raktáron lévő termék
199.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése