Csináld magad: égetett fa falburkolat fenyő lécből

Utoljára frissítve: 2020 december 02, szerda Magazin: Blog

Bejegyzésünkben gyalult fenyőlécből fogunk falburkolatot készíteni. Elsőként szimplán a natúr fa lécek vastagságának változtatásával készítünk 3D mozaik burkolatot, míg másodjára az égetett fa burkolatot fogjuk megmutatni.

 

Hagyományos fa falburkolatok: lambéria, halszálka

A beltéri fa burkolatok divatja hullámzó. Gondolhatunk itt a halszálkás vagy a lambériázott falakra, melyek a 80-as, 90-es években élték fénykorukat. Jellemző volt erre az irányzatra, hogy orrvérzésig erőltette a monoton szín és anyaghasználatot a falak teljes felületén.

A mai modern építőanyagok lassan teljesen kiszorítják a fát az épületek szerkezeteiből. Azonban nem kell lemondanunk a fa látványáról, hiszen akár kültéren, akár beltérben kiváló dekorációkat vagy burkolatokat készíthetünk belőle.

Domború lambériával burkolt falfelület egy családi ház beltéri helyiségében.

Domború lambériával burkolt falfelület egy családi ház beltéri helyiségében.

 

Modern faldekoráció: tapéta, dekorfestés

Manapság már sokkal kifinomultabb a beltéri burkolatok felhasználása. Általában több textúrát és színt is használunk egy adott falfelület díszítésére. Gondolhatunk itt pl. a falak festésénél egy egy csíkban, vagy kisebb felületen felhasznált tapéta díszítésekre, vagy az egyszínű parketta felületek más színnel való megtörésére.

Egy különleges tapéta a legegyszerűbb környezetet is feldobja.

Egy különleges tapéta a legegyszerűbb környezetet is feldobja.

 

Modern faldekoráció: 3 dimenziós falburkolatok

A térbeli megjelenése is egyre fontosabb. Így ma már számtalan 3D-s burkolólap kapható, ami megtöri a falak, mennyezetek felületét. Említhetjük itt a különböző 3D falpaneleket, vagy akár a bőrpaneleket, de ha a fánál akarunk maradni, akkor meg kell említenünk a Wallure bordázott és sávos falpaneljeit is.

A 3D-s díszítés elterjedéséhez, persze kellett a világítási koncepciók megváltozása is, hiszen a szoba közepén lógó egy darab 100-as izzó fényében kevés 3D burkolat érvényesül. Azonban a különösen sokoldalúan felhasználható LED szalagok segítségével, akár helyi megvilágítást is kaphatnak ezek a burkolatok, kiemelve így a 3D-s hatást.

3 dimenziós fa dekor burkolat ledes megvilágítással.

3 dimenziós fa dekor burkolat ledes megvilágítással.

 

Csináld magad: 3D mozaik burkolat fenyő lécből

A most bemutatásra kerülő falburkolatban az a szép, hogy saját magunk készíthetjük el, így mind méreteit, mind kidolgozottságát mi dönthetjük el. A 10x70 mm-es fenyőléceket mi 19 cm hosszúságúra vágtuk, de természetesen ez szabadon megválasztható. Illetve az sem feltétlenül fontos, hogy egyforma hosszúak legyenek.

Sőt! A vastagságokkal is lehet variálni, ily módon még inkább felerősödik a 3D hatás. Például az 1 cm vastag lécet vegyíthetjük a 2 cm vastag típussal is. Így az egymás mellé ragasztott, különböző vastagságú burkolólapok térbeli díszítést is adnak. Még felületkezelés és felragasztás előtt érdemes lehet kirakni az elképzelt mintát, majd ha szükséges, változtatni az elrendezésen.

A natúr fa lécekből is könnyen elkészíthető a 3D burkolat, mindössze eltérő vastagságú fára van hozzá szükség.

A natúr fa lécekből is könnyen elkészíthető a 3D burkolat, mindössze eltérő vastagságú fára van hozzá szükség.

 

Csináld magad: égetett fa falburkolat fenyő lécből

A japánok mindenekelőtt igen érdekes emberek. Azonban nagyon erős bennük a törekvés a természettel való együttélésre, a környezetkímélő és minél kisebb ökológiai lábnyommal való építésre. A fa konzerválását ők egy Yaki Sugi vagy Shou Sugi technológiával végzik, aminek a lényege az, hogy a fa felületét megperzselik, vagy egy picit el is szenesítik.

 

A fa felületkezelése: festés, olajozás, égetés

A fa felületkezelésére számtalan módszer áll rendelkezésünkre: például le is festhetjük valamilyen oldószeres, vastag festékkel. Ha nem szeretnénk elfedni a fa mintát, akkor válasszunk lazúrfestéket, olajat vagy lakkot. Azonban sokan nem szeretnének plusz kemikáliát vinni a házba, így most egy vegyszermentes módszerrel fogjuk kezelni a fát.

Szükséges anyagok: A falpanel készítéséhez szükségünk lesz néhány szál gyalult fenyőlécre, egy gázlámpára (amit sokan zsebsárkánynak is hívnak), egy erősebb szálú kefére (pl. gyökérkefére vagy drótkefére), illetve a felragasztáshoz ragasztóra és kinyomópisztolyra.

Az égetett fa burkolat elkészítéséhez szükség lesz fára és tűzre is.

Az égetett fa burkolat elkészítéséhez szükség lesz fára és tűzre is.

 

Az égetett fa burkolat elkészítéséhez tehát elsőként megperzseljük a fát, vagyis annak a külső felületét. A tűzzel kezelt fa nem igényel festést, nem támadják meg a farontó bogarak és a víznek, párának is jól ellenáll.

A Shou Sugi Ban technológiához szenesítsük el a fát!

A Shou Sugi Ban technológiához szenesítsük el a fát!

 

A kialakuló felületet mi határozzuk meg: ha csak egy kicsit égetjük meg a fát és egy kevésbé kemény kefével dörzsöljük át, akkor egy viszonylag sima felületet kapunk. Azonban ha bátran, akár több millimétert is elszenesítünk, majd ezt egy erős drótkefével kezeljük, akkor a megjelenő mintázat sokkal erőteljesebb, mélyebb lesz.

A fa elszenesedett felületét kefével dörzsöljük meg!

A fa elszenesedett felületét kefével dörzsöljük meg.

 

Az elkészült falpaneleket le kell mosni vagy vizes ruhával áttörölni, hogy a későbbiekben már ne kormozzanak össze semmit. Ezután tradicionálisan kínai faolajjal kezelik, amely az anyagba beivódva tartósítja a fát. Most láthatjuk, hogy a nemrég még natúr színű fa lécek már gesztenyebarna-mogyoróbarna színben tündökölnek.

Égetett fa falpanelek - így is jól látható a fa erezete, mintázata.

Égetett fa falpanelek - így is jól látható a fa erezete, mintázata.

 

A falpanelek felragasztása

A tiszta panelek pedig azonnal ragaszthatóak a falra. A leggyorsabban ezt kinyomópisztolyos ragasztóval tehetjük meg. Látható, hogy nem túl bonyolult a művelet, ám a végeredmény egy természetes, vegyi anyagoktól mentes, puha felületű falburkolat, ami még egy kis hőszigetelést is biztosít. Ráadásul saját kezűleg készítettük!

Melegséget árasztó, természetes falburkolat égetett fa fenyőlécekből.

Melegséget árasztó, természetes falburkolat égetett fa fenyőlécekből.

 

És, hogy honnan szerezd be a faanyagot? Természetesen az ANRO Épületdíszítéstől, ahol a gyalult fenyőlécekből is nagy méretválasztékot kínálunk, ahogyan a szükséges ragasztóanyagokból és a barkácsoláshoz szükséges szerszámokból is: Fa barkácslécek, Szerszámok.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Cipőragasztó (50ml) tubusos
Érkezik: 2023.06.02. (1 darab)
Ár: 1 094 Ft /darab
2.
TOP
Garancia: 1 év
Kültérre is
Fix Super ragasztó (400g) folyékony szög
Raktáron: 583 darab
Ár: 2 190 Ft /darab
3.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Fix Wood (200g) faragasztó
Raktáron: 6 darab
Ár: 2 990 Ft /darab
4.
TOP
Garancia: 1 év
Fűrész univerzális, faanyag, fém, műanyag vágásához (fűrészlaphossz 300mm)
Raktáron: 3 darab
Ár: 3 741 Ft /darab
5.
Garancia: 1 év
2 méter
45 mm
10 mm
Fa négyszögléc
Gyalult fa négyszögléc - fa barkácsléc, skandináv fenyőből (10x45mm)
Raktáron: 72 méter
Ár: 530 Ft /méter
6.
Garancia: 1 év
2 méter
60 mm
10 mm
Fa négyszögléc
Gyalult fa négyszögléc - fa barkácsléc, skandináv fenyőből (10x60mm)
Raktáron: 118 méter
Ár: 650 Ft /méter
7.
Garancia: 1 év
2 méter
70 mm
10 mm
Fa négyszögléc
Gyalult fa négyszögléc - fa barkácsléc, skandináv fenyőből (10x70mm)
Raktáron: 118 méter
Ár: 750 Ft /méter
8.
Garancia: 1 év
2 méter
45 mm
20 mm
Fa négyszögléc
Gyalult fa négyszögléc - fa barkácsléc, skandináv fenyőből (20x45mm)
5-20 munkanapon belül
Ár: 900 Ft /méter
9.
Garancia: 1 év
2 méter
60 mm
20 mm
Fa négyszögléc
Gyalult fa négyszögléc - fa barkácsléc, skandináv fenyőből (20x60mm)
Raktáron: 36 méter
Ár: 1 100 Ft /méter
10.
Garancia: 1 év
2 méter
70 mm
20 mm
Fa négyszögléc
Gyalult fa négyszögléc - fa barkácsléc, skandináv fenyőből (20x70mm)
Raktáron: 48 méter
Ár: 1 200 Ft /méter
11.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Repair Epoxy (12g) univerzális ragasztó
Raktáron: 4 darab
Ár: 1 564 Ft /darab
12.
Garancia: 1 év
Kültérre is
Total Gél (8g) háztartási ragasztó
5-7 munkanapon belül
Ár: 812 Ft /darab
Vásárlói képek
PVC falpanelek mennyezetenOSB alapra felragasztott PVC falpanel, mint mennyezetburkolatFestés helyett PVC falpanel lett a mennyezet új ruhájaLátványkandalló szürke színű tégla mintás falpanel burkolattalDekor kandalló PVC falpanellel burkolvaElkészült a falpanel burkolat a nappaliban. Könnyű vele dolgozni és szép az eredmény!Falvédelem és dekoráció egyben: műanyag falpaneles falburkolatLemosható műanyag falburkolat az előszobában, tégla utánzatúKlinkertégla és bontott tégla mintás dekoráció az előszobában PVC falpanel: Védelem és dekoráció az előszobábanFali dekoráció PVC panelekből, faliórávalHotel emeleti folyosója növény- és kő dekorációkkalHangulatos folyosó dekoráció hotelbenHangulatos folyosó emelt ágyással, növényekkel, fehér kaviccsal, mosható falburkolattalDekorációs ötlet kövekkel: kavicsokba ágyazott szobanövények emeleti folyosón, hasított kő utánzatú oldalfallalIzgalmasan kialakított háttérfal műnövényekből és PVC falpanel burkolatbólNappali kőutánzatú falburkolattal és műanyag zöldfallal, amely hangulatos háttere a számítógépsaroknakHangulatos nappali RGB LED-es álmennyezettel
18 év szakmai tapasztalat
711.700+ elégedett vásárló
516.900+ raktáron lévő termék
188.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése