Beszélgetés Prokob István lakberendezővel: trendek 2019-re

Utoljára frissítve: 2022 július 14, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek

Prokopp István - Ikon a lakberendezésben

 
Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy Prokopp István lakberendezővel beszélgethettem a legfrissebb trendekről, aki számos hasznos ötletet és tippet is megosztott velünk arra vonatkozóan, hogy hogyan tehetnénk még hangulatosabbá otthonunkat.
 
István nemzetközileg is elismert lakberendező, nevéhez kapcsolódik a LOFT, Melange, Divinus, Centrum Hotel, Aquaticum, IKON és az Aranybika belsőépítészete, csak egy párat említve a munkáiból a teljesség igénye nélkül.
 

Lakberendezési és világítástechnikai trendek - 2019

 
Fontosnak tartottam, hogy a szakember informáljon benneteket az aktuális és várható trendekről és szakmai segítséget kapjatok a színekkel, formákkal, alakzatokkal kapcsolatban. Ennek köszönhetően kicsit pontosabb információtok legyen arról, hogy milyen irányba induljatok, ha építkeztek vagy felújítást terveztek.
 
A videóból ötleteket, tippeket kaphattok a jelenlegi divatról és útmutatást a következő évekre. Informálódhattok a lakóterek világítási irányvonalairól, választható világítástípusokról.
 
 
 
 

Beszélgetés a lakberendezésről, fényekről, a 2019-es trendekről

 
Prokopp Istvánt jellemzően Debrecenből ismerhetjük. Nem véletlen ez hiszen szülővárosa a Cívis város, azonban munkáinak kiváló minősége nem ismer határokat. Szó szerint, hiszen egyre többen keresik külföldről is, megnyerő stílusa és a pazarul megtervezett belső terei miatt.
 

Miért fontos a lakberendezés?

 
Kialakított életterünk rendkívül fontos mindennapjainkban, hiszen környezetünk nagyban meghatározza életkörülményeinket, hangulatunkat, hazaérkezéskor az otthoni környezet kedvessége fogadjon bennünkket. Ha pl. irodában dolgozol, akkor annak kialakítása is nagyban hozzájárul a napi munka kellemes eltöltésében. De gondolhatunk akár egy szállodára is, ahol már belépéskor a lobby hangulata vagy később a szobák berendezése lesz hatással ránk.
 
Ikon Restaurant & Lounge Debrecen: Prokopp István tervei alapján
Ikon Restaurant & Lounge Debrecen Forrás: ikonrestaurant.hu
 
Ezeket a helyzeteket alakítani kell, a szakembernek megfelelő módon kell kezelnie a különböző célra kialakított helyiségek, szobák designját. Ez is egy szakma, úgy mint bármelyik másik, azonban a folyamatos képzést igényel, a szakkiállítások, vásárok folyamatos látogatását, a témában kialakult trendek figyelemmel követését és esetlegesen implementálását a magyarországi környezetbe.
 
A belsőépítészet tehát azt jelenti, hogy formáljuk át a környezetünket, tegyük trendivé, aktuálissá, ezzel saját önképünkre is erős hatással lehetünk.
 

Mi a fény - világítás szerepe a lakberendezésben?

 
Természetesen a fénynek alapvető szerepe van, hiszen nélküle nem látunk. De ennél természetesen a belsőépítész tovább megy, hiszen a fények fogják eldönteni, hogy a használt anyagok, struktúrák, illetve a színek hogyan jelennek meg. De nem csak a fénynek, hanem az általuk kialakított árnyékoknak is igen nagy szerepe van. Két különböző világítási módszerrel két teljesen különböző hangulatot adhatunk ugyanannak a helyiségnek, gondolhatunk itt akár csak pl. egy csilláros fővilágításra és egy LED szalagos rejtett világításra.
 

Milyen világítást ajánlasz családi házakba erre az évre?

 
Induljunk "hátulról" a diszkrét, intim részekről: egy hálószobába jelenleg halvány, szolid, mindenképpen meleg - otthonos fényeket és árnyalatokat használjunk. A nappali esetében ahol fontos a látás, pl. a kanapén olvasáshoz, pedig mindenképpen olyan fényeket, ami kiemel, ami mellett rendesen látunk. Pl. a hálóba meleg fehér, a nappaliba természetes fehér fényt. Persze minden esetben érdemes több fényforrást, több világítási megoldást használni akár más-más színhőmérséklettel, hiszen egy kapcsoló átkapcsolávával azonnal módosíthatjuk a szoba hangulatát.
 

Sínes LED világítási rendszerek - Loft stílushoz

 
A sínes világítási rendszerek éppen az ellenkezői a közkedvelt süllyesztett szpotlámpás világításnak. Míg a szpot világítás szinte mindig diszkrét, addig a sínes lámpa megoldások mindig kontrasztos, a térből jól kiemelkedő lámpatestek. Például egy fehér mennyezetre nyugodtan építhetünk fekete sínrendszet és fekete lámpatesteket. Mindenképpen egyedi, kiáállítási enteriőr hangulatot teremthetünk velük.
 
Loft stílushoz sínes LED világítási rendszerek
Sínes LED világítás a loft stílushoz. Forrás: Pinterest
 
Mindezek mellett igen praktikusak is, hiszen fizikailag is változtahtató a hangulatért felelős fények poziciója, iránya, sőt esetenként még a világítási szöge is. Nem kell ezektől a ledes sínes lámpatestektől félni, a loftos stílusba kifejezetten ajánlottak.
 

És mi a helyzet a beépített világításokkal ebben az évben?

 
Az előzőekben már érintettük, hogy ezek közkedvelt megoldások. Így van ez, így lesz ez ebben az évben is: a mennyezetbe a süllyesztett spot lámpák, a LED panelek különböző alakban rendelkezésünkre fognak állni. Mellettük akár a nem süllyesztett, tehát falon kívüli megoldásokat is használhatjuk, hoiszen ezekből a süllyeszthető lámpatestekből nagy választékban áll rendelkezésre falon kívüli változat is.
 
Ezeken a direkt világítási formákon kívül gipszkartonból érdemes indirekt világítást is kialakítani, melyekbe a LED szalagok - LED csíkok építhetőek be. A LED szalagnak megvan az a nagy előnye, hogy a rendelkezésre álló LED vezérlőkkel lehetőség nyílik a LED azlag fényerejének, színének és újabban már a színhőmérsékletének változtatására is. Itt már csak a fantázia és a pénztárca, ami határt szabhat. Az ANRO itt is gondolt az alacsonyabb költségvetésre, hiszen ezen a feladatok nagy része megoldható a rejtett világításos díszlécekkel is.
 

Padló-, és falburkolatok tekintetében mi várható?

 
Kezdjük lentről: a padló 2019-ben mint faburkolat igen erősen jelen van, jelen lesz. Most reneszánszát éli, de egy fa jellegű burkolattal nehéz tévedni, hiszen ezek általában nem mint szín, hanem mint anyag jelenik meg szemünk előtt. Így könnyen párosíthatók más színekkel, illetve időtálló, sokáig divatos burkolatok ezek. A halszálka minta is újra divatba jön, de ezzel csak óvatosan, mert nem biztos, hogy mindenkinek el fogja nyerni a tetszését.
 
Ha áttérünk a falakra, akkor a tapétát nagyon tudom ajánlani. Az eddig megszokott vertikális felrakás mellett egyre többször használnak horizontális beépítést. Ekkor a tapétát nem függőleges csíkokban, hanem vízszintes csíkokban ragasztják fel. Persze ehhez az is kell, hogy a tapéta mintája így is működjön, látványos legyen. Nem mind felel meg. Színek tekintetében az akvarell, színes, nagy méretű képek, formák megjelenése várható. Viszont az apró, virágos mintákat, amelyek a rokokó felé visznek, azokat szerintem egyenlőre mindenképpen mellőzzük.
 
Persze a tapéták mellett van még bőven lehetőség, pl. a most nagyon divatos kőből vagy fából készült falburkoló lapok, falpanelek. Ezek természetes alapanyagokból a leghatásosabbak, azonban a legdrágábbak is. Szorosabb költségvetéssel rendelkezőknek az ANRO a FlexWall falpaneleket ajánlja, de nagyon klassz 3D-s hatás érhető el viszonylag jó áron a Wallart falpanelekkel is.
 
Wallart 3D falburkoló lapok
Wallart 3D falburkoló lapok
 
Színek tekintetében érdemes még a térben elhelyezkedő bútorok színével operálni. Mindenki a saját egyéniségének megfelelően alkalmazza a színeket, ez bútorok esetében kisebb kockázattal is jár. A trend az, mintha nem lenne trend: merjünk sok, az egyéniségünknek megfelelő színt összekeverni. Íves puha bútorok jellemzik az idei évet, lágy szövés, és nyomtatott anyagok.
 
De mindezeket meg kell világítanunk megfelelő fényekkel, hogy megkapjuk a kellő összhatást. Ehhez minden esetben plusz lokális világításokat ajánlok, használok: pl falikarok, sínes lámpák, asztali lámpák, design konzol lámpák, stb. Minden esetben a LED-es technológiát ajánlom
 

Az ANRO-val hogyan vagy megelégedve?

 
Az ANRO, mint partner: udvarlás nélkül mondhatom, hogy a legjobb partner. Nagyon régóta ismerem őket, magamtól találtam rájuk, a hajdúböszörményi üzletbe kezdtem kijárni. Láttam fokozatosan a növekedésüket. Nagyon fogyasztóbarátok, nagyon ajánlom mindenkinek. Tele vannak mindenféle aktuális újdonsággal, nem beszélve az árakról, mert ténylegesen nagyon jó árakon értékesítik a belsőépítészeti és világítástechnikai termékeiket. Nagyon sok partnerrel látogatom őket, sok partnert küldök ki hozzájuk, hiszen rengeteg lámpa és kiegészítő tekinthető meg, illetve ezek fénye is ellenőrizhető. Elmondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok és megkérlek benneteket: Csak így tovább!
 

Kedves István! Köszönjük, és további jó egészséget kívánunk!

Én köszönöm a meghívást. Sziasztok!
 
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 5 év
E27
Barna
Ezüst
180 mm
IP20
ANASTASIA oldalfali lámpatest olvasólámpával (E27) barna
5-7 munkanapon belül
Ár: 23 990 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
E27
Ezüsttölgy
Ezüst
300 mm
Basil modern függeszték (E27) króm-ezüsttölgy
5-7 munkanapon belül
Ár: 29 990 Ft /darab
3.
Garancia: 2 év
GU10
90 mm
IP20
Billenthető
Fehér
Beépíthető spot lámpatest Aprila DTL-W, billenthető, négyzet alakú, fehér
Raktáron: 1 darab
Ár: 1 560 Ft /darab
4.
Garancia: 2 év
GU10
90 mm
IP20
Billenthető
Fehér
Beépíthető spot lámpatest Aprila DTO-W, billenthető, kör alakú, fehér
2 munkanapon belül
Ár: 1 780 Ft /darab
5.
Garancia: 1 év
E14
Szürke
Fehér
IP20
Flavio oldalfali lámpatest (E14) fehér-szürke
15 munkanapon belül
Ár: 9 490 Ft /darab
6.
Garancia: 2 év
E14
Fehér
Bronz
110 mm
IP20
GRANDO fali lámpatest, klasszikus megjelenésű (E14) bronz
5-7 munkanapon belül
Ár: 12 990 Ft /darab
7.
Garancia: 3 év
2700 lumen
Ezüst
Mennyezeti króm LED függeszték (182cm/36W) természetes fehér
36 Watt Természetes
Érkezik: 2024.07.02. (1 darab)
Ár: 54 290 Ft /darab
8.
Garancia: 2 év
GU10
68 mm
IP20
Fix
Fehér
Mini Riti mennyezetbe építhető spot lámpatest (GU10) fehér
5-7 munkanapon belül
Ár: 4 840 Ft /darab
9.
Garancia: 2 év
GU10
68 mm
IP20
Fix
Fehér-arany
Mini Riti mennyezetbe építhető spot lámpatest (GU10) fehér-arany
5-7 munkanapon belül
Ár: 4 790 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
GU10
68 mm
IP20
Fix
Fekete
Mini Riti mennyezetbe építhető spot lámpatest (GU10) fekete
5-7 munkanapon belül
Ár: 4 840 Ft /darab
11.
Garancia: 2 év
GU10
68 mm
IP20
Fix
Fekete-arany
Mini Riti mennyezetbe építhető spot lámpatest (GU10) fekete-arany
5-7 munkanapon belül
Ár: 4 840 Ft /darab
12.
Garancia: 2 év
GU10
68 mm
IP20
Fix
Fekete-fehér
Mini Riti mennyezetbe építhető spot lámpatest (GU10) fekete-fehér
5-7 munkanapon belül
Ár: 4 840 Ft /darab
Vásárlói képek
LED függeszték elhelyezhető asztal, pult, konyhasziget fölé Melegfehér mennyezeti led lámpa, függeszthető, 1.8 méter hosszú Króm borítású, 1.8 méter hosszú LED függesztett lámpaLED gipszkarton világítás egyedi függönykarnissal

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
826.100+ elégedett vásárló
460.600+ raktáron lévő termék
211.100+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése