Karnis - Mekkora karnist válasszak? Méretvétel...

Utoljára frissítve: 2022 szeptember 18, vasárnap Magazin: Bemutatók, tesztek

A megfelelő függönykarnis kiválasztása több tényező számba vételével történik. El kell dönteni, hogy milyen szerepet szánunk a függönynek, hová legyen felrakva a tartószerkezet, az milyen súlyú árnyékolót kell, hogy elbírjon. Mégis mindezeken túl sokszor a nyílászáró mérete határozza meg a függönyrúd minimális hosszát, maximális hosszát pedig a helyiség szélessége. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tudjuk kiszámolni a szükséges karnisrúd méretét annak érdekében, hogy későbbiekben a függöny beteljesíthesse fényáteresztő, sötétítő vagy éppen dekorációs feladatát!

A megfelelő függönykarnis kiválasztásakor az alábbiakat érdemes átgondolni:

Milyen funkciót szánunk a függönynek, illetve hány függönytartó sínre van szükség?

Szimpla, dupla vagy tripla soros tartó szükséges, attól függően, hogy hány feladatot teljesít be a függöny. Amennyiben a függöny célja csak árnyékolás, akkor egy egy soros tartó is elég. Egy sötétítő és egy fényáteresztő függöny esetén két tartósín szükséges,ha ehhez még egy dekoranyagot is kívánunk akasztani, akkor már három sorra lesz szükségünk, hogy mindegyik függönyt tudjuk egyszerre kezelni.

Milyen tömegű szövet lesz a függöny alapanyaga?

Merev, nehéz drapéria esetén a függönyrúdnak erősnek, masszívnak kell lennie ahhoz, hogy éveken keresztül képes legyen egy vastag drapéria oda-vissza húzgálására, azonban egy könnyű dekor anyaghoz egy gyengébb tartóképességű műanyag függönytartó is elegendő lehet.

Hová legyen felszerelve a függönykarnis tartószerkezete?

Mennyezeti rögzítést akkor alkalmaznak, ha az oldalfalon nincs elegendő hely, vagy alacsony az ablak és a plafon közötti távolság, vagy egyszerűen csak szeretnék elrejteni a kíváncsi szemek elől a függöny rögzítési pontját. Az oldalfali karnisok láthatóak, így hatással vannak a szoba hangulatára, valamint további dekorációs feladatot teljesíthetnek be a rúdkarnist díszítő végfejek.

Milyen árfekvésű karnist kívánunk vásárolni?

Olcsó karnisnak tekinthetőek a műanyag rúdkarnisok, melyek a vaskarnisokat próbálják utánozni, valamint gazdaságos függönytartó megoldás még a plafonra szerelhető műanyag sínkarnis, mely stabil rögzítést biztosít. Ettől jóval drágábbak a fém karnisok és fából készült függönykarnisok, legmagasabb karnis ár pedig az alumínium függönykarnisok sajátossága.

Milyen hosszú legyen a karnisrúd?

Mire a méretvételhez érünk, addigra fentieket sikerült eldöntenünk, van valamilyen elképzelésünk a felszerelni kívánt függönykarnis milyenségéről, tehát már csak a függönykarnis méret meghatározása marad hátra.

A szükséges függönytartó méretének kiszámolása során figyelembe kell venni, hogy a karnist tartó konzoloknak az ablak szélétől kifelé kb. 10-50 centiméter távolságra kell esnie. Ez azért fontos, hogy a majdani függöny takarni tudja az ablaknyílást, vagy éppen szét lehessen teljesen húzni a függönyt az ablakok zavartalan kinyitásához.

Az oldalsó távolság kiszámításánál segítséget nyújthat még az elhúzni kívánt függöny terjedelme/tömege is, hiszen egy 2 méter széles függönyt biztosan nem tudunk 10 cm-es helyen összegyűjteni, azaz ilyen esetben nagyobb távolságot kell hagynunk az ablak széle és a rúdtartó konzol között, hogy oldalra gyűjtés esetén a függönyanyag se akadályozza az ablak nyitását.

Karnis méretének kiválasztása

Például: 90 cm széles ablak, 10-10 cm ráhagyás jobb és bal oldalon, tehát legalább 90+10+10 = 110 cm hosszúságú rúdra / sínpályára van szükség. A rudak végét díszítő záróelem és a rudat tartó konzol közötti távolság is egyéni ízlés szerint változhat, mely tovább növelheti a megfelelő karnis szükséges hosszát. Például ha a konzoloktól kifelé még további 5-5 cm-t számolunk a végzáró elemek kiemelésére, így 110+5+5 = 120 cm lesz a teljes függönykarnis hossza.

A két szélső tartókonzol közötti távolság azért fontos, mert e két tartó között helyezzük el a függönykarikákat, aminek segítségével elhúzhatjuk a függönyt. A konzolon kívülre is kerülhet függönykarika, de csakis olyan helyzetekben, amikor a függönyt nem kell elhúzni, hiszen az a fali tartóban megakadna. Hosszú rúdkarnis esetén több konzol is szükséges annak érdekében, hogy a rúd ne hajoljon el a függönytextil súlyától, ilyenkor több elhúzható függönyszakaszt kell kialakítanunk az egyszerű használat érdekében.

A karnis szerelhetjük az oldalfalra vagy a plafonra. Amennyiben az oldalfalra történő rögzítést választjuk a függönytartó rudat kb. 15 centiméterrel az ablak felső szélétől felfelé rögzítsük, így tudja majd a függöny tökéletesen elfedni az ablaknyílást. Befelé nyíló ablakok felett különösen fontos függőleges távolságot hagyni a rúdkarnisnak, hogy a függöny ne zavarja az ablak nyitását, zárását se.

A "Milyen méretű karnist szereljek fel? Hová tegyem a függönykarnist? Olcsó vagy drága karnist válasszak?" kérdések mellett egyre gyakrabban felmerül az is, hogy

Milyen távolságra legyen a karnis az ablaktól?

Az ablak és függönytartó közötti távolságot meghatározhatja a függönykarnishoz tartozékként lévő tartókonzol hossza is (10-17 cm), de természetesen döntésünktől is függhet, hogy mennyire hagyjuk el a faltól a karnist pl. műanyag mennyezeti plafonkarnisoknál gyakran csak 4-8 cm-t hagynak el a faltól és úgy teszik fel a függönysínt.

Függönykarnis vásárlás alkalmával akár elvihetjük magunkkal a készített rajzot, mellyel felidézhetjük a helyiség hangulatát és kreatívabban választhatjuk ki a tökéletes függönytartót. Egy szép rúdkarnis a figurális, különböző méretekben készülő karnisvégek segítségével további díszítő jelleget nyújthat. Az egyes minták (levél, pásztorbot) vagy a függönyrúd alapanyaga (fa, vas, réz), illetve a rúdkarnis színe (cseresznye, réz, antik, arany) harmóniában kell legyen a szoba többi berendezésével, így fog igazán esztétikus hatást kelteni a felszerelt függönytartó.

Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 3 év
Műanyag
Fehér
Alu-Front forgatható műanyag csúszka, fehér (6 mm) 10 darab
Raktáron: 109 csomag
Ár: 900 Ft /csomag
2.
Garancia: 1 év
2 soros
Fehér
AMS Műanyag mennyezeti függönysínhez - 2 soros végzáró (2 db-os csomag)
Raktáron: 956 csomag
Ár: 290 Ft /csomag
3.
Garancia: 1 év
Fehér
AMS Műanyag mennyezeti függönysínhez - Görgő stopper
Raktáron: 705 darab
Ár: 80 Ft /darab
4.
Garancia: 1 év
Fehér
AMS Műanyag mennyezeti függönysínhez - Görgős csúszka, akasztóval (20 db)
Raktáron: 591 csomag
Ár: 350 Ft /csomag
5.
Garancia: 1 év
Fehér
AMS Műanyag mennyezeti függönysínhez - Görgős csúszka, csipesszel (20 db)
Raktáron: 275 csomag
Ár: 990 Ft /csomag
6.
Garancia: 2 év
Nikkel
Fantasy karnis karika csipesszel - nikkel (10 db)
Raktáron: 14 csomag
Ár: 850 Ft /csomag
7.
Garancia: 2 év
Műanyag
Fehér
100 cm
Karnis előlap (karnistakaró) - fehér
Raktáron: 68 méter
Ár: 1 250 Ft /méter
8.
Garancia: 2 év
Műanyag
Fehér
Műanyag mennyezeti sínhez görgő akasztóval, GE-GK műanyag mennyezeti sínhez (50 db)
Raktáron: 74 csomag
Ár: 790 Ft /csomag
9.
Garancia: 2 év
Műanyag
Fehér
Műanyag mennyezeti sínhez görgő csipesszel, GE-GK műanyag mennyezeti sínhez (20 db)
5-7 munkanapon belül
Ár: 2 150 Ft /csomag
10.
Garancia: 1 év
Műanyag
Slim-line
Fehér
2 soros
Slim-Line mennyezeti tartóelem alumínium függönysínhez - 2 sor
Érkezik: 2023.12.19. (52 csomag)
Ár: 990 Ft /csomag
11.
Garancia: 1 év
Műanyag
Slim-line
Fehér
Slim-Line X csúszka, forgatható, alumínium függönysínhez (25 db)
Raktáron: 25 csomag
Ár: 690 Ft /csomag
12.
Garancia: 2 év
Műanyag
2 soros
Végzáró GE2-GK2 műanyag mennyezeti sínhez (2 db)
Raktáron: 24 csomag
Ár: 590 Ft /csomag
Vásárlói képek
ANRO alu függönykarnis, jobb oldalt zsinóros elhúzószerkezettelANRO díszlécek és függönykarnisFehér ANRO díszlécek8.emelet erkélye csodás kilátással a Vár hegyreA nyugalom sarka hajnali kávézásokhoz és esti borozgatáshoz a családdalA legszebb hely a városban, az utcák felett közel 25 m-relMűanyag mennyezeti függönysínek és rejtett függönykarnisokEgyedi függönykarnisÁlmennyezet gyerekszobában meleg és természetes fehér fényekkelBabaszoba LED fények: spot és rejtett szalag az álmennyezetbenEgyszerű, letisztult babaszobaBabaszoba spotlámpákKiadó szoba egyszerű berendezésselÚj függöny a nappalibanEgyedi módon gyártatott BR09 díszléc karnisnak és holkernekGipszkarton mennyezet rejtett világítással és rejtett karnissalMűanyag karnis lakótelepi ablakonKülönleges beton függeszték lámpa

61 vélemény, értékelés

#1 - Kormány Ildikó
2009/10/15, 18:55
Nekem 162 cm-es az ablaknyílásom. Róma függönykarnist néztem ki, de az csak 160 cm-esben (ami rövid) van és 200 cm-es, ami hosszú, kérdésem a következő: Le lehet vágni a karnisból, pl a 200 cm-esből 10-20 cm-t?
A karnis végét vissza tudom tenni?
#2 - ANRO Ügyfélszolgálat
2009/10/19, 08:53
Kedves Kormány Ildikó!

A Róma függönykarnis család sajnos fix lezáró végekkel rendelkezik, így azok nem vághatóak méretre. A cikkben leírtak alapján azonban elképzelhető, hogy az Ön ablakaihoz egy 200 cm-es karnis is megfelelő lenne.

Ablaknyílás szélessége: 162 cm
A fali tartók és az ablak szélei között 10-10 cm mindkét oldalon
A fali tartók és a karnis végei között 5-5 cm mindkét oldalon

A szükséges karnis mérete: 162 + 10 + 10 + 5 + 5 = 192 cm

Így a 200 cm-es Róma karnis 4-4 cm-el lenne hosszabb, mint a cikk által ajánlott ideális karnisméret.

Reméljük tudtunk segíteni! További kérdés esetén is forduljon bizalommal az Ügyfélszolgálathoz!
#3 - Schranz Edit
2010/02/24, 10:47
A 160cm-es rúdhoz van-e merevítő középre, hogy idővel a rúd ne hajoljon meg?Nehéz a drapériám. Köszönettel
#4 - Tályai Gábor
2010/02/25, 08:23
Kedves Edit!

Ha nehéz függönyt / drapériát használ, akkor inkább a Carballo karnis családot ajánlom. Ennek 28 mm vastag a rúdja (nehezebben hajlik meg mint a 20 mm-es Bermeo). A Carballo karnisokhoz 230 cm felett 3 db tartót csomagolnak, meg kell kérdeznem, hogy külön tudunk-e beszerezni tartót.

Kellene a szín, valamint, hogy egy-, vagy kétsoros karnishoz szükséges a tartó.
#5 - Schranz Edit
2010/02/25, 11:44
Ragaszkodnék a Rómához, ha lehet, plussz egy tartóval.Így biztosan elbírná és nem hajolna meg.Köszönettel
#6 - Tályai Gábor
2010/03/02, 16:29
Kedves Edit!

Sajnos nem tudtam beszerezni a Róma karnishoz plusz tartót.
#7 - Takács Zita
2010/06/19, 21:29
Üdvözlöm!
270cm-es egybefüggő ablaknyílásom van, 3x90-es ablakoból. Erre szeretnék 2 soros karnist úgy, hogy a sötétítő függönynek oldalt még minimum 25cm helye legyen, úgy számoltam, hogy kb. 320-as karnis kellene.

Teleszkópos fémkarnist néztem, hogy esetleg 2 db-ot egymás mellé illesztve (a 2 végéről a díszt levéve) kijönne a 320cm. Kérdésem, hogy le lehet szedni róla a díszt, illetve ha igen, feltehető e esztétikusan így egymás mellé a két karnis?

Válaszát előre is köszönöm!
Takács Zita
#8 - Tályai Gábor
2010/06/21, 09:36
Tisztelt Takács Zita!

Nincs elméleti akadálya annak a megoldásnak, amit írt.
A végdíszek leszerelhetőek, egymás mellé helyezni is lehet őket, akár úgy is, hogy középen egy tartó tartja mind a két rudat.

A két rúd közé kellene egy toldóelem, ami ehhez a karnishoz nincs, de egy sima fa bútortipli is jó lehet.

Remélem tudtam segíteni, ha nem egyértelmű, kérem keressen telefonon.
#9 - Takács Zita
2010/06/21, 11:53
Tisztelt Tályai Gábor!

Köszönöm a gyors választ!

Most látom csak, hogy teleszkóposból nincs 2soros karnis, csak 1 sorosakat találtam. A sima, nem teleszkóposnak is leszerelhető a vége?

Köszönettel:
Takács Zita
#10 - Tályai Gábor
2010/06/21, 12:09
Tisztelt Takács Zita!

Én sem néztem, hogy két sorosat keres :)

A sima (Siero család) fém karnisok vége is szerelhető, vagy ha hosszú a rúd, akkor lehet belőle vágni.
#11 - BICSO BT.
2010/11/03, 19:27
Tisztelt Tályai Gábor!

Újra nagyobb vásárlást tervezek Önöknél. Ezúttal nem csak led izzókat, hanem függöny karnist is vásárolnék. Két kérdésem lenne mindkét témában:

-A 2 soros 280cm-es Siero függönykarnis 270cm széles ablakra elégséges lehet???
-Az alábbi LED izzó elfér egy 30cm átmérőjű hagyományos "UFO lámpába"???
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/3928

UFO lámpánál ilyesmire gondolok:
http://www.vollervill.hu/bolt/10290-ufo-lampa-5160.html

Belföldre történő szállításnál is lehet átutalással fizetni???
üdv:
dhcodoki
#12 - Tályai Gábor
2010/11/08, 07:58
Tisztelt Bicso Bt.!

- Szerintem a 280 cm-es függöny karnis a 270 cm-es ablakra kicsi lesz. A függöny karnisok méretvételéről írt cikkünk itt található.

- A linkelt rúd led lápa 45 mm x 125 mm, ennek el kell férnie az UFO lámpákba, de érdemes rámérni a lámpatesten.

Előre átutalásos fizetés lehetséges.


Remélem tudtam segíteni.
#13 - Monostori Mihály
2010/12/07, 10:15
Tisztelt Ügyfélszolgálat!

Falra szerelés esetén a karnisrúd milyen távolságra nyúlik ki a rögzítési pontból? Egy fűtéscsövet kellene elfedni a függönnyel, ami 9 cm távolságig nyúlik a faltól.
#14 - Tályai Gábor
2010/12/07, 10:51
Tisztelt Monostori Mihály!

Nem írta meg, hogy pontosan melyik típusú karnis érdekelné. A karnisokhoz igyekszünk minél több adatot megadni, hogy segítsük a vásárlást. A méretek jellemzően a nagyítható képeken részletezve is vannak.

A Carballo fa karnisokkal, illetve a Siero fém karnisokkal várhatóan nem lesz gond, általában 10 cm-nél nagyobb a távolság a fal és a függöny között. Természetesen, ha pontosítja a típust, akkor én is pontosabb adatokat tudok mondani.

Carballo fa karnis Siero karnis

Remélem tudtam segíteni.
#15 - Bakonyi Beáta
2011/01/07, 11:31
Tisztelt C!

2soros mennyezeti karnist szeretnék 120cm széles az ablakom 150 v 180cm válasszak
Köszönöm válaszát Tisztelettel Beáta
#16 - Tályai Péter
2011/01/11, 08:45
Tisztelt Bakonyi Beáta!

A karnis tartó konzoljainak az ablak szélétől 10-30 cm távolságra kell esnie. Ez egyrészt biztosítja, hogy behúzott állapotban a függöny az ablaknyílás teljes szélességét takarja. Másrészt elegendő hely marad a függönynek széthúzott állapotban is, így nem akadályozza meg az ablak nyitását.

Ennek megfelelően a 150 cm-es karnis is elég lehet, de itt kevesebb lesz a mozgástér.

A 180 cm-es karnis azért lehet jó választás, mert a helyszínen megnézheti hogyan mutat teljes hosszában. Ha nem találja megfelelőnek, akkor pedig egy fűrész segítségével rövidebbre vághatja a karnis rúdját.

Remélem tudtam segíteni.
#17 - Bakonyi Beáta
2011/01/11, 09:31
Köszönöm a segítséget.
Még egy kérdésem lenne előtét kapható a mennyezeti karnisokhoz?
Köszönöm Beáta
#18 - ANRO Ügyfélszolgálat
2011/01/14, 08:31
Kedves Beáta!
Amennyiben a műanyag sínkarnisokhoz lévő előlapra gondol (mint előtét), sajnos el kell szomorítsuk, jelenleg nem forgalmazzuk.

Üdvözlettel, ANRO Ügyfélszolgálat
#19 - Horváthné Szigeti Szilvia
2011/02/24, 14:00
Tisztelt Ügyfélszolgálat!
Sarokablakokra milyen oldalfalra szerelhető karnist javasolnak?
Üdv! Szilvia
#20 - Tályai Gábor
2011/03/01, 07:56
Tisztelt Horváthné Szigeti Szilvia!

Több megoldás is létezik rá, de először fontos volna tisztázni, át akarja-e húzni a függönyt a sarkon, vagy két oldalról a sarokba húzzák be a függönyt.

Ha a sarok lesz a húzás iránya, akkor a fém függönykarnisokhoz kapható sarokelem, de ezen nem lehet áthúzni a függönyt.

A műanyag sínekhez van sarokelem, azonban csak mennyezetre szerelhető.

Alumínium sínből viszont tökéletesen meg lehet oldani sarkot, amennyiben küld egy méretezett rajzot a nyílászáróról, tudunk adni egy árajánlatot.

Remélem tudtam segíteni.
#21 - Gál István
2011/04/03, 19:36
Tisztelt Ügyfélszolgálat!

Érdekelne, hogy a Carballo fa karnis oldalfali tartójának a hosszát tudom-e csökkenteni házilag (ami a rajzon 11.5 cm)?
Számomra nem ismeretes, hogy az oldalfali tartó hogyan illeszkedik a falhoz rögzítendő egységhez.

Köszönöm!
#22 - Tályai Gábor
2011/04/04, 08:07
Tisztelt Gál István!

A karnisok szerkezeti rajzán megtekintheti az illeszkedést is, világosabb színnel van feltüntetve, hová csúszik be az oldalfali tartó:

Fa rúdkarnis szerkezeti rajz

Ezt a rudat természetesen lehet rövidebbre is vágni.

Remélem tudtam segíteni.
#23 - Gál István
2011/04/04, 14:18
Tisztelt Tályai Gábor!

Igen, megerősítette az elgondolásomat. Mivel láttam már menetes illesztést is, ezért szerettem volna biztos lenni a dolgomban.

Köszönöm!
#24 - Bajtay Attila
2012/05/17, 13:25
Carballo fa natúr karnist szeretnék
lehet ezt bepácolni a megfelelő színre házilag ?
vagy a natúrságától függetlenül esetleg be van lakkozva vagy valami egyéb anyaggal bekenve ?
#25 - Tályai Gábor
2012/05/23, 08:31
Tisztelt Bajtay Attila!

Egy vékony lakk réteg minden fa-karnis terméken van, így pácolni/festeni csak némi csiszolás után lehet.

Remélem tudtam segíteni.
#26 - Varga Gyöngyi
2012/07/26, 16:19
240 cm-es fakarnist szeretnék.Ki is néztem a Berneo kétsoros fa rúdkarnist, de csak 200 cm-est találtam,valóban csak ez a méret van? Második kérdésem, hogy ezt a karnist (remélem jól látom a képen) ki lehet akasztani, úgy, hogy nem kell a létrára mászni?
Köszönöm a választ
#27 - Tályai Piroska
2012/07/30, 14:13
Tisztelt Varga Gyöngyi!

A Bermeo típusból 200 cm-től hosszabb változat sajnos nem létezik, ahelyett csak a Carballo karnisokat tudnánk ajánlani.

A második kérdése sajnos nem teljesen egyértelmű, de várhatóan ehhez a karnishoz is szükség lesz létrára, ha a függönyt le szeretnénk venni a karnisról.
Köszönöm a türelmét!
#28 - B. Bea
2014/12/16, 10:57
Érdeklődni szeretnék, hogy a Carballo egysoros karnist mennyezetre is fel lehet-e szerelni vagy csak oldalfalra? Ha a mennyezetre szereljük, a szerkezet hosszú távon is elbír-e egy nehezebb függönyt? A függöny két helyiség közötti térelválasztó lenne.
Köszönöm! B. Bea
#29 - Tályai Piroska
2014/12/18, 10:22
Tisztelt B. Bea!

Az egysoros Carballo karnist a mennyezetre is fel lehet szerelni a csomagban lévő tartó segítségével, azonban nehezebb függönyöknél érdemes több konzolt beszerezni, hogy biztonságosan tarthassa a felrakott nehéz függönyt, illetve hogy a rúd meghajlásának / elvetemedésének is minél kisebb legyen a lehetősége.

Köszönjük türelmét!
#30 - Selényi Endréné
2016/11/03, 09:21
Lakáson belül (gardrób elfüggönyözésére szeretnék két egysínes Slim-line alumínium függönysínt vásárolni. Az egyik méret 78 cm, a másik 85 cm. Ebben az esetben a 200 cm-es sínt kellene megvásárolni, de nem tudom, hogy lehet-e méretre vágni.

Köszönöm. Selényiné
#31 - Tályai Piroska / ANRO
2016/11/03, 16:24
Tisztelt Selényi Endréné!

A széria méretű Slim-line függönysíneket házilag is méretre lehet igazítani, ez esetben fém fűrész használható a vágáshoz. A külön megvásárolható végzáróelem segítségével pedig esztétikusan eltakarható a vágás helye. Állunk rendelkezésére a továbbiakban is!
#32 - Beatrix
2016/11/06, 21:08
Tisztelt Tályai Gábor!

Érdeklődnék, hogy ha a megvásárolni kívánt karnis szett 160 cm (Zyl), azt hogyan kell érteni? Ez a hossz a tartókonzolig vonatkozik vagy a végzárókkal együtt jelenti a 160 cm-t? (120 cm az ablaknyílás). Illetve 180 cm-es ablaknyíláshoz elegendő a 200 cm-es karnis szett, ugyancsak Zyl.
Válaszát köszönöm
#33 - Tályai Piroska / ANRO
2016/11/07, 08:44
Kedves Beatrix!

A terméknévben megadott szám a karnisrúd hosszát jelenti, tehát a 160 cm-es szettben a rúd 160 cm hosszúságú.

A Zyl karnis végzárója kb. 4 cm hosszú, ennek felszerelésével oldalanként kb. 2 cm-t veszítünk a rúd hasznos hosszából. Ezen kívül a felfogató konzol kb. 1.5 cm széles, 2 darab esetében ez újabb 3 cm-rel csökkenti a rúd hosszát.

A 160 cm-es karnisnál tehát a használható maximális hossz kb. 153 cm - ez egy 120 cm-es ablak felé megfelelő választás lehet, hiszen látványban is elfogadható lehet, ha oldalanként ~15 cm-rel nyújtjuk túl az ablakok felett a díszes karnisvégeket (természetesen ha nincs hely, vagy nem tetszik ez a megoldás, akkor házilag is vissza lehet vágni a karnisrudat igény szerint).

A 200 cm-es szettnél ugyanezek a méretek érvényesek, tehát maximum 193 cm hosszúságú rudat tudunk kialakítani a függöny számára, amely alkalmas lehet a 180 cm széles ablaknyílás felé.

További kérdéseiben is állunk rendelkezésére!
#34 - Berla Ákos
2017/01/11, 16:49
Üdvözlöm!

Érdeklődnék, mekkora a kétsoros Vento karnisok teherbírása?

Köszönöm.
#35 - Salamon Adrienn
2017/01/12, 13:25
Üdvözlöm!

Oldalfalra szerelhető nagy teherbírású karnist keresek, 180 cm-es méretben. Ha lehet, hajlított végűt.
A függöny nagyon nehéz, 3 méter hosszú, a fa karnis leszakadt alatta.

Köszönettel
#36 - Tályai Piroska / ANRO
2017/01/16, 08:35
Kedves Ákos!

A karnisok átlagos sötétítő és fényáteresztő függönyökhöz alkalmasak. A Vento karnisok teherbírási képességéről pontos információnk nincs, de nehéz függönyökhöz nem ajánljuk, mert sajnos a fából készült konzolok gyakran nem bírják el nagy súlyt és egy idő után eltörhetnek.

A karnis anyagán kívül a megfelelő teherbírás végett azt is figyelembe kell venni, hogy a karnis felszerelése megfelelő módon történjen (pl. a fal szerkezetének megfelelő alkatrészekkel kell elvégezni a szerelést, mert eltérő csavar-tipli kellhet attól függően, hogy beton, üreges tégla vagy gipszkarton falra kerülnek-e fel a karnisok). Talán ez a legfontosabb.

Köszönöm türelmét, állunk rendelkezésére!
#37 - Tályai Piroska / ANRO
2017/01/16, 08:49
Kedves Adrienn!

A fa karniskonzolok nagy súly alatt eltörhetnek, így ezeket nem ajánljuk a nehéz függönyhöz.

A súlyos függönyök felakasztásához 3 lehetőséget tudunk ajánlani:
- alumínium sínek vagy fa betétes műanyag sínek, mennyezetre felfúrva, igény szerinti sűrűségben felcsavarozva.

- mennyezeti függönysín oldalfali konzollal sűrűn megfogatva: alumínium sín + oldalfali tartó; fa betétes GE műanyag sín + oldalfali GE konzol.

- belső sínes függönykarnisok, melyeknél a konzol felülről fogja meg a karnisrudat, így van lehetőség a tartók igény szerinti sűrűségben való elhelyezésére.

Bármely karnistípusra esik a választás, javasolt a szerelési sajátosságok tekintetbe vétele (falszerkezetnek megfelelő alkatrészek és felszerelés). Remélem tudtam segíteni, köszönöm türelmét!
#38 - Bencze Zoltán Ev.
2017/05/01, 06:31
Az Aludesign karnisrudak tetszés szerinti méretre vághatóak? Ha Pl 3 méteres hosszra van szükség, azt meg lehet oldani 2db 160cm-es rúd összetoldásával és méretre vágásával? Mi a maximum fesztávolság, amit 2 konzol között lehet?
#39 - Tályai Gábor
2017/05/02, 09:26
Tisztelt Bencze Zoltán Ev.!

Igen, a karnis rudak tetszés szerint méretre vághatóak, majd toldhatóak. A toldás rögzítéséhez kapható toldóelem is, azonban a toldástól nem túl messze érdemes egy tartóval rögzíteni. A 240 cm-es karnist 2 db konzollal fel lehet rögzíteni, így a két konzol közötti távolság kb. 200 cm lehet, de ez leginkább az alkalmazott függöny súlyától fog függeni. Nehezebb függöny esetén érdemes több konzolt használni.

Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel:
Tályai Gábor
#40 - János
2017/05/24, 23:38
Tisztelt Tályai Gábor Úr!

Panellakásba faltól falig szeretnék mennyezetre szerelhető, 2 soros, méretre gyártott alumínium függönysínt vásárolni.
A két oldalfal közti távolság kb. 342 cm.

Kérdésem a következők:

1. Mekkora legyen a függönysín mérete? Egyrészt kell valamekkora hely a csúszkáknak, vagy mivel úgyis pillanatok alatt leszerelhető a karnis, ezért azokat a sín felrögzítése előtt érdemes rárakni? Másrészt ezesetben ajánlott a végzáró? És ha igen, az mennyivel növeli meg a sín méretét?

2. A sín felrögzítéséhez szükséges mennyezeti tartó jár a sínhez? Ha nem, mennyit szükséges belőle vásárolni? (Nem a legvékonyabb sötétítő függönyt tervezek majd vásárolni. :))

3. A sínhez adott szemes csúszkához ha vásárolok a szintén Önöknél kapható francia kampót, az megfelelő módszer olyan függöny felrögzítéséhez, aminek nincs semmi egyéb akasztója? Van esetleg ennek bármi hátránya a többi csúszkával szemben?

4. Esetleg az X csúszka is alkalmas az előző pontnál említett "szimpla" függöny felakasztásához? Ha igen, hogyan?

Válaszát előre is köszönöm!
#41 - Tályai Piroska
2017/05/25, 14:25
Kedves János!

1. A Slim Line 2 soros függönykarnishoz tartozó végzáró elem ~0.5 cm széles, ezáltal ennyivel rövidebb sín megrendelését javasoljuk. A gyártó azt javasolja, hogy a pontos méretet a függönysín jövőbeni helyén is mérjék meg, ugyanis a mennyezeten (a sín helyén) gyakran nagyobb a rendelkezésre álló tér, mint lentebb.

2. A függönysín felrögzítéséhez használható mennyezeti tárcsa nem tartozék, azt külön kell megvásárolni igény szerinti mennyiségben. A megfelelő rögzítés érdekében 70-80 cm-ként javasolt a mennyezeti tartók felszerelése.

3-4. A Slim Line karnisokat szemes csúszkával szállítjuk, ez francia kampóhoz alkalmas ugyan, DE a francia kampó és más akasztós megoldások nem alkalmasak olyan függönyhöz, amelynek nincs akasztója (vagy nincs rávarrva függönybehúzó szalag). Ily módon a "sima" függönyhöz az X csipeszt ajánlanám.

Köszönjük türelmét, állunk rendelkezésére a továbbiakban is!
#42 - Alexandra
2017/11/05, 21:31
Üdvözlöm!

2 soros GARDINIA alumínium mennyezeti függönysínt tervezek vásárolni, ebben szeretném a segítségét kérni!
Két (faltól-falig és 80 cm-es) sín találkozásának megoldásáról lenne szó: a 397 cm széles falon 270 cm széles nyílászáró van, nagyjából középen, az erre merőleges falon egy 70 cm-es nyílászáró található (itt csak 10 cm-es túllógást szeretnénk), azonban ez az ablak egyből a rá merőleges falhoz csatlakozik. Esetleg gérvágással kivitelezhető lenne a két sín összehozása?
Amennyiben nem, mennyire tartja jó megoldásnak, ha a 80 cm-es sínt a falig eresztenénk és ehhez futtatnánk a hosszabb sínt?

Köszönettel
#43 - Tályai Piroska / ANRO
2017/11/06, 11:37
Kedves Alexandra!

A Gardinia Slim Line alumínium sínekhez sajnos nem létezik összekötő körív, ily módon egybefüggő karnissín létrehozására nincs mód. A sínek összefuttatását gérvágással és egymáshoz képest merőlegesen felszerelve is el lehet végezni, de ez esetben a függöny nem mozgatható a teljes hosszon (nem lesz akadálymentes toldási pont, ahol a függöny egyszerűen elhúzható).

Ha viszont szeretné, hogy a két falszakaszon lévő karnissín egy sínként üzemeljen és a függönyt akadálytalanul végig lehessen húzni egyik oldalról a másik irányba, akkor a műanyag mennyezeti sínek is megfelelőek lehetnek.
Amennyiben szeretné a sarkokon keresztül is elhúzni a függönyt, úgy a Gardinia kétféle, 90°-os szöggel rendelkező körívet is kínál: erkélyív és félköríves toldóelem. Ez két eltérő méretű elem, amely lehetőséget ad, hogy mindkét irányból megtoldjuk egy egyenes sínnel, ezáltal kialakítható a sarokablakok feletti karnis.

Amennyiben nem lényeges, hogy a sarkokban is el lehessen húzni a függönyt, akkor lényegében bármilyen módon felrakhatóak a sínek. Egymásnak merőlegesen is nekifuttathatóak, de akár gérvágással is összefuttathatóak (ámde egyik esetben sem lesz közös a sínpálya, ahol a függöny elhúzható lenne). Ennél a megoldásnál a toldott/vágott véghez véglezáró elemet vagy köztes rögzítőt javasolnék, hogy véletlenül se fusson túl a függöny a karnis azon pontján, ahonnan nem jól húzhatók vissza a görgőkre akasztott függöny (pl. egy sorjásan gérbe vágott síncsatornába véletlenül beakadhat a görgő, amit csak kézzel kiakasztva tudunk ismét jól használni).

Ha félreértettem volna kérdését, nyugodtan keressen minket; email címünkre (info@anro.hu) akár rajzot, fotót is küldhet!
#44 - Szabó-Nagy Angéla
2018/01/28, 17:09
Tisztelt Hölgyem/Úram!

Érdeklődni szeretnék, hogy Gardinia Slim-line alumínium sínek összeilleszthetőek e? Nekünk 5m-re lenne szükségünk, 3 sorosból. Meg rendelhetjük a 250cm-t kétszer, vagy inkább rendenljünk egyéni méretre gyártottat?

Köszönettel: Szabó-Nagy Angéla
#45 - Tályai Piroska / ANRO
2018/01/29, 11:01
Kedves Angéla!

Az előre gyártott, kész méretekben kapható sínek (pl. 2 darab 3 soros, 250 cm-es sín) egymással összetoldhatóak. Ehhez külön rendelkezésre áll a toldóelem, amely a sín hátoldalán fogatja össze a síneket.

Természetesen egyéni méretre gyártott sínt is rendelhet (6 méteres hosszig toldás nélkül, egy szálban is megrendelhető). Sajnos jelenleg a szállítópartnerünk csak a maximum 240 cm szálhosszúságú terméket szállítja el, így e pillanatban nem tudunk Önnek házhoz szállítást biztosítani a termékhez, azok kiadását csak a hajdúböszörményi telephelyünkön tudjuk megoldani.

Ha szeretne házhoz szállítást, akkor több sín összetoldásával lehetne kialakítani a szükséges hosszt (2 darab 150 cm-es és 1 darab 200 cm-es szériasínből), mely síndarabokat legfeljebb bruttó 1490 Ft felszámítása mellett tudnánk kipostázni.

Köszönjük érdeklődését és türelmét!
#46 - Péter
2018/02/01, 06:14
Tisztelt Holgyem/ Uram!
Szeretnek rendelni egy menyezeti muanyag sint, majd zaro ivvel szeretnem felszerelni.
Az iv veget milyen tavolsagra szokas tenni a fal sikjatol? Utkozesig, vagy elegansabb eltartani?
Koszonom
#47 - Szabó-Nagy Angéla
2018/02/02, 12:40
Kedves Piroska!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Sokat segített! Mindenképp Önöktől fogunk rendelni! Annyi kérdésem lenne még, hogy a belső csúszású alu rúd az méretre vágható e, mert ennél is nagyobb méretről lenne szó. Egyszer 268cm, másodszor 298cm. A kisebb 24cm távolságra van a faltól, a nagyobb 6cmre.
#48 - Tályai Piroska / ANRO
2018/02/05, 08:56
Kedves Péter!

A műanyag karnis záróív a faltól tetszés szerinti távolságra is elhelyezhető. A lezáró ív lényege viszont az lenne, hogy minél inkább a falig lehessen elhúzni a függönyt, ezért a legszebb eredményt akkor adja, ha a fal síkjához minél közelebb kerül a záróelem.
Köszönjük türelmét!
#49 - Tályai Piroska / ANRO
2018/02/06, 13:19
Kedves Angéla!

Az Alu-design belső csúszású függönyrudak házilag is méretre vághatóak, az otthoni vágáshoz fém keretes fűrészt érdemes használni. A házilag vágott végre érdemes felszerelni a végzáró elemet, ily módon az takarja a vágási széleket.

Az illesztést a gyárilag vágott végnél ajánlott elvégezni és a toldóelemet is két gyári vágás közé javasolt elhelyezni! Várhatóan így megfelelő lesz az illeszkedés a toldásnál.

Karnis toldás esetén mindig azt mondjuk, hogy a toldásnál is legyen egy felfogatási pont, hogy még stabilabb legyen a karnis.
A belső csúszású karnisnál azonban csak részben jelentene megoldást egyetlen konzol, a stabilitás és a megfelelő használhatóság érdekében tehát azt tudnám ajánlani, hogy kettő darab tartókonzolt helyezzenek el a toldási pontok fölé (egyik tartó az egyik karnis végét rögzítené, a másik tartókonzol a másik toldott karnis végét rögzítené) - ily módon 4 darab tartókonzolra lehet szükség a felrakás során.

Igyekeztem egyértelműen fogalmazni, de nyugodtan keressen a további kérdésekben is!
#50 - Balázs István
2018/02/19, 14:51
Üdvözlöm!

Két dologban szeretném a tanácsát kikérni.

Az egyik: van egy 90 cm, illetve 180 cm szálességű ablakom, amelyet sötétítő függönnyel is szeretnék ellátni.
Megfelelő-e Ön szerint a kétsoros karnis 120 cm, illetve 240 cm hosszban?

A másik dolog:
Az alábbi lámpához Ön milyen LED izzót, fényforrást ajánlana nekem az Önök termékei közül:

https://www.praktiker.hu/lakberendezes-vilagitas-butor/lampa-izzo/belteri-lampa/302444-globo-jasmina-mennyezeti-lampa-3xe27-40w?keyword=jasmina+mennyezeti+l%C3%A1mpa+42x42x8%2c5cm&suggestionType=product

Válaszát előre is köszönöm!
#51 - Tályai Piroska / ANRO
2018/02/19, 16:35
Tisztelt Uram!

Amennyiben a karnis felfogató konzoljai sem akadályozzák a függöny teljes elhúzhatóságát, úgy megfelelőek lesznek a választott karnisméretek.
Mennyezeti karnisnál kényelmesen elegendő az Ön által említett méretezés, azonban oldalfali karnis esetében oda kell figyelni, hogy a felfogató konzol legalább 5-10 cm-rel kijjebb essen az ablak szélétől, hogy legyen hely, ahová el tudjuk húzni a függönyt (így tudjuk majd kinyitni az ablakot); másrészről szükséges ez a kifelé helyezés azért is, hogy a sötétítő függöny is minél jobban takarhassa az ablaknyílást.

A meglinkelt Globo Jasmina lámpatestet sajnos nem ismerem, ezáltal csak feltételezhetem, hogy a szokványos méretű E27 körte LED izzókkal is kompatibilis, pl. a 7-15 Wattos izzók ~60 mm átmérőjűek és ~110 mm hosszúságúak.
Ha ezt a méretet túl nagynak találja, akkor a kisgömb E27 LED izzókat ajánlhatom, amelyek ~45 mm átmérőjűek és ~80 mm hosszúságúak.

Mindemellett a webáruházban való vásárlás során Elállási jog keretében van lehetőség a termék visszaküldésére, ha tehát valamelyik termék nem megfelelő, visszaküldés után visszafizetjük a termék vételárát.

Állunk rendelkezésére a további felmerülő kérdésekben is!
#52 - Dr. Fülöp Nóra Piroska
2018/03/16, 11:51
Érdeklődni szeretnék, hogy a Gardinia félköríves véglezáró mekkora helyet foglal el? Milyen szélességet ad hozzá a függönysínhez? Milyen mélységet ad hozzá. hány cm-rel kell számolni. amikor az oldalfaltól mérjük? A 2 illetve 3 soros méretei érdekelnének. A Gardinia 2 illetve 3 soros függönysínek oldalfalra is szerelhetőek?

Köszönöm
#53 - Tályai Piroska / ANRO
2018/03/22, 07:54
Kedves Nóra!

A félköríves lezáró a két soros és a három soros változat esetén is megegyező külső méretekkel rendelkezik (135x135 mm), azaz minimum 13.5 cm-es szélességű és 13.5 cm-es mélységű helyet igényel a felrakás során.
A Gardinia mennyezetsínek oldalfalra való felszereléséhez az alábbi fali tartó alkalmas: Oldalfali tartó GE-GK műanyag mennyezeti sínhez (2 db)
Köszönöm türelmét, a továbbiakban felmerülő kérdéseit is várjuk!
#54 - Szabó Csanád
2021/02/04, 11:13
#55 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2021/02/04, 11:24
Tisztelt Szabó Csanád!

A karnis szettet csak kompletten tudja megvásárolni.
A szett elemei nem módosíthatóak a megrendelés leadása során, azonban természetesen külön is megvásárolható a csipesz.A csipesz kompatibilis a 28 mm átmérőjű karnisokkal.

Üdvözlettel: ANRO Épületdíszítés Kft /Ügyfélszolgálat/
#56 - Szabó Csanád
2021/02/04, 11:44
Köszönöm a gyors választ. Ebben az esetben kérem, írják meg, hogy az eredeti kérdésemben szereplő karnisszetthez mennyi fa karika tartozik. Szeretném elkerülni, hogy akár karikából, akár csipeszből hiányom legyen.

Köszönettel,
Szabó Csanád
#57 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2021/02/04, 15:31
Kedves Csanád!

A szett tartalmáról az alábbiakban olvashat:
1 db 28mm-es farúd, anyaga: fenyő
Fa végzárók 2 db
Egysoros oldalfali tartó 3 db
Fa karikák, 10-12 centinként 1db
Műanyag színtelen ráncszedő kampó a függöny rögzítéséhez.
A felszereléshez szükséges általános használatú tipli, csavarral.

Üdvözlettel: ANRO Épületdíszítés Kft. /Ügyfélszolgálat/
#58 - Vas Gábor
2021/03/10, 10:59
Tisztelt ANRO Kft.!

1 soros ALU-Design függönykarnist szeretnék vásárolni, amit oldalfali tartóval szeretnék felszerelni. Az oldalfali tartó méreteire vagyok kíváncsi: a talp hosszára, valamint hogy a faltól milyen távolságra nyúlik ki. Hol tudok ennek utánanézni?

Köszönöm,
Vas Gábor
#59 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2021/03/10, 11:19
Tisztelt Vas Gábor!

A kollégákkal elvégeztük a termék mérését.
Az oldalfali tartó talpszélessége 2 centiméter, a magassága 8 centiméter.
A faltól való elállása pedig 11 centiméter.

Üdvözlettel: ANRO Épületdíszítés Kft. /Ügyfélszolgálat/
#60 - Blazsáné Moldván Mónika
2022/01/25, 11:22
Tisztelt Anro Kft!
Méretválasztással kapcsolatos a kérdésem.
156 cm-es ablaknyíláshoz vennék mennyezetre rögzíthető 2 soros függönysínt.
GARDINIA - Alu-Front Madeira egyenes előlapos alumínium karnis (fehér) - 2 sor egyedi m.-ez a választásunk.
Mekkora sínt válasszunk, figyelembe véve azt, hogy ez egy pici szoba, az ablak melletti falrész mindkét oldalon 50-50 cm.
Köszönöm a segítséget előre is.
Mónika
#61 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2022/01/25, 11:53
Kedves Mónika!

Köszönjük kérdését!

A 156 cm-es méretre szükséges 12-15 cm-t rászámolni oldalanként.
Így érdemes 180-186 cm-es méretben gondolkodni.

Üdvözlettel: ANRO Épületdíszítés Kft. /Ügyfélszolgálat/

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
769.200+ elégedett vásárló
505.900+ raktáron lévő termék
199.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése