Kültéri díszléc beépítése

Utoljára frissítve: 2009 december 02, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

Kültéri beépítési útmutató

A díszítés alapja lehet hagyományos mész-cement vakolat, beton, hőszigetelő vagy gyárilag előkevert vakolat. Az alap legyen száraz, olaj, zsír, por, sókivirágzás mentes. Az elemek felhelyezése előtt nem szabad festék, illetve vakolat alá alapozni, nem szabad nedvszíváskiegyenlítőt alkalmazni. +5 C° alatti hőmérsékleten beépíteni nem ajánlatos.
A beépítéshez szükséges anyagok:
  • a felragasztáshoz: zsákos polisztirol ragasztó
  • a ragasztó felhordásához: fogazott glettelő
  • a kérgesítéshez: kültéri mélyalapozó festék
  • a csatlakozó élek ragasztásához: Soudal Purocol poliuretán ragasztó

A kültéri díszlécek nagy részének a hátulja úgynevezett nápolyi mintázattal van ellátva, amennyiben a beépítésre kerülő díszítőelem hátulja sima, úgy azt mindenképpen érdesítsük be (spaknival, szeggel húzzunk barázdákat a lécbe), hogy a ragasztó jobban meg tudjon kapaszkodni!

A zsákos polisztirolragasztót annak felhasználási útmutatója szerint adjuk hozzá a vízhez, majd fúrógépbe fogott keverőszárral jól dolgozzuk össze.
Gérvágó fűrésszel alakítsuk ki a lécek szükséges hosszát. Amennyiben az oldalsó léceket ferdére vágjuk, érdemes egymással szembe fordítva egyszerre vágni a jobb és a bal oldali díszt, így biztosan ugyanolyan szögűek lesznek a levágások.
Kültéri polisztirol díszléc beépítési útmutató
A bekevert polisztirolragasztót hordjuk fel a léc hátuljára, majd fogazott glettelővel egyenlítsük ki. Az így előkészített lécet nyomjuk a falra úgy, hogy mindenhol jól felfeküdjön. A kitüremkedő ragasztót spaknival távolítsuk el. Kültéri polisztirol díszléc beépítési útmutató
Az elemek csatlakozási végeit töltsük fel Soudal Purocol poliuretán ragasztóval. A művelethez érdemes védőfelszerelést használni, ugyanis a ragasztó a kezünkről elég nehezen távolítható el.
A poliuretán ragasztóval létrehozott csatlakozási pont biztosan nem reped ki. A dísz a ragasztó kémiai hatásainak köszönhetően a ragasztási ponton lesz a legerősebb. Egy darab lécen érdemes kipróbálni: a díszt mindenhol el fogjuk tudni törni kivéve a ragasztásnál. A kitüremkedő ragasztót lehetőleg azonnal távolítsuk el, vagy száradás után csiszoljuk simára.
Kültéri polisztirol díszléc beépítési útmutató
Mérjük ki a felső díszlécen az ékkő helyét, az ékkövek hátulját töltsük ki Soudal Purocol poliuretán ragasztóval és helyezzük a felső díszlécre. Kültéri polisztirol díszléc beépítési útmutató
A felragasztott natúr díszléceket kérgesíteni kell. A kérgesítőanyag elkészítése: a zsákos polisztirolragasztót hígítsuk fel kültéri mélyalapozó festékkel (a mélyalapozó festék a polisztirol ragasztóhoz hasonlóan műgyantát tartalmaz, így a létrejövő bevonat még ellenállóbb lesz - a nagyobb szemű polisztirolragasztót meg is szitálhatjuk a simább bevonat érdekében).
A felragasztott díszítőelemeket legalább háromszor vékonyan ecsetelje át a kérgesítő anyaggal.
Kültéri polisztirol díszléc beépítési útmutató
Az elkészült díszítés kérgesítve.
Száradás után a falat és a díszeket tetszőleges színűre festhetjük bármilyen kültéri homlokzatfestékkel.
Kültéri polisztirol díszléc beépítési útmutató

Figyelem! A díszlécek beépítését az Ön kivitelezője másképp is végezheti!
Amennyiben nem ismeri díszítőelemeinket:
Az ANRO díszítőelemek beépítése megegyezik a hazai forgalomban lévő további díszlécek beépítésével pl.: Marbet, Bovelacci, NMC, HomeStar, Decosa, Blue-Dekoration, Bovira, Nyitray EC, Deco-Foam, Bensiker.
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
22 mm
144 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-03 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 797 Ft /méter
2.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
25 mm
106 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-06 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 587 Ft /méter
3.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
25 mm
113 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-08 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 587 Ft /méter
4.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
41 mm
133 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-11 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 1 166 Ft /méter
5.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
21 mm
93 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-13 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 467 Ft /méter
6.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
22 mm
81 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-14 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 499 Ft /méter
7.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
18 mm
61 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-16 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 330 Ft /méter
8.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
16 mm
38 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-18 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 216 Ft /méter
9.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
16 mm
141 mm
Natúr stukkó
Kültéri díszléc BR-24 - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 797 Ft /méter
10.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
30 mm
240 mm
280 mm
Natúr stukkó
Kváderkő-01 (28x24 cm) polisztirol díszkocka
2 munkanapon belül
Ár: 701 Ft /darab
11.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
30 mm
240 mm
380 mm
Natúr stukkó
Kváderkő-02 (38x24 cm) polisztirol díszkocka - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 1 315 Ft /darab
12.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
125 cm
20 mm
50 mm
Natúr stukkó
Sima léc 2 cm x 5 cm - natúr
2 munkanapon belül
Ár: 368 Ft /méter
Vásárlói képek
Oromzat díszítés stukkóval: háromszög alakú homlokzat rozettával és díszléccelKlasszikus faldekoráció oszlopokkal, aranyozott stukkókkalAranyozott díszlécek a klasszikus faldekoráció jegyébenEgyedi módon gyártatott BR09 díszléc karnisnak és holkernekRozetta aranyozott stukkóval - étkezőbenRozetta aranyozott stukkóval - nappaliSima lécből dekoratív TV falAz egész házban Anro díszlécekkel díszített a férjem.Az ablakok körül és az oszlopok díszíszítő elemeit az Anro szaküzletből vásároltuk.Hálószoba rejett világításással és süllyesztett spotokkalAblakdekoráció két emeletes családi házunkonPolisztirol homlokzatdíszek zöldre festve ablak körülPolisztirol homlokzatdíszek zöldre festve ajtó és ablak köréKváderkő díszítés a ház sarkain, vanília színűre festve Tipikus kockaház, oldalain polisztirol kváderköves díszítéssel Egy kicsi, egy nagy: váltott méretű kváderkövek külső sarok díszítéséhezPolisztirol homlokzatdíszek: sarkon kváderkocka, ablak körül díszlécekSzuterén szobaablak BR-08 polisztirol díszléccel keretezve

12 vélemény, értékelés

#1 - Faragó Eszter
2009/03/23, 14:37
Régi házunk felújításakor visszaállítottuk a 100 éves eredeti ablakokat és a díszítést is imitáltuk leegyszerűsítve. A homlokzat két szélén kocka díszítést alkalmaztunk, mint régen (akkor vakolatból). Ezeket sajnos a kőműves egyáltalán nem ragasztota fel rendesen, minimális ragasztó nyom van csak a leesett elemek hátán. Gyakorlatilag semmi. ANRO zöld lapokból vágtuk ki a 30*30-as elemeket. Egy év alatt már sajnos 5 darab leesett szeles-viharos időben. A homlokzat műemlék festékkel fehérre van festve. Vajon hogyan tudnám a leesett elemeket szinte észrevétlenül visszaragasztani? Egy vödör festék 30.000 ft volt, még egy kicsi maradt, minimális javításhoz. Nem szívesen vennék újabb adagot, mert kisebb kiszerelés nem létezik.
Jó lenne egy egyszerű megoldás háziasszonyok számára...
A kőművesnek mát jeleztem a garanciális probléma meglétét, de fütyül rám.
Hálás lennék jótanácsért!
#2 - Tályai Gábor
2009/03/23, 14:37
Tisztelt Faragó Eszter!

ANRO zöld ez tetszik, Styrodur a neve, és jó minőségű lépésálló lábazati hőszigetelő lap.
Jellemzően 4-5 pöttyöt szoktak mifelénk is alkalmazni vagy a Mester Szerelő ragasztójából, vagy a Soudal Purocolból.
A visszaragasztás előtt meg kellene győződni, hogy maga az alap (vakolat) nem túl porózus-e, nem válik, mállik, mert akkor bármilyen ragasztót használhat - a gyenge alappal együtt fújja le a szél.
Ha legközelebb hőszigetelő lapból szeretének ilyen kockát vágni, se sima felületűt, hanem a hátulján rácsos (ún. nápolyi mintás) táblákat érdemes vásárolni, mert azok mintájába jobban bele tud kapaszkodni a ragasztóanyag.
Ami mindkét problémán segít: a díszek helyére (30x30 cm-es falrészre) érdemes lenne 4 dűbelt befúrni, 4 csavart addig belecsavarni ahol már van tartása, de még legalább a dísz 2/3 vastagságáig kiér a falból. A kialakult tüskéket és az alapot bőven beragasztózzuk (a fenti ragasztók bármelyikével) majd a díszt rányomjuk a csavarokra. Érdemes kis fejű csavart választani, vagy levágni a fejét, hogy a díszt könnyebben rá lehessen tolni.
(A csavarok fejét megmelegíteni nem ajánlom, mert túlmelegítés esetén lyukat képez az anyagban és több kárt csinálunk mint hasznot.)

Nagy méretű díszléceknél (30+ cm) ugyanez a beépítési ejárás, azzal a különbséggel, hogy oda dűbel + menetes szár kombinációt célszerű alkalmazni.

Az 5 darab elemhez 1 tubus ragasztónak elégnek kell lennie, a helyi festéküzletben biztosan tudnak segíteni.

Remélem jó lesz a tanács
#3 - Tályai Gábor
2009/03/23, 14:38
Azt elfelejtettem írni, hogy a sima díszítőelem hátulját mindig (minden gyártóét) fel kell karcolni több helyen is, a ragasztó így jobban és nagyobb felelületen fogja tartani.
#4 - Ducsai András
2009/07/21, 10:31
Érdeklődnék, hogy ha kültéri diszlécet beltérre építek be, akkor a beltéri mester ragasztó alkalmas-e rá?
#5 - Jakabné Kapás Éva
2009/10/06, 20:05
Nemesvakolatot fognak a házunkra tenni, a kőműves javaslata, hogy a vakolás után utólag ragasszuk fel a díszléceket. Biztos, hogy ez a jó megoldás, vagy jobb lenne vakolás előtt?
Milyen ragasztót használjunk?

Köszönöm a választ.
#6 - Tályai Gábor
2009/10/07, 14:53
Kedves Ducsai András!

Kicsit megkésve: igen alkalmas a kültéri díszléc ragasztásához beltérben beltéri díszléc ragasztót használni.

Kedves Éva!

A beépítési útmutatónkban minden szükséges tudnivaló le van írva a ragasztásról, de dióhéjban:
Zsákos polisztirol ragasztót kell használni a beépítéshez, fogazott glettelővel a díszléc hátulját teljesen beragasztózni. A toldásokhoz Purocol poliuretán ragasztót is lehet használni. A léceket nemesvakolat ragasztás után is be lehet építeni, arra azonban számítani kell, hogy a lécek ragasztása közben össze fogják kenni a falat, így a nemesvakolatot utólag saját színével át kell festeni.
#7 - Czagány János
2009/10/10, 09:29
A kérdésem a következő lenne: A KA-02 díszlécet lehetséges-e íves felületre hajlítani. Amennyiben nem, milyen megoldás lehetséges. A másik kérdésem, hogy több terméknél (pld. KA-02) más méret van a webáruházban és az Önök által küldött papír alapú katalógusban. Melyik méret a valós?

Köszönettel,

János
#8 - Tályai Gábor
2009/10/12, 09:07
Tisztelt Czagány János!

A KA-02-es díszléc ívre hajtása határeset, de tudnom kellene az ív méreteit is.

Díszléc méretekben az internetes oldalon található méretek a mérvadóak. A katalógusban néhány termék mérete sajnos szerkesztési hiba miatt rosszul szerepel.

Köszönjük megkeresését!
#9 - Hajós Zsolt
2010/03/09, 21:10
Tisztelt Cím!

Érdeklődnék hogy a kültéri diszléc felragasztása+kérgesítés után hogyan tudnék egy 1,5 mm-es kapart diszvakolatot felvinni a lécre ugy hogy egyenletes legyen a felületen???
Van rá valami speciális szerszám avagy csak ecsettel lehet oldani.

Köszönettel:

Hajós Zsolt
#10 - Tályai Gábor
2010/03/16, 15:41
Kedves Zsolt!

Kültérben én nem vagyok otthon, de meg fogom kérdezni a festőket. Szerintem nem lesz leányálom a mintás díszléceken - itt el lehetne gondolkodni, hogy csak kültéri festéket és ne vakolatot kapjon.

Viszont a sima felületű (téglalap keresztmetszetű) díszléceket minden további nélkül le lehet vakolni, akár a falat.
#11 - Borsos István
2010/09/03, 21:15
A kültéri díszléceket a nyári jégeső 2 alkalommal is megrongálta, 0,5 -3cm átmérőjű, 0,2 0,6 mélységű sérüléseket okozvaa kérgesítés Önök által javasolt technológia betartása ellenére. A kijavításukhoz szeretnék tanácsot kérni.Köszönettel .

Borsos István
#12 - Tályai Gábor
2010/09/14, 12:08
Tisztelt Boros István!

Sajnos a jégeső ellen nagyon nehéz védekezni, nálunk a gipsz! stukkót és a redőnyt is kivégezte, így bombabiztos anyagot nem tudok ajánlani.

Tudom ajánlani viszont a biztosítót, mert kifizetik az egészet (anyagot is, munkadíjat is).

Ha nincs biztosítás, akkor spakni és kültéri glett kombinációval javítható. Javítás előtt a problémás felületeket érdemes mély-alapozóval átkenni. A glett sem fog kipotyogni, valamint az esetleges málló részeket is szépen megköti. Glett száradása után kültéri festékkel festeni.

Remélem tudtam segíteni.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
819.200+ elégedett vásárló
439.900+ raktáron lévő termék
209.700+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése