Fénykábel szerelődoboz rejtett világításhoz

Utoljára frissítve: 2016 augusztus 30, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Figyelem! A cikkben szereplő mikroizzós fénykábel forgalmazását megszüntettük, helyettük LED diódákkal szerelt LED fénykábeleket ajánlunk. Beltéri rejtett világítás készítése esetén, az itt bemutatott fénykábel helyett a lapos, irányított szögű LED fényszalagokat ajánljuk.


Nagyon sok kérdés érkezik hozzánk az RV sorozatú díszlécekkel kapcsolatban, főleg, hogy hogyan szereljék be a világítást, hova tegyék a konnektort, stb. Mi egy nagyon egyszerű trükk segítségével eltüntetjük a kábeleket!

A rejtett világításos léc felragasztásakor az egyik sarkot elkészíthetjük ún. szerelősaroknak, aminek lényege, hogy egy Konzol-06-os díszítőelemmel egy kis üres teret alakítunk ki a díszléc mögött.

Rejtett világítás szerelődoboz
A szerelődoboz szemből.

1. Elektromosság
Az első lépés, még a díszlécek felragasztása előtt, hogy megoldjuk a fénykábel elektromos csatlakoztatását. Három lehetőség adódik:
- Van a mennyezet közelében konnektor / villanyszerelő készít egy konnektort: a konnektorba dughatjuk a távirányítható aljzatot, ebbe a fénykábelt és távirányítóval használhatjuk a világítást.

- Lentről viszünk hosszabbítóval áramot: a hosszabbítót a szerelődobozban el tudjuk rejteni, de az is megoldás, hogy a fénykábel vezetékét toldjuk meg annyival, hogy elérje a lenti konnektorokat. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a sarokban le fog jönni egy vezeték. Ezt vagy a sarokban hozzuk le és elgletteljük, esetleg eltakarjuk egy díszléccel - vagy hosszú, földig érő függöny közelében szinte láthatatlanul lehozhatjuk.

- A mennyezeten lévő dobozok egyikéből a villanyszerelő kivezet egy érpárt, amire direktbe lehet kötni a fénykábelt: a fénykábel akár betápszett nélkül is használható. A műanyag borítást egyszerűen meg kell egy kicsit csupaszolni és a kivezetett érpárral összekötni, természetesen utána villamosan szigetelni zsugorcsővel vagy szigetelő szalaggal. A megoldás hátránya, hogy a villanyszerelőnek még készítenie kell a falon egy kapcsolót amivel a fénykábelt kapcsolhatjuk.

2. Szerelődoboz helye:

A Konzol-06 méretét mérjük fel az oldalfalra, a rejtett világítást hordozó léc alsó síkjába. A konzolt ezután 3 gérvágással "kikerüljük" - így a konzol fölötti / mögötti terület szabad marad. A konzolt csak a szerelés végén ragasszuk be, hogy legyen helyünk dolgozni.

3. Díszléc

A rejtett világításos díszléceket ragasszuk fel körbe a szobán és várjuk meg amíg teljesen megszárad, vagy ragasztás közben használjuk olvasztórudas ragasztópisztolyt is! A félig megszáradt díszécek elmozdulhatnak a helyükről miközben a fénykábelt szereljük beléjük.
A rejtett világításos díszlécre a szerelődobozos sarokba készítsünk egy nagyobb nyílást ahol át tudjuk vezetni a flexibilis fénykábelt. Szerelődobozból érdemes kettőt készíteni, hogy a szoba szimmetriája megmaradjon.

Fénykábel PVC csatornában
Fénykábel PVC csatornában

A fénykábelt tekerjük le és egyenesítsük ki amennyire csak lehet, ez sokkal könnyebb a földön mint a létra tetején állva :) A fénykábelt beépítés előtt érdemes 5-10 percre bekapcsolni, hogy átmelegedjen. Az átmelegedett fénykábel sokkal rugalmasabb, a sarkokba könnyebben beépíthető, hajlítható.
Amennyiben igény van rá, a rejtett világításos lécekbe természetesen beleragasztható a fénykábelt tartó PVC csatorna, de ez nem szükségszerű, a fénykábel megáll a díszléc nútjában - ha nem, akkor nem tekertük ki rendesen. Ebben az esetben nyugodtan ragasszuk bele valamilyen gyorsan kötő ragasztóval.
Szerelődoboz hátulról
A szerelődoboz hátsó nézetben

A konzol 14,5 x 14,5 cm-es mérete viszonylag nagy helyet hagy a szerelésnek, kényelmesen elfér a betápszett és a távirányítható aljztat is.
A fénykábelt méterenként lehet vágni, ezért szinte mindig marad valamennyi amit el kell takarni, vagy dugni valahová. A szerelődoboz hátuljában erre is nagyszerű lehetőség adódik, 1 méternél kevesebb fénykábel biztosan elfér egy szerelődobozban.
Kapcsolódó anyagok:
Ajánlott termékeink
1.
TOP
Garancia: 2 év
XPS (zárt
50 mm
145 mm
145 mm
Natúr stukkó
Konzol-06 (145x145 mm) polisztirol díszkocka homlokzatdíszítéshez
Raktáron: 1 darab
Ár: 955 Ft /darab
2.
Garancia: 2 év
XPS (zárt
45 mm
95 mm
95 mm
Natúr stukkó
Konzol-07 (95x95 mm) polisztirol díszkocka homlokzatdíszítéshez
2 munkanapon belül
Ár: 600 Ft /darab
Vásárlói képek
Kellemes ünnepeket kívánunk!Teljes diszkivilágítás (magas fenyőfa alakzat felirattal)Karácsonyfa a ház elé fénykábeles világítással7m magas fenyőfaMegszépült a homlokzat, megújult a tetőzetKarácsonyt várva ünnepi világítással :)

2 vélemény, értékelés

#1 - Jávorszki Ádám
2010/10/03, 20:53
Nekem olyan kérdésem lenne hogy az efalyta fénykábelt beletudom rakni az RV-09-A díszlécbe?? Mert lefelé csak kicsivel több mint 12 cm jöhet le az oldalfalon a díszléc így nagyobbat nemtudok felrakni!! Köszönöm a választ!
#2 - Tályai Gábor
2010/10/07, 08:42
Tisztelt Jávorszki Ádám!

A sima mikroizzós fénykábelt már nem ajánljuk polisztirol díszlécbe. Flexibilis LED szalagot ajánlunk helyette, így sem a melegedés, sem a viszonylag rövid élettartam nem okoz gondot.

Remélem tudtam segíteni.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
826.100+ elégedett vásárló
460.400+ raktáron lévő termék
211.100+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése