LED reflektor, LED fényvető

T8-as LED fénycső teszt

Utoljára frissítve: 2014 október 06, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
T8-as LED fénycső teszt

T8-as foglalatú hagyományos fénycsövek

A hagyományos fénycsövek már sok-sok éve velünk vannak, és elmondható, hogy talán nincs is olyan nap, hogy valamilyen formában ne találkoznánk velük. Gondolhatunk itt akár az iskolára, akár orvosi rendelőre, akár benzinkútra vagy bevásárló központra, munkahelyre: a fénycsövek mindenhol jelen vannak. Jól ismerjük tehát előnyeit is hátrányait is, megtanultunk velük együtt élni. Érdemes azonban ezeket az előnyöket és hátrányokat most a teszt alkalmával feleleveníteni:

Előnyök: (+)
  • Magas energiahasznosítás: 80-90 lumen/Watt
  • Homogén fény, mely nem vakít
  • Olcsó: (~800-1200 Ft/60 cm)
  • Színválaszték: 830 meleg, 840 természetes, 860 hideg fehér
  • Hosszú élettartam: 6.000-12.000 óra
Hátrányok: (-)
  • Bemelegedési idő
  • Esetleges vibrálás
  • Esetleges búgás / zúgás
  • Törékenység

Megjelenési formájukat tekintve a fénycsövek nem túl izgalmas látnivalók egyébként: egy egyenes fehér cső, két végén csatlakozó tüskepárral. Egyedül hosszban térnek el egymástól: T8 méret esetén 60 cm, 120 cm, 150 cm hosszúság is elérhető, sorra 18 Watt, 36 Watt és 54 Watt teljesítménnyel.

T8-as LED fénycső teszt - hagyományos egyenes fénycső

T8-as foglalatú LED fénycsövek

Aki ismeri cégünket, illetve szokott nálunk vásárolni az már jól tudja, hogy eddig nem véletlenül nem foglalkoztunk a ledes fénycsövekkel. Már több mint három éve létezik a technológia a cserére. Kezdődött a DIP ledes fénycsövekkel melytől óvva intettünk mindenkit, hiszen a DIP ledek teljesen alkalmatlanok folyamatos üzemre. Mindezek mellett a mért fényerejük jóval alatta volt a hagyományos fénycsöveknek, illetve csak egy csalással tudták úgy ahogy teljesíteni a fényáramot, ez pedig a sugárzási szög csökkentése volt. Azaz a feltétlenül szükséges 120° helyett 30-60°-os DIP ledekkel szerelték őket.

T8-as LED fénycső teszt - DIP ledes fénycső

A következő lépcsőfok az SMD LED megjelenése volt. Itt a folyamatos üzemmel már kevesebb probléma volt, azonban a sugárzási szöggel nem lehetett trükközni, mivel az SMD ledek egységesen ~120°-os sugárzási szögűek. Ekkor jött a következő okos megoldás: elhagyták az opál burát, amivel ismét a hagyományos fénycső megvilágítási értékeit tudták hozni, azonban a homogén sugárzást feláldozták, azaz ezek az átlátszó burás fénycsövek elkezdtek vakítani. Az átlátszó burát még ma is előszeretettel használják akár DIP, akár SMD ledes fénycsövön. Amennyiben hagyományos, bura nélküli armatúrába keresnek fénycsövet, ezeket kerüljék el messzire mert nagyon zavaró a fényük a hagyományos fénycső után.

A fénycső házának alapanyaga régebben kizárólag műanyag volt, esetlegesen a ledek alatt némi alumíniummal megtámogatva. A gyenge hűtés, rossz hővezetés a tápegységek gyors elhalálozásához vezethet, így LED fénycső választásakor érdemes a jó hűtési konstrukciókat, a teljes alumínium házat előnyben részesíteni.

Chip On Board LED fénycsövek

A tavalyi évben azonban megjelentek a Chip On Board ledek, melyek már opál bura használata mellett is hozzák a hagyományos fénycsövek megvilágítási értékeit. Jó egy év kellett hozzá, hogy az újdonságok ára leessen addig, hogy el lehessen gondolkodni a forgalmazáson, illetve legyen értelme megtérülési számításokat végezni.

Így most érkezett el a pillanat, hogy mi is beszálljunk ebbe az üzletbe, hiszen az utóbbi két hónapban a COB leddel szerelt fénycsövek ára padlót fogott, ami azt jelenti, hogy kb. kétszer annyiba kerül egy ledes T8-as fénycső, mint egy hagyományos T8-as fénycső. Ez már sokat segít a döntéshozatalban is, hiszen nem mindegy, hogy egy négy fénycsöves armatúrát 40.000 Ft-ért, vagy 10.000 Ft-ért lehet ledesíteni.

T8-as LED fénycső teszt - Chip On Board 2835 ledes fénycső

További indok, hogy az új fényforrások már teljesítenek szinte minden fontos követelményt: nagy fényerejű 2835-os Chip On Board ledek, kiváló hűtés a teljes alumínium ház miatt, illetve rugalmas PMMA anyagból készült opál bura, mely teljesen homogén fényű és nem törékeny.

Armatúrák átalakítása LED fénycsőhöz

A másik hátráltató tényező a forgalmazás megkezdésében az volt, hogy a LED fénycsövek nem azonnali módon kompatibilisek az armatúrákkal. Bár készültek egy-az-egyben cserélhető, armatúra átalakítását nem igénylő LED fénycsövek is, ezek nem terjedtek el a különböző kompatibilitási problémák (előtét, gyújtó) okán. Stabilan a fix 230V-ról működő fénycsövek nyertek teret, és így van ez a most bemutatott újdonságok esetén is.

Tehát a fénycső csere előtt mindenképpen szükséges az armatúrák átalakítása. Az átalakítás nem túlságosan bonyolult, mindössze annyit kell elérni, hogy a fénycső egyik végén csatlakozó T8-as foglalatot át kell kötni oly módon, hogy fix 230V-os feszültséget kapjon. Elég az egyik oldalon megoldani, hiszen a LED fénycsövek csak egyik oldalról kapnak betáplálást, a másik oldal csak a fénycső rögzítésében vesz részt, elektromosan nem kapcsolódik.

T8-as fénycső armatúra átalakítás LED fénycsőhöz

A teszthez egy tükör nélküli armatúrát (batten vagy tartóléces) választottunk a Kanlux gyártótól. A fenti képen még az eredeti, átalakítás előtti vezetékezés látható. Nekünk a lényeg most a bal oldali T8-as foglalatból elinduló, két darab fehér színű vezeték lesz az érdekes: az egyik közvetlenül a barna (fázis) vezetékre csatlakozik, a másik pedig megy az előtéthez.

T8-as fénycső armatúra átalakítás LED fénycsőhöz

Mivel a LED fénycső hálózati, 230V-os feszültségről működik, így az első, a fázishoz csatlakozó bemenet már szerelés nélkül rendelkezésre áll. A másik fehér vezetéket pedig vágjuk el. Ezután a sorkapocsból vegyük ki a kék színű (nulla) vezetéket, majd egy kapcsos Wago-val csatlakoztassuk az elvágott kábelvéghez.

T8-as fénycső armatúra átalakítás LED fénycsőhöz

Tulajdonképpen ennyiből áll az átszerelés, nem túlságosan bonyolult, főleg így, egy csöves armatúra esetén. Több csöves armatúra esetén is ugyanez a teendő, csak ott több a kábelezési munka. A LED fénycsövek behelyezésekor arra kell ügyelni, hogy a fénycsövek hátoldalán lévő felirat felől szokott lenni a betáplálás. Ha véletlenül fordítva tesszük be, az sem probléma, meghibásodást nem okoz, mindössze nem fog világítani a fénycső.

Forgathatóság:

El is érkeztünk az egyik legfontosabb tulajdonsághoz, ami sajnos alig-alig jut szerephez, ez pedig a LED fénycső végén lévő csatlakozók forgathatósága. Ez a hagyományos fénycsöveket egyáltalán nem érinti, hiszen azok a tér minden részébe világítanak, azonban a LED fénycsöveknél nagyon fontos, hiszen a behelyezés után irányba kell őket fordítani, hiszen ezek a fényforrások nem körben, hanem csak egy maghatározott irányba világítanak. Amennyiben a LED fénycsövek végén lévő csatlakozó nem forgatható, úgy elképzelhető olyan helyzet, hogy nem lehet rendesen beépíteni a csöveket, mert azok nem lefelé fognak világítani, hanem valamelyik irányba el lesznek fordulva, ami igen negatívan érinti a megvilágítási teljesítményüket.

Fogyasztás

A felvett elektromos teljesítmény az a mérőszám, amiben a LED fénycsövek már eddig is magasan verték a hagyományos fénycsöveket, más kérdés, hogy eddig nem volt elegendő fényük. Fogyasztás tekintetében a LED fénycsövek általában a kiváltott hagyományos fénycső maximum 50%-át fogyasztják, azaz a 18 Wattos hagyományos fénycső ledes párja 9 Wattot, a 36 Wattosé 18 Wattot, míg az 54 Wattos fénycső ledes helyettesítője mindösszesen 23 Wattot fogyaszt.

Jelentős különbség még az előtét hiánya: a LED fénycsövek ~0.5-1 Wattal fogyasztanak többet a névleges teljesítményüknél (LED+táp), míg a hagyományos fénycsövek előtétje 8-10 Wattot jelent pluszban armatúránként.

Hagyományos T8 fénycső fogyasztása előtéttel.

Hagyományos 18 Wattos fénycső armatúra komplett fogyasztása: 26,4 Watt.

LED T8 fénycső fogyasztása (LED chipek + a LED fénycső tápegysége).

LED fénycső csere esetén a teljes armatúra fogyasztása: 9,39 Watt.

A fenti mérésből jól látható, hogy egy darab 60 cm-es hagyományos fénycső teljes rendszere 26,4 Wattot, míg ledes megfelelője mindössze 9,39 Wattot kér a működéshez. Ez azt jelenti, hogy egy csöves rendszerek esetén a LED fénycsőre való csere azonnal 65%-al alacsonyabb fogyasztást eredményez. A több fénycsöves rendszerekben ez a fogyasztás csökkenés valamivel alacsonyabb, hiszen a fénycső előtét általában 8-10 Watt plusz fogyasztást jelent, függetlenül a fénycsövek számától. Azaz egy csöves, 18 Wattos rendszer esetén 18+8= 26 Watt, míg négy csöves rendszer esetén 18x4 + 10 Watt = 82 Watt. Négy darab LED fénycső továbbra is 4x9,39= 37,56 Wattot fogyaszt, azaz itt a megtakarítás "mindössze" 55%.

Hagyományos és LED fénycső megvilágítási értékei

Persze önmagában a fogyasztás csökkenése nem mérvadó, ha a megvilágítási érték is ugyanilyen módon csökken. Talán sohasem felejtem el azt az üzletkötőt, aki megjelent úgy három éve, és nagyon dicsérte a DIP ledes fénycsövet, illetve kiszámolta, hogy a darabonkénti ~12.000 Ft-os fénycsővel hány év alatt mennyit spórolnánk. Gyorsan átszereltük akkor az egyik négy csöves armatúránkat teszt céljából, és mértünk, mint mindig. A mérés eredménye az lett, hogy az akkori technológiával készülő LED fénycső 50%-al kevesebbet fogyasztott, azonban a megvilágítási értékei nem érték el a hagyományos fénycső felét sem. Hogy igazán mélyre döfjük a kést szegény üzletkötőben, kivettünk két fénycsövet egy másik négy csöves armatúrából, azaz lefeleztük a fogyasztást 50%-al, és még az így mért megvilágítás is magasabb volt egy kicsit mint a DIP ledes fénycső. Azaz nem költöttünk el 4x12.000 Ft-ot a LED fénycsőre, csak megfeleztük a fénycsövek számát és máris, beruházás nélkül ugyanott voltunk mint LED fénycsővel.

Ezzel a kicsit hosszúra nyúlt bevezetővel csak azt szerettük volna tisztázni, hogy a fogyasztás nem minden, hiába is szól minden esetben a marketing csak a fogyasztás csökkentéséről. Ha a megvilágítási érték arányosan kisebb, akkor nem csináltunk semmit.

Az alábbi képen megtekinthetőek az eredmények: bal oldalon a hagyományos fénycső, míg jobb oldalon ledes kihívója. A méréseket 155 cm távolságból végeztük.

Hagyományos és LED fénycső megvilágítási értékei.
Hagyományos és LED fénycső megvilágítási értékei.

A megvilágítási értékek 155 cm távolságból hagyományos fénycső esetén 151 lux, míg a Chip On Board LED fénycső esetén 181 lux. Azaz ebben az esetben a LED fénycső 20%-al erősebb fényt produkált mint a hagyományos, 65%-al kisebb fogyasztás mellett.

Armatúrák, lámpatestek hatása a megvilágításra

Bár nagyon sok helyen találkozhatunk ilyen tükör nélküli fénycsöves lámpatesttel, azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tükrös fénycsöves lámpatestekkel is Dunát lehet rekeszteni. Az előző tesztben a LED fénycső könnyedén nyert, hiszen a hagyományos fénycső nem profitált a tükrös fényvisszaverő felületből. Megismételtük hát a tesztet tükör használatával is, következzenek az eredmények:

Hagyományos és LED fénycső megvilágítási értékei tükrös armatúrával.
Hagyományos és LED fénycső megvilágítási értékei tükrös armatúrával.

Látható, hogy amint a fénycső profitálni tud a tükörből, azaz a visszavert fény is szerepet játszik a megvilágításban, azonnal megfordul az eredmény. Érdekes módon még a LED fénycső is 10%-al magasabb megvilágítást biztosít tükrös armatúrában. A hagyományos fénycső azonban 60%-ot nyer a tükör használatával, így végeredményben 20%-al nagyobb megvilágítási értékeket hoz mint a LED fénycső.

Konklúzió

Most akkor jobb a LED fénycső vagy sem? Tükör nélküli lámpatestek esetén nincs kérdés, a LED fénycső egyértelműen jobb, hiszen 20%-al nagyobb fényerőt ad, 55-65% fogyasztás csökkenés mellett. Ilyen lámpatestekben fénycső csere esetén már érdemes LED fénycsőre cserélni, hiszen napi 8 órás használat mellett is egy éven belül megtérül a két fényforrás közötti különbség. Folyamatos, 24 órás használat mellett pedig 3-4 hónapon belül.

Tükrös lámpatestek esetén már árnyaltabb a kép, hiszen ipari területen a világítás tervezés nagyrészt megvilágítási értékhez kötött, azaz nem fogadható el a 15%-al alacsonyabb megvilágítási érték, hiszen esetlegesen úgy már nem teljesítik a lámpák a munkaügyi előírásban foglalt értékeket. A fénycső cserét így ezekben az esetekben csak úgy ajánljuk, hogy előtte egy-két armatúrával megpróbálkoznak, kicserélik LED fénycsőre, majd mérnek. Ha már a beépítéskor is éppen csak hozza a szükséges megvilágítási értéket, akkor nem ajánlanánk a LED fénycsöveket, hiszen a fényáram vesztési probléma ugyanúgy érinti őket, akár a hagyományos fénycsöveket.

Ha csak a fogyasztás csökkentés a szempont, akkor a 15%-al kisebb fény nem nagy ár a fogyasztás 55-65%-os csökkentéséhez képest. Tehát olyan helyekre, ahol a megvilágítás erőssége nem elsődleges szempont (pl. vagyonvédelmi világítás, vészfények, közlekedők, stb.), ott érdemes lehet azonnal kicserélni a fénycsöveket.

Szintén a LED fénycsőre való cserét ajánljuk azoknak, akiket idegesít a felfutási / bemelegedési idő, hiszen a LED fénycsövek azonnal, teljes fényerővel világítanak. Szintén cserét javaslunk a sokat kapcsolgatott armatúrákba, hiszen a LED fénycső sokkal kevésbé érzékeny a kapcsolások számára: míg egy fénycső esetében tízezres nagyságrendű a maximális kapcsolások száma, addig a LED fénycsőnél ez százezres nagyságrendű.

A fenti termékeket azonnal meg is vásárolhatja!

1.

1 év
Kanlux

ALDO szabadonsugárzó lámpatest 2 db LED fénycsőhöz (120 cm/T8)

5-7 munkanapon belül

Ár: 2 710 Ft /darab

2.

1 év
Kanlux

ALDO szabadonsugárzó lámpatest LED fénycsőhöz (120 cm/T8)

Raktáron: 4 darab

Ár: 1 980 Ft /darab

3.

2 év
Kanlux

DICHT T8 lámpatest por-páramentes 2 db 60 cm-es LED fénycsőhöz

5-7 munkanapon belül

Ár: 2 850 Ft /darab

4.

2 év
Kanlux

DICHT T8 lámpatest por-páramentes 2 db 120 cm-es LED fénycsőhöz

5-7 munkanapon belül

Ár: 4 100 Ft /darab

5.

2 év Természetes
Optonica

T8 lámpatest 1 db cserélhető fénycsővel (18W/120cm) természetes fehér IP65

Raktáron: 15 darab

Ár: 6 190 Ft /darab

6.

2 év Természetes
Optonica

T8 lámpatest 1 db cserélhető fénycsővel (22W/150cm) természetes fehér IP65

Raktáron: 24 darab

Ár: 7 990 Ft /darab

7.

2 év Hideg fehér
Optonica

T8 lámpatest 2 db cserélhető fénycsővel (2x18W/120cm) hideg fehér IP65

Raktáron: 36 darab

Ár: 8 250 Ft /darab

8.

2 év Természetes
Optonica

T8 lámpatest 2 db cserélhető fénycsővel (2x18W/120cm) természetes fehér IP65

Raktáron: 37 darab

Ár: 8 250 Ft /darab

9.

2 év Természetes
V-TAC

T8 lámpatest 2 db cserélhető fénycsővel (36W/120cm) term f. IP65

Raktáron: 70 darab

Ár: 7 790 Ft /darab

10.

2 év Hideg fehér
V-TAC

T8 lámpatest 2 db cserélhető fénycsővel (44W/150cm) hideg f. IP65

Raktáron: 17 darab

Ár: 10 690 Ft /darab

11.

2 év Természetes
V-TAC

T8 lámpatest 2 db cserélhető fénycsővel (44W/150cm) term f. IP65

Raktáron: 41 darab

Ár: 10 690 Ft /darab

12.

2 év Természetes
Optonica

T8 lámpatest 2 db cserélhető fénycsővel (44W/150cm) természetes fehér IP65

Raktáron: 13 darab

Ár: 10 690 Ft /darab

Vásárlói képek
Mélygarázs világítás dupla fénycsöves polikarbonát armatúrákkal

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése