Izzószálas, E27-es LED lámpák

Utoljára frissítve: 2015 február 02, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Izzószálas, E27-es LED lámpák

E14-es foglaltú társuk után megérkeztek az E27-es foglalattal szerelt filament (szálas) LED lámpák. Az újdonságok a meleg fény mellett már hideg fényű változatban is kaphatóak! A 6 Watt teljesítményű LED lámpa akár fővilágításhoz is alkalmasak, a 60 Wattos izzó helyett, illetve kifejezetten alkalmasak kültéri kandeláberekbe.

A lámpák alapja egy lapos és vékony Chip On Glass LED, melyek egymástól eltérő szögben vannak felszerelve, így biztosítva a nagy sugárzási szöget:

Az izzószálas LED lámpa világító felülete és a ledek elhelyezkedése.
Az izzószálas LED lámpa világító felülete és a ledek elhelyezkedése.

Az alábbi képen megtekinthető, hogy milyen különbség van az újdonság 300°-os és egy hagyományosnak tekinthető, 180°-os sugárzási szögű LED lámpa fénye között. A nagy sugárzási szögű lámpánál jól megfigyelhető, hogy a tér minden részébe (még a foglalat felé is) világít, ellentétben a kisebb sugárzási szögű lámpával, mely csak maga alá világít.

Hagyományos és izzószálas LED lámpák sugárzási szöge közötti különbség.

Az újdonságok remekül kiegészítik a hagyományos, 180°-os sugárzási szögű LED lámpákat, hiszen mindkét technológiának megvan a maga felhasználási területe. Ezek a LED lámpák kiválóan alkalmasak a nagy sugárzási szöget igénylő lámpatestekbe pl. kültéri kandeláberekbe, falikarokba, illetve csillárokba. Az exkluzív kivitelű kristály és üveg csillárokba eddig nem nagyon tudtunk gusztusos LED lámpát kínálni, azonban az újdonságok már-már az összetévesztésig hasonlatosak a hagyományos izzókkal, így nincs akadálya, hogy ezeket az exkluzív lámpatesteket a továbbiakban töredék villanyszámlával üzemeltessük.

Kristály csillárok E27-es foglalatú LED izzóval - üveg bura.
Kristály csillárok E14-es foglalatú LED izzóval - üveg bura.

Izzószálas LED gyártástechnológia - Chip On Glass

A hagyományos LED izzók úgy készülnek, hogy egy kör alakú, lapos alumínium alaplapra egy vagy több ledet forrasztanak, a ledek egy síkban vannak, mindegyik egy irányba világít. Ez tökéletes megoldás az irányított fényű lámpákhoz, azonban körsugárzó esetén ezen a felépítésen változtatni kell. Néhány hónapja megismerkedhettünk a Remote Phosphor technológiával, most pedig egy újabb megoldás látott napvilágot a sugárzási szög növelésére.

A filement (szálas) LED lámpák LED chipje egy átlátszó, szintetikus zafír vagy üveg hengeren kapnak helyet, majd bevonják őket foszforral. Ezt az új tokozási technológiát hívják "Chip On Glass"-nak, mely a Chip On Board gyártástechnológia továbbfejlesztése.

Az üveg, vagy zafír henger nagyon vékony, mindössze 1.5 mm azonban viszonylag hosszú: 30 mm-es. Az "izzószálas" LED lámpák több darab ilyen hengert tartalmaznak, melyek egyenként átlagosan 1-1.5 Watt teljesítményűek.

Ezzel a megoldással a LED lámpák a tér minden irányába világítanak, hasonlóan a hagyományos izzószálas lámpákhoz, sőt, felkapcsolt állapotban a LED szálak hasonlóan izzani is látszanak.

A Chip On Glass tokozás és a felhasznált tápegység lehetővé teszi a Wattonként 100-120 lumen fényáram elérését is, mindezek mellett a meleg fényű szálas LED lámpák színhűségi mutatója is kiváló.

És mi lesz a hűtéssel?

Ránézésre az új lámpákból hiányzik az, amit már megszokhattunk: a hűtőfelület, hűtőborda. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy nem fognak ezek hamar túlmelegedni? A válasz több részből áll:

  • A Chip On Glass hővezetési tényezője kiváló.
  • A LED chipek felülete nagy (30x1,5 mm= 45 mm2), összehasonlításul egy 2835-ös LED felülete alig 7 mm2.
  • A nagy felület és a COG technológia miatt a meghajtóáram lehet kicsi, átlagosan fele-harmada a szokásos áramerősségnek, ami tovább csökkenti a melegedést.
  • Az üvegbúra nem levegővel, hanem ugyanazzal az inert gázzal van feltöltve mint a hagyományos volfrám szálas égők esetén.
A fenti tulajdonságok igazán hosszú életűvé teszik a szálas LED lámpákat, dacára annak, hogy látszólag hűtés nélkül működnek a ledek.

Vásárlói képek
LED izzók üveges csillárban: V-TAC Filament kisgyertyák és COB kisgömbökLED izzók üveges csillárban: V-TAC Filament kisgyertyák és COB kisgömbök A hatalmas kristálycsillárokhoz szépen illeszkednek a díszes rozetták és a plafonon végigfutó polisztirol stukkókA stukkók és gipszkarton párkányok tagozódásait jól kiemelik a fényekA fürdőszobában is fontosnak tartották az elegáns kialakítást és az igényes anyagok használatátMinőségi termékek, kifinomult ízlés, pontos kivitelezés szükséges a képen látható szép végeredmény megvalósításához

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
746.500+ elégedett vásárló
459.600+ raktáron lévő termék
195.800+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése