LED panel - változtatható színhőmérséklettel!

Utoljára frissítve: 2014 április 04, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek
LED panel - változtatható színhőmérséklettel!

LED panel - 3 színű fénnyel

Akik folyamatosan figyelemmel kísérik oldalunkat azoknak nem jelent újdonságot, hogy ma ismét új típusú LED panel jelent meg, hiszen csak az elmúlt két héten több mint 20 típust jelentettünk be. A jelenlegi újdonság a változtatható színhőmérsékletű LED panel 12 Wattos és 18 Wattos változata.

Mit is jelent ez a színhőmérséklet?

A kereskedelemben kapható háztartási fényforrások színhőmérséklete évtizedekig szinte állandó volt, hiszen a volfrám szálas hagyományos izzók, majd a halogén izzók szinte mindegyike a jól megszokott 2800-3200 Kelvines színhőmérsékletű volt. A 2800 Kelvin egy picit rózsaszínes fény, a 3200 Kelvin kellemes sárga árnyalatú, ezt szoktuk meg az évek során. Ipari világítás terén természetesen már ekkor is használtak tiszta fehér (4500 Kelvin) vagy hideg fehér (6000 Kelvin) színű fényforrásokat.

A háztartásokba az energiatakarékos lámpákkal együtt ismerkedtünk meg a színhőmérséklettel. Ez annak köszönhető, hogy az eltérő működési mód miatt a kompakt és egyenes fénycsöveket viszonylag könnyen lehetett szinte bármilyen színhőmérséklettel gyártani. Itt, Európában a meleg fehér fényű fényforrások továbbra is az értékesítések csúcsán helyezkednek el, azonban a nemzetközi értékesítési adatok alapján az USA, Kanada területén a természetes fehér (4500K) hódít, míg a keleti világrészen (Kína, Taiwan, Japán) továbbra is a hideg fehér fényt (6000 Kelvin) részesítik előnyben a vásárlók.

A színhőmérséklet menet közben azonban nem változtatható, ha egy lámpát legyártunk meleg fehér fényűre, akkor az csak ezzel a színű fénnyel tud világítani. A LED chipeknél sincs ez másképp, meleg fehér fényű LED chipből lehetetlen hideg fehér fényt kicsikarni. Azonban a LED-ek kis mérete miatt lehetőség van a csalásra:

LED panel 5630-as Chip On Board ledekkel. A fele meleg fehér a fele hideg fehér.

A fenti képen látható, hogy a lámpatest belsejébe szerelt ledek különböző színűek. Az egyik fele narancssárga színű LED, a másik fele citromsárga, így már ránézésre meg tudjuk mondani a színhőmérsékletet is: a narancssárga színű ledek meleg fehér fényűek, a citrom sárga színűek pedig hideg fehérek. Itt van tehát a megoldás: meleg fehér fényhez csak a narancssárga ledeket kapcsolja be a lámpa, hideg fehérhez pedig csak a citromsárgákat. A természetes fehér fényt pedig az összes led egyszerre felkapcsolásával állítja elő a LED panel, azaz keveri a hideg és meleg fényt.

A LED panel használata

A hálózati feszültségű LED fényforrások vezérlése a mai napig nem megoldott. Példának okáért még most, 2014-ben sem találtunk egy olyan fényerő-szabályozható LED lámpát amely minden dimmerrel megfelelően működött volna. A Philips jutott a legközelebb, de ők is úgy, hogy adtak egy nem túl hosszú listát a kompatibilis fali dimmerekről, amelyekkel valószínűleg működnek a lámpáik.

Mivel ez a LED panel is hálózati feszültségről működik (nem 12V vagy 24V betáplálású) így kicsit félve vettük kezeink közé a terméket. Hogyan lehet majd szabályozni a színhőmérsékletet mindennel kompatibilis módon? A fejlesztést végző mérnökök biztosra mentek: a lámpában lévő tápegységnek két kimeneti köre van, melyeken a bemeneten megjelenő feszültség hatására léptetnek egyet az alábbi módon:
- Első feszültség esetén (első felkapcsolás): a tápegység 1-es kimenetén ad feszültséget, csak a meleg fehér fényű ledeknek.
- Második feszültség esetén (második felkapcsolás): a tápegység 1-es és 2-es kimenetére is feszültséget ad, így a hideg és meleg fényű ledek egyszerre világítanak.
- Harmadik feszültség esetén: (harmadik felkapcsolás): a tápegység 2-es kimenetén ad feszültséget, csak a hideg fehér ledeknek.

A színhőmérséklet változtatása ezen a módon nem túl kényelmes, azonban 100%-ig kompatibilis minden hagyományos fali kapcsolóval. Lehet ezzel a kapcsolási móddal együtt élni? Szerintünk igen, sőt ez a megoldás mindenképpen jobb, mint egy félig-meddig, ezzel-azzal való kompatibilitás.

LED panel változtatható színhőmérséklettel: a LED panel meleg fehér színű fénye.
LED panel - meleg fehér színű fény.

LED panel változtatható színhőmérséklettel: a LED panel tiszta fehér színű fénye.
LED panel - tiszta fehér színű fény.

LED panel változtatható színhőmérséklettel: a LED panel hideg fehér színű fénye.
LED panel - hideg fehér színű fény.

LED panel teljesítménye

A két újdonság 12 Watt és 18 Watt teljesítménnyel érkezett, mely teljesítmény 2014-ben már nem meglepő. Azonban hozzá kell tenni, hogy a fejlődés szélsebes: egy évvel ezelőtt még fele teljesítményű LED lámpatestek léteztek a piacon, kétszeres-háromszoros áron. Ráadásul a lámpatestbe kétszer ennyi ledet építettek be, azaz az összteljesítményűk 24 Watt illetve 36 Watt lenne, ha minden LED egyszerre működne teljes fényerőn. Ez fel is veti a kérdést, hiszen a tiszta fehér fény előállításakor minden LED világít a lámpatestben: tiszta fehér esetén kétszeres a fényerő és a fogyasztás is? A válasz nem: tiszta fehér fény esetén a ledek teljesítményük 50-55%-án működnek, a mért fényerő 5-10%-al magasabb mint a tisztán meleg vagy hideg fehér fénynél mért fényerő.

Hogy mire elég ez a 12/18 Wattnyi LED? Az SMD 5630 Chip On Board ledekkel már számos terméken találkoztunk, meg voltunk vele elégedve LED lámpába és LED szalagra építve is. Ezeknél a LED paneleknél is meggyőzőek ezek a LED chipek, rendre 900 lumen és 1500 lumen a fényáramuk, mellyel egy ~90-100 Wattos vagy egy ~150 Wattos normál izzóhoz hasonlíthatóak. Azonban majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet fogyasztanak.

Dizájn faktor

Az energiatakarékosság mellet ne feledkezzünk meg arról, hogy itt nem csak egy nagy teljesítményű foglalattal ellátott LED lámpát kapunk, hanem egy komplett lámpatestet. Ami ráadásul bitang jól néz ki: a lámpát keretbe foglaló üveggyűrű is világít, mely különösen kiemeli az egyébként minimalistán egyszerű homogén kör alakot. Az már csak hab a tortán, hogy hangulatunknak, tevékenységünknek megfelelő színű fénnyel világíthatunk!

LED panel változtatható színhőmérséklettel: a LED panel üveggyűrű megvilágítása.

Vásárlói képek
Hálószoba világítás rejtett LED szalagos és LED paneles fényekkel

8 vélemény, értékelés

#1 - SaZo
2014/04/05, 14:39
Létezik ebből szögletes verzió?
#2 - Fekete Dávid
2014/04/07, 09:51
Kedves SaZo!

Jelenleg csupán a fenti leírásban szereplő kialakítással érhető el a termék, ugyanakkor termékpalettánk folyamatosan bővül, így érdemes lehet rendszeresen megtekinteni webáruházunk újdonságait.

Üdvözlettel: Fekete Dávid
#3 - Császár Zoltán
2014/04/23, 08:51
Mekkora az átmérője?
#4 - Fekete Dávid
2014/04/23, 11:55
Kedves Zoltán!

A lámpatestek átmérője a teljesítmény függvényében az alábbiak szerint alakul:
18W - 200 mm.
12W - 160 mm.

A rögzítéshez szükséges kivágás esetén ugyanezen paraméterek az alábbiak:
18W - 165 mm.
12W - 125 mm.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

Üdvözlettel: Fekete Dávid
#5 - Varga Attila
2014/05/09, 10:36
Ha jól értelmezem, minden alkalommal ha felkapcsolom más színnel fog világítani és nem jegyzi meg az utoljára használt színt. Ha mondjuk meleg fehéret akarom használni mindig, akkor minden alkalommal az alábbi módon tudom ezt elérni:

felkapcsolás - lekapcsolás - felkapcsolás - lekapcsolás - felkapcsolás

Ha ez igaz, akkor csak olyan helységben használható normálisan, ahol felkapcsolás után órákig nem kapcsolgatja senki.
A konyhába gondolkoztam ezen, de ott gyakori a fel le kapcsolás.

Üdv:Varga Attila
#6 - Tályai Piroska
2014/05/09, 13:46
Kedves Attila!

Jól értelmezi a leírtakat, sajnos valóban így működik a változtatható színhőmérsékletű lámpatest, azaz csak több kapcsolgatás után tudjuk elérni, hogy ismét ugyanazzal a színhőmérsékletű fénnyel világítson a panel.

Ha az esetek jelentős részében egy színhőmérsékletet használna, úgy érdemes átgondolni, hogy nem-e elegendő, ha a fényforrás vagy csak meleg, vagy csak természetes fehér fénnyel világít.

További süllyeszthető LED paneljeink az alábbi kategóriában tekinthetőek meg: LED panelek.

Állunk rendelkezésére a továbbiakban is, köszönjük érdeklődését!
#7 - Lieber Zoltán
2015/03/24, 09:42
Üdvözlöm!

Tetőtéri szobákban, a viszonylag alacsony belmagasság miatt szeretnék mennyezetbe építhető LED világító paneleket alkalmazni. A mennyezet gipszkarton, felette kőzetgyapot szigetelés, majd deszka takarás felépítésű. Mekkora hőt termel ez, a cikkben szereplő panel? Beépíthetem-e ilyen mennyezetbe? Hogy lehetne a szellőzést biztosítani? Esetleg csak nem beépíthető paneleket használhatok?

Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Lieber Zoltán
#8 - Tályai Péter
2015/03/24, 12:24
Tisztelt Lieber Zoltán!

A hagyományos beépíthető szpotos világításoknál 10 cm-es hőtartó távolságot szoktak javasolni a gipszkarton és a fődém közé. Mivel a led panelek lényegesen kevesebb hőt termelnek, illetve ezt a kevés hőt is nagyobb felületen adják le, így ide egy minimáls hőtartótávolság is elegendő.

A led panel tápegységének mindenképpen be kell férnie a gipszkarton fölé. Ez egy 3-4 cm-es hőtartó távolságot fog eredményezni, ami úgy gondolom megfelelő lesz.

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

18 év szakmai tapasztalat
743.300+ elégedett vásárló
465.600+ raktáron lévő termék
195.200+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése