Polisztirol díszléc alapanyag típusok

Utoljára frissítve: 2014 szeptember 30, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Rengeteg helyen olvashatjuk, hogy a díszlécek alapanyaga polisztirol (EPS vagy XPS) azaz expandált és extrudált polisztirol. A két típusú anyagról jöjjön most egy ismertető.

EPS - (Expanded PolyStyrene) expandált polisztirol hab

Expandált, cellás (sejtes) szerkezetű - hőre lágyuló - polisztirol keményhab hőszigetelőanyag. Elsősorban nagyméretű kültéri beltéri díszlécek gyártásához használjuk. Nagy méretű táblákban és tömbökben is kapható, hungarocell, nikecell, stiropor, styropor, polisztirol néven ismerhetjük.

Az EPS hőszigetelő táblákból kialakított díszítőelemek ragasztásához a hagyományos, zsákos kiszerelésű flexibilis polisztirol ragasztót, fugázásukhoz a Soudal Purocol poliuretán ragasztót ajánljuk.

Alapanyaga a vegyi alapanyag gyártók által előállított kemény fehér gyöngy, ami hőre lágyuló polimerizált sztirol és pentán, valamint égéskésleltető adalékok. Az előhabosítás közben a forró vízgőzzel hőkezelt gyöngyök megpuhulnak és a hőmérsékletnövekedés hatására a pentán gázzá alakulva mintegy "felfújja" azokat. A kb tízszeresére duzzadó gyöngyszemcséken belül, apró cellák alakulnak ki. Az így képződő előhabosított gyöngy 3-6 mm átmérőjű. Tipikus előfordulási helye a csomagolóiparból ismert Hungarocell.

A hőkezelés végén, a gyöngyöcskék kérge megkeményedik és a hajtóanyag, a lehűlés következtében összehúzódik helyére levegő diffundál, s így a térfogat kb. 97%-ban levegő lesz.

A megfelelő idejű pihentetés során a gyöngyök kihűlnek, leadják a gőzölés során felvett nedvességet, és ezt követően történik a következő hőkezelés, a tömbösítés.

Zárt formában újabb gőzölésnek teszik ki, a beadagolt előhabosított gyöngyöt. Az újabb kiterjeszkedés során a zárt forma adta keretek között, korlátozott térfogat-növekedésre lesz csak képes. A zárt tér miatt, a kiterjeszkedés energiája folytán a szemcsék összepréselődnek, összehegednek.
A kész tömböket pihentetik - a tömbösítés során keletkező belső feszültségek levezetődése miatt - majd elektromosan fűtött fémszállal kerül méretre vágásra. Az EPS kb. +80 C feletti hőmérsékleten olvad. Az izzószálas hungarocellvágó vágás során gyakorlatilag elpárologtatja az anyagot.
A hungarocell kis testsűrűségű, könnyű kezelhetőségű anyag. Általában 10 - 30 kg/m3 testsűrűségű. 100*50, 125*60, 100*100, 200*100, 300*100 cm-es táblák vagy tömbök, 1 cm-től 100 cm-es vastagságig kaphatóak.

XPS - (Extruded PolyStyrene) extrudált polisztirol hab

Extrudáló és habosító eljárással készült kemény zártcellás anyagszerkezetű polisztirolhab. Kültéri feliratok, díszlécek gyártásának ideális alapanyaga. Általában 60*125 cm táblaméretben, 2-10 cm vastagságban kaphatóak. (Az EPS-el ellentétben tömböket nem lehet gyártani XPS extrudált polisztirol keményhabból csak táblákat.) Az alapanyag színe is különböző lehet: zöld, sárga, lila, fehér.

Idegen nevei: Extruded Polystyrene, styrofoam, Extrudiertem Polystyrolschaum, Polistirolo Estruso.

Ragasztható oldószermentes (diszperziós vagy epoxibázisú) ragasztóval. Oldószermentes festékkel festhető.

Kémiai összetétele megegyezik az expandált polisztiroléval, de más eljárással készül. Szerkezete homogénebb, kisebb légzárványokat tartalmaz. Az extrudálással előállított habok nedvességfelvevő képessége csekély, sokkal kedvezőbb mechanikai tulajdonságokkal bír, mint a tömbben formázott polisztirolhabok (EPS hab).
Az extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyagok habosító adalékot nem tartalmazó granulátumból készülnek speciális gyártástechnológiával, széles résű extruderen. A lemezek felülete benyomódásra kevésbé érzékeny, mint az EPS. Fagyálló, korhadásmentes anyag, ellenáll a természetben előforduló normál savaknak, lúgoknak és sóoldatoknak. Bitumennel szemben nem érzékeny, szerves oldószerek, lágyítók, erős savak, klórozott szénhidrogének azonban megtámadják. Nehezen éghető. A magas hőmérséklettől (60-70°C felett) és az UV sugárzástól védeni kell. Testsűrűségük általában 25 - 45 kg/m3. Mivel az extrudált PS habok fontos műszaki jellemzői lényegesen jobbak mint az expandált PS haboké, ezért az áruk is jóval magasabb. Tipikus előfordulási helyek: lábazati hőszigetelő lapok, lépésálló hőszigetelő lapok és polisztirol díszlécek.

Leggyakrabban a következő XPS anyagokat használjuk termékeink gyártásakor:
Isover BASF Styrodur 2500C (zöld) www.isover.hu - az URSA XPS mellett a legjobban használható díszlécek vágásához.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
824.900+ elégedett vásárló
468.500+ raktáron lévő termék
211.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése