LED tápegységek

Hulladékprés a szelektív hulladékhoz (2017. március)

Utoljára frissítve: 2021 augusztus 04, szerda Magazin: Karbonsemlegesség 2023-ra!

Dixi-3 hulladékprés, a szelektív gyűjtéshez és tároláshoz
Dixi 5 S-K hulladékprés 6 tonna nyomóerővel

A hulladékkezelést már a cég indításakor is komolyan vettük, persze a tevékenységünknek köszönhetően nem volt túl nehéz dolgunk. Az árumozgatás és csomagolás során főképp papír és műanyag hulladékunk keletkezik, melyeket szelektáltan gyűjtjük, majd a helyi hulladékkezelőnek átadjuk újrahasznosításra.

Miért jó a hulladékprés?

A 2017-es évben egy új telephelyre költöztünk, és mivel itt még nem volt minden szabad felület kihasználva, beszereztünk egy hulladékprést. A présnek két előnye van:

  • csökken a hulladék térfogata
  • könnyen mozgatható bálákat készít
  • így kisebb helyet foglal, azaz ritkábban kell időt és energiát pazarolni a hulladékszállításra

A választásunk egy Dixi 5 S-K hidraulikus présre esett. A motor teljesítménye 1.5 kW, ezzel 6 tonnás nyomóerőt képes kifejteni. Ez egy kicsit soknak tűnhet, de a használat során én inkább az éppen elegendőnek ítélem. Lesz még hulladékprés beszerzésünk, szerintem ekkor már egy kicsit nagyobb teljesítményűt fogunk választani.

Szelektív hulladékgyűjtő konténer
Préssel bálázott papírhulladék

A kimenetet tekintve ~70x70x55 cm-es bálákat készít, melyek súlya nyilván a hulladék típusától függ, de olyan 40-50 kilogramm. Ezért fel kell készülni arra, hogy a kész bálákat kézi erővel nem nagyon lehet mozgatni, vagy egy kiskocsi vagy egy béka mindenképpen szükséges lesz.

Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladékgyűjtő kukák a csomagolási teróleten is
Egységes színekkel könnyebb a hulladék szelektálás

A hulladék szelektív gyűjtése a cég teljes területén könnyen megoldható. Az alkalmazotti oldalról nálunk az a módszer vált be, hogy egységes színű gyűjtőket helyeztünk el mindenhol, így bármelyik munkaállomás mellett dolgozik is valaki, tudja, hogy melyik hulladékot melyik színű kukába kell helyezni.

A szelektív gyűjtés halála az, ha valaki nem tudja eldönteni, hogy az éppen a kezében lévő hulladékot mibe kell dobni. Érdemes ezért megvizsgálni a hulladékok keletkezésének a helyét, és pl. ha a pihenőben sok alumínium üdítősdoboz kerül felhasználásra, akkor annak jelöljünk ki külön szemetest

Tályai Gábor

Asztali nézet megjelenítése