LED szalag vezérlő

10 kWp napelem telepítése 2015. május

Utoljára frissítve: 2021 augusztus 09, hétfő Magazin: Karbonsemlegesség 2023-ra!

10 kWp napelem telepítése a Kemény J. krt. 20. alatti telephelyre
10 kWp teljesítményű napelem a Kemény J. krt. 20. alatti telephelyünkön

Ez az első napelemes rendszerünk, mondhatnánk, hogy a kapudrog az energiatermelés világába :) A 2015-ös évei kb 10 MW  fogyasztásunknak megfelelően méretezve. Azonban eltelt 6 év, illetve a fűtést is levegő-víz hőszivattyúra cseréltük, így ez még az idei évben (2021.) bővítve lesz.

Mit tartalmaz a 10 kWp-es napelem rendszerünk?

Fronius IG Plus 10 kW inverter
Fronius IG Plus 10 kW teljesítményű inverter

De nézzük, hogy mit is szereltek fel a mesterek:
- Fronius IG Plus 10 kW-os invertert,
- 48 db 250 Wp-es napelemet (összesen 12 kWp teljesítménnyel)
- illetve a szükséges biztonsági-, leválasztó és és tűzvédelmi kapcsolókat

Szóval ez egy 10 kW-os inverter és 12 kWp napelem, akkor átvertek?

Mennyi napelemet (napelem táblát) tegyünk fel?

Nem vertek át, csak ez meg lett tervezve. A tetőnk kelet-nyugati tájolású, így elég sok veszteség keletkezik, ennek ellensúlyozására növeltük meg a napelem panelek számát 20%-al.

10 kWp napelem rendszerhez 12 kWp napelem
A 10 kWp-es inverterhez 12 kWp teljesítményű napelem társul a veszteségek kiegyenlítése miatt

Azt mindenkinek tudom ajánlani, hogy a tájolás és a dőlésszög függvényében tegyen fel több napelemet, hiszen pl. ez a rendszer is csak pillanatokra éri el a 10 kWh-s termelést, ami azt jelenti, hogy túltervezés nélkül maximum 8 kWh-t termelne ez a 10 kWp-es rendszer.

Az elmúlt 7 évben így ez a rendszer összesen 77.35 MWh energiát állított elő, éves szinten minimum 12 MWh-t, ami a 2020-as évben 11 alá csökkent.

Miért nem termel a napelem annyit amennyit kellene neki?

Mivel szinte az elsők között voltunk a városban a napelem telepítéssel, időközben sokan megkerestek, hogy mi a tapasztalatom, illetve hogy miért termel ilyen sokat a a mi rendszerünk.

Mindenkit igyekeztem megnyugtatni, hogy nem ez termel sokat, ennyit kell neki termelni. A probléma abban keresendő, hogy a tervezéskor a pillanatnyi fogyasztáshoz belövik a teljesítményt, majd kiajánlják a legolcsóbb ekkora PEAK (azaz csúcsteljesítményű) rendszert. A peak teljesítmény azt jelenti, hogy ennyit tudna a napelem termelni, ha minden adottság (beesési szög, tájolás, hőmérséklet) tökéletes lenne, a napelemek tiszták és teljesen újak.

Nyilvánvalóan nem lehet folyamatosan ideális telepítést végezni, hiszen pl. a tető adottságai eleve meghatározzák a termelést befolyásoló paramétereket. Ezeket plusz napelem táblákkal kell ellensúlyozni.

Nem is ragoznám tovább, nekem ennyi a tapasztalatom, figyelembe kell venni a fenti dolgokat és akkor annyit fog termelni a napelem, amennyit kell. Nyilván itt nem ez a probléma, mert eleinte tudta ezt a teljesítmény, de 2020-ban már nem tudta, ennek két oka is van:

Túlfeszültséggel letilt az inverter

Sajnos az elektromos hálózat és az energiaszolgáltatók nem készültek fel megfelelően a napelemes termelőkre. Most, hogy ez kinek a feladata lett volna, azt hagyjuk is, minket csak az eredmények érdekelnek.

Napelemes inverter hálózati túlfeszültség hiba
A pirossal megjelölt időpontokban az inverter letiltott hálózati túlfeszültség hibával

A jelenség az, hogy bizonyos időszakokban 0-ra esik a termelés, az inverter pedig egy vagy több fázisra túlfeszültség hibát ad. Ilyen esetekben ne kezdjük el a saját rendszerünkben keresni a hibát, hiszen ez azt jelenti, hogy az utcán lévő hálózatban már magasabb a feszültség, mint amit az inverter kiadhat magából. Pl. az inverter limitálva van 248 Voltra, a külső feszültség pedig 250 Volt.

Tehát ez szolgáltató oldali hiba, ilyenkor lehet kérni az energiaszolgáltatótól egy hálózatvizsgálatot. Ők kitesznek egy regisztert egy hétre a villanyoszlopra, majd küldenek egy levelet, hogy náluk minden rendben.

Így ezt a hibát le kell nyelni. Én úgy tudok ellene védekezni, hogy ha észlelem, akkor felteszem az autót töltőre, így visszakapcsol az inverter, felveszi a termelt energiát az autó, nem csak úgy eldobjuk,

Sajnos pontosan nem tudom kiszámolni, hogy mekkora veszteség keletkezik, de a teljes veszteség és a korábbi termelési adatok alapján 5% körüli lehet.

Piszkos a napelem

Sajnos az elmúlt években elég sok koszos esőt kaptunk, így eléggé elkoszolódott a napelemek felülete. Le is szerveztünk egy tisztítást, azonban a pandémia miatt ez meghiúsult, de az idei évben ezt mindenképpen meg kell tennünk.

Piszkos napelem
A sok szálló por és a koszos csapadék miatt gyorsan elkoszolódnak a napelem táblák

A veszteséget itt olyan 10% körülire becsülöm, alapozom ezt arra, hogy saját házunknál is vagy egy 10 kWp-s rendszer a földre telepítve, így azt tudom saját kezűleg is tisztítani. Érdemes tehát egy-két évente alaposan letisztítani a felületet, főleg kisebb dőlésszögű telepítések esetén.

10 kW-os napelem rendszer megtérülése

10 kWp napelem rendszer termelése
10 kWp napelemes rendszer termelése 2015. májustól 2021. júliusig

Cégként mi 44 Ft+ÁFA díjon vásároljuk az áramot. A 2015 óta megtermelt 77350 kW energia így 3,4 millió forint megtakarítást eredményezett.

A teljes napelemes rendszert 3,9 millió forintért építették ki, így 2022. májusára meg fog térülni.

De az invertert majd le kell cserélni!

Igen, sokan riogatnak, hogy az invertert 10 évente le kell cserélni. Én sok napelem tulajdonossal állok kapcsolatban, de nem találkozok tömeges hibákkal, mondjuk a 10 év sem sok mindenkinél telt még le. De legyen igazuk a pesszimistáknak: egy 10 kWp-es Fronius inverter most olyan 5-600 ezer forintba kerül, éppen annyi, mint amit a napelem egy év alatt megtermel.

Tehát, ha a 10. évben javíthatatlanul elromlik az inverter, azaz teljes cserére szorul, akkor sem érinti a megtérülést, hiszen már megtérült, mindössze egy évnyi "profitot" veszítünk és újabb 10 évig várhatóan problémamentesen tudunk termelni.

Megéri a napelemes energiatermelés?

Nekünk igen. De válasszuk két részre:

  • Anyagi megtérülés: igen, hamarosan, már több mint 85%-át behozta az árának.
  • Környezetvédelmileg: mindenképpen, hiszen 77 MW zöld energiát juttattunk be a hálózatba, amit nem kellett az atom-, gáz-, vagy szénerőművekkel megtermelni.

A további környezetvédelmi beruházásaink folyamatban vannak, amint lesz új eredmény, jelentkezünk!

Tályai Gábor

Asztali nézet megjelenítése