Gerenda hatású díszítőelemek és fa hatású deszka, léc burkolatok

WallArt 3D falpanel beépítési-felrakási útmutató

Utoljára frissítve: 2020 március 26, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek

WallArt 3D falpanelek - 18 minta típusbemutató videója

 

A 3D falpanelek, falburkolatok nagy népszerűségnek örvendenek már évek óta. A megfelelő desig elérése azonban nem csak a falburkolat kiválasztásán múlik, hanem a felrakás, beépítés és a végső festés minőségén is. Ebben a cikkben azt fogjuk bemutatni, hogy hogyan kell ezeket a nagy felületi mintázattal ellátott falburkoló lapokat helyesen beépíteni, lefesteni. A cikk végén további videók találhatóak a beépítésről, a mintákat pedig vagy a fentii videón, vagy a 3D Falpanel - faldekoráció a WallArt-tól! című cikkünkben mutatjuk be bővebben.

Lássuk tehát, hogy hogyan kell ezeket a falburkolatokat beépíteni!

 

A 3D falburkoló lapok felrakásához szükséges anyagok és eszközök

 

A falburkoló lapok ragasztási alapjának előkészítése

A 3 dimenziós falburkoló termékeket lehetőleg viszonylag sima síkfelületre rakjuk fel. A felület legyen tiszta, száraz, por- és törmelékmentes. Ki kell javítani minden nagyobb lyukat, repedést vagy súlyosabb károkat, amelyek zavarhatják a felrakást. Fényes vakolt vagy festett falfelület esetén durvára kell csiszolni a felületet a ragasztáshoz.

 

3D falpanelek előkészítése

A 3D decor paneleket javasolt 48 óráig abban a környezetben tárolni, ahová felrakásra kerülnek, amiatt, hogy felvegyék szobahőmérsékletet.

Első lépésként a 3 dimenziós paneleket csomagoljuk ki és hagyjuk a terméket 48 óráig a felrakás helyszínén akklimatizálódni. A zárt csomagolás és a szállítás miatt a páratartalom bizonyosan eltérő értékei miatt szükséges a paneleket a felrakást megelőzően a kivitelezés helyén kicsomagolt állapotban „pihentetni”. Ragasztás előtt ellenőrizze, hogy a panelek hibátlanok, nincs rajtuk semmilyen gyártási hiba, meghajlás. Ha úgy látja, hogy a panel egy kissé meghajolt, óvatosan vissza kell hajlítani, hogy egyenes legyen, mert csak a sima burkoló lapok tapadnak megfelelően a falhoz. Kiemelt figyelmet szenteljen a széleknek és biztosítsa, hogy azok közel 100%-os lapos, sima felületűek legyenek.

 

A dekoratív burkolólapok felrakása

Gondoljuk át alaposan és döntsük el, hogy hová kerüljenek a falpanelek pl. faltól falig; egy kisebb területen; csak egy csíkban; stb. A döntésben segíthet, ha a falpaneleket a padlóra fekteti, vagy rácsot rajzol fel a falra. A panelek vághatóak, festhetőek, tetszés szerint variálhatóak – a végeredmény csak a fantáziánkon múlik.

Amennyiben a felrakás tervezett helyén konnektor vagy villanykapcsoló található, két lehetőségünk van, amelyet ajánlott villanyszerelővel elvégeztetni:

  • a szerelvényeket biztonsági lemezekkel le lehet fedni, így elrejthető a falpanelek alatt
  • a paneleket megfelelő méretre vágva és a széleket lefedve kialakítható a szerelvények helye.

 

A falpanelek elhelyezése a falon

Ha a WallArt 3D falpaneleket alapozzuk felrakás előtt, legyen az első és a hátsó oldala is alapozva. Ha csak az egyik oldalát kenjük át az alapozóval, a termék felszívja a nedvességet az alapozóból és száradás után elkezdhet deformálódni. Az előre alapozás megvédi a terméket a felrakásnál, de a kétszeri alapozás hosszabb időt vehet igénybe, hiszen a száradási időt ki kell várnunk a felragasztás előtt. Ha a panel már fel van ragasztva a falra, természetesen csak az egyik oldalát tudjuk alapozni.

Ragasztási módszertől függetlenül a 3D decor paneleket ugyanúgy kell felhelyezni a falra. Az első paneleket kiemelt figyelemmel kell elhelyezni! Használjon vízmértéket a megfelelő beállításhoz, és a falegyenességet és egyéb akadályokat vegye figyelembe előre, mert a látszólag egyenes fal is lehet egyenetlen. Az első paneleket a legegyenesebben kell elhelyezni, a további burkolólapokat minél közelebb kell felrakni, hogy minimálisra csökkentse a réseket.

A faltól falig telepítésnél, ha lehetséges, keresztbe haladjunk a falon, felülről lefelé a sarokból, hogy minimálisra csökkentsük az esetleges vágásokat, és hogy a vágás ne feltűnő területekre essen. Ha a munkát középről kezdjük, szem előtt a kell tartani, hogy a felső és az alsó két szélén vágni kell majd a paneleket.

 

  • Válaszható felrakási módszer: 1: folyamatos, összefüggő felület, fuga nélkül

A legelterjedtebb felrakási mód a WallArt 3D lapok folyamatos, összefüggő elhelyezése a kívánt falfelületen. A paneleket célszerű a felhelyezés előtt egy rétegben lealapozni a kívánt színre. A száradást követően vigyük fel az ajánlott ragasztót a panel hátuljára, majd szorosan helyezzük egymás mellé a 3D lapokat. Ügyeljünk, hogy minél kevesebb hézaggal dolgozzunk, mert ha a panelek tökéletesen illeszkednek, akkor a fugázás, hézagkitöltés is kevesebb és könnyebb munka lesz.

A felhelyezést követően a felesleges ragasztót egy nedves ronggyal távolítsuk el (a rongy ne legyen durva, ne eressze a színét). Kerüljük a túlzott törölgetést, mert ha a rongy túl nedves, akkor kárt okozhat a panel felületén (pl. kioldja a cellulózt) – ez főként a még festetlen 3 dimenziós lapoknál lehet gond.

 

  •  Választható felrakási módszer 2: csempeszerűen, fugázó kereszttel

A 3d falpaneleket a csempékhez, járólapokhoz hasonlóan moduláris formában is elhelyezhetjük, úgy hogy a panelek nem érintkeznek közvetlenül egymással, azaz közöttük egyenletes távolságot hagyunk. Az egyenletes különbséget a hidegburkolásnál használt csempe fugázó kereszttel is kialakíthatjuk. A felrakás előtt fesse le a 3D falburkoló lapokat egy rétegben, száradás után egyszerűen ragassza a falhoz és vezetőnek használja a kerámia keresztet. A ragasztó száradását követően távolítsa el a fugakereszteket, majd fesse át a paneleket és a falat a kívánt színre.

TIPP: Érdekes, egyedülálló hatást érhetünk el, ha a falat előre egy másik, eltérő színnel festjük le mint a paneleket. Ilyen esetben a paneleket 2 rétegben készre fessük, mert az eltérő falszín miatt a ragasztást követően a burkolólapok festésére már nincs mód.

 

A falpanelek vágása

A 3D falburkolólap által megvalósított designt tervezze gondosan, a minél dekoratívabb eredmény érdekében, mert „Tervezni kétszer is lehet, de vágni csak egyszer!”. A legtöbb felrakásnál valószínű, hogy szükség lesz a panelek vágására. A vágáshoz használhatunk tapétavágó kést. A természetes anyagú 3D falburkoló lapok vágása során több lépésben haladjunk a panelen, oly módon, hogy a vágás minden alkalommal mélyebb legyen – ez segíthet, hogy minél egyenesebb vágott élet kapjunk. A 3D falpanel vágott éleinek lecsiszolásához 350-es csiszolópapír javasolt.

 

A falburkolat hézagainak megszüntetése: réskitöltés, fugázás

A réskitöltés a felrakás legfontosabb része. Több elemből álló termék esetén elkerülhetetlen a hézagok kialakulása pl. a 3D fallapok találkozásánál, a belső és külső sarkoknál, a vágásoknál. A hézagolást az alapozás után és a befejező festést megelőzően kell elvégeznünk. A réskitöltés előtt győződjünk meg arról, hogy megfelelő-e a panelek ragasztása, mert a panel esetleges elmozdulása repedést okozhat.

A hézagkitöltő anyagot kis mennyiségekben alkalmazza, mert a túl sok meglátszik a panel felületén, ha nem tudja megfelelően eltávolítani. Az illesztések szépen legyenek eldolgozva, felesleges hézagkitöltő ragasztó ne maradjon a panel felületén. A felesleges anyag eltávolításához használjon nedves rongyot, vagy szivacsot. Ha a tömítő egy-két helyen kimosódik, alapozás után visszapótolható. A hiányos helyekre vigyen fel egy vékony csík hézagkitöltőt és simítsa el ujjával, törölje le a felesleget és ismételje a műveletet a szükséges helyeken. Törekedjen arra, hogy minél kevesebb javítást végezzen egy adott területen. A 3D bio falpaneleket csak a szükséges mértékben törölgesse, mert a túlzott törölgetés a panel felületén foltot hagyhat, vagy kidörzsölheti a felületet.

Egyszerre maximum egy panel méretnyi (50cm) csíkon javasolt dolgozni.

 

A falburkoló lapok alapozása és végső csiszolása

A ragasztás, tömítés után első rétegként alkalmazhatunk vizes bázisú alapozót. Az alapozó festék száradását követően ajánlott az egész felületet egy finom csiszolóval átcsiszolni (használjon 350-es vagy finomabb csiszolópapírt). Ez segít abban, hogy festés előtt eltávolítsuk az esetleges törmeléket-piszkot, amely a panelen maradhatott felrakás során, ezáltal a felület sima lesz. Ha szükséges, alkalmazza a hézagkitöltőt újra, természetesen a felesleg letörlésével. A jó eredmény érdekében minden részletre figyeljen!

 

A 3D falburkoló lapok festése

A 3D panelek készen állnak a festésre. Ha gondosan követte az előkészítési és felrakási utasításokat, akkor a 3D falpanelek készen állnak, hogy olyan színre fesse, amilyenre vágyik! Vizes bázisú festéket használjon! A festéshez használhat ecsetet, festőhengert, festékszórót (fuga nélküli felrakás esetén a festékszóróval érhetjük el a legszebb hatást). A kiválasztott festékkel kapcsolatban kövesse a festékgyártó használati utasításait (hígítás, kiadósság, réteghasználat).

Száradás után élvezhetjük a látványos, 3 dimenziós hatású falburkolatot!

 

Videó a WallArt 3D falburkolatok beépítéséről:

Két videóval is tudunk szolgálni a Wallart 3D falpanelek beépítéséről. Az első egy angol nyelvű, a gyártó által rendelkezésünkre bocsájtott videó. Természetesen a magyar feliratot ehhez is elkészítettük, így mindenki érteni fogja az egyébként nem túl bonyolult műveletet:

 

WallArt 3D falburkolat felrakása, videó (angol nyelvű, magyar felirattal)

 

A második videó pedi olyannyira teljesen magyar, hogy még a TV2 csatornáján is szerepelt, hiszen ez Dorogi Gabriellával készült, a Design Műhely című műsorban:

 

WallArt 3D falburkoló lapok beépítése a Design Műhelyben!

 

3D falburkoló lapok, falburkolatok raktárról!

A bemutatott WallArt 3D falburkoló lapokat folyamatosan raktáron tartjuk, így azonnal megváásárolhatóak, rendelés esetén akár másnapra leszállítjuk őket az ország egész területére!

 

A fenti termékeket azonnal meg is vásárolhatja!

1.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Craters (kráterek) - WallArt

Raktáron: 11 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

2.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Cubes (kockák) - WallArt

Raktáron: 30 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

3.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Cullinans (gyémántok) - WallArt

Raktáron: 68 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

4.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Flows (sodró folyó) - WallArt

Raktáron: 12 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

5.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Maxwell (hullámos) - WallArt

Raktáron: 14 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

6.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Oberon (kockás) - WallArt

Raktáron: 25 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

7.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Squares (négyzetek) - WallArt

Raktáron: 15 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

8.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Valeria (perem) - WallArt

Raktáron: 44 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

9.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Vaults (boltozatos) - WallArt

Raktáron: 21 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

10.

2 év Cukornád
50 x 50 cm
20% akció
WallArt

3D Falpanel - Waves (újhullám) - WallArt

Raktáron: 46 m2

Akciós ár: 4 990 Ft /m2
6 237 Ft (-20%)

11.

1 év Beltéri
Pattex

Fix Stukkó ragasztó (400g)

Raktáron: 88 darab

Ár: 1 090 Ft /darab

12.

1 év Kültérre is
20% akció
Pattex

Fix Super ragasztó (400g) folyékony szög

Raktáron: 280 darab

Akciós ár: 1 600 Ft /darab
2 000 Ft (-20%)

Vásárlói képek
Parketta mintás műanyag falbburkolat használata a konyhában PVC falpanel használata a konyhábanSötét színű, parketta hatású falburkolat PVC-bőlParketta mintás fal wécé falára felrakva Falvédő és faldekor PVC falpanelekkel, a bejárati ajtónál Waves falpanel az étkező sztárja Régi csempe elüntetése flexpanel PVC falburkoló lapokkalNappali dekorálása 3D falpanellel 3D falpanel leddel Nappali 3D falpanel (újhullám) LED világítással Előszoba parketta mintás PVC falburkolóval díszítve Előszobafal parketta mintás PVC falburkolóval díszítveElőszobaKarácsonyi feeling a waves falpanel segítségével (nappali szoba)A Waves falpanel (nappali szoba), lefelé hullámzó panellel, spotokkal.A Waves falpanel (nappali szoba) nagyméretű tükörrel és spotokkal.A régmúlt idézése egy modern világban Ezt sikerült összehozni a 3D falpanelekből a nappaliban! Szuper!

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése