Digitális RGB LED szalagok

Utoljára frissítve: 2023 szeptember 25, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek

Megérkeztek a digitális RGB LED szalagok! Ezeket a szegmensenként címezhető LED csíkokat szeretnénk bemutatni ebben a cikkben: a digitális RGB LED szalagot és vezérlőjét, a beállításokat, valamint a több tekercses csatlakoztatásokat.
 

Digitális (szegmensenként változtatható színű) RGB LED szalagok

 

 

Mi az a digitális RGB LED szalag?


A hagyományos RGB LED szalag változtatható színű, a színek változtatását a ledekre színösszetevőnként juttatott feszültség mennyiséggel érik el. Azaz pl. piros színnél a piros LED kap 12 Voltot a többi semmit, így a szalag egész hosszán pirosan világít, ha ezután a kék színű ledeket is megtápláljuk 12 Volttal, azok is teljes fényerővel világítanak, így a pirossal együtt előáll a lila szín. Mivel a 3-as LED szegmensek sorban egymás után vannak csatlakoztatva a szalagon, így minden LED azonos feszültséget kap, mindegyik egyforma színnel világít. Maga a feszültség hordozza a színinformációt.

A digitális RGB szalag teljesen más módon működik. Minden szegmens (3 db LED) kap egy meghajtó IC-t (6803), az IC pedig közvetlenül 12 V tápellátást. Minden chipnek generálódik egy címe bekapcsoláskor, a szalag első szegmensének címe: 1-es, a következő 2-es, egészen az 5 méteres tekercs (vagy az adott hossz) végéig. Mivel a digtális RGB LED szalagon 30 db LED van egy méteren és 3 db LED ad ki egy szegmenst, így előáll, hogy egy méter 10 db IC-t, 5 méter 50 db IC-t tartalmaz.

 

 

 

 

 

Digitális RGB LED szalagok fizikai felépítése

 


Adott tehát egy LED szalagunk, amelyik minden 3 db LED-je külön címmel rendelkezik, így "megmondhatjuk", hogy az első IC LED-jei világítsanak piros színnel, a második IC szegmensei kék színnel, stb. Tulajdonképpen "ennyi" a digitális RGB LED szalag, ami nem tűnik soknak, de egy jó vezérlővel egészen fantasztikus hatásokat érhetünk el.

 

 

 

 

 

 

Digitális RGB LED szalag csatlakoztatás


A digitális RGB LED szalagok szintén 5 méteres tekercsekben érkeznek. A tekercsek eleje és vége csatlakozókkal szerelt. Lássuk ezeket a csatlakozókat:

- A tekercs elején egy 4 eres anya csatlakozó, ebből két ér az adat és az órajel, kettő pedig a 12 Volt (+/-). A tekercs elején található még egy DC anya csatlakozó is, ide kell a 12 Voltos tápellátást csatlakoztatni, minden tekercsre (minden 5 méterre egyszer)

- A tekercs végén egy 4 eres apa csatlakozó került felszerelésre, így az újabb 5 méteres tekercs beüzemeléséhez csak csatlakoztatnunk kell a következő tekercs 4 eres anya csatlakozóját, valamint a 12 Voltos tápellátást.

Semmilyen jelerősítő, 4 eres kábel, külön csatlakoztatás, stb. nem szükséges! A digitális felépítésből adódóan ugyanis magán a LED szalagon csak a vezérlőjelek utaznak erősítés nélkül, a vezérlő jel pedig nem érzékeny a feszültség csökkenésre. A digitális RGB LED szalag hosszát leginkább a vezérlő határozza meg, azaz hogy mennyi címet tud kiosztani és kezelni. Az általunk forgalmazott DRGB vezérlő 500 chipet tud megcímezni, ez a méterenként 10 darab chip esetén 50 métert jelent. A nagyon olcsó, vagy alacsony programszámú vezérlők általában 50 címzést tudnak, azaz 5 méternyi DRGB szalagot tudnak vezérelni. Vezérlő vásárlás előtt tájékozódjunk mindig a termék adatlapján arról, hogy mennyi szalagot tudunk majd használni.

A szalagok egymáshoz való csatlakoztatása után a szalagokat a vezérlőhöz kell csatlakoztatni. Ehhez egy speciális 4 eres kábelre lesz szükség, amiből 2 darab minden általunk árusított DRGB vezérlőnek tartozéka. Ennek a kábelnek az egyik vége csatlakozik a vezérlőbe, a másik a LED szalaghoz. Ezzel ki is merült a szerelési munka.

Aki darabokban szeretné használni a DRGB LED szalagot, azoknak jó hír, hogy természetesen ez is 3 ledenként (10 cm-ként) vágható, 4 eres vezetékkel sarok és toldás kivitelezhető. Sajnos a NYÁK szélessége 12 mm, így a szokásos forrasztásmentes toldók NEM használhatóak ehhez a LED szalaghoz.

 

 

 

 

 

 

Digitális RGB LED szalagok DRGB vezérlőhöz

 


Darabolás, toldás, stb. kivitelezése esetén ügyeljünk arra, hogy a DRGB LED szalagnak van futási iránya, azaz nem mindegy, hogy hogyan forrasztjuk be a szalagokat. A vágójelek két oldalán felirat található (Do, Co, St, Lo/Di, Ci, St, Li) mely betűkben a kicsi "o" betű az Output-ot, a kicsi "i" betű pedig az Input-ot jelenti. Azaz a vezérlő felé eső rész legyen mindig a bemeneti (Di, Ci, St, Li) oldal, a vezérlőtől távolabb felé eső rész pedig a kimeneti (Do, Co, St, Lo).

 

 

 

 

 

 

Digitális RGB LED vezérlő beállításai


Egy kicsit nagyképűre sikerült a cím, sok beállításra ugyanis nincs szükség, egyedül a chipek számát kell beállítani a vezérlőn.

A beállítás menete: kapcsoljuk ki! a piros gombbal a DRGB vezérlőt, ekkor egy új felirat jelenik meg a kijelzőn (P050). Ez 50 db chipet jelent. Állítsuk be a megfelelő chip számot a Lenght (+) (-) gombokkal a megfelelő mennyiségre. Pl. 10 méter esetén 100-ra, 15 méter esetén 150-re, stb.

 

 

 

 

 

 

Digitális RGB LED vezérlő beállítása

 


Amennyiben mindent jól csatlakoztattunk és állítottunk be, úgy a teljes felszerelt DRGB LED szalagunk pirosan fog világítani (első bekapcsoláskor, utána az utoljára beállított programot kezdi újra).

 

 

 

 

 

 

Digitális RGB LED vezérlő színjáték programok


A digitális RGB vezérlők tartalmaznak beépített programokat. Az általunk forgalmazott pl. 94 darab különböző színjátékot tud, ezek egy része a vezérlő adatlapján bemutatásra került, egy részét pedig ha akarnám se tudnám lefordítani, de egy videó a programokról sokkal többet fog mutatni:

 

 

 

 

 Videó a Digitális RGB LED szalag működéséről

 

 

 

 

Képek egy gyors szerelésről


Hogy ne csak steril képek legyenek fent a DRGB szalagról, a fenti videó elkészítéséhez használt szalagokat, vezérlőket le is fényképeztük szerelés közben, a több tekercses összekötést így talán könnyebb megérteni:

 

 

 

 

           
           

 

 

 Videó a Digitális RGB LED szalag csatlakoztatásáról

 

 

 

RGB LED szalagok jövője


Szépen lassan csökkennek a digitális RGB LED szalag árak. A 2010-es évben még ~14.000 Ft-os áron keltek a DRGB szalagok, pillanatnyilag (2011.VII.) ~7.000 Ft körül alakul 1 méter 30 ledes DRGB szalag. Ennek okán még pillanatnyilag nem tudjuk jó szívvel otthoni, csak üzleti környezetbe (szórakozóhelyek, pub-ok dekorációs világítása, hirdetőtáblák, stb.) ajánlani. Természetesen némi különbség maradni fog a hagyományos és digitális kivitel ára között, de amint eléri az ingerküszöbünket érdemes a sima RGB LED szalagok helyett a digitálisat választani. Szerelni a soros kapcsolási lehetőség miatt nagyon könnyű, jelismétlőt, kiegészítő elektronikát még nagy mennyiségben sem igényel, cserében pillanatok alatt elkápráztathatjuk vendégeinket, vagy klubbot varázsolhatunk otthonunkból.

 

 

Vásárlói képek
Kék ledszalagos megvilágítás gipszkarton mögöttLedszalag dekorációs világítás: fehér gipszkarton kék fényPrémium minőségű San Remo tölgy nappali bútor beépített LED világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali bútor beépített LED szalaggalSan Remo tölgy nappali bútor színváltós LED világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali bútor LED világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali összeállítás led világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali összeállításKirálykék teraszfény: nemcsak a színt hívják így, de a látvány is önmagáért beszél. Kültéri terasz megvilágítása a korlát alá ragasztott színváltós LED fényszalaggalLátványos színeket lehet előhozni az RGB LED szalagból, amely felvidíthatja teraszon szórakozókatErkélyes terasz dekoratív megvilágítása kültéri színváltós LED csíkkalTerasz hangulatvilágítással: a könyöklő alatt színváltós LED szalag van végigfuttatvaTouch vezérlővel csak egy érintés és máris más fénnyel világít az RGB LED szalagKorlát díszvilágítása egy teraszon RGB LED szalaggal - zöld falmosó fényHangulatos terasz díszfénnyel és egy fekete cicávalA macska nem tériszonyos, a LED szalagfény pedig hangulatos és látványos :)Gyönyörű kék LED világítás színváltós kültéri led csíkkal

7 vélemény, értékelés

#1 - Winner B.t.
2012/05/19, 21:02
Tisztelt Uram!
A vezérlő IC típusa érdekelne (ha a cikkben említett 100313 van csak ráírva, akkor az zsákutca).
Ha jól értelmeztem, akkor a LED-ek csak ki-bekapcsolhatóak, fényerőváltozást nem lehet beállítani.

Tisztelettel: JAni
#2 - Tályai Gábor
2012/05/23, 08:35
Tisztelt Winner Bt., kedves Jani!

Igen, az IC típusa a cikkben említett 100313.
A LED-ek ugyanúgy fényerő szabályozhatóak is, enélkül nem lenne pl. úszó színátmenet.

Remélem tudtam segíteni.
#3 - Winner B.t.
2012/05/23, 19:46
Köszönöm, igazából azért érdekelt volna a pontos típus , hogy keressek valami fellelhető protokoll leírást a vezérléséről.
Az Önök által kínált vezérlőt Önök gyártják?
(tehát az adatformátum leírása megtudható?)
Tisztelettel: JAni
#4 - Tályai Gábor
2012/05/29, 08:01
Tisztelt Winner Bt., kedves Jani!

Sajnos a vezérlőt nem mi gyártjuk és pillanatnyilag raktáron sincs, hogy meg tudjak egyet Önnek bontani.
#5 - Tályai Gábor
2012/09/04, 11:14
JAVÍTÁS

Tisztelt Winner Bt. és a további érdeklődőnek:
A DRGB LED szalagon 6803-as IC teljesít szolgálatot, ellenben a leírásban közölt 100313 IC-vel.

Az IC támogatja a DMX512 protokollt és az összes 6803IC protokollt. Ez annak lehet fontos információ, aki saját vezérlést kíván készíteni a DRGB LED szalaghoz.

Elnézésüket kérjük a pontatlanságért.
#6 - Labozár András
2013/02/22, 08:47
Szia! csak érdeklődnék hogy ezt a fajta szetett hol találom meg az oldalatokon?? és esetleg mennyibe kerülne?
#7 - Tályai Péter
2013/02/22, 09:55
Kedves András!

A cikkben szereplő termékek jelenleg nincsenek raktáron. Az alábbi linken látható, hogy mennyi volt a termékek megszűnés előtti ára.
DRGB szalag és vezérlő

Folyamatosan keresünk megfelelő helyettesítő termékeket, így várhatóan a közeli jövőben újra kaphatóak lesznek a digitális RGB szalagok!

Remélem tudtam segíteni!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
790.600+ elégedett vásárló
472.200+ raktáron lévő termék
205.600+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése