Nagy mennyiségű RGB LED szalag szerelés

Utoljára frissítve: 2023 szeptember 25, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Frissítve! 2019. március: bár a cikk nem túlságosan friss, a technikai leírások a mai napig megállják a helyüket. Annyi változás történt, hogy időközben megjelentek a 24 Voltos RGB LED szalagok, amik mindössze tápegység igényükben, illetve vághatóságukban különböznek a 12Voltos típusoktól. Valamint a vezérléshez is érkeztek azóta új eszközök, kiemelve a Milight LED csoportvezérlőket, mely rendszerrel a jelerősítők is kiválthatóak, illetve segítségükkel feloszthatjuk a világítási rendszert több külön vezérelhető körre, ám mégis egy távirányítóval irányíthatjuk mindet.
 
Az RGB LED szalagok szerelésével napi szinten több kérdés érkezik, így szeretnénk bemutatni egy bővebb cikkben kifejezetten a változtatható színű RGB LED szalagok szerelését. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan kell csatlakoztatni az RGB vezérlőt, jelerősítőket, tápegységeket.
 

Milyen kiegészítőt termékekre van szükség?

 
A színváltós (RGB) LED szalagok beépítéséhez az alábbi termékek szükségesek:
 

RGB LED szalag:

 
Elsősorban természetesen az RGB LED szalagra lesz szükségünk a megfelelő mennyiségben. Az általunk forgalmazott RGB LED szalagok fehér színű, kiváló hő és áramvezetésű kétoldalas nyomtatott áramköri lappal, 5 méteres tekercsekben készülnek, kiváló minőségű, nagy fényerejű 5050 SMD ledekből. Az 5 méteres tekercsek mindkét végén minimum 10 cm-es bekötő vezeték található, egyik oldalon blankolva, forrasztva. A két tápvezeték nagyban lecsökkenti a szerelésre szánt időt, hiszen esetleges vágás esetén sem kell új csatlakozót forrasztani a LED szalagra. Ha mind a két tápvezetéket csatlakoztatjuk az áramkörbe (a tekercs elején és végén is), úgy a ledek hosszabb élettartalommal és egyenletesebb fénnyel hálálják meg gondoskodásunkat.
 

Top termékeink 2024. július hónapban

Amíg a készlet tart! Nehogy lemaradjon!

 
A normál teljesítményű (30 db LED/méter) RGB LED szalag mellett a nagy teljesítményű (60 LED/méter) RGB LED szalag is megtalálható kínálatunkban. Az erős LED szalagnál már nem opció a két oldali betáplálás, hanem kötelező. Csak egy oldalról betáplált 5 méteres tekercsekben felhasznált 5050x60-as RGB LED szalag fénye hullámozhat, a betáplálás helyén magasabb lesz a fényerő mint a tekercs végén.
 

LED tápegység:

A LED szalagok, és így az RGB LED szalag is, 12Voltos egyenáramú, stabilizált tápegységet igényel a működéséhez. A LED tápegységeket már egy külön cikkben bemutattuk,így nem részleteznénk nagyon, de a lényeg ennyi: a tápegységek teljesítménye névleges, általában 80% körül alakul a hatásfokuk. Ez annyit jelent, hogy pl. egy 180 Wattos tápegység 180x0.8 = maximum 144 Watt teljesítményű RGB LED szalag üzemeltetéséhez elegendő.
 
A 30 ledes normál fényerejű RGB LED szalag 7.2 Watt, a nagy fényerejű 60 ledes pedig 14.4 Watt teljesítményű. A fenti példa alapján így a 180 Wattos tápegységre 20 méter 30 ledes és 10 méter 60 ledes RGB LED szalagot tudunk csatlakoztatni.
 

Ezek is érdekelhetik!

7 év
12 Volt DC
45 Watt
Vízálló LE
IP67
5 190 Ft
2 év
24 Volt DC
Ipari
400 Watt
IP45
13 490 Ft
3 év
12 Volt DC
60 Watt
Vízálló LE
IP67
7 090 Ft
5 év
12 Volt DC
60 Watt
Vízálló LE
IP67
7 190 Ft
 
Időközben megjelentek a 24V-os RGB LED szalagok is. Ezek nevükből adódóan 24Voltos LED tápegységet igényelnek a működéshez, illetve nem 3 ledenként, hanem 6 ledenként vághatóak, egyébiránt tökéletesen megegyeznek a 12V-os típusokkal. Megjegyezzük, hogy dupla feszültségen fele áramerősséget kell a vezetékeken mozgatni, így hosszabb szakaszok üzemeltethetőek egy oldali betáplálással.
 

RGB LED vezérlő

 
Persze az RGB LED szalagok nem közvetlenül a tápegységre csatlakoznak, hanem először egy RGB vezérlő egységre, amely segítségével "meg tudjuk mondani" a LED szalagnak, hogy milyen színnel világítson, illetve milyen fényjáték programot használja. Az RGB vezérlőkből rengeteg létezik most egy olcsó infravörös működtetésűt, egy közepes árfekvésű rádióst és egy exkluzív kivitelű és árú szintén rádiófrekvenciás működésűt mutatunk be.
 

Ezek is érdekelhetik!

2 év
12-24
18 Amper
AAA (2 db)
RGB vezérlő
Mechanikus
18 890 Ft
2 év
5-24 Volt DC
12 Amper
RGB vezérlő
Mechanikus
3 690 Ft
2 év
12-24
12.5 Amper
RGB vezérlő
Érintésérzékeny fel
12 890 Ft
2 év
12 Volt DC
6 Amper
CR2025
RGB vezérlő
Mechanikus
2 060 Ft
-10%
2 év
12-24
12 Amper
CR2025
RGB vezérlő
Mechanikus
6 000 Ft
-10%
2 év
12-24
12 Amper
RGB vezérlő
Mechanikus
13 490 Ft
 
A szerelés szempontjából az RGB vezérlők nem különböznek egymástól: a vezérlőn lévő bemenetbe a 12Voltos tápfeszültséget, a kimenetre pedig az RGB LED szalag 4 eres bekötővezetékét kell csatlakoztatni.
 

RGB LED jelerősítő:

 
Addig minden rendben, amíg maximum olyan hosszú világítást készítünk, amelyet egy RGB vezérlő meg tud hajtani. Azonban, ha hosszabb, pl. 50-80 méteres szakaszokat kell kiépítenünk, akkor az áramkörbe RGB jelerősítő(ke)t kell iktatni. Ez a jelerősítő biztosítja a rá csatlakoztatott RGB LED szalagok tápellátását, illetve a csatlakoztatott szakaszok színhelyes működését (pontosan ugyanaz a szín vagy program fusson, mint ami az RGB vezérlőn be van állítva). A jelerősítő teljesítménye 144 Watt (ez nem névleges teljesítmény), így 20 méter 30 LED-es illetve 10 méter 60 LED-es RGB LED szalagot lehet rájuk csatlakoztatni. Természetesen több (elméletileg korlátlan mennyiségű) jelerősítő csatlakoztatható az áramkörbe, így bármennyi RGB LED szalagot lehet egyszerre üzemeltetni.
 
Időközben megjelentek a fenti LED jelerősítők továbbfejlesztett - nagyobb teljesítményű változatai is, a cikkben tárgyal 144 Wattos típus megszűnt, de itt érhető el az új típusa: Jelerősítő RGB LED szalaghoz (360/720W)
 

LED szalag csatlakozók - szerszámok a szereléshez:

 
Az RGB LED szalagok toldásához, betáplálásához, sarokelemeinek elkészítéséhez forrasztásmentes csatlakozókat tudunk ajánlani. A csatlakozókat bővebben bemutattuk az Új típusú LED szalag csatlakozók című cikkünkben. A szereléshez szükség lehet még:
 
 
Ebben a cikkben a sorkapcsos szerelést mutatjuk be, lévén forrasztópákával nagyságrendekkel kevesebben rendelkeznek mint csavarhúzóval :)
 
Frissítés: A sorkapcsok továbbra is alkalmasak a vezetékek szerelésére, azonban a Wago karos vezeték csatlakozókkal sokkal gyorsabb a munka, hiszen nincs csavarozgatás, nincs szükség érvéghüvelyezésre, illetve méretben is versenyképes a hagyományos sorkapcsokkal.
 

Top LED szalag csatlakozó termékeink 2024. július hónapban

1 év
12-24
Vezeték
Vezeték
2x1.0 mm2
350 Ft
2 év
12-24
Vezeték
Vezeték
5x22
400 Ft
2 év
12-24
Vezeték
Gyorscsatlakozó
4x22
220 Ft
2 év
12-24
Gyorscsatlakozó
Gyorscsatlakozó
5x22
180 Ft
2 év
12-24
Vezeték
Vezeték
2x1.0 mm2
34 290 Ft

Amíg a készlet tart! Nehogy lemaradjon!

 

Csatlakoztatás RGB vezérlőhöz

 
Első lépésben az RGB vezérlőhöz csatlakoztassuk az RGB LED szalagot. Ez vezérlőnként eltérhet, de a három legkedveltebb RGB vezérlőhöz az alábbi képeken megtekinthető a vezeték sorrend. A lényeg: az RGB LED szalagok 4 eres kábelekkel rendelkeznek, ebből egy közös pozitív ággal (fekete vezeték) valamint a három színnek megfelelő színű negatív vezetékek (piros/zöld/kék). Amennyiben az RGB vezérlő kimenete vezetékeket tartalmaz (pl. 24 gombos infrás 72 Wattos, vagy az Obsess Touch-ok), úgy a megfelelő színű vezetékeket csatlakoztatni kell egymáshoz, amennyiben pedig sorkapcsos kimenetű az RGB vezérlő (pl. 20 gombos rádiós, 144 Wattos), úgy a fekete vezetéket a (+), a piros vezetéket az (R), a zöld vezetéket a (G) a kék vezetéket pedig a (B) betűjellel ellátott csatlakozóban kell rögzíteni.
 
 

Infravörös működésű, 24 gombos, 72 Wattos RGB vezérlő csatlakoztatása:

 
Szerszám nélkül hozzá se kezdjünk! Blankoló és vágó fogó mindenképpen szükséges, érvéghüvely és sorkapocs használata erősen ajánlott.   A 24 gombos vezérlőre csatlakoztassuk a tartozék 4 eres vezetéket.  Az RGB vezérlőre csatlakoztatott vezeték végét blankoljuk le.  Ha csak tehetjük, használjuk az érvéghüvelyt... 
...és az érvéghüvely-fogót. nagyon gyorsan lehet a szereléssel haladni, ha nem állandóan a szálalódó vezetékekkel kell szerencsétlenkedni. A rövidzár esetét is minimalizálja.   A felpréselt érvéghüvelyek. Szükség esetén a hosszukból lehet vágni, mindig hosszabbak a szükséges méretnél.   Az RGB LED szalag végét is blankoljuk le és préseljük fel az érvéghüvelyeket.  A felszerelt csatlakozók és a sorkapocs amelybe színhelyesen be fogjuk kötni a vezetékeket. 
Az RGB LED szalagnál találkozhatunk fekete vagy fehér színű vezetékkel, ezek mindig a pozitív ágat jelölik. A piros/kék/zöld vezeték pedig a három színnek megfelelő negatív ág.   Csatlakoztassuk utoljára a tápegységet is az RGB LED vezérlőhöz.  Kapcsoljuk be a LED szalagot a távirányító segítségével.  Teszteljük le az összes színt. Ha a piros/kék/zöld gombot megnyomva nem piros/kék/zöld színt kapunk a megfelelő sorrendben, akkor a hibás színek vezetékeit cseréljük át.  
 
 

Rádiófrekvenciás működésű, 20 gombos, 144 Wattos RGB vezérlő csatlakoztatása:

 
Az RGB LED szalag vezetékének végeire szereljük fel az érvéghüvelyeket.   Az RGB vezérlő csatlakozóit egy csavarhúzóval lazítsuk fel.  Majd csatlakoztassuk a színes vezetékeket a megfelelő sorrendben: V+: fekete vagy fehér vezeték. R: piros vezeték. G: zöld vezeték. B: kék vezeték. Ugyanúgy ahogy a képen.  A csatlakoztatott RGB LED szalag és a 144 Wattos rádiófrekvenciás RGB vezérlő. 
Utoljára a tápegységet csatlakoztassuk hozzá az RGB vezérlőhöz.  A piros bekapcsológombbal kapcsoljuk be a vezérlőt. A vezérlő eleme alatt egy műanyag lap található, ezt távolítsuk el használat előtt.  Majd teszteljük le a LED szalagot...   ...lehetőleg az összes színnel. 
 
 

Rádiófrekvenciás működésű, érintő gombos, 108 Wattos RGB vezérlő csatlakoztatása:

 
Az Obsess érintő-felületes vezérlője. Vigyázat, gagyibbnál gagyibb hamisítványok, utánzatok kaphatóak belőle. Lehet, hogy olcsóbbak, de közel sem ilyen szépek.  Az érintős RGB vezérlő kimenete egy sorkapocs, így erre is egyszerűen  tudjuk csatlakoztatni az RGB LED szalagot.  Vezetékeket szín szerint, a fekete és a fehér vezeték összetartozik! Mindkettő a pozitív ágat jelenti.  Az Obsess bemenete két vezeték, amennyiben adaptert használunk (dugasz tápegységet) úgy egy DC-> sorkapocs átalakítóra is szükségünk lesz. 
Ipari tápegység használata esetén a két vezetéket közvetlenül lehet a tápegység sorkapcsába csavarozni.  Helyezzük feszültség alá az RGB vezérlőt. Ekkor 3 másodpercre a lila szín bekapcsol, a vezérlő így jelzi, hogy működőképes, várja a vezérélést.  Ezután elkezdhetjük a játékot a színtárcsával!  Amennyiben az Obsess távirányítója a 3 másodperces világítás után nem vezérli a szalagot, úgy első körben érdemes egy elemcserével kezdeni. 
 
 

RGB LED szalagok párhuzamos csatlakoztatása

 
A 12 Voltos LED szalagokat maximum 5 méteres hosszban szabad felhasználni, ennél hosszabb szakaszokat párhuzamosan kell az áramkörbe csatlakoztatni! Azt gondoltuk, hogy ez egy egyszerű feladat, de a legtöbb kérdés még mindig ezzel kapcsolatban érkezik, így egy fényképes segítséget is szeretnénk nyújtani a szereléshez, melynek lényege:
 
- pl. 15 méteres RGB LED szalag szerelésekor az RGB vezérlőből kihúzunk egy 4 eres kábelt végig az RGB LED szalag mellett, majd az RGB LED szalagok betáp vezetékét csatlakoztatjuk erre a gerincre. A legegyszerűbb elosztási módot fogjuk bemutatni, sorkapoccsal, érvéghüvellyel szerelve.
 
Figyelem! Minden egyes RGB LED szalag szegmens (3 LED) egy-egy 5 méteres RGB LED szalag tekercsnek felel meg. Választanunk kellett, hogy 5 méteres tekercset vagy átlátható szerelést szeretnénk fényképezni és inkább az átláthatóság mellett döntöttünk. Tehát: minden fehér csík 5 méteres :)  A párhuzamos kötéshez készítünk egy gerinc vezetéken. Ennek az egyik végét máris érvéghüvellyel látjuk el.  Előkészítjük a LED szalagok vezetékeinek végét is az érvéghüvelyhez.  A sorkapcsokat bele fogjuk csatlakoztatni a felső gerinc vezetékbe. A sorkapcsok másik oldalára kerülnek a LED szalag tekercsek. A két sorkapocs közötti kábelhossz mérete megegyezik a LED szalag hosszával. 
Érvéghüvelyt a vezetékek végére.  Az érvéghüvelyeket vágjuk vissza 5-6 mm hosszúra, így nem lógnak ki a 2.5 mm2-es sorkapocsból sem.  A sorkapcsokba csavarozzuk be az RGB LED szalag vezetékeit. Vegyünk fel egy tetszőleges sorrendet, majd tartsuk magunkat hozzá, így elkerülhetjük a színhibákat. Érdemes értelemszerűen a 4 eres kábel sorrendjét tartani.  A gerincvezetéket a szükséges helyen vágjuk el. 
A két keletkező vezetékvéget csupaszítsuk le kb. 2 cm-re.  Szín szerint sodorjuk össze a vezetékvégeket.  Figyeljünk a vezeték sorrendre!  A piros érvéghüvely szoknyája alá befér két AWG 20-22 vastagságú vezeték is, így elosztásra ezt az érvéghüvelyt használjuk. 
A végeket vágjuk vissza 4-6 mm-re.  Ezek után szín szerint csavarozzuk be a gerincvezeték végeit is a sorkapocsba.  A második tekercs szalagon is...  ... majd a további tekercsekig, vagy szakaszokig. Ezzel el is készült pl. 15 méter RGB LED szalag párhuzamos kötése. Ne felejtsük el: a képen egy szegmens a valóságban 5 méternek felel meg. 
 

Csatlakoztatás tápegységhez

 
A 12 Voltos egyenfeszültséget biztosító tápegységet csatlakoztatnunk kell a fenti művelet után az RGB vezérlőhöz. Szerencsére ez is más-más módon oldható meg a különböző típusú vezérlőknél. A 24 gombos infrás, és a 20 gombos rádiós vezérlő 2.1x5.5 mm-es DC apa csatlakozón keresztül kapja az áramot, az Obsess Touch pedig egy két eres (+/-) bemenettel (két vezeték) rendelkezik.
 
A tápegységekből két típust kínálunk, ún. adaptert (dugasz tápegység), és a fém házas, ipari tápegységet. Az adapterek mindig 2.1x5.5 mm-es DC apa csatlakozóval, míg az ipari tápegységek mindig sorkapcsos kimenettel ellátottak. Amennyiben ipari tápegységet vásárolt, úgy a 72 Wattos infrás RGB vezérlőhöz egy DC-sorkapocs apa átalakítót kell vásárolnia.
 

Adapter + RGB vezérlők csatlakoztatása:

 
Az infravörös, 24 gombos, 72 Wattos RGB vezérlő csatlakoztatása nem PhD-s feladat.  Ennyi.  A feladat komplexitása a 144 Wattos, 20 gombos rádiós vezérlő esetén is hasonló.  Kész. 
Az Obsess RGB vezérlő már egy kicsit viccesebb lévén itt két vezeték a kimenet.  Erre feladatra találták ki a DC-> sorkapocs átalakítót (anya kivitel), melyet polaritás szerint csavarozzunk rá a vezeték végeire.  Így már egyszerűbb a tápellátás biztosítása.  Csak csatlakoztatni kell a DC anyut a DC apuval. 
 

Ipari, fém házas tápegység + RGB vezérlők csatlakoztatása:

 
A 24 gombos, infrás 72 Wattos RGB vezérlő és az ipari tápegység csatlakoztatásánál szükségünk lesz némi két eres vezetékre és egy DC-> sorkapocs átalakítóra (apa kivitel.)  A két eres vezeték végeit blankoljuk le.  ...majd a vezeték végekre szereljük fel az érvéghüvelyeket.  Egy érvéghüvely fogó éri az árát... 
Az előkészített vezetékek, a DC->sorkapocs átalakító, a tápegység és az RGB vezérlő.  A DC sorkapocs átalakítóba csavarozzuk be szín szerint a vezetékeket.  A vezeték másik végét pedig a tápegység megfelelő feliratú sorkapcsába. COM/V-: fekete vezeték. V+: piros vezeték.  Ezután a DC csatlakozó már egyszerű lesz az RGB vezérlővel összedugni. 
A 20 gombos, 144 Wattos, rádiós RGB vezérlőhöz és az ipari tápegységhez szintén kell két vezeték. A szokásos módon előkészítve.  Az RGB vezérlő bemenetére csatlakoztassuk szín szerint a vezetékeket: piros: Power+, fekete: Power-.  A tápegységre szintén: COM/V-: fekete, V+: piros.  Az RGB vezérlő üresen maradt csatlakozóiba fog kerülni az RGB LED szalag. 
Az Obsess vezérlő azonnal csatlakoztatható a tápegységre is. De gondolom a meleg az agyamra ment, így beletettem az áramkörbe egy sorkapcsot is. De minek? :)  De ha már le van fotózva: csatlakoztassuk a sorkapocs egyik oldalára az RGB vezérlőt...  ... a másik oldalára pedig a vezetékeket, szín szerint.  Ezután mehet a vezeték az ipari tápegység kimeneteire: COM/V-: fekete vezeték, V+: piros vezeték. 
 

Jelerősítő csatlakoztatása az áramkörbe

 
Ha maximum annyi LED szalagot használunk, amennyi az RGB vezérlő teljesítménye, akkor már csak a LED szalag beragasztása van hátra. Azonban, ha vagyunk olyan szerencsések, akkor a telepítendő LED szalag teljesítménye meghaladja az RGB vezérlő teljesítményét, így jelismétlő csatlakoztatására van szükség. Ettől sem kell megijedni, nem bonyolult, csak a sok kábel miatt viszonylag bonyolultan néz ki. A az alábbi fotókon a szerelés teljes menete megtekinthető, a lényeg a következő:
 
Az RGB vezérlő kimenetét el kell osztani kétfelé: egyik áramkörre csatlakoztatjuk az RGB LED szalagot, a másik 4 vezetéket pedig bekötjük a jelerősítő bemenetére.
 
Jelerősítő szerelése. Készítsük elő a párhuzamosan csatlakoztatott RGB LED szalagokat a képen látható módon.  A jelerősítő és a 15 méteren felüli 15 méter RGB LED szalag párhuzamosan csatlakoztatva.  Első lépésben az RGB vezérlő kimenetét össze kell kötni a jelerősítő bemenetével.  Ehhez vágjunk egy 4 eres kábelt és csupaszoljuk le. Ezután az előzőleg elkészített, párhuzamosan csatlakoztatott RGB LED szalagok vezetékének elejét is csupaszoljuk le. 
Szín szerint sodorjuk össze a vezetékeket.  Érvéghüvellyel biztonságosan össze tudjuk fogni a különálló vezetékeket.  Az érvéghüvelyek végeit vágjuk vissza ~5 mm-re.  Az összekötő vezeték másik végér is blankoljuk. 
Lássuk el érvéghüvellyel.  A kialakult vezetéket a képen látható módon először csatlakoztassuk az RGB vezérlő megfelelő kimeneteire.  Majd a  jelerősítő bemeneteire.  A jelerősítő kimenetére utolsó lépésben csatlakoztassuk a másik 15 méter párhuzamosan csatlakoztatott RGB LED sort. 
 
RGB LED vezérlő és RGB LED jelerősítő csatlakoztatva
 
 

Videó az RGB LED vezérlő és a jelerősítő elkészült csatlakozásairól

 
Készítettünk egy rövid videót, melyen megtekinthető a fenti szerelés végeredménye: a bekábelezett RGB vezérlő és jelerősítő.
 
 
Videó az összeépített RGB rendszerről: az RGB LED vezérlő és az RGB jelerősítő kábelezése
 
 

További jelerősítők csatlakoztatása

 
Természetesen előfordul olyan eset, amikor egy darab 144 Watt teljesítményű erősítő nem elegendő a színváltól LED szalag mennyiségéhez. Ebben az esetben további jelerősítő(ke)t kell csatlakoztatni. Amennyiben több jelerősítőt csatlakoztatunk az áramkörbe, úgy az RGB vezérlőből a többi jelerősítő bemenetére is csatlakoztatni kell a 4 eres vezetéket. A szerelés menete megegyezik a fentiekkel, így már csak a végeredményt mutatjuk be:
 
További RGB LED jelerősítő csatlakoztatása az áramkörbe
 
A jelerősítők száma elméletileg korlátlan lehet, így nincs olyan hosszú RGB LED szalag, amelyet ne tudnánk vezérelni egyetlen távirányítóval.
 

Hibaelhárítás - mit tegyek ha nem úgy világít a LED szalag ahogyan kellene?

 
Természetesen a sok vezeték miatt néha nem mindig úgy sikerül minden, ahogyan kellene. Néhány jellegzetes hibát szeretnénk bemutatni, valamint a gyors megoldásaikat:
 
Kérdés:
- Csatlakoztattam az RGB vezérlőt, de nem működik, mi lehet a baj?
Válasz: - Ellenőrizni kell, hogy a tápegység, a vezérlő, illetve a LED szalag okozza-e a problémát. Ennek a legegyszerűbb módja, ha a tápegység kimenetére közvetlenül csatlakoztatjuk az RGB LED szalagot. RGB LED szalag fekete vezetékére a tápegység pozitív ágát, a tápegység negatív ágára pedig egymás után a piros/zöld/kék vezetéket. Ebben az esetben sorban a szalagon a piros/zöld/kék ledeknek kell világítania. Ha nem világít, a akkor tápegység a probléma. Ha világít, akkor a tápegység is, és a LED szalag is működőképes, a hibát az RGB vezérlő jelenti. Ha minden csatlakoztatás rendben van, akkor az RGB vezérlő cseréje szükséges.
 
Kérdés:
- Bekötöttem a vezetékeke, ám a LED szalag nem a beállított színnel, hanem más színnel világít, pl. kék gomb megnyomására zöld színt kapok. Mi a teendő?
Válasz:
- Ez a hibajelenség akkor áll elő, ha nem megfelelő színű vezetékeket csatlakoztattunk az RGB vezérlőre, vagy az RGB LED szalag színes kábelei nem jó sorrendben vannak felforrasztva a LED szalagra. Ebben az esetben cseréljük fel a kábelsorrendet addig, amíg megadott színű gomb megnyomásával a kívánt szín világít.
 
Kérdés:
- Jelerősítő probléma. Mindent úgy csatlakoztattam, mint ahogyan írták, az RGB vezérlő utána azonban mégsem működik a szalag, mi a teendő?
Válasz:
- A tápegységek pozitív ágát közösíteni kell, a legegyszerűbb megoldást erre az alábbi képen lehet megtalálni:
 
Jelerősítő és RGB vezérlő betápok közösítése
 

Játék az RGB LED szalag színeivel - RGB vezérlő próba

 
Több szakasz RGB LED szalag használata esetén a kábelsorrend-hibát felhasználhatjuk újabb dekorációs effekt létrehozására. A lényeg a következő: minden szakasznál cseréljünk fel egy-két vezetéket (pl. piros vezetéket a kék helyére, stb.) Ebben az esetben minden külön bekötött szakaszon más-más szín jelenik meg. Úsztatásos színátmenetnél egy kifejezetten szép látvány, de itt erről egy videó:
 
 
Reméljük, hogy így már egyszerűbb lesz az RGB LED üzembe helyezése, még nagyobb mennyiség esetén is. Webáruházunkban az ország legszélesebb kínálatát nyújtjuk RGB LED szalagokból, RGB LED vezérlőkből, LED tápegységekből és a szükséges vezetékekből, csatlakozókból. Sőt, ezek legnagyobb részét raktárról tudjuk azonnal, vagy házhozszállítással másnapra biztosítani!
 
Jó szerelést kívánunk! Ha elakadnak keressék Ügyfélszolgálatunkat!
 
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
12-24V DC
Sorkapocs
DC csatlakozó
DC - Sorkapocs átalakító (2.1x5.5 mm) - ANYA
Raktáron: 1139 darab
Ár: 250 Ft /darab
2.
Garancia: 1 év
12-24V DC
Sorkapocs
DC csatlakozó
DC - Sorkapocs átalakító (2.1x5.5 mm) - apa
Raktáron: 919 darab
Ár: 250 Ft /darab
3.
TOP
Garancia: 2 év
12-24V DC
Vezeték
Gyorscsatlakozó
4x22
GTLED forrasztásmentes betáp csatlakozó RGB LED szalag bekötéséhez (10 mm - 4 eres)
Raktáron: 1821 darab
Ár: 160 Ft /darab
4.
Garancia: 2 év
12-24V DC
Gyorscsatlakozó
Gyorscsatlakozó
22 AWG
GTLED forrasztásmentes sarokelem RGB LED szalag toldásához (10 mm - 4 eres)
Raktáron: 910.5 darab
Ár: 290 Ft /darab
5.
Garancia: 2 év
12-24V DC
Gyorscsatlakozó
Gyorscsatlakozó
GTLED forrasztásmentes toldóelem RGB LED szalag toldásához (10 mm - 4 eres)
Raktáron: 561 darab
Ár: 120 Ft /darab
6.
Garancia: 3 év
750 lumen
104 lumen/Watt
12 Volt DC
30 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-30 (12 Volt) - RGB - nagy fényerejű típus
7.2 Watt RGB
Raktáron: 273 méter
Ár: 1 790 Ft /méter
7.
Garancia: 2 év
500 lumen
83 lumen/Watt
12 Volt DC
30 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-30 (12 Volt) - RGB DEKOR!
6 Watt RGB
Raktáron: 888 méter
Akciós ár: 560 Ft /méter
-10%
8.
TOP
Garancia: 2 év
900 lumen
129 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-60 (12 Volt) - RGB DEKOR!
7 Watt RGB
Raktáron: 2019 méter
Akciós ár: 710 Ft /méter
-10%
9.
TOP
Garancia: 3 év
1500 lumen
104 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-60 (12 Volt) - RGB Legerősebb!
14.4 Watt RGB
Raktáron: 676 méter
Ár: 2 490 Ft /méter
10.
TOP
Garancia: 2 év
400 lumen
50 lumen/Watt
12 Volt DC
60 ledes
RA>80
LED szalag beltéri 5050-60 (12 Volt) - RGB+természetes DEKOR!
8 Watt RGB+NW
Raktáron: 1855 méter
Akciós ár: 1 090 Ft /méter
-8%
11.
TOP
Garancia: 2 év
12-24V DC
Vezeték
Vezeték
4x22
Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres (fekete/kék/piros/zöld)
Raktáron: 967 méter
Ár: 390 Ft /méter
12.
Garancia: 1 év
12-24V DC
Vezeték
Vezeték
2x0.35 mm2
Vezeték LED szalaghoz, piros/fekete (2x0.35 mm2)
Raktáron: 418 méter
Ár: 170 Ft /méter
Vásárlói képek
Játékosság és design LED szalaggal és LED profillalSüllyesztett profil gérbe vágvaFolyosó meleg fehér fényben, L alakban beépített alu profilokEsti tv nézős hangulat világítás a csillagos égbolt alattNappali teljes fény pompájában - spotlámpák, csillagos égbolt és rejtett világításÁllítható fény a megfelelő hangulatunkhozKarácsonyi hangolódásExtravagáns dekoráció fürdőszobában: fehér kavicsok kék led szalaggal megvilágítvaSzínváltós LED dekoráció tévé háttérfalba beépítve Konyha spot és LED világítás, közelség érzékelős vezérléssel, illetve konyhasziget rejtett elosztóvalNappali - fríz spot+led és spot+led(RGBW) "csillár" világításaModern konyha díszléces led szalagos rejtett világítássalModern konyhabútor energiatakarékos hangulatfényElkészült a konyha, lakásunk csodás pontja!A konyha fő díszítőeleme a led rejtett világítás!Konyhánk őrült átváltozása úgy kezdődött, hogy mindent leromboltunk.Konyhánk a teljes felújítás előtt. Már ráfért a stíluscsere.Ezt a konyhát újítottuk fel: retro csempe, régi bútor, csúnya falak

161 vélemény, értékelés

#1 - Pásztor Tamas
2011/06/27, 15:29
Kölcsönkaptam 2.5 méter 5050/60db/méter típusú melegfehér led szalagot. Próbaképpen rákötöttem egy PC tápegységére és megmértem a fali aljzatból felvett fogyasztás változását. Azt tapasztaltam, hogy a fogyasztás változás 26W. Ha a led szalag mindkét végét bekötöttem, akkor a fogyasztás változás 29W lett. Kipróbáltam egy másik PC-s táppal, ott is ugyanezeket az értékeket mértem. Mivel a led szalag métere elvileg 14.4W-os, tehát 2.5 méter 36W, tápveszteséggel is számolva kb. 45W fogyasztásnövekedés kellett volna jelentkezzen. Mi lehet a jelentős különbség oka?
#2 - Tályai Gábor
2011/06/28, 08:23
Tisztelt Pásztor Tamás!

Levettem a polcról 5 méter 5050x60-as hideg fehér LED szalagot, megtápláltam mindkét végén, így 64 Wattos teljesítményt mértem.

Ez is ~10%-al alacsonyabb mint aminek lennie kellene, de ez a mérési hibaszázalékba belefér. (Nem egy csúcs műszerem van.)

Önnél így ez a két lehetőség fordul elő: vagy a fogyasztásmérő téved elég nagyot (alsó tartományban az olcsó fogyasztásmérők nem túl pontosak) vagy a szalag gyenge minőségű (olcsó, 1 rétegű NYÁK-os szalagok vagy kis meghajtóáram az 5050-es LED chipeknek).

Remélem tudtam segíteni.
#3 - Tályai Gábor
2011/06/28, 08:34
Tisztelt Pásztor Tamás!

Egy kicsit zavart a hiányzó teljesítmény, így a krokodil csipeszes rögzítés helyett becsavaroztam a szalagot közvetlenül a tápegységbe és így 69 Wattot mértem. Esetleg megpróbálkozhat a szalag betápvezetékének vastagabbra cserélésével (legalább 0.5-ös vezeték kellene).

Remélem tudtam segíteni.
#4 - Pásztor Tamás
2011/07/20, 17:51
Tovább kutattam a témát, és érdekes eredményre jutottam. A PC táp mellé szereztem egy 100W-os LED tápot is. Bár elvileg mindkettő 12V-ot ad le, a fényerő és a felvett áram mégis különbözik. 2.5 m-es 5050x60-as led szalag:
(áramfelvétel és a szemközti falon fényképezőgéppel mért szükséges záridő F4 blendeálláson)
PC tápról 2 végén betápolva: 37W 50VA 1/8 mp
Led tápról 1 végén tápolva: 36W 62VA 1/10 mp
Led tápról 2 végén tápolva: 42W 71VA 1/13 mp
Magyarázatot nem tudok. Mindenesetre úgy tűnik továbbra is érdemes a led szalagokat mindkét végén betápolni (legalábbis 2.5 m hossznál), és valamiért nagyobb a fényerő Led tápról mint PC tápról. Feltehetőleg magasabb V-ot ad le mint a PC táp, de az én ócska kis mérőeszközöm nem mutatott ki különbséget. Kipróbáltam egy modern, nagyon minőségi PC táppal is, azzal még kisebb volt az áramfelvétel, de a fényerő ott is elmaradt a Led táppal mértnél.
#5 - Fejér Sándor
2011/08/26, 16:26
Kedves Gábor!

Én igazából arra lennék kíváncsi, hogy mekkora világítást kellene tervezzek a nappalimba. Azt tervezem, hogy fő- és hangulatvilágítást oldok meg ledszalagokkal.
A nappali az egyedül kérdéses helyiség, lévén az a legnagyobb, és ha rosszul tervezem meg, akkor már csak rondán lehet utólag belenyúlni.
Tehát adott egy 566x356x270cm-es (az utolsó a belmagasság, a világítás várhatóan 250cm-ről jön, mert gipszkarton álmennyezet lesz, direkt világításnak) helyiség, amely két részre oszlik, lesz egy 330x356cm-es nappali rész, a maradékban lesz egy étkező rész és egy kanapé-vendégágy sarok.

A nappali rész, ami érdekes, mert ott többféle tevékenység várható. Egyrészt ott lesz kanapé, fotelek, dohányzóasztal (165x110 cm maximális méretben), stb. A fő tevékenységek: filmnézés, társasjátékozás, illetve kiscsoportos összejövetelek.
Mivel ezek közül mindegyikhez más jellegű fény szükséges, ezért arra gondoltam, hogy ezt a 330x356cm alapterületű nappali részt két áramkörös led szalagrendszerrel világítom meg. Egyrészt 5m melegfehér 5050-060-FN-nel (beltéri), másrészt pedig ugyanilyen tipusú RGB-vel.
Az elrendezés egy létra-szerű alakzat lenne: http://terv.theba.hu/IMAG0111.jpg A két szélső csík, valamint a két középső (a képen vízszintes) RGB szalag, a két belső csík, és az alsó valamint felső vízszintes pedig fehér. A fehér szalagot csillárkapcsolóval, az RGB-t csak távvezérlővel lehetne kapcsolni.
Ön szerint elegendő ez az összesen 10m led szalag egy ekkora terület közvetlen, tehát nem rejtett bevilágítására?
A szalagok az álmennyezetbe mart vájatba lennének beragasztva, és valamilyen enyhe tejüveggel fedve (hogy ne látszódjon maga a szalag). Így egyszerre lehet hangulatvilágítás és a társasjátékozáshoz teljes megvilágításom. A kérdés csak az, hogy ez elegendő-e?
#6 - Tályai Gábor
2011/08/29, 08:52
Tisztelt Fejér Sándor!

A felvázolt mennyiségek elegendőek a fenti helyiség hangulat világítására, azonban mindenképpen ajánlanék néhány (4-8 db) LED spot lámpát fővilágításnak. A fényigényes tevékenységekhez szüksége lesz rá.

(Bármilyen opálos búra / takarás esetén 30-50% fényveszteséggel nyugodtan lehet számolni.)

Remélem tudtam segíteni.
#7 - Bilincsi Gabriella
2011/12/19, 22:01
Tisztelt Gábor!
RGB led szalag szerelése közben a jelerősítő fordított összeszerelése miatt (külső dobozba fordítva volt berögzítve a belső tartalom) sajnos a rádiós vezérlő károsodott. Szeretném tudni, hogy lehet-e távirányító nélkül vezérlőt rendelni?
A két külön kötött kör világítása nem egyezik meg. Az első résznél hiányzik a kék és árnyalatai, a jelerősítős szakaszon csak fehér zöld és lila szín van.
Várom válaszát, hogy mit leget tenni?
#8 - Nagy Tamás
2012/01/05, 23:20
Tisztelt Anro!

Obsess Touch RGB vezérlővel szeretnénk működtetni 5m 5050-060-FN RGB LED-szalagot a nappaliban. Egy hagyományos fali villanykapcsolón keresztül kapná az áramot a tápegység és rajta keresztül az RGB vezérlő. Jellemzően csak ezzel az egypólusú kapcsolóval szeretnénk fel-le kapcsolgatni a világítást az Obsess Touch távirányító használata nélkül.
A távirányítót csak esetenként használnánk, pl. ha az általában használt fehér színről átállítanánk színesre a világítást vagy dimmerelni szeretnénk.

Az alábbi kérdéseim lennének:

1. Áramelvételkor elfelejt-e valamilyen beállítást az Obsess RGB vezérlő, illetve a vezérlő és távirányítója közti párosítás nem szűnik-e meg ezáltal? Nem szeretnénk ugyanis minden lekapcsolás után a távirányítóval újra és újra beállítani például a jellemzően használt melegfehér színtónust.

2. Előző kérdéshez kapcsolódik: Áramelvétel utáni falikapcsolóval történő felkapcsoláskor szükséges-e a távirányítóval is bekapcsolni a vezérlőt VAGY az nem felejti el a legutóbbi bekapcsolt/kikapcsolt állapotát ha elvesszük a betápját?
Ha felkapcsoláskor szükséges lenne a távirányítót is használni a falikapcsoló után, megoldható-e valahogy, hogy mégis állandóan be legyen kapcsolva a vezérlő és csak a falikapcsolót kellene működtetni a fények ki- és bekapcsolásához?

3. Történik-e fényerőcsökkenés, teljesítményfelvétel-növekedés, illetve milyen hatással van a rendszerre, ha 5 méter 5050-060-FN RGB LED-szalagot ~20 darabra vágva alkalmaznunk és a sorba kötött LED-szalag darabok között viszonylag nagy hosszúságú (20-30cm) összekötő vezetékeket kell használnunk?

4. Egy Obsess távirányítóhoz lehet-e vásárolni több vezérlőt, hogyha a 108 W teljesítmény kevés? (pl. 2db 5m-es 5050-060-FN RGB szalag részére egy ilyen 108W-os vezérlő nem elég)

Válaszait előre is köszönöm.
#9 - Tályai Gábor
2012/01/11, 16:42
Tisztelt Bilincsi Gabriella!

Vissza kellene küldeni a vezérlőt a távirányítót, illetve a jelerősítőt is, meg tudjuk javítani probléma nélkül.

A kábeleket nem kell a sorkapocsból kicsavarozni, az egész zöld színű sorkapocs lehúzható a házról, így szerelni sem kell.

Remélem tudtam segíteni.
#10 - Tályai Gábor
2012/01/11, 16:48
Tisztelt Nagy Tamás!

1. Az Obsess vezérlő feszültség elvétele esetén elfelejti az utolsónak beállított színt.

2. Igen, feszültség elvétele esetén újra be kell kapcsolni a távirányítóval.

Fali kapcsolóval csak úgy lehet a leírt módon működtetni a vezérlőt, ha a fali kapcsoló csak a LED szalag és a vezérlő közötti pozitív ágat kapcsolja. Tehát a vezérlőnek továbbra is feszültség alatt kell maradnia, egyébként felejt.

3. Érdemes lenne ebben az esetben legalább 2 db párhuzamos kört készíteni (~2x2.5 méter), akkor biztosan nem lesz probléma.

4. A 108 Wattos teljesítményt jelerősítővel (akár több darabbal is) lehet tovább bővíteni, ebben a cikkben ez részletesen bemutatásra kerül.

Remélem tudtam segíteni.
#11 - Bence
2012/01/12, 11:25
Tisztelt Anro-Diszléc!
Kaptam egy ilyen típusú led csíkot (http://ebaypa.com/albums/20110005/sku019334-sku019979_1.jpg)
(5m - 5050 RGB - 60led/m) vezérlővel, és egyben szeretném felszerelni.
Kérdésem, hogy milyen eszközökkel / kiegészítőkkel tudom az Önök által említett módon "Az erős LED szalagnál már nem opció a két oldali betáplálás, hanem kötelező" bekötni két oldalról az 5m-es led csíkot. Kell hozzá valamilyen Y elosztó, avagy hogyan a legbiztonságosabb ennek a kivitelezése? (egyedül ilyen tervezési módot / ábrát nem találtam az Önök oldalán)
Mennyire kötelező a két oldali bekötés - mivel egyedül az Önök oldalán olvastam erről leírást, sehol másutt nem ajánlják...
Üdvözlettel és köszönettel!
#12 - Tályai Gábor
2012/01/12, 12:58
Kedves Bence!

A lényeg, hogy a LED szalag végén lévő vezetéket is csatlakoztatni kell a vezérlőhöz, ehhez semmilyen elosztó nem kell. Ha nincs a LED szalag mindkét végén csatlakozó, akkor az ennél az erősségnél már régen nem jelent jót. Ebben az esetben egy forrasztásmentes RGB betáp csatlakozóval készíteni kell a szalag másik végére is egy csatlakozást, majd elvezetékelni a vezérlőhöz.

A két oldali csatlakoztatás nem kötelező, de a fényáram nem lesz egyenletes, illetve várható a vezérlőkhöz közel lévő ledek gyorsabb élettartam csökkenése.

Remélem tudtam segíteni.
#13 - Vellner Gábor
2012/11/02, 22:13
Üdvözlöm!
Nem egészen értem, hogy miért kell csatlakoztatni. Nekem 5050 rgb szalagom van és bár mindkét végén van vezérlés betáp tökéletesen működik egyel. Ezek szerint ha jól értem el kéne melette vinni egy 5 méteres vezetéket, hogy a másik végét is csatlakoztatni tudjam. Igazándiból nem is látom át a dolgot!!!
A másik kérdésem: egy polc megvilágítást szereltem be keményen lehúzva a csatlakozó pontokat forrasztva ahogy kell. Egy pár hónap elteltével eltünt a piros fény és természetesen be van burkolva minden ahogy kell. Csak bontásal tudom ellenörizni a kötéseket, bár az sztem biztos, hogy jó. Elképzelhető, hogy a vezérlő halt meg?s
#14 - Tályai Péter
2012/11/05, 10:26
Tisztelt Vellner Gábor!

A kétoldali betáplálás az 5050-60 ledes szalagoknál szükséges. Elképzelhető, hogy Önnek 5050-30 ledes szalagja van, ahol fele akkora a terhelés, így elegendő az egy oldali betáplálás is.

A két oldali betáplálásra azért van szükség, mert az 5050-60 ledes szalagból egy tekercs maximális fényerő mellett 6 Ampernyi áramot vesz fel. Egy oldali betáplálás esetén a nyákon lévő vékonyka vezeték nem biztosít elegendő keresztmetszetet, így a tekercs végefelé a fényerő csökkenni fog. Az egyenetlen terhelésből adódóan a betáphoz közelebbi ledek élettartama is várhatóan csökken.

Ahogy Ön is írta, mindössze annyit kell tenni, hogy a szalag mellett el kell húzni egy 5 méteres vezetéket, ami tehermentesíti a nyákon lévő vezetéket, és ezzel betáplálni a másik végét is a tekercsnek.

A piros szín hibájával kapcsolatban: az esetek nagy többségében a csatlakozásoknál van valamilyen érintkezési hiba. Mivel hónapokig gond nélkül üzemelt és feltételezhetően közben nem lett mozgatva a vezetékezés, ezért az is elképzelhető, hogy a vezérlőben a piros színért felelős MOSFET hibásodott meg.

Amennyiben a vezérlőhöz könnyebben hozzáfér, akkor érdemes rámérni a kimeneti oldalon, hogy minden csatornán megvan-e a 12V. Ha a vezérlő rendben van, akkor a szalag csatlakozásait kell ellenőrizni.

Remélem tudtam segíteni!
#15 - Tóth József
2012/11/11, 08:52
Üdvözlöm!
Nekem olyan kérdésem lenne: 4 különálló helyiségben lévő RGB-s led szalagot lehet-e külön-külön vezérelni úgy, hogy az egyik rádiós vezérlő ne befolyásolja a másik működését? A helyiségek egymást érintik . Kb 60 méter 5050-es Led szalagot szeretne a megrendelő. De nagyon zavaró ha az egyik távirányító kapcsolgassa a többi helyiség Led szalagját is .Erre kellene valami megoldás .
#16 - Major Péter
2012/11/12, 21:08
Kedves Gábor!

18m 5050-60-as RGB szalagot szeretnék felszerelni, 9-9m-re elosztva. Az első 9m-t a vezérlővel táplálnám, viszont a másik 9 méterhez ez az erősítő megfelelő-e: http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6524 (sajnos ez már nem kapható Önöknél, ezért kérdezem: http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/2711 )

Üdvözlettel és köszönettel!
#17 - Tályai Péter
2012/11/14, 15:30
Tisztelt Tóth József!

A kínálatunkban szereplő rádiós RGB vezérlők páronként (adó-vevő) külön frekvenciára vannak hangolva, így nem zavarják egymás vételét. Így problémamentesen lehet őket használni nem csak szomszédos, de akár ugyanabban a helyiségben is.

Ez alól a jelenlegi Touch Series vezérlő az egyetlen kivétel. Ennél a típusnál minden vezérlő ugyanazon a frekvencián üzemel, így erre a felhasználásra ezt nem tudom ajánlani.

Remélem tudtam segíteni!
#18 - Tályai Péter
2012/11/14, 15:32
Tisztelt Major Péter!

Amennyiben a beépítési méret nem akadály, akkor a második 9 méteres szakasz vezérléséhez az alábbi jelerősítőt tudom ajánlani:
Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 12V/216W

Remélem tudtam segíteni!
#19 - Hegedűs Tamás
2012/11/24, 13:39
Tisztelt Tályai Péter!

1x5 és 1x3 méter 4,8 Wattos RGB szalagot kötöttem párhuzamosan egy 6 Wattos infrás vezérlővel és 5 Amperes táppal meghajtva. Külön-külön a két szalag tökéletesen működik, azonban párhuzamosan kötve, amennyiben csökkentem a fényerőt, egy bizonyos ponton a szalagok villogni kezdenek, amit csak akkor hagynak abba, ha ismét teljes fényerőre szabályzom a vezérlőt. Az adaptert már cseréltem, illetve másik ugyanolyan típusú vezérlővel is próbálkoztam, de a jelenség továbbra is fennál. Sajnos kifogytam az ötletekből, ezért kérem amennyiben találkozott hasonló problémával segítsen.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,

Hegedűs Tamás
#20 - Tályai Péter
2012/11/26, 10:13
Tisztelt Hegedűs Tamás!

Gondolom a 6 Wattos infrás vezérlő csak elírás volt és valójában 6 Amperről van szó. A led szalagok bármilyen jellegű villogása többnyire a tápegység hibájával hozható kapcsolatba. Mivel Ön már a tápegységet, illetve a vezérlőt is kicserélte, így egyéb hibaforrás nem maradt a rendszerben.

Mivel mi 4,8 Wattos RGB szalagot nem forgalmazunk, ezért feltételezem, hogy ezek a termékek nem tőlünk származnak, így további útmutatást nem tudok adni. Elképzelhető, hogy az adapter, vagy a vezérlő a PWM működés és a kis terhelés eredményeképpen produkálja ezt a villogást. Érdemes lenne megpróbálni esetleg egy másik típusú vezérlővel és/vagy másik gyártó adapterével is a dolgot.

Remélem tudtam segíteni!
#21 - Hegedűs Tamás
2012/11/26, 10:28
Tisztelt Tályai Péter!

A díszléc amibe beépítettem Önöktől származik (azzal nem is volt baj :), a szalag sajnos nem. Ezúton is köszönöm gyors válaszát, kipróbálok még néhány kombinációt, végső megoldásként legfeljebb marad a két vezérlő két külön adapter, vagy másik vezérlő és másik adapter...

Köszönettel,

Hegedűs Tamás
#22 - Kerekes András
2012/12/08, 12:27
17 m 5050-60-as LED szalag esetén két pontosan egyforma párhuzamos ágat kell kialakítani, vagy jó lehet pl. egy 15-2 m-es elosztás? Sejtésem szerint ekkor nem lesz egyforma a fényerő a két ágon.
#23 - Tályai Péter
2012/12/10, 12:57
Tisztelt Kerekes András!

Az 5050-60 ledes szalag gyárilag 5 méteres tekercsekben készül, így a 17 méternyi szalagot 4 részletben (5m, 5m, 5m, 2m) kapná meg. Ezt a 4 szakaszt kell párhuzamosan bekötni, tehát a 15-2-es felosztás sem jó, illetve a két pontosan egyforma ág sem. Csatolok egy rajzot, remélem az segít a bekötésben.
17m 5050-060 RGB led szalag bekötése
Nagyobb méretű rajz (1886x611)

Remélem tudtam segíteni!
#24 - Kerekes András
2012/12/16, 12:26
Kedves Péter!

Köszönöm a segítséget. Én arra gondoltam, hogy felszabom és toldom a szalagokat, így jönne ki a két egyforma hosszú ág. De ezek szerint ez nem szükséges, és ha eltérő is a terhelés a két egyforma tápon (az egyiken 10 m, a másikon 7 m), akkor is egyforma lesz a két ág fényereje.
#25 - Bán Tibor
2013/02/21, 11:55
Tisztelt Tályai Péter!
Vásároltam Önöktől a nappalimba gipszkarton álmennyezet megvilágítására 20 fm 5050-30fn beltéri rgb led szalagot, hozzá ipari 180w-os tápegységet és rádiós 12v/216W-os Touch Series Black vezérlőt.
A leírtaknak megfelelően párhuzamosan be is kötöttem a led szalagokat, egyik végükkel csatlakoztatva.
Üzemelés közben észrevehető, hogy a vezérlőtől távolodva a fényerősség a led szalagokban kis mértékben csökken, az utolsó 5 m-es szalagnak leginkább.
Ez természetes dolog, vagy nem kellene-e a led szalagok mindkét végét párhozamosan bekötni, hogy egyenletes legyen a fényerősség?
Esetleg más a megoldás a problémára?
Válaszát előre is megköszönöm
#26 - Tályai Péter
2013/02/21, 13:40
Tisztelt Bán Tibor!

Az természetes jelenség, hogy az egy oldalán betáplált szalag valamelyest veszít a fényerejéből a feszültségesés miatt. Ez 5 méter 5050-030 ledes rgb szalag esetén jellemzően szabad szemmel nem látható. Amennyiben már úgyis ki van vezetékezve egy 4 eres gerinc, akkor viszonylag kis munkával beköthető a szalagok másik vége is. Érdemes ezt megtenni, valószínűleg megoldja a fény egyenetlenség problémát.

Remélem tudtam segíteni!
#27 - Decsi Krisztián
2013/03/17, 13:58
Tisztelt Anro Díszléc!

Olvasgattam a különböző cikkeket a ledszalagok bekötésével kapcsolatban, de valahogy még mindig ne világos, hogy esetemben ha szeretnék működtetni egy 6 méter 5050-030 RGB szalagot egy 60W-os táppal persze egy 3 csatornás dimmerrel megspékelve akkor elég-e ha összekötöm az 5 méteres tekercset egy 1 méteres darabbal közvetlenül és rákötöm az egyik végére a tápot, vagy a +1 métert kölön meg kell még táplálni? Azt ki tudtam silabizálni hogy a 60Wattos táp 6.6 métert meg tud hajtani ebből a szalagból és hogy jobb két végéről is táplálni a szalagokat de hogy mennyirre szükséges azt nem. Ja és ha kell a +1 méternek a külön betáplálás akkor az úgy jó ha összekötöm az 5 és 1 métert forrasztással és az így kapott 6 métert a két végénél kötöm a tápra? Válaszukat előre is köszönöm!
#28 - Tályai Péter
2013/03/19, 15:09
Tisztelt Decsi Krisztián!

Az 5050-30-as RGB szalagot 5 méterenként ajánlott betáplálni, így a 6 méter összeforrasztását és egyoldali betáplálását nem tudom javasolni. (Zárójelben megjegyzem, hogy természetesen ez az összeállítás is működőképes, azonban a plusz terhelés miatt a szalag vége felé a fényerő csökken, valamint a szakasz élettartama is csökkenhet.) A kétoldali betáplálással már a garanciális feltételeknek megfelelően üzemeltethető a led szalag. Így érhető el a legegyenletesebb megvilágítás, valamint a leghosszabb élettartam. Az 5+1 méter két oldali betáplálásánal nem is feltétlenül szükséges összeforrasztani a két szakaszt. Az összeforrasztásnak az lehet az előnye, hogy a teljes szakaszon egyenletes lesz a fényerő.

Remélem tudtam segíteni!
#29 - Decsi Krisztián
2013/03/20, 08:05
Tisztelt Tályai Péter!

Akkor ezekszerint jó volt a következtetésem, azért köszönöm válaszát! Így már biztosabb vagyok a dolgomban és valószínű hamarosan feladom megrendelésem!
#30 - Nagy Attila
2013/03/26, 17:26
Tisztelt Tályai Péter!

Érdeklődni szeretnék, hogy 39méter 120-as IP65-ös LED szalagot szeretnék egyszerre üzemeltetni! Vissza kel e táplálni? És ha igen hány méterenként?

Várom mielőbbi válaszát!
#31 - Tályai Péter
2013/03/27, 09:17
Tisztelt Nagy Attila!

A szalag gyárilag 5 méteres tekercsekben készül. Ezeket az 5 méteres tekercseket kell majd párhuzamosan bekötni. Az egyenletes fényerő, illetve az egyenletes terhelés miatt érdemes a tekercsek mindkét oldalát betáplálni. Az alábbi kép ezt szemlélteti:
LED tápegység (180) 12 Volt, ipari (15A/180W) LoCa

A 39 méter szalag üzemeltetéséhez 2 db 250 Wattos tápot tudok ajánlani, így egy-egy tápra 20 méter szalag kerülne.
LED tápegység (250) 12 Volt, ipari (20A/250W) LoCa

Remélem tudtam segíteni!
#32 - Nagy Attila
2013/03/27, 09:24
Tisztelt Tályai Péter!

Köszönöm a gyors válaszát, segítségét.

További szép napot kívánok!
#33 - Borza László
2013/05/01, 16:20
Tisztelt Anro Díszléc!

Kérdésem az lenne, hogy szeretnék több IR RGB távvezérlőt és vevőt vásárolni, de nem szeretném, hogy egyszerre működjenek. (közel lenne a 2 vevő egymáshoz) Lehetőség van arra, hogy az egyikhez tartozó táv csak az egyiket vezérelje, a másik pedig a másikat? Köszönöm! Üdv: B. László
#34 - Tályai Péter
2013/05/06, 15:41
Tisztelt Borza László!

Az infrás vezérlők / távirányítók nem hangolhatók, így a távirányító a hatósugarában lévő összes vezérlőt kapcsolni fogja. Amennyiben a vezérlőket nem tudják egymástól kellő távolságra beépíteni, akkor érdemes lehet megfontolni rádiós működésű vezérlők beépítését.

Remélem tudtam segíteni!
#35 - Jakab Örs
2013/05/07, 22:27
Az lenne a kérdésem a kétoldali betáppal kapcsolatban, hogy a viszonylag vékony erezetű 6 eres riasztó kábel át tudja-e vinni a megfelelő áramerősséget tapasztalatok szerint? Milyen vastagságú kábelt érdemes/kell használni?

köszönöm
#36 - Tályai Péter
2013/05/10, 12:27
Tisztelt Jakab Örs!

Sajnos azt nem tudom, hogy a 6 eres riasztókábel pontosan milyen keresztmetszetű. Gondolom itt valamilyen UTP kábelhez hasonló dologról lehet szó (~AWG24-26). Erre nagyobb mennyiségű led szalagot én nem kötnék rá, mivel elég kicsi a keresztmetszete.

Az áruházban kapható 4 eres vezetéket tudom ajánlani ilyen célokra:
Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres (feh./kék/piros/zöld)

Remélem tudtam segíteni!
#37 - Mátyus Kálmán
2013/05/13, 07:21
Tisztelt Tályai Péter!
Egy olyan problémában kérném a segítségét ami egy terasz hangulat világítása volna rgb 5050 led szalaggal. Vásároltam én már régebben egy komplett szettet, ami állt egy nem vízálló 5m-es 300 ledes szalagból, egy 60 W-os tápegységből, egy infra vezérlőből ésegy 44 gombos távirányítóból. A teraszon 10x1 m lenne fölszerelve, párhuzamosan bekötve. Nyilván kell egy erősebb tápegység (én 150 Wattosra gondoltam), kell még 5 méter szalag. A kérdés hogy tudnám ezzel a vezérlővel és távirányítóval egy szerre vezérelni az összes szalagot? Elbírja-e ez a vezérlő?
#38 - Tályai Péter
2013/05/13, 09:53
Tisztelt Mátyus Kálmán!

Mivel a termékeket nem vásárolta, így nem ismerem pontosan a műszaki paramétereiket. Az 5050-60 ledes szalag jellemzően 14,4W/m teljesítménnyel rendelkezik, így a 10 méter összteljesítménye 144 Watt. Ehhez legalább egy 144 Wattos vezérlő, illetve egy legalább 180 Wattos tápegység beépítése ajánlott.

A 60 Wattos tápegység így biztosan kevés lesz. A 44 gombos vezérlő nagy valószínűséggel 72 Wattos (3x2A), így az sem lesz használható.

Remélem tudtam segíteni!
#39 - Bálint Pál
2013/06/04, 22:51
Tisztelt Szakik :)

Szeretnék egy rejtett világítást csinálni ami így nézne ki : http://www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_6_4_44fdi27uzy.jpg
a tápegységet feltenném , meg az rf touch rgb vezérlőt a padlásra, remélem egy gipszkarton meg 25cm szigetelés nem árnyékolja le?!A kérdésem az lenne hogyan alakítsam ki a rendszert, 60 ledes 5050 re gondoltam, elég ha csak a sarkoknál táplálom meg, és a végeken? Milyen kábellel vigyem el az rgb vezérlőtől a jelet,milyen csatlakozókkal csatlakoztassam, és ezt még el tudom rejteni az oldalfali díszlécben elfér?
Nagyjából ennyi kérdésem volna

Előre is köszönöm a válaszukat :)
#40 - Tályai Péter
2013/06/05, 15:58
Tisztelt Bálint Pál!

1) A padláson jó helyen lesz a tápegység és a vezérlő vevő része, nem fogja a szigetelés leárnyékolni a rádió jelet.

2) Az 5050-60 ledes szalagot 2,5 méterenként érdemes betáplálni az egyenletes fényerő, valamint az egyenletes terhelés miatt. Emiatt én azt mondanám, hogy húzzon ki egy gerincvezetéket a szalag teljes hosszán és minden végponton táplálja meg a szalagot. A két sarokba mindenképpen el kellene húzni a gerincvezetéket, akkor az utolsó 3,4 méteren már nem érdemes spórolni.

3) Vezetéknek az alábbit tudom ajánlani:
Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres (feh./kék/piros/zöld)
Ehhez kifejezett 4 eres csatlakozót nem tudok adni. Az oldalfali díszlécben viszonylag korlátozott a hely, ezért az esetek többségében a vezetékek összesodrása, zsugorcsövezése szokott lenni a megoldás.

Remélem tudtam segíteni!
#41 - Tornyos Gábor
2013/06/23, 09:37
Tisztelt Anro Díszléc, hozzáértő emberek.
RGB legvilágítást szeretnék csinálni a nappalim közepébe.
11-12 m kellene körbe. Ami gondolom hogy kell :
1 db tápegység
1 db rgb vezérló
11-12m rgb szalag
vezetékek csatlakozók
4 db sarok toldó
Viszont szeretném megkérdezni hogy pontosan ennyi méterbe milyet vegyek mi a fontos paraméterek. Várom válaszukat.
Tisztelettel!
#42 - Tályai Piroska
2013/06/25, 09:15
Tisztelt Tornyos Gábor!

Részletes árajánlatot emailben tudunk készíteni, de véleményem szerint az 5050-030 típusú RGB szalag elegendő lesz 10-12 méternyi dekorációs világításhoz.
LED szalag beltéri (5050-030-FN) - RGB

Amennyiben sikerül kiválasztani az Önnek tetsző RGB vezérlőt, annak ismeretében a további kiegészítőkre is tudunk javaslatot tenni.
Köszönjük türelmét!
#43 - Tornyos Gábor
2013/06/27, 21:35
Üdvözlöm. Köszönöm a válaszát emailben részletesen leírom a kérdéseimet kéréseimet!
Melyik e-mailcímre írhatok?
#44 - Tályai Piroska
2013/06/28, 13:33
Kérem, hogy levelét a központi email címünkre küldje: info@anro.hu
Türelemmel várjuk megkeresését!
#45 - Kerekes Róbert
2013/11/18, 11:27
Tisztelt Gábor!

Én is szeretnék több led szalagból összeállítást a szobába.
Még csak tervezés folyamatában tartok.A következőket szeretném megvalósítani.
5050-030 - RGB led szalagot akarok felhasználni.
Egy tápra kötni 2 Obsess Touch RGB (Max. teljesítmény:216W)
vezérlőt,így 2 ágra szeretném osztani a ledeket,amiket külön is tudok kapcsolni és szabályozni.
Erre a típusú vezérlőre ha jól értelmezem,3 led szalagot tudok csatlakoztatni sorosan?

Az egyik kör 5 különálló részből állna(4×1.5m és 1×3m).
A másik kör 3 különálló részből állna(1×4m,1×2m,1×1m).
Az első,9méter hosszú lenne,a második 7méter.
Teljes led szalag hossz 16méter.
Méterenként 7.2W,tehát össz. 115.2W.
Ez mekkora tápot igényelne?
A tápra sorosan kötve lehet 2 vezérlőt csatlakoztatni?Ez okozhat esetleg a vezérlőkön,tápon meghibásodást vagy okozhatja a ledek élettartamának csökkenését?
Ha lehetséges a 2 vezérlős megoldás,a feljebb említett típus alkalmas a körönkénti megadott hosszúságú led szalagok szabályozására?Bírni fogja a terhelést?
Jelerősítőt kell használni,hogy a ledek egyenletesen legyenek meghajtva?

Végezetül még az a kérdésem lenne,hogy kicsit spóroljak,van 20méter 2 eres 1mm profilú hangfal kábelem.Duplán felhasználva alkalmazható 4 eres led szalag vezeték helyettesítésére?

Válaszát előre is köszönöm.
#46 - Tályai Péter
2013/11/18, 13:51
Tisztelt Kerekes Róbert!

1) Az Obsess Touch RGB vezérlőre a szalagokat sorosan és párhuzamosan is lehet csatlakoztatni. Az, hogy melyik a megfelelő a rákötött szalag típusa és mennyisége határozza meg. Az 5050-30 ledes szalagot 5 méterig lehet sorosan kötni, efölött párhuzamosan kell bekötni. A párhuzamos kötés mindig alkalmazható, így ha nincs kifejezett érv ellene, akkor érdemes azzal kötni.

2) A 115.2 Wattnyi szalagnak egy 150 Wattos táp megfelelő lesz: LED tápegység (150) 12 Volt, ipari (12.5A/150W) Slim (vékony)

3) A tápra két vezérlőt párhuzamosan kell bekötni. Máshogy nem lehet (nem sorolható), illetve nem is működik megfelelően.

4) A vezérlők egyenként 216 Wattig terhelhető, azaz ebből a típusú led szalagból 30 métert is képesek meghajtani. A fenti mennyiségek működtetésével nem lesz problémájuk.

5) Jelerősítő használatára nincs szükség.

6) A 2 eres hangfal kábel használható a kötés során.

Remélem tudtam segíteni!
#47 - Fábián Zoltán
2013/11/20, 16:48
Tisztelt Anro!

Vásároltam -bár nem Önöknél- egy RGB (5050 30 led/m) led szalag szettet.
Azért ha tanácsot adnának megköszönném.
Bekapcsolás után a piros-zöld-kék színek felváltva 1 sec-ként váltogatva világítanak. A távkapcsolóra semmit sem reagál. A szalag közvetlenül -elemmel- külön pirosan, külön zölden, és külön kéken folyamatosan világít.
Előre is köszönöm a válaszukat.
#48 - Tályai Péter
2013/11/21, 16:03
Tisztelt Fábián Zoltán!

Első lépésben a távirányítóban lévő elemet lenne érdemes megvizsgálni / cserélni. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak lemerült.

Amennyiben az elemmel nincs gond, akkor a vezérlő meghibásodása okozza a problémát. Ezt otthon, házilag nem biztos, hogy meg tudja oldani, érdemes a garancia keretében cseréltetni / javíttatni az eszközt.

Remélem tudtam segíteni!
#49 - Leidl Péter
2014/01/03, 17:40
Jó napot kívánok!
Lenne egy pár kérdésem az RGB LED szalag szerelésével kapcsolatban.
A szobámat szeretném vele feldíszíteni. Ez egy 5mx3,5m-es szoba. Körbe szeretném vezetni a LED szalagot. Első kérdésem: Ugye a Led szalagot a díszlécbe fektetem bele. Ha a falban elhelyezek egy nagy kötődobozt amibe beszerelném a 180W-os ipari tápot és a rádiófrekvenciás vezérlőt az úgy jó lenne? 2.: A led szalaghoz valahogy fel kellene vezetni a négy eres RGB vezetéket. Ezt én mindenképpen úgy szeretném hogy ne látszódjon. Hogy lehetne ezt megoldani. Bevésem a falba vezetéket egy védőcsőbe az addíg oké, de a díszlécbe be kell vezetni ezt a vezetéket.
3.: Láttam a leírásban hogy maximum 5m-es szalagot lehet szerelni. Láttam hogy a vezérlőből ki kell húzni egy gerincvezetéket melyre majd a szalagok csatlakoznak. A képeken sorkapoccsal csatlakoznak. A díszlécbe azért csak nem lehet betenni sorkapcsot mert az úgy elég csúnya lenne. Erre mi a megoldás. Egyenlőre ennyi kérdés jutott eszembe.
Válaszukat előre is köszönöm szépen!
További szép napot!
#50 - Tályai Gábor
2014/01/06, 13:40
Tisztelt Leidl Péter!

1. Igen, mehet dobozba a tápegység is és a vezérlő is. Egy kis helyet érdemes hagyni, hogy tudjon egy picit szellőzni a ház (hosszabb élettartam).

2. Érdemes lenne a kötődobozt az egyik sarokhoz közel beépíteni, védőcsőben felvinni a sarokba, ott pedig a díszléc gérbe vágott csatlakozásánál a nútnál kifúrni / szúrni a díszlécet és át lehet rajta vezetni a 4 erese vezeték(ek)et.

3. A díszléc nútjában sajnos nincs túl sok lehetőség a vezetékkel való manőverezésnek, de a gyors-csatlakozókat el kell felejteni. Össze kell sodorni a vezeték végeket, ha van lehetőség forrasztani, majd a végén zsugorcsövet rámelegíteni.

Reméljük tudtunk segíteni.
#51 - Leidl Péter
2014/01/07, 17:34
Köszönöm szépen a segítséget!
A kötődobozt én is a sarokba akartam tenni. Tehát akkor a védőcsövet felviszem sarokba, majd a díszlécet a 90 fokos kanyarnál
ahol összeér a 2 díszléc a hátán átfúrom és átviszem a vezetéket?
Jól értettem?
Köszönöm a segítséget!
#52 - Tályai Gábor
2014/01/16, 10:16
Tisztelt Leidl Péter!

Igen, jól értette.

Van egy régi cikkünk, amelyben hasonló módon oldottuk meg a fénykábel átvezetését, nem mellesleg, ott a díszlécből egy szerelődoboz is ki lett alakítva, esetlegesen nem kellene vésni - bár nem túl könnyen szerelhető:

Fénykábel szerelődoboz rejtett világításhoz

Remélem tudtam segíteni.
#53 - Leidl Péter
2014/01/16, 16:11
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
#54 - Laszlo Csaba
2014/01/28, 00:16
Udvozlom!

Erdeklodnek, hogy az Onoknel kaphato 4 eres RGB gerinc vezetek milyen hosszusagu 5050/60/m LED szalagot kepes biztonsagosan ellatni arammal parhuzamosan kotve az 5m-es egysegeket? ("hany ampert bir"?)

Valaszat elore is koszonom!
#55 - Tályai Péter
2014/01/28, 09:45
Tisztelt László Csaba!

A 4 eres vezetékkel otthoni megoldásoknál jellemzően 10-20 méternyi RGB led szalagot szoktak bekötni.

A legnagyobb teljesítményű RGB vezérlő / jelerősítő jelenleg 216 Wattot, azaz 15 méternyi szalagot tud meghajtani. Az egy egységre bekötött RGB szalagok kötését tehát megoldhatják a 4 eres vezetékkel. Amennyiben ennél nagyobb mennyiség lesz beépítve (azaz újabb vezérlő / jelerősítő is kerül a körbe), akkor az újabb egységhez érdemes egy nagyobb keresztmetszetű vezetéken elvinni a 12V-ot, hogy ne legyen gond a feszültségeséssel.

A jelerősítők bemenetének bekötése minden esetben megoldható az Ön által említett 4 eres vezetékkel, mivel a jelerősítő bemenetére csak a jelszint érkezik, az áramerősség nem mérhető.

Remélem tudtam segíteni!
#56 - Laszlo Csaba
2014/01/28, 19:24
Tisztelt Tályai Péter,

Igen, erre voltam kivancsi, koszonom szepen a gyors valaszat!

Tovabbi szep napot!
#57 - tomi75
2014/02/08, 08:47
Tisztelt Tályai Péter,

Van 5 x 5 méter négyeres RGB ledsorom (12 V). Az üzletben adtak hozzá 2 db 350 W trafót, 1 db RGB Amplifiert és 1 db controllert, mondván, erre lesz szükségem.
Kérdésem lenne:
A két trafót hogy kössem össze a amplifier-el és a controllerrrel, illetve milyen DC átalakító-sorkapocsra vagy egyébb más anyagokra van még szükségem hozzá, mert ahogy a fenti képeken látom ezek is kellenek, de ilyet nem adtak hozzá.

Köszönöm a választ:
Tamás
#58 - Tályai Péter
2014/02/10, 08:52
Tisztelt Tamás!

A tápegységek, illetve a vezérlő és a jelerősítő bekötésével kapcsolatban az alábbi ábra fog útmutatást nyújtani:
RGB vezérlők csatlakoztatása, jelerősítővel

DC átalakítókra nem lesz szükség, a rendszer kötését vagy a fent is látható hagyományos sorkapcsokkal, vagy kapcsos wago-val érdemes megoldani. Az 5x5 méter, 4 eres szalag, mindkét végéről betáplálva (5x4x2) 40 vezeték ér csatlakoztatását fogja jelenteni. Ebből 2x4 kiesik, amit a vezérlőbe / jelerősítőbe kötünk. Ha tehát hagyományos sorkapoccsal akarja megoldani a dolgot, akkor abból 3-4 darab 12 tagosat érdemes venni. Wagoval a 3-as wagoból kellene csatlakoztatási pontonként egy, azaz 32 db.
Sorkapocs PP 2,5 mm2 (12 tag)
Wago karos (kapcsos) vezeték összekötő, 3 vezeték nyílásos

Remélem tudtam segíteni!
#59 - tomi75
2014/02/10, 11:57
Tisztelt Tályai Péter,

Köszönöm a segítséget!

Minden jót.
K.T
#60 - Kis László
2014/02/22, 15:38
Tiszteletem!

Lenne egy 44 gombos vezérlőm és a bútorlapon keresztül nem érzékel ha kinyitom a szekrény ajtaját akkor egyből tökéletesen működik. Szeretném megkérdezni ilyenkor mi a teendő?

Köszönettel Laci
#61 - Kövesi Szabolcs
2014/02/23, 22:18
Tisztelt Cég!
Fényezőfülkét építek, mérete 4,4 x 7,6 x 3,1 M

Az előző fülkémben (7x4M) 24db 56-58W körüli fénycső volt a világítás a mennyezet két hosszabbik oldalán a sarokban.

Érdekelne ennek a kiváltása az új fülkében ledes világításra.
Elképzelésem szerint ugyanilyen fényerővel a fenti két sarokban, és kb 130-150 cm magasan vízszintesen ezt megerősíteném ( megszokott a fényezőfülkéknél, a plusz oldalvilágítás ).

Természetesen vízálló kivitelben.

Ha van erre alternatívájuk, kérem tájékoztassanak mielőbb ( hogy nézne ki, mennyire bonyolult, ár, robbanás biztos-e, javasolt-e.......?)

Maradok tisztelettel:

Kövesi Szabolcs
20 368 63 85
#62 - Tályai Péter
2014/02/27, 10:57
Kedves Laci!

Nagy valószínűséggel infrás vezérlőről van szó. Az infra vezérlő működési elvéből adódóan csak akkor működik, ha a távirányítónak rálátása van a vevőegységre. Megoldásként az jöhet szóba, hogy megpróbálják az infra vevőt kivezetni a szekrényen kívülre, illetve az, hogy a komplett vezérlőt lecserélik egy rádiós működésű típusra.

RGB vezérlő - Rádiós - 144 Watt (20 gombos távirányítóval)

Remélem tudtam segíteni!
#63 - Tályai Péter
2014/02/27, 11:24
Tisztelt Szabolcs!

Általánosságban véve el lehet mondani, hogy a ledek és a fénycsövek hatékonysága között nincs jelentős különbség.
Például:
- GE Polylux fénycső 18W - 1350 lumen (75lm/W)
- GE Polylux fénycső 36W - 3350 lumen (93lm/W)
- A kínálatunkban szereplő 5630-as szalag - 20W/m - 1800 lumen/m (90lm/W)

Ami a led esetében javít a hatékonyságon az az, hogy a led egy irányba adja le ezt a fénymennyiséget, míg a fénycső 360 fokban világít. Értelemszerűen a 360 fokos sugárzási szögből adódóan a fény fele / harmada nem, vagy nem teljes mértékben hasznosul.

A meglévő 1300-1400 Wattnyi fénycsövet elképzelésem szerint minimálisan 1000 Wattnyi leddel lenne érdemes kiváltani. Kültéri 3528-120 ledes szalagból ez ~100 métert igényelne.

Sajnos a fenti jellemzők miatt viszonylag nehéz meghatározni, hogy pontosan mennyi szalag is lenne elegendő. Erre leginkább azt tudom ajánlani, hogy érdemes próbára rendelni 5-10 métert és a helyszínen ellenőrizni a fényerőt.

A beépítés egyébként nem bonyolult, a szalagon kívül 12V-os tápegységekre lesz szükség az üzemeltetéshez.

A szalagok IP65-ös védettségűek, a robbanásbiztosságot külön nem jelölik a gyártók, így erre vonatkozóan nem tudok információt adni.

A szalagból létezik melegfehér változat is. Gyakran előfordul, hogy a hideg és melegfehér szalagokat valamilyen arányban keverve építik be (pl. 2:1 arányban van a hideg a meleghez képest).

LED szalag PureSilicone kültéri (3528-120) - hideg fehér
LED szalag PureSilicone kültéri (5050-060) - hideg Legerősebb!
LED tápegység (400) 12 Volt, ipari (33A/400W) LoCa

A mennyiségek és az árak ismeretében lehet készíteni egy kalkulációt. Szerintem a helyszíni próbát mindenképpen érdemes megejteni, esetleg ellátogathatnak a bemutatótermünkbe is, ahol személyesen is megtekinthetik a termékeket. A költségeket össze lehet vetni az esetleges fénycsöves megoldás költségeivel, és ezek után el lehet dönteni, hogy az adott esetben melyik a megfelelőbb.

Remélem tudtam segíteni!
#64 - Gyuró László
2014/03/12, 22:30
Tiszteletem!

A fiam szeretne a szobájába a menyezet alá RGB led világítást. Mivel kis szobáról van szó, (2,6x2,4x2,7m) 2db 5 méteres szalag pont körbe érne. Az 5050-030-FN RGB szalag elég volna-e fővilágításnak ekkora helyiségben, Hogyan és milyen alkatrészekből lehetne a legolcsóbban ezt megoldani?

Előre is köszönöm!
#65 - Kovács Sándor
2014/03/14, 16:32
Tisztelt Gyuró László!

A LED szalagokat jellemzően dekorációs célokra ajánljuk, így amennyiben fővilágításra szeretné felhasználni, mindenképpen az erősebb fényű típusokat javasolnánk,
pl: LED szalag beltéri (5050-060-FN) - RGB.

Ennek a LED szalagnak a teljesítménye 14,4 Watt méterenként, így 10 méter mennyiség összteljesítménye 144 Watt. Ehhez szükséges egy megfelelő tápegységet választani. A LED trafók megjelölt teljesítménye névleges, ami annyit jelent, hogy csak a 80%-ával érdemes kalkulálni. Mindezt figyelembe véve a LED tápegység (180) 12 Volt, ipari (15A/180W) LoCa termékünk ideális választás lehet az Önök esetében.

A rendszer vezérléséhez az RGB vezérlő - Rádiós - 144 Watt (20 gombos távirányítóval) termékünket ajánljuk.
A kivitelezés során érdemes figyelembe venni, hogy az 5050-060 típusú LED szalagokat 5 méterenként mindkét oldalról párhuzamosan kell megtáplálni az egyenletes fényerő elérése végett. További segítséget a fenti cikkben találhat, de bármilyen felmerülő kérdést illetően állunk rendelkezésére!
#66 - Berente Sándor
2014/05/20, 17:06
Tisztelt Gábor!
vásároltam 28 méter rgb 5050 60 ledes legerősebb ledszalagot
meg hozzá egy 144 w audio rgb vezérlőt! A kérdésem az lenne hogy mindehez milyen és hány watos tápegységet vegyek? Előre is köszönöm válaszát!
#67 - Tályai Péter
2014/05/21, 13:55
Tisztelt Berente Sándor!

A 28 méter 5050-60 rgb szalag összteljesítménye ~403 Watt. Ehhez a tápegységek 80%-os terhelhetőségét figyelembe véve legalább 504 Wattnyi névleges teljesítményű tápegységre lesz szükség.

Ez például 3 db 180 Wattos tápegység beépítésével érhető el.
LED tápegység (180) 12 Volt, ipari (15A/180W)
A tápegység legfeljebb 144 Wattnyi led szalaggal terhelhető, ami az adott típusból 10 métert jelent.

Az Ön által megadott 144 Wattos RGB vezérlő is legfeljebb 10 méter szalagot fog tudni meghajtani, ezért további jelerősítők vásárlására lesz szükség:
Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 12V/216W
Egy ilyen jelerősítő 216 Wattnyi led szalaggal terhelhető, ami az adott típusból 15 métert jelent. Sajnos a vezérlő (10m), illetve 1 jelerősítő (15m) együtt csak 25 méternyi szalagot tud működtetni, így mindenképpen szükséges még egy jelerősítő beépítése is.

A rendszer úgy állna össze, hogy lenne 1 db vezérlő, 2 db jelerősítő és mindegyik eszköz kapna 1-1 db 180 Wattos tápot, azzal a megkötéssel, hogy az eszközökre legfeljebb 10-10 méter szalag kerül bekötésre.

Remélem tudtam segíteni!
#68 - Juhász Tamás
2014/06/17, 16:33
Tisztelt Anro Kft.

Nagy mennyiségű (kb 20-25 méter) RGB szalag alkalmazásával kapcsolatban merült fel bennem egy-két kérdés, de sok egyéb hasznos információ mellett ilyen jellegű leírást sehol nem találtam!
Tehát egy szobában szeretnék élfényeket alkalmazni gipszkarton mögött. A szoba hall részében lenne kb 10 méter a nappali részen pedig 15m RGB szalag. Ha jól gondolom, ehhez legalább 150-200 Wattos tápegységekre van szükség, amihez a 12 volt miatt viszonylag magas 15-20 Amperes áramerősség párosul.
Mivel nem igazán értek az elektromossághoz, lehet hogy hülyeséget kérdezek, de ha jól gondolom, ekkora tápokat egy olyan lakásban ahol a 16 Amperes kismegszakítók vannak, nem fogok tudni alkalmazni. A kérdésem, hogy ezt jól gondolom-e és ha igen, akkor van-e valamilyen megoldás erre a problémára (pl több kisebb táp esetén összeadódik az amper szám, vagy nem). Illetve olyan kérdés is felmerült bennem, hogy ilyen áramerősség mellett milyen minimális kábelvastagsággal kell számolni a tápegység előtt és utána? (próbáltam különböző táblázatokból kitalálni, de nem volt számomra teljesen egyértelmű, hogy pl egy 0,75-ös kábel elég-e a konnektortól a tápig, és utána pedig a 1mm-es led kábel megfelelő, vagy sem)

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdv.: J. Tamás
#69 - Tályai Péter
2014/06/18, 09:42
Tisztelt Juhász Tamás!

A 25 méternyi 5050-30 ledes RGB szalag teljesítménye 180 Watt. Ez a 230 Voltos hálózaton ~0.8 Amper. Ennyit fog a hálózatból felvenni a tápegység, úgyhogy a 16 Amperes kismegszakító miatt nem kell aggódni, elég lesz.

Ennek megfelelően a tápegység előtti kábelvastagság nem fog gondot okozni, hiszen ezt az áramerősséget egy 2x0.75-ös MTL is bőven elbírja. Általában 3x1-es, 3x1.5-es vezetékek szoktak a leállásoknál lenni, így szinte biztosra mondható, hogy ezzel nem lesz gond.

A 12 Voltos oldalon már valóban jelentkezik a 15 Ampernyi áramerősség, így ezt ennek megfelelően kell vezetékezni.

Először is, ha külön fali kapcsolóval szeretnék kapcsolni az előszobai, illetve a konyhai részt, akkor két külön tápegységet és két külön vezérlőt kellene beépíteni. Amennyiben közösen lesz kapcsolva, akkor egy nagyobb táp és egy RGB vezérlő is megfelelő.
Group Control RGB csoport (zóna) vezérlő
Group Control RGB csoport (zóna) távirányító

A két nagy körnek ki lehet húzni színenként 1-1 vastagabb gerincvezetéket például a 2x1-es vezetékből, vagy a 3x1.5-es MT vezetékből és erre aztán lehet kötni az 5 méteres tekercseket az áruházban kapható 4 eres színes vezetékkel. Soknak tűnhet a 10-15 Amper, azonban a gerincvezetéken túl, a led szalagok közvetlen kötéseit biztosító vezetékeken már nem fog olyan nagy áram folyni, hiszen a 10-15 Amper 5 tekercsen oszlik el, azaz tekercsenként mindössze 3 Amper áram folyik, ami kétoldali betáplálással tovább felezhető.

A beépítés előtt mindenképpen egyeztessen a villanyszerelővel, biztosan fog tudni tanácsot adni ezzel kapcsolatban!

Remélem tudtam segíteni!
#70 - Juhász Tamás
2014/06/18, 11:08
Tisztelt Tályai Péter!

Köszönöm a válaszát, nagyon sokat segített vele, így már kezd bennem teljesen letisztulni a kivitelezés módja. Remélem most már hamarosan eljutunk a szoba felújításával, abba a fázisba amikor beszerezhetem Önöktől a szükséges termékeket!

Egyébként a napokban már megkaptam Önöktől egy kisebb mennyiségű (2m), egy színű LED szalag csomagot a hozzá tartozó kiegészítőkkel és a tegnapi próba alapján tökéletesen elégedett vagyok mindennel.
Egy apró kételyem van csak, a mini LED dimmerrel kapcsolatban. Mert miután levágtam a csatlakozókat a végéről (nyilván ezzel kapásból elveszítve a garanciát :D), megláttam, hogy igencsak vékony kábelek futnak benne, ami a 2 méter szalagot szinte biztos, hogy gond nélkül kiszolgálja, de az adatlapján szereplő 12 Amperral már lehet kicsit "megizzadna". Persze ez csak feltételez részemről és a hosszabb RGB szalagok vezérlését egyébként sem ilyen vezérlővel tervezem használni, hanem az Ön által is linkelt "zóna" vezérlőkkel!
#71 - Tályai Péter
2014/06/18, 11:18
Tisztelt Juhász Tamás!

A termék adatlapján nyilván azt az információt tüntetjük fel, amit a gyártó rendelkezésünkre bocsájt. Valószínűleg teljes terhelés mellett az adott vezérlő, illetve a vezetékei is melegedhetnek, azonban nem kaptunk még visszajelzést ilyen jellegű meghibásodásról, így nyugodt szívvel tudom ajánlani a terméket.

A zóna vezérlőn sorkapcsos csatlakoztatási lehetőség van, így ott ez a probléma nem fog fennállni.
#72 - Juhász Tamás
2014/06/18, 13:12
Köszönöm! Biztos vagyok benne, hogy semmi problémám nem lesz a termékkel, tényleg csak egy mellékes észrevétel volt részemről a dolog!
#73 - Gábor
2014/07/02, 08:33
Tisztelt Anrdíszléc!
Érdeklődni szeretnék hogy párhuzamos kapcsolásba csak azonos hosszúságú led szalagok rakhatóak úgy, hogy a fényerejük ne különbözzön, vagy különböző hosszúságúak (pl. egy 1m-es és egy 5m-es) is azonos fényerővel fognak világítani?
#74 - Tályai Péter
2014/07/02, 13:47
Tisztelt Gábor!

A párhuzamos kötésnek az volna a célja, hogy a feszültségesésből adódó fényerőcsökkenést kiküszöbölje. A szalagokat teljesítménytől függően 5 méterenként 1 vagy 2 betáppal kell ellátni.
- Amennyiben egy 5 méteres szakasz és egy 1 méteres szakasz úgy kerül egymás mellé, hogy az egymáshoz közel eső pontjaik vannak betáplálva, akkor nem lesz észrevehető a fényerőkülönbség.
- Amennyiben a két szakasz úgy kerül egymás mellé, hogy az 5 méteres szalag a távolabbi végén van betáplálva, akkor elképzelhető, hogy minimálisan észrevehető a fényerőkülönbség. Ilyen esetben célszerű az 5 méteres szakasz közelebbi végét is betáplálni és így a különbség megszűnik.

Remélem érthetően fogalmaztam és tudtam segíteni!
#75 - Papajcsik Zsolt
2014/07/03, 20:34
Tisztelt Anrodíszléc!

A közeljövőben szeretnék a nappaliban nagyjából 23-24m RGB led szalagot felrakni és szeretném tudni, hogy milyen tartozékok kellenek ahozz, hogy müködhessen?

Valamint 30 vagy 60-as led szalagot érdemes feltenni rejtett fénynek hangulatmegvilágítás céljából? Azt szeretném ha a fény egybefüggő legyen, tehát ne legyen ''pöttyös'' a fénycsík.

Köszönöm előre is a válaszát!
#76 - Tályai Péter
2014/07/04, 08:13
Tisztelt Papajcsik Zsolt!

Véleményem szerint hangulatvilágítási célokra a 30 ledes RGB szalag megfelelő eredményt ad. Egybefüggő fény akkor alakul ki, ha a megvilágított felület távolsága nagyobb, mint két led közötti távolság. A 30 ledes szalagon a ledek egymástól ~3 cm-es távolságban helyezkednek el. Mivel a rejtett világítások általában 10-20 cm-es távolságot világítanak be, ezért ez nagyon ritkán szokott problémát jelenteni.

A 24 méter 5050-030 ledes szalag összteljesítménye ~173 Watt. Ehhez egy megfelelő teljesítményű tápegység, illetve vezérlő szükséges. Az alábbi termékek megfelelnek az elvárásoknak:
LED tápegység (240) 12 Volt, ipari (20A/240W) Slim (vékony)
Group Control RGB csoport (zóna) vezérlő
Group Control RGB csoport (zóna) távirányító

A bekötéshez szükség lehet 4 eres vezetékre is:
Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres (feh./kék/piros/zöld)

Remélem tudtam segíteni!
#77 - Papajcsik Zsolt
2014/07/08, 18:24
Tisztlet Tályai Péter!

Köszönöm a részletes válaszát, sokat segített a problémámon. Lenne még egy kérdésem. A zóna vezérlőt lehet elrejtve tartani gipsz dobozban a tápegység mellett, vagy szükséges, hogy a távirányitó ''lássa'' a vezérlőt?

Köszönöm!
#78 - Tályai Péter
2014/07/09, 08:27
Tisztelt Papajcsik Zsolt!

A zóna vezérlő és a távirányító rádiófrekvencián kommunikál egymással, így egészen nyugodtan beépíthetik gipszkarton mögé, úgy is kifogástalanul fog működni. Ezeknek az eszközöknek beltéren jellemzően 8-12 méter hatótávolsága van, így még a szomszéd szobából, falon keresztül is működni fog.

A beépítést érdemes úgy elvégezni, hogy a vezérlő a későbbiekben is bontás nélkül hozzáférhető legyen. Egy esetleges meghibásodás, vagy újrahangolás esetén sok bosszúságtól kímélhetik így meg magukat.

Remélem tudtam segíteni!
#79 - Tardi Gábor
2014/08/19, 09:37
Tisztelt Anro,

Egy nappali felújítása kapcsán szeretnék oldalfali díszlécbe LED szalagot telepíteni. Hosszra 24 méter. Mivel semmilyen rejtett csatorna, vagy karton dobozolás nincs kialakítva elbizonytalanodtam. Mindenhol azt olvasom, hogy RGB 5050 szalaghoz a vezérlő miatt jel erősítőket kell beépíteni. Ebből a mini változat még szépen elférne, de 5X5 méter szalaghoz 4 erősítő kell, aminek tápot kell vinni. Ez gondolom extra 4 darab tápegységet jelent. Az elektronikát el tudom rejteni, de a vezetékeket nem.

1. Jól gondolom, hogy erre a célra szélesebb díszlécet kell vennem?
2. Ha nem RGB-ben gondolkodom, hanem fehér 5050, vagy 5630 ledekben, akkor szintén kellenek a jelerősítők, ha a dimmelhetőség miatt távvezérelni szeretném?
3. 5 szalagot párhuzamosan kell kötni egy gerincvezetékre?
4. Érdemes 2 darab táppal a szalag két végét betáplálni?
5. Kell alá alu profil, ha habszivacs díszlécbe megy, vagy csak fa bútorhoz ajánlott?

Elnézést a sok kérdésért, életemben nem szereltem még LED szalagot, új a téma.

Köszönöm szépen,
#80 - Tályai Péter
2014/08/21, 08:43
Tisztelt Tardi Gábor!

24 méter 5050-030 ledes RGB szalag teljesítménye ~173 Watt. Ezt egy 216 Wattos vezérlő még jelerősítő nélkül is tudja vezérelni, például az alábbi:
Group Control RGB csoport (zóna) vezérlő
+ távirányító: Group Control RGB csoport (zóna) távirányító

Tápegységből is elég egy nagyobb teljesítményű:
LED tápegység (240) 12 Volt, ipari (20A/240W) Slim (vékony)

1) Maga a led szalag 10 mm széles, tehát bármelyik díszlécben kényelmesen elfér. Ennek ellenére azokban a díszlécekben (pl. RV-07/A), ahol nincs külön nút kialakítva a vezetékeknek, meglehetősen nehéz lehet a szalagot, a 4 eres vezetéket, illetve a kötést is szépen elrejteni. Az oldalfali típusoknál (pl. KA-41), vagy a mennyezeti típusok nagyobb változatainál (pl. RV-07-C) ez általában kisebb problémát jelent.
Megoldást az jelenthet, ha a vezetékezést meg tudják előre csinálni, hiszen ez esetben a gerincvezetéke el lehet húzni a holkerben, a díszléc mögött is, így valamivel több hely marad a nútban.

2) Így van, a fehér szalagnál is ugyanúgy szükség lehet jelerősítőre, amennyiben túl akarjuk lépni a vezérlő terhelhetőségét. Példának okáért: 24 méter 5630-60 ledes szalag teljesítménye ~460 Watt. Ide önmagában már nem elegendő egy 216 Wattos vezérlő, ezért jelerősítővel kell kiegészíteni a rendszert. A jelerősítő +216 Wattal toldja meg a rendszer terhelhetőségét, tehát ilyen esetben 2 darabra lenne szükség.

3) A szalagok 5 méteres tekercsben készülnek. A 24 métert tehát 4 darab teljes tekercskben, illetve 1 darab 4 méteres szakaszban kapná meg. Ezt a leggyakrabban úgy szokták bekötni, hogy körbehúznak a szobában egy gerincvezetéket és erre 5 méterenként rákötnek egy-egy szakaszt.

Itt meg lehet tenni azt is, hogy a vezérlőből eleve két irányba indulunk el, így a vezetékeken futó áram feleződik.

4) Amennyiben folytonosan következnek egymás után a szalagok, akkor érdemes az egymás mellett lévő végeiket betáplálni, hiszen ez nem okoz jelentős többletmunkát. A kétoldali betáplálás egyenletesebb terhelést, egyenletesebb fényerőt biztosít. Természetesen kisebb teljesítményű szalagoknál ez csak kis mértékű, vagy szemmel egyáltalán nem látható változást eredményez. Nagyobb teljesítményű szalagoknál azonban nem csak ajánlott, hanem egyenesen kötelező is.

A 7.2W/m teljesítményű 5050-30-as RGB-t általában elegendő egy oldalról megtáplálni.

5) Az alu profil megint csak a nagyobb teljesítményű szalagok esetén lehet hasznos. Egy 7.2 W/m-es RGB szalag esetén ha kapcsolunk egy tiszta színt, vagy egy két komponensű színt (pl. lila), akkor 2.4 - 4.8 W/m lesz a teljesítmény. Ez még nem indokolja az alu profil beépítését, enélkül is gond nélkül fog üzemelni a szalag.

Remélem tudtam segíteni!
#81 - Tardi Gábor
2014/08/22, 21:32
Kedves Péter,

köszönöm a válaszát.
#82 - Preksen András
2014/09/02, 08:11
Tisztelt Anro!
A nappaliban szeretnék kialakítani egy többzónás wifi vezérlésű rendszert! A kérdésem az 1. zónára vonazkozik, mégpedig az lenne hogy hogyan lehetne megoldani a kapcsolást, mivel 15m 5050-060 as Ledet szeretnék használni, de nem szeretnék ventilátoros hűtéssel rendelkező tápot rakni a rendszerbe? Úgy gondoltam, hogy 2 darab 180W os tápot fogok párhuzamosan kötni, a vezérlőnek pedig egy Group Control RGB csoport (zóna) vezérlőt szeretnék alkalmazni! Mivel ez a vezézlő elméletileg elbírja a 15 m szalagot, ezért nincs szükségem jelerősítőre. Ilyenkor mi a teendőm? Hídba köthetem a két tápot a vezérlő előtt, vagy mit lehet csinálni? Várom válaszát!
#83 - Tályai Péter
2014/09/02, 08:42
Tisztelt Preksen András!

Az elgondolása helytálló. A 2 db 180W-os táp kimenetének közösítése működőképes rendszert fog eredményezni. A közös kimenettel táplálja majd meg a vezérlőt, így a tápok a terhelés 50-50%-át kapják.

Remélem tudtam segíteni!
#84 - Preksen András
2014/09/02, 09:22
Köszönöm szépen a segítséget!
Még egy kérdésem lenne. 4 zóna esetén szükségem van 4 db Group Control RGB csoport (zóna) vezérlőre, 1 db Group Control vezérlőkhöz WiFi vezérlő (WiFi BOX) (ha telefonról is szeretném működtetni), valamint Group Control RGB csoport (zóna) távirányító fekete gomb ra, hogy ne csak telefonnal tudjam vezérelni! Van még valamire szükségem a vezérléshez?
#85 - Tályai Péter
2014/09/02, 09:30
Tisztelt Preksen András!

A leírtakon kívül nincs szükség egyéb eszközre. A szalagok végére csatlakoztatja a vezérlő dobozokat. A WiFi Boxot úgy kell elhelyezni, hogy az otthoni WiFi routernek a hatótávolságán belül legyen, illetve a 4 db Group Control vezérlő a WiFi Box hatótávolságán belül.

Remélem tudtam segíteni!
#86 - Horváth László
2014/09/05, 04:38
Tisztelt Anro!

Vásároltam önöktől 25m 5050-30-as RGB szalagot. Eből jelenleg 10m van beépitve.
A kérdésem az az lenne hogy kikapcsolt álapotban mért világíthat halványan (zöld és némelyiknél a kék szin)? Már nagyon sok mindent kiprobáltam. Edig számitógéptápról ment de már azt is lecseréltem egy önöktöl vásárolt tápra.
Érdekeség képen eleinte még nem csinált ilyet vagy csak nem vetem észre nemtudom mitörténhetet?
#87 - Tályai Péter
2014/09/05, 09:24
Tisztelt Horváth László!

Mivel a jelenséget mindkét tápegységnél produkálja a rendszer, a szalag pedig magától nem világít, ezért kizárásos alapon a vezérlővel lehet valami probléma. Érdemes lenne átnézni a vezetékezést, csatlakozásokat, hogy nincs-e esetleg valami szemmel látható probléma. Ha mindent rendben talál, akkor azt tudom javasolni, hogy küldje vissza a vezérlőt és a garanciális ügyintézés keretei között bevizsgáljuk.

Remélem tudtam segíteni!
#88 - Horváth László
2014/09/05, 12:39
Tisztelt Péter!

Köszönöm a válaszát. Van egy másik vezérlőm is de ugyanazt csinálja avval is. De közben meg oldódni látszik a probléma. Ugyanis meg próbáltam szünetmentes táppal úgy hogy lehúzom a hálózatról és úgy tökéletesen működik. Így ennek fényében csak a hálózatban lehet egy kis kóbor áram de azt még nem tudom hogy hol. De megtalálom remélem!

Tisztelettel László!
#89 - Tályai Péter
2014/09/05, 14:05
Tisztelt Horváth László!

Led lámpáknál tapasztaltunk már hasonló jelenséget. Világítós kapcsolóknál, keresztváltós kapcsolóknál, vagy ha nem a fázist szakítja az egypólusú kapcsoló előfordulhat, hogy a vezetékben futó minimális áramtól éjszaka, lekapcsolt állapotban is dereng a led lámpa. Elképzelhető, hogy itt a tápegységgel történik ugyanez. Korábban volt már erről szó egy másik cikk kapcsán a hozzászólások között.

Remélem sikerül megoldani a problémát!
#90 - Janvari László
2014/09/07, 13:18
Tisztelt Tályai Péter!

Felesegem vasarolt Öntőktől két 2db 5m led szalagot a 24 gombos taviranyitoval. Sajnos valamit elnyomkodhattunk a vezerlőknel mivel mind a két vezerlővel szinte ugyan az a hiba. Piros led folyamtosan világít, még kikapcsolt állapotban is. Leirasokban kozott sem talaltam semilyen információt, Tudna segiteni hogyan lehetne ezt visszaallitani, vagy hol keressem a hibát.

Köszönettel
Janvari László
#91 - Tályai Péter
2014/09/08, 08:16
Tisztelt Janvári László!

Sajnos ennyi információ alapján nehéz biztosat mondani. Az valószínűtlennek tűnik, hogy mindkét vezérlő egyszerre hibásodik meg, ezért azt javaslom, hogy áramtalanítsák a rendszert, nézzék át a csatlakozási pontokat, esetleg a távirányítóból is ki lehet venni az elemet, hátha azzal van valami gond. Természetesen, ha nem sikerül megoldást találni, akkor vissza lehet küldeni a termékeket és a garanciális ügyintézés keretein belül be tudjuk vizsgálni azokat.

Remélem tudtam segíteni!
#92 - Janvari László
2014/09/08, 16:06
Tisztelt Talyai Ur!

Koszonom valaszat ma kiproblatam egy masik szalagon a ket vezerlot es sajnos mind a kettonek ugyan az a baja. Elsore en sem gondoltam volna, kettonek ugyan az legyen a baja, de vannak meg csodak!:)
Köszönettel

Jánvári László
#93 - Kisfalvi Csaba
2014/09/13, 09:08
Tisztelt Tályai Péter!
Vásároltam egy rgb szettet. Az 5m-es szalagból csináltam 2db 1.8m-es darabot, amit két különböző helyre raktam fel a szobámban. A két darabot összekötöttem egy kb.5m hosszú 4×0.75 vezetékkel. A vezérlőt meg az egyik oldalról kötöttem be. Bekapcsolás után 3percig működött, és utána teljesen meghülyült. Nem lehetett kikapcsolni, a funkciók teljesen másként müködtek. A forrasztást töbször is átnéztem még a beszerelés elött. A kérdésem az lenne, hogy okozhatta-e az esetlegesen túl hosszú átkötés a két ledszalag között. A táp egy 12v 2A volt, amit a csomagba kaptam.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Kisfalvi Csaba
#94 - Kisfalvi Csaba
2014/09/13, 09:39
A vezérlő, ami megadta magát egy 24 gombos IR egység.
#95 - Dr.Dobszai Gyula
2014/09/14, 13:39
Üdv !
Korábban hibátlanul / nem túl sok ideig / működő LED szalag bekapcsoláskor csak ütemesen villog.
Hol lehet a probléma? Szalag v. vezérlő ?? Érdemes valamit megvizsgálni vagy alapból csere ??
Kösz,üdv: DGy.
#96 - Tályai Péter
2014/09/15, 14:01
Tisztelt Kisfalvi Csaba!

Amennyiben a kötésekkel nem volt semmi probléma, akkor nem hiszem, hogy a betoldott vezetékdarab okozta volna a meghibásodást. Nagy valószínűséggel az RGB vezérlő meghibásodásáról lehet szó.

Az RGB szalagok 7.2 Watt/m, illetve 14.4 Watt/m teljesítménnyel rendelkeznek, típustól függően. Az Ön által beszerelt 3.6 méter led szalag tehát minimum ~26 Wattot fogyaszt, ami a 2 Amperes tápot túlterhelheti. Ennek is érdemes lenne utánajárni, nehogy a vezérlő cseréjét követően emiatt újabb problémák keletkezzenek.

Remélem tudtam segíteni!
#97 - Tályai Péter
2014/09/15, 14:02
Tisztelt Dr. Dobszai Gyula!

Érdemes lenne a vezérlőt kiiktatni a körből és úgy is bekapcsolni a rendszert. Amennyiben így is villog, akkor egyértelműen tápegységhiba okozza a jelenséget. Amennyiben nem villog, akkor pedig a vezérlő lehet a ludas.

Remélem tudtam segíteni!
#98 - Izsó Gergely
2014/09/24, 11:20
Üdv!

15 méter hideg fehér led szalagot szeretnék a nappaliba feltenni, de egy táppal maximum 5 méter hajtható meg. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben két opció lehetséges:
-párhuzamosan kötöm rá az 1 tápra a 15 métert, vagy
-sorosan kötöm rá 1 tápra és 5 méterenként jel erősítőt teszek rá?
#99 - Tályai Péter
2014/09/24, 11:35
Tisztelt Izsó Gergely!

Egy táppal annyi szalagot hajthat meg, amennyit annak a teljesítménye megenged. A 15 méter szalag gyárilag 3 db 5 méteres tekercsben készül. Ezt a 3 db 5 méteres tekercset kell majd a beépítés során párhuzamosan rákötni a tápegységre.

Példának okáért: 15 méter 3528-60 ledes szalag összteljesítménye 72 Watt. Ehhez 20%-os ráhagyással egy legalább 90 Wattos tápegység kellene. A mi kínálatunkban a 120 Wattos tápegység az ehhez legközelebb álló típus, úgyhogy azt fogom tudni ajánlani Önnek.

Remélem tudtam segíteni!
#100 - Izsó Gergely
2014/09/24, 13:03
Kedves Tályai Péter!

15 méter 5050-60 ledes szalagom van, ami adatlap szerint összteljesítményben 172,8 watt, ami azt jelenti, hogy a 120 Wattos táp nem lesz megfelelő, ugye?
#101 - Tályai Péter
2014/09/24, 14:31
Tisztelt Izsó Gergely!

Így van, a 120 Wattos táp biztosan nem lesz elegendő. Az általunk forgalmazott 5050-60 ledes szalagok 14.4W/m teljesítménnyel vannak feltüntetve, ami 216 Wattos összteljesítményt jelentene. Ehhez csak a 400 Wattos tápegységünk lenne megfelelő, de mivel az ventilátoros hűtéssel rendelkezik, ezért azt nappaliba nem tudom ajánlani.

Másik megoldásként azt tudom javasolni, hogy 10 méter szalagot kössünk egy tápra, a maradék 5 métert pedig egy másik tápra. Ez esetben egy 180 Wattos és egy 120 Wattos táp megfelelő lesz az üzemeltetéshez. A két tápot természetesen ettől még lehet ugyanarról a fali kapcsolóról kapcsolni.

LED tápegység (180) 12 Volt, ipari (15A/180W)
LED tápegység (120) 12 Volt, ipari (10A/120W) Slim (vékony)

Remélem tudtam segíteni!
#102 - Zsolnai Gyula
2014/09/29, 17:46
Sziasztok!
A párhuzamos bekötés esetén kihagyható a sorkapocs? Esetlegesen a 3szor 4 vezeték közösíthető csak érvéghüvelyben? Elvileg akkor is párhuzamosan van bekötve.
Köszönöm
#103 - Tályai Péter
2014/09/30, 08:53
Kedves Gyula!

Természetesen érvéghüvellyel is megoldható a közösítés, amennyiben van megfelelő méretű érvéghüvely. Az utólagos szigetelésről azonban gondoskodni kell, nehogy az egyes ágak kontaktusba kerüljenek.

Remélem tudtam segíteni!
#104 - Mosonyi józsef
2014/11/13, 13:16
Üdv!Segítséget kérnék abban,hogy a nappali körben 16 méter,ehhez 180w-os tápegység,vezérlő,16 méter 4 eres vezeték,5050-030 szalag 20 méter,4 sarok elem kell,vagy még valami?A 16 méter 4 eres kábelt kell főgerincnek végig húzni és arra kell betápolni a szalagokat,ha jól gondolom?köszönöm!
#105 - Tályai Péter
2014/11/14, 08:01
Tisztelt Mosonyi József!

Az Ön által leírtakon kívül szükség lesz egy RGB vezérlőre is. Az alábbi kategóriából választhat egy Önnek megfelelőt: LED szalag vezérlők

A led szalag egész méteres egységekben rendelhető, tehát ha úgy érzi, hogy nincs szükség a 20 méterre, akkor rendelhető 19-18-17 stb. méter is.

A 4 eres vezetéket kell körbehúzni a szobában és erre rákötni az 5 méteres tekercseket. Érdemes a vezérlőtől mindkét irányba elindulni körbe, így a vezetéken futó áram is csökkenthető.

Remélem tudtam segíteni!
#106 - Elektrokronosz kft
2014/11/30, 09:40
Üdv!

1.
Az lenne a kérdésem,hogy egy RGB vezérlő (RGB vezérlő - Rádiós - 216 Watt Music 2 controller) után 2db jelerősítőt kötök akkor okoz e problémát,ha az RGB vezérlő kimenetére nem kötök közvetlen LED szalagot? Arra gondolok,hogy esetleg a kimenet működéséhez mindenképp szükséges e valami minimális terhelésnek lenni rajta,vagy gond nélkül meghajtja a jelerősítőket anélkül is?

2.
Ugyanez a vezérlő (RGB vezérlő - Rádiós - 216 Watt Music 2 controller) mit szól ahhoz,ha a kimeneti oldalára megkapja egy külön vezérelt körön (pl. relével) a tápfeszt direktben. Okoz e meghibásodást,vagy nem jelent gondot neki? (az lenne az elképzelés,hogy a LED szalag bekapcsolható legyen egy autós távirányítóval,ami ugyebár a kocsinak a kulcscsomóján lóg, hogy egy általános megvilágítást biztosítson. nyilván ilyenkor az RGB re nincs szükség és amúgy is ehhez a vezérlőhöz csak 1 távirányító jár és tudtommal nem rendelhető külön)

köszönöm!
#107 - Elektrokronosz kft
2014/12/01, 05:20
az 1. kérdésre közben megszületett a válasz,nem kell rá led, megy szépen közvetlen jelerősítőkkel is!

azonban közben felmerült egy másik kérdés. azt hogy lehetne megoldani,hogy amíg kikapcsolt állapotban van a rendszer a tápegység ne menjen,mert a ventillátor zajong is (400W ventillátoros),meg minek kopjon, fogyassza a villanyt.

a vezérlő egy külön kis 1,2W-os tápról megy. a vezérlő és a jelerősítők közt (itt a 400W táp is) táp közt egy UTP kábel lett kihúzva
valami olyasmire gondoltam, egy relét kéne meghajtani a jelvezetéken érkező feszültséggel,ami kapcsolhatná a nagy táp 230-as oldalát. ilyen relére volna e javaslata,ami pár voltnál már elindul (legkisebb fényerőhöz tartozó fesz a vezérlőből),de a 12V sem árt neki.

köszönöm! :)
#108 - HMG Turism kft
2014/12/02, 19:54
Akövetkezőt szeretném kérdezni (sürgős lenne)!Avárosnéző kisvonatot szeretnénk körbehúzni LEDDEL. A KISVONAT KÉT KOCSIBÓL ÁLL+A VONAT. A kocsikra 14m szalag kellx2=28m.A vonatra 7m+kémény=10. A vonat kettő aksival szerelt2x12 volt 74amper db. Melyik led csikot javasoljátok és mi kell még a beszereléséhez ?Köszönöm horanszki mihály
#109 - Tályai Péter
2014/12/03, 08:35
Tisztelt Elektrokronosz Kft.!

Sajnos nem tudok ilyen relét ajánlani. Érdemes inkább megkérdezni azt a helyet, ahonnan majd a relét veszik, hogy tudnak-e ajánlani ilyesmit. Valószínűleg nekik nagyobb rálátásuk van erre a problémára.

Ha nem születik megoldás, akkor az a megoldás jöhet szóba, hogy fali kapcsolóval az egész rendszert együtt lehet kapcsolni. Ilyenkor a legtöbb vezérlő az előzőleg beállított színre áll vissza. Természetesen ennek annyi hátránya van, hogy a távirányítóval csak a fali kapcsoló felkapcsolását követően működtethető a rendszer.

Tisztelt Horánszki Mihály!

Először is tisztázni kellene, hogy milyen elvárások vannak a szalaggal kapcsolatosan. Feltételezem, hogy kültéri szalagra van szükség. A színe hideg, melegfehér vagy esetleg változtatható színű? Egy dekorvilágításnak szerintem a 3528-060 ledes fehér szalagok, vagy az 5050-030 ledes RGB szalagok megfelelőek lehetnek. Ezek 4.8 W/m, illetve 7.2 W/m teljesítményűek, azaz 15.2 Amper, valamint 22.8 Amper áramfelvételt jelentenek.

A szalagok 5 méteres tekercsben készülnek és az 5 méteres tekercseket párhuzamosan kell bekötni. A szerelés tulajdonképpen a led szalagok beragasztását, vezetékezését és ezek kötését jelenti, különleges kiegészítőket nem igazán igényel a dolog.

A színes szalagoknál annyival másabb a helyzet, hogy ott a szalagok elé be kell kötni egy RGB vezérlőt is, amivel aztán a színeket lehet állítgatni. Továbbá a vezetékezést 4 eres vezetékkel kell végezni.

Fehér szalag: LED szalag PureSilicone kültéri (3528-060) - hideg fehér
RGB szalag: LED szalag PureSilicone kültéri (5050-030) - RGB
RGB vezérlő: Group Control RGB csoport (zóna) vezérlő
Távirányító: Group Control RGB csoport (zóna) távirányító fekete gomb

Az RGB vezérlő 216 Wattig terhelhető, azaz legfeljebb 30 méter szalagot lehet rákötni. Ennek megfelelően ebből 2 db-ra lesz szükség. A két vezérlő egy távirányítóval is vezérelhető.

Remélem tudtam segíteni!
#110 - Jászai Bence
2014/12/19, 21:02
Üdv. Rejtett világításhoz szeretnék RGB ledszalagot. a problémám az,hogy a holker díszlécnél 220V-os vezeték van,viszont ha trafó átalakítót használnék,akkor nem férne el,nem tudnám hovatenni. Az lenne a kérdésem,hogy lehetne kivitelezni 45m hosszúságú rgb szalag telepítését? A másik megoldás lehetne még esetleg a 220V-os RGB led szalag... ebben a formában a 220V-ra bármilyen hosszúságú szalag köthető vagy oda is kell valami jel erősítő? A lényeg még az lenne,hogy távirányítható legyen az egész! Várom a válaszukat! Köszönöm előre is!
#111 - Tályai Péter
2014/12/23, 13:33
Tisztelt Jászai Bence!

Közvetlenül a 230V-ra köthető, távirányítható RGB led szalag nem szerepel a kínálatunkban. Csak a 12V-os típusokat tudom ajánlani. Ilyen esetekben, mikor a tápegység elhelyezése problémát okoz, gyakran az szokott lenni a megoldás, hogy a tápegység egy szomszédos szobában / padláson kerül elhelyezésre és csak a 12V-os vezetéket húzzák vissza a led szalagnak. Sajnos ebben konkrét tanácsot nem tudok adni, hiszen ezt a helyszíni adottságok határozzák meg.

45m - LED szalag beltéri (5050-030-FN) - RGB (amennyiben a csökkentett fényerejű dekor szalagok is megfelelnek, akkor alternatívaként az is szóba jöhet)
2 db - LED tápegység (240) 12 Volt, ipari (20A/240W) Slim (vékony)
2 db - Group Control RGB csoport (zóna) vezérlő
1 db - Group Control RGB csoport (zóna) távirányító

Ezek az elemek a legfontosabbak a rendszer kiépítéséhez. Ezen felül 4 eres vezetékre lesz még szükség.

Remélem tudtam segíteni!
#112 - Szabó Péter
2015/01/01, 14:11
4 db üvegpolcot szeretnék megvílágítani led szalag darabokkal. Kérdésem,hogy egy trafóra kötve párhuzamosan vagy sorosan kell kapcsolnom a darabokat?
Köszönöm a segítséget
#113 - Tályai Péter
2015/01/06, 16:14
Tisztelt Szabó Péter!

A párhuzamos kötés minden esetben megfelelő.

Sorba abban az esetben köthető a szalag, ha az adatlapján megadott mérethatáron belül maradunk. Tehát ha egy gyárilag 5 méteres szalagot szétdarabolunk 5 db 1 méteres szakaszra, akkor az 5 szakasz minden további nélkül összetoldható vezetékkel.

Remélem érthetően fogalmaztam és tudtam segíteni!
#114 - Greskó Gergely
2015/02/17, 12:48
Tisztelt Cím!

Szeretnék hálószobai világítást létrehozni RGB Led szalag+mennyezeti díszléc kombinációból. A szoba mérete 2*4m, ebben van egy beépített szekrény, amin szintén körbe lenne vezetve a szalag, így Kb 13méter hosszan kellene világítani. Az oldalukon már összeraktam egy tervezett pakkot, kérem jelezze, hogy ez kivitelezhető lenne-e!

13 méter - LED szalag beltéri (5050-060-FN) - RGB Legerősebb
1db RGB vezérlő - Rádiós - 12V/216 Watt - Touch ECO
20méter Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres
8db Forrasztásmentes sarokelem RGB LED szalaghoz (ECO)
1db LED tápegység (240) 12 Volt, ipari (20A/240W) Slim (vékony)

Várom megtisztelő válaszát!
#115 - Tályai Péter
2015/02/17, 15:22
Tisztelt Greskó Gergely!

Az Ön által kinézett termékek listája megfelelő. A vezérlő, illetve a tápegység teljesítménye elegendő az adott mennyiségű led szalag üzemeltetéséhez. Egyéb kiegészítőre nincs szükség, ez a pakk nyugodtan megrendelhető.

Azt esetleg érdemes lehet megfontolni, hogy a mennyezeti rejtett világításos díszlécek nagy részénél a led szalag nútja ~10 cm-es távolságra van a plafontól. Ekkora távolságból nem tud igazán kinyílni a szalag fénye, így a megvilágított felület is egy ~10-20 cm-es sávra fog koncentrálódni.

Emiatt szerintem érdemes lenne megfontolni a 30 ledes RGB szalag vásárlását. A 60 ledes változatot inkább olyan helyre ajánlanám, ahol a megvilágított felület távolsága legalább 30-40 cm, mint pl. egy oldalfali díszléces megoldásnál.

Remélem tudtam segíteni!
#116 - Greskó Gergely
2015/02/17, 15:49
Kedves Tályai Péter!

Köszönöm válaszát, mivel még képlékeny a dolog, így minden ötlet jól jön.
Az mennyire lehet nyerő, kinézet szempontjából, ha a hosszanti falon (ez 4méter szabad felület) oldalfali megvilágítást alkalmazok, a többi körbefutó részen pedig mennyezetit(itt lenne a karnis + ágy feletti szabad rész + szekrény)?
#117 - Tályai Péter
2015/02/18, 09:43
Tisztelt Greskó Gergely!

Látatlanban nyilván nagyon nehéz erre egyértelmű választ adni, ezért megpróbálom leírni általánosságban, hogy mit gondolok erről.

Véleményem szerint, ha a mennyezeten elindítunk egy díszlécet, akkor azt érdemes körbevinni az egész szobában. Ellenkező esetben furcsán hat, ha az egyik oldal üresen marad. Ha a mennyezeten körbeviszünk egy rejtett világításos díszlécet, de az egyik falon nem teszünk bele led szalagot, mert ott majd oldalfali díszlécben lesz a led szalag, az szintén nem mutat túl jól.

Emiatt én azt gondolom, hogy az alábbi két megoldások közül lenne érdemes választani:
1) Az egész szobában körbeviszünk egy mennyezeti rejtett világításos díszlécet, amiben 30 ledes szalagot húzunk végig. Oldalfali díszléc ez esetben nem fog kelleni.

2) Az egész szobában körbeviszünk egy hagyományos holker díszlécet. A hosszanti falon végighúzunk egy oldalfali rejtett világításos díszlécet, amit kellően le tudunk engedni a plafontól és így tehetünk bele 60 ledes, erős szalagot.

Hangulatvilágítási célokra szerintem mindkét megoldás megfelelő.

Remélem tudtam segíteni!
#118 - Greskó Gergely
2015/02/20, 13:05
Tisztelt Tályai Péter!

Köszönöm segítő válaszát. Jelenleg úgy néz ki, valahol a kettő megoldás együttesénél maradunk.
Körbe a szobában mennyezetnél sima holker díszléc. Majd kb 30cm-el alatta rejtett világítás a szabad falfelületeken. Így a megvilágított szakaszok is remélhetőleg jobban érvényesülnek.

Viszont még gondolkodunk egy mennyezeti Led panel beépítésén is, bár ha a későbbiek folyamán kiépül a beépített szekrény világítása, lehet nem is lesz szükség rá.

Még valami egyszerű, de szép olvasó lámpára lenne szükség az ágyhoz :)

További szép napot kívánok! :)
#119 - Bleicher László
2015/05/02, 12:00
Kedves Péter!

A héten vásároltam önöktől 15 méter legerősebb RGB szalagot, 15 méter dekor rgb-t és 3 zóna vezérlőt melyet sikerült is bekötnöm, viszont az erős RGB nem akar pirosan világítani, piros helyett csak a lila árnyalatai jönnek elő.
Kipróbáltam a többi vezérlővel, azokkal is ugyan ez a helyzet. Bekötést megnéztem, azzal nincs semmi probléma. Tudna esetleg valami megoldást a problémára ?

Válaszát előre is köszönöm,

Üdvözlettel,
Bleicher László
#120 - Tályai Péter
2015/05/04, 10:23
Tisztelt Bleicher László!

A lila szín a piros és kék csatornák együttes világításából áll elő. Emiatt az a gyanú az ilyen esetekben, hogy a piros és kék ág valahol összeér. Le kellene szakaszolni a 15 méteres kört az eredeti 5 méteres tekercsekre és egy multiméterrel végigmérni, hogy hol jelentkezik pontosan a probléma. Vagy valamelyik bekötés, vagy esetleg egy forrasztási pont lehet a hibás. Mivel a bekötéseket Ön már ellenőrizte, ezért nagyobb eséllyel a forrasztási pontokon lehet valami probléma.

Amennyiben sikerül izolálni a problémát, akkor a forrasztás általában egyszerűen javítható, akár a helyszínen is. Ez a leggyorsabb megoldás. Amennyiben nem kívánják ezt elvégezni, akkor visszaküldhetik az érintett szakaszt és a garancia kereteiben orvosoljuk a problémát.

Remélem tudtam segíteni!
#121 - Bleicher László
2015/05/04, 14:57
Tisztelt Tályai Péter!

Egyesével megnéztem a ledeket, kiderült hogy az egyik 5 méteres szalag a hibás.
A forrasztási pontokat még nem néztem meg, nem mertem megbontani a szigetelését(hátha akkor elvész a garancia, gondoltam).
A mai nap folyamán ezt megteszem, hátha ott van a probléma és tudom én is orvosolni, hogy ne kelljen visszaküldenem a szalagot.
Ha ez sikerült jelentkezem.

A többi termékkel, egyébként tökéletesen meg vagyok elégedve. Szuperül működik minden, ahogy szerettem volna.

Segítségét köszönöm!

Üdvözlettel.:
#122 - Tályai Péter
2015/05/04, 15:09
Tisztelt Bleicher László!

A szigetelés alatt gondolom a szalag végén lévő zsugorcsőre gondolt. Természetesen azt leveheti a szalagról, nem fog gondot okozni. Azt is hozzá szeretném fűzni a dologhoz, hogy 50 cm-ként vannak forrasztási pontok a szalagon. Mivel az egész tekercs egy gerincvezetékre van felfűzve, ezért az összes forrasztási pontot át kell nézni, hiszen akárhol van a hiba az az egész tekercs fényében jelentkezik.

Amennyiben nem sikerül szemrevételezéssel megtalálni a hibát, vagy túl drasztikus beavatkozás szükséges (legrosszabb esetben 10 db 50 cm-es szakaszra kell szétvágni a tekercset), akkor nyugodtan küldje vissza a szalagot és a garancia keretein belül orvosoljuk a problémát.

Örülök, hogy a többi termék rendben működik, és hogy Önt is elégedett vásárlóink között tarthatjuk számon!
#123 - Greskó Gergely
2015/06/10, 11:28
Tisztelt Tályai Péter!
Hamarosan sikerül a megvalósítási szakaszba érnem a LED világítással kapcsolatban! Az volna a kérdésem, hogy a szalagok megtáplálásához szükséges 4 eres vezetéket a díszléc nútjába szokás a led szalag alá elhelyezni? Ha igen, hogyan rögzítsem? Milyen javaslata van?
Köszönettel:
Greskó Gergely
#124 - Tályai Péter
2015/06/16, 08:11
Tisztelt Greskó Gergely!

Azokon a díszléceken, ahol nincs külön nút kialakítva a vezetékeknek, ott a led szalaggal együtt kellene megpróbálni elhelyezni a vezetékeket. Én azt javasolnám, hogy ne a led szalag alá tegyék, hanem inkább próbálják meg a vezetéket a nút egyik oldalához, a led szalagot pedig a másik oldalhoz irányítani. A vezetékre egyrészt nem is lehetne ráragasztani a szalagot, másrészt egyenetlenül, össze-vissza állna a nútban és ez nagyon meglátszana a megvilágított felületen is.

Remélem tudtam segíteni!
#125 - G. Sándor
2015/09/27, 00:00
Tisztelt Tályai Péter!
5050-es RGB LED szalagot tennék RV-01-A stukkóba, amiben van nút.
Hozzávetőlegesen 20 méter lenne egybefüggően. Kérdésem, hogy az 5m-es szakaszolást és megtáplálás hogyan tudnám megoldani a nútban ami legkevésbé helyigényes? "csoki" nem jöhet szóba, mert nincs annyi hely.
Köszönettel: G. Sándor
#126 - Tályai Gábor
2015/09/28, 09:32
Tisztelt G. Sándor!

A nútos stukkókba mindig izgalmas egy kicsit az RGB LED szalagok beszerelése, de megoldható. A 4 eres gerincvezetéket be kell húzni a stukkóba, majd beragasztani az RGB LED szalagokat. A csatlakoztatáshoz sajnos nincs olyan eszköz, ami elférne a nútban, így a vezetékek összesodrása és szigetelőszalagozása az egyetlen módszer.

Ha ez a megoldás nem megfelelő, akkor lehet készíteni a sarkokba egy-egy szerelődobozt, ami elnyeli a vezetékcsatlakoztatásokat:
http://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/57

Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel:
Tályai Gábor
#127 - pscyhoka
2015/11/25, 20:58
Kedves Tályai Péter!
lenne egy olyan kérdésem,hogy összesen 51 méter rgb led szalagot kellene felszerelnem!
A lényeg,hogy négy ágba kellen menni a szalagoknak.
Az első ág 11 méter
A második ág 11 méter
A harmadik ág 11 méter
A negyedik ág 18 méter
A tartozékok:
3db 100 w-os trafo 8.5A
1db 150-es trafó
3 db jelerősítő:12v-144w-forled ac6305-
1 db vezérlő:
Távirányítós RF Touch RGB LED szalag vezérlő 216W
A led szalag tipusa:st 4303-smd5050-30db/m-7,2w
Az egész csomag(táp,erősítő,vezérlés egy falon kívüli vízmentes elosztóba kerülne,ott lenne az összes kötés!
A kérdés:
Bekötési rajzot esetleg tudna nekem küldeni?
Ha igen azt nagyon megköszönném!!!
Köszönettel:pscyhoka
#128 - Tályai Péter
2015/11/27, 09:04
Kedves pscyhoka!

A jelerősítő adatlapján található bekötési segédlet megfelelő lehet az elinduláshoz:
Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 216 Watt

A lényeg röviden:
- Tápegység - vezérlő (jelerősítő) - led szalag, így néz ki minden egyes kör.
- A jelerősítőket pontosan ugyanúgy kell kezelni, mintha vezérlők lennének, annyi kivétellel, hogy itt a vezérlőjel nem rádióhullámon jön, hanem vezetéken.
- Érdemes az egész rendszert beépítés előtt még a padlón összerakni és tesztelni.

A 18 méter szalag teljes terhelés mellett elméletileg ~130W teljesítményt ad le, a 150-es trafó tartósan 120 Wattal terhelhető. Ez egy esetleges meghibásodásnál általában nem garanciális hiba.

Remélem tudtam segíteni!
#129 - pscyhoka
2015/11/27, 18:19
Köszönöm a választ!
Még annyit szeretnék kérdezni,hogy a szalagok mellé egy-egy gerincet kell kihúzni és minden eggyes toldásnál meg kell táplálni,vagy esetleg elég lenne csak az elejét és a végét?
#130 - Tályai Péter
2015/11/30, 10:00
Kedves pscyhoka!

Egy különálló ágnak kell egy gerincvezeték. Tehát a konkrét példánál maradva egy 11 méteres ág a következőképpen nézne ki:
- tápegység
- jelerősítő, amibe a vezérlőből vezetéken jön a jel
- a jelerősítőbe már közvetlenül be lehet kötni egy tekercs 5 méteres led szalagot
- a jelerősítőből kihúzunk egy 10 méteres gerincvezetéket
- a gerincvezeték 5. méterénél egy újabb tekercs 5 méteres led szalagot csatlakoztatunk egy T leágazás létrehozásával
- a gerincvezeték 10. méterénél, tehát a végén csatlakoztatjuk a maradék 1 méteres led szalagot

A #23-as hozzászólásban van egy korábbi kapcsolási rajz, az alapján véleményem szerint boldogulni fog. Azon a rajzon 5050-60 ledes szalag szerepel, aminek mindkét végét be kell táplálni, az Ön esetében az 5050-30 ledes szalagnak elegendő csak az egyik végét bekötni.

Remélem tudtam segíteni!
#131 - pscyhoka
2015/11/30, 16:58
Köszönöm szépen ezt a nagyon korrekt és pontos(érthető)választ!
További szép napot.
Üdv:pscyhoka
#132 - Laci
2015/12/30, 19:02
Tisztelt Péter!

Szeretnék az egyik szobába ledes hangulatvilágítást szerelni. A szoba mérete az 6×4-es. A következő anyagot néztem ki:
- 4db GTLED forrasztásmentes toldóelem RBG Ledszalaghoz,
- 3dbPCB elosztó elem LED szalaghoz,
- 20méter Rejtett világítás díszléc polisztirolból RV-07/A - Rejtett világításhoz,
- 20méter Változtatható színű RGB LED szalag, beltéri,
- 1db RGB vezérlő - Rádiós - 216 Watt - Touch ECO - fekete,
- 1db LED tápegység (240) 12 Volt, ipari (20A/240W) OP
- 20méter Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres (feh./kék/piros/zöld)


A kérdésem az lenne, hogy a felsorolt anyagokhoz kell-e még valami illetve ekkoraszobára nem-e jobb választás lenne egy (5050-060) - RGB Dekor LED szalag?
A tápegységet és a vezérlőt még a padlón összerakom és a ledszalagoknak a tápot (a 4 erest) felviszem csatornába az egyik sarokban. Nem tudom, hogy ekkora távolságra ha elviszem ezt 1×4-es vezetékként párhuzamos kötésekre amit ugye 5méterenként leágaznák a ledsorra elöl-hátul betápnak azt bírná-e!? Nem tudom, hogy egyátalán az elképzelésnek jó-e az elméleti bekötésem.
Amennyiben más anyagból, bekötéssel tudna jobb megoldást az megköszönném ha megosztaná.
Köszönöm.
#133 - Tályai Péter
2016/01/06, 08:41
Tisztelt Laci!

Véleményem szerint az RV-07/A díszlécbe elegendő a 30 ledes RGB szalag is. Ennek megvan az a járulékos haszna is, hogy az összteljesítmény mindössze 144 Watt, így a kinézett tápegység és vezérlő is megfelelő. Nem kell további tápegységgel, illetve jelerősítővel kiegészíteni a rendszert.

A bekötés az elképzelések alapján megfelelő. A 4 eres vezeték tehermentesítésére az alábbi megoldást tudom javasolni: a sarokban lévő kábelcsatornában vigyük fel a vezérlőből a jelet. Mivel itt van hely, ezért ez lehet akár valamilyen vastagabb vezeték is. A sarokban mindkét irányba induljunk el egy-egy tekercs led szalaggal, amiket akár közvetlenül a vastag gerincre is köthetünk. Továbbá mindkét irányba húzzunk ki egy-egy 5 méteres darabot a 4 eres, színes vezetékből. Ezeknek a 4 eres vezetékeknek a végére pedig kössünk ismét egy-egy 5 méteres tekercs led szalagot.

Az összeírt tételek közül a GTLED forrasztásmentes toldóra, valamint a PCB elosztóra véleményem szerint nem lesz szükség.

Remélem tudtam segíteni!
#134 - Lencsés László
2016/01/07, 21:08
Kedves Péter!

Ha jól értelmezem a bekötési javaslatát nem kell az 5 méteres szalagokat elöl-hátul megtáplálnom.
Viszont akkor nem lesz így a szalag végeinél halványodás?
#135 - Tályai Péter
2016/01/08, 09:10
Kedves László!

A 30 ledes szalag 7.2W/m teljesítményű, úgyhogy ezt még nem indokolt mindkét oldalán megtáplálni. Természetesen, ha lehetőség van rá, akkor meg lehet úgy is oldani, ártani nem árt a szalagnak. Az egyoldali betáplálással sem szokott jelentkezni számottevő fényerőcsökkenés a szalag végein.

A fényerő csökkenésből adódó különbség az első tekercs vége és a második tekercs eleje között jöhet ki a leghamarabb. Itt ugye az első tekercs vége 5 méterre van a betáplálástól, a második tekercs eleje pedig közvetlen a betáp mellett van. Emiatt meg lehet azt tenni, hogy a második tekercshez kihúzott vezetékre rákötjük az első tekercs végét is, így a két tekercs között nem lesz észlelhető fényerő különbség.

Remélem tudtam segíteni!
#136 - Lencsés László
2016/01/08, 19:43
Igen erre gondoltam én is. Így biztosan nem lesz észrevehető külömbség.

Köszönöm szépen a segítséget.Hamarosan rendelni is fogom az anyagot hozzá.
#137 - Szelei Ferenc
2016/10/30, 11:07
Kedves Péter!

5050-60 RGB LED szalagból szeretnék 3db 4m hosszú vilàgítást szerelni mennyezet gerendákra, melyek kb. 2m távolságban vannak egymástól. A kérdésem az, hogy párhuzamosan kötve, mindkét végén az ágakat megtáplálva elegendő az 1 db tápegység? Ha igen, akkor az általam kinézett 250 W/20A OP tápegységnél a 20 Ampert hogyan kell értelmeznem? Az azon a körön lévő kismegszakítót ki kell cserélnem 20 Amperesre?
Köszönöm a válaszát előre is!
#138 - Tályai Péter
2016/10/30, 16:34
Kedves Szelei Ferenc!

A 3x4m szalag maximális teljesítménye 172.8W. Ehhez elegendő az 1 db 250W-os tápegység. A 20A a 12V-os oldalon értendő, míg a kismegszakító a 230V-os oldalon tölti be a szerepét. 230V-on a tápegység legfeljebb valamivel több, mint 1 Amper körüli teljesítményt vesz fel, úgyhogy nincs szükség a kismegszakító cseréjére.

Remélem tudtam segíteni!
#139 - Szelei Ferenc
2016/10/30, 17:21
Kedves Péter!

Igen, így már világos. :) Nagyon jók az ismertető anyagok, videók. Élmény az ilyen oldalakat böngészni, köszönet érte! Akkor össze is dobom a bevásárló kosarat.
Köszönettel:
Szelei Ferenc
#140 - Leidl Péter
2016/11/25, 08:15
Jó napot kívánok!
Egy szobába kell kiépítenem Led-szalagos rejtett világítást díszléces megoldással. 15m szalag kell hozzá, így körbe fog érni.
A vezérlését telefonról kell megoldani. Álmennyezet nincs, vasbeton födém van. A kérdés az hogy a vezérlőt hol érdemes elrejteni? Arra gondoltam, hogy a falba egy kötődobozba lehetne szerelni és innen ki is lehetne állni az egyik sarokba egy csővel ahonnan majd a led szalag kapja a tápot.
A másik kérdésem az, hogy ugyebár 15m led szalagról van szó. Az önök által forgalmazott 4 eres RGB vezeték keresztmetszete ha jól nézem akkor 0.35mm2. Ezen 15m-en jelentősen esik a fesz. Van esetleg ebből a vezetékből nagyobb keresztmetszetű?
Válaszukat előre is köszönöm!
#141 - Tályai Péter / ANRO
2016/11/25, 14:09
Tisztelt Leidl Péter!

A vezérlés, illetve a tápegység elrejtésére az Ön által eltervezett kötődobozos megoldás a legpraktikusabb. Mindenképpen olyan megoldást javaslok, ami a későbbiekben egy esetleges javítás / bővítés alkalmával minimalizálja a bontással járó kellemetlenségeket.

A 4 eres vezetékből ez az egy típus szerepel a kínálatunkban. Azt tudom javasolni, hogy a sarokból rögtön két irányba is is induljanak el a vezetékezéssel, így mindjárt feleződik az áramerősség. Illetve a sarokig nyugodtan lehet valami vastagabb vezetéket is kihúzni (0.75-1mm2), a csőben elfér kényelmesen.

Természetesen ha úgy látják jónak, bármilyen más vezetéktípussal megoldható az rgb szalagok bekötése. Ha a rejtett világításos díszléc a holkerbe meg, tehát nem oldalfali típus, akkor felragasztás előtt a holkerben akár ki is lehet húzni a led szalagnak szánt vezetékeket, így a díszléc nútjában sokkal könnyebben elfér majd a szalag, hiszen nem kell helyet szorítani még a vezetékeknek is.

Remélem tudtam segíteni!
#142 - Csákány Róbert
2017/04/20, 00:24
Tisztelt Andor!

19m hosszu diszleces led vilagitast szeretnek kiepiteni.

1. Fo vilagitasnak a 2835/120 -as ledszalag elegseges? - A lumen ertek alapjan nekem ugy tunik elegnek kellene lennie.

2. A vilagitas szabalyozasat egy fali led fenyero szabalyozoval szeretnenk megoldani. Mivel ekkora teljesitmenyt nem bir el, ha jol szamolom cirka 380 W a 19m energiafelvetele, hogyan lehet megoldani? (nem lattam kinalatukban 1 csatornas amplifiert)

3. Hogy erdemes a tapokkal gazdalkodni? 2x250W mukodhet a 2.5 meteres szakaszok mindket vegen parhuzamos bekotessel? (500 W -os tapban mar ventillator van, szeretnem ha passziv hutes maradna) Vagy erdemesebb inkabb tobb kisebb teljesitmenyut bekotni?

Valaszat elore is koszonom!
#143 - Tályai Gábor
2017/04/24, 11:23
Tisztelt Csákány Róbert!

1. Bőségesen elegendő a 2835x120-as LED szalag fővilágításhoz.

2. Ezekben az esetekben az RGB jelerősítőt szoktuk felhasználni a vezérlő teljesítményének kibővítésére. A három színes kimenetet és bemenetet (R/G/B) közösíteni kell, így rendelkezésre fog állni egy színen a jelerősítő összes teljesítménye.

3. A 2 db kisebb teljesítményű tápegység megfelelő megoldás, mindenképpen inkább ezt ajánlanám, mint a ventilátoros tápegységeket.

Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel:
Tályai Gábor
#144 - Szabó Bence
2017/07/18, 14:26
Tisztelt Tályai Gábor!


Segítségét kérném kb 9 méternyi mennyezeti/oldalfali LED szalag bekötéséhez.

Amiket választottam az összeállításhoz:
- LED szalag beltéri (5050-60) - RGB Dekor!
- Színes vezeték RGB LED szalaghoz, 4 eres (feh./kék/piros/zöld)
- LED tápegység 12 Volt, ipari (150 Watt/12.5A) OP
- RF Touch RGB LED vezérlő (T18AJM) - 216 Watt - fekete (LLE)

A problémám az, hogy olvasgatok a téma után, de még mindig nem értem teljesen, de szeretném, ha jól működne, nem lenne fényerő probléma.
Én úgy gondoltam, hogy lenne egy szerelőrész a mennyezetben, oda menne a táp és a vezérlő, a kábelek, LED szalag pedig a stukkó nútjaiba (KA-42/RV). A kötés illetve a darabolás az izgalmasabb dolog, itt kérnék segítséget, én úgy csinálnám, hogy 3 ágra bontanám a szalagot és ezek mellett futna a gerinc vezeték egészen a 3. ág elejéig és ezt a 3 ágat párhuzamosan kötném, tehát mindhárom ág elejét.

Megfelelő lenne így?

Előre is Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,
Szabó Bence
#145 - Tályai Péter / ANRO
2017/07/19, 10:20
Tisztelt Szabó Bence!

Az Ön által felvázolt elgondolás helyes. Mindössze két megjegyzésem lenne ezzel kapcsolatban:

1) A 9 méter szalag összteljesítménye ~130 Watt, maximális fényerő és fehér fény kapcsolása esetén. A tápegységek a névleges teljesítményük 80%-áig terhelhetőek. A 150 Wattos tápegység tehát tartósan 120W-os terheléssel működik megbízhatóan, így érvényes rá a garancia is. Emiatt érdemes lenne a tápegységet egy eggyel nagyobb teljesítményűre cserélni és akkor biztosan nem lesz gond ebből. Nagyon valószínű, hogy így sem lenne, de nem árban nem túl nagy a differencia és így mindenki nyugodtabb lehet.

2) A bekötés a három ággal megfelelő. Annyival egészíteném ki, hogy az ágak hosszától függően érdemes lehet a végét is megtáplálni. Ha egy hosszú szakasznak a vége nincs betáplálva és mellette egy gerincvezetékről betáplált új szakasz kezdődik, akkor előfordulhat, hogy látható a két szakasz közötti fényerőkülönbség.

Remélem tudtam segíteni!
#146 - Szabó Bence
2017/07/20, 07:37
Tisztelt Anro!


Az előző válaszra reagálnék, hogy nem lenne úgy jobb, ha két "U" alakot képeznék az 5-5 méterből, a többletet levágnám a végénél mikor a kettő ág összeérne és egy toldót raknék közéjük. Párhuzamosan lenne az két ág eleje megtáplálva, így szinte semmi nem kell a 10 méterből.

Ez az elgondolás helyes vagy ez még rosszabb?


Előre is Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,
Szabó Bence
#147 - Tályai Péter / ANRO
2017/07/20, 08:35
Tisztelt Szabó Bence!

Az 5050-60 ledes szalag 5 méteres szakaszolása esetén ajánlott a szalagok mindkét végét betáplálni.
A két U alakos elgondolás egyébként megoldható. A szakaszok elején ugye meg lesznek táplálva, itt nincs további teendő. A szakaszok végéhez pedig ki kellene húzni egy 5 méteres gerincvezetéket, amiről meg lehetne táplálni mindkét szakasz végét.

Remélem tudtam segíteni!
#148 - Szabó Bence
2017/07/20, 08:43
Tisztelt Tályai Péter!

Köszönöm a gyors válaszát, de még mindig nem teljesen értem, a toldós megoldás nem élhető? Illetve elég egy gerincvezeték és akkor abból két elágázás, párhuzamosan, úgy mint az elején?

Köszönöm válaszát!


Üdvözlettel,
Szabó Bence
#149 - Tályai Péter / ANRO
2017/07/21, 15:59
Tisztelt Szabó Bence!

A #23-as hozzászólásban van egy kép a tekercsek bekötéséről. Az a fontos, hogy a szalagokon csak annyi áram fusson, amennyi annak a szakasznak szükséges. A fenti rajzon a szalag egyenesen van kihúzva, de értelemszerűen ezt könnyedén be lehet hajtani U alakba is.

Remélem tudtam segíteni
#150 - Szabó Bence
2017/11/21, 17:27
Tisztelt Tályai Urak!

Abban kérném segítségüket, hogy konyhapult világítást csinálnék, úgy, hogy 2db 2835-60-as LED szalagból állna (jobb és baloldal) és a baloldalin lenne egy DT04-es kapcsoló mögötte 1db szalag. A kérdésem az lenne, hogy ha a jobb oldali LED szalagot a DT04-es szalag elejére kötöm párhuzamosan a tápegységbe akkor fog-e működni ez a kapcsolás?

Előre is köszömöm válaszukat!
#151 - Tályai Péter / ANRO
2017/11/22, 08:41
Tisztelt Szabó Bence!

Nem biztos, hogy pontosan megértettem a tervezett kapcsolást, de azért megpróbálok válaszolni a kérdésre.
A bal oldalra kerül egy DT04-es vezérlő, illetve erre egy szakasz led szalag. Ez eddig biztosan rendben van.
A jobb oldalra kerülne egy szakasz led szalag.
- Amennyiben ezt a tápegység és a DT04-es vezérlő közé kötjük be (ahol fix 12V van), akkor természetesen működni fog.
- Amennyiben a DT04-es vezérlő és a bal oldali led szalag közé, akkor is működni fog a vezérlő segítségével.

Mindkét esetben arra kell odafigyelni, hogy a tápegység legfeljebb 80%-ig legyen terhelve, illetve a DT04-es vezérlőre legfeljebb 36W összteljesítményű led szalag kerüljön. Ez a 2835-60 ledes szalagból ~2.4 métert jelent.

Remélem tudtam segíteni!
#152 - Miletics László
2017/12/11, 12:49
Tisztelt Anro!

Mennyezeti rejtett világítás tervezéséhez szeretnék információt kérni az alábbi termékeikhez:

1. A 24V-os 19,2W-os RGBWW szalagnál hogyan oszlik meg a lumen és teljesítmény a fehér és az RGB között (pl. 7,2W meleg fehér és 12W RGB méterenként)? Ez ugye 4in1 chip-es és arra volnék kíváncsi, hogy a 24V-os 12W-os sima meleg fehér szalaghoz képest mennyivel gyengébben világíthat a ezen a szalagon a fehér?

2. Ez az RGBWW szalag 15m hosszal (szumma:288W) ráköthető a 288W-os group control zóna vezérlőre?

3. A 24V-os ekkora nagy teljesítményű szalagok mekkora hosszon felül kötelező a kétoldali betáplálás?

4. Egy már meglévő 320W-os 0,9-es hatásfokú tápom (max: 288W) elbírná vajon ezt a 15m szalagot? Nem igazán szeretnék helyhiány (és persze anyagi okok) miatt még több kisebb tápot, inkább arra lenne lehetőség, hogy a szalaghosszt csökkentsük...

5. Ilyen táp hatásfok (0,9) mellett mekkora szalaghosszt bírna el a rendszer? Ragaszkodnunk kell a 0,8-as szorzóhoz?

6.Amenyiben az 5m-ből mondjuk 4,5m-t szeretnék készíteni, csak levágom a megfelelő helyen és az eredeti végéről lehúzható toldóelemet a vágott/rövidített szakaszra áthúzom és ennyi?

7. Hány rétegű nyákot tartalmaz ez a 24V 19,2W RGBWW szalag?

Válaszukat köszönöm előre is!
#153 - Leidl Péter
2017/12/29, 14:55
Jó napot kívánok!
Először is szeretném ha megnézné ezt a három képet a kérdéses szerelésről:
1.: http://kepkezelo.com/images/2yo0a4g8cmjsbvadzryn.jpg
2.: http://kepkezelo.com/images/vqh4xt5jwxjzcj3e64zo.jpg
3.: http://kepkezelo.com/images/q8hc4bdasdwdc1tua005.jpg

Először szereltem Led szalagot díszlécben, viszont nem arattam vele hatalmas sikert sajnos, de ez a képek alapján érthető is azt gondolom.
A kivitelezésről: 5050-60 RGB LED szalag 22méter hosszú az egész, Group control vezérlővel. A LED szalagok a nagykönyv szerint mindkét végén betápolva.
Minden szalagnak külön 4eres RGB kábel van kihúzva a díszlécben és erre vannak ráforrasztva a szalagok.
Nagyon nehezen fér bele a LED szalag és van ahol 2 kábel megy még a díszlécben... A csatlakozásokat is nagyon nehéz eltűntetni.
A kérdésem az, az hogy van-e valami jó ötlete a szerelés kijsvítására? A szalag nincs beragasztva a díszlécben mert a sok vezetéket nem tudtam hová tenni - jelenleg a LED szalag alatt megy..
Az iránytöréseknél hogy szokás szerelni a szalagokat? Elvágni és ott is forrasztani? Ha egy kicsi hézag van a szalagok között az a fényben már eléggé csúnyán meglétszik sajnos. Ráadásul itt elég sok iránytörés is van ahogy látható a képeken.
A másik kérdésem, hogy a LED szalagot hogyan jobb rakni a lécben? Fektetve vagy pedig az oldalára ragasztva a lécnek, tehát a falat világítja? Ugye ha az utóbbi szerint szerelem akkor az iránytöréseknél lényeges könnyebb szerelni, hiszen pont úgy hajlik a szalag.
Kérem próbáljon ezekben nekem segíteni a tapasztalataival.
Köszönöm szépen!
#154 - Tályai Péter / ANRO
2018/01/03, 08:37
Tisztelt Miletics László!

1) Az RGBW szalaggal kapcsolatban nincs hivatalos információnk a teljesítmény megoszlásáról. Végeztünk egy gyors mérést, ezek szerint kb 1/3 - 2/3 arányú az áramfelvétel, azaz ~12W RGB, ~7.2W melegfehér, ahogy Ön is írta. Mivel a 12W-os szalagon 2835-ös tokozású chipek vannak, ezért azzal lényegesen magasabb megvilágítás érhető el.

2) Igen, a 15m ráköthető a 288W-os RGBW Group Control vezérlőre.

3) Ezeknél a szalagoknál az 5 méteres tekercs mindkét oldalát be kell táplálni.

4) A már meglévő 320W-os 0.9-es hatásfokú táp elméletileg el kell, hogy bírja ezt a terhelést. Az a jellemző, hogy a tápegységekben van beépített túlterhelés elleni védelem. Ha nem bírja a terhelést, akkor villog a rákapcsolt szalag, így elméletileg elkerülhető a további károsodás.

5) A tápegységekre megadott 0.8-as szorzót a gyártók szokták megadni. Ilyen fokú tartós terhelés mellett vállalnak garanciát a termékeikre. Vélhetően van a gyártási szórásban olyan termék is, amelyik ettől jobban is terhelhető, de a garancia miatt itt húzzák meg a határt.

6) A led szalag végén lévő csatlakozás forrasztva van, tehát nem lehet lehúzni a szalagról. Emiatt ha vágásra kerülne sor, akkor egy újabb forrasztás elkészítésére lesz szükség.

7) Ezek a szalagok két rétegű nyákot tartalmaznak.

Remélem tudtam segíteni!
#155 - Tályai Péter / ANRO
2018/01/03, 08:49
Tisztelt Leidl Péter!

Sajnos az RGB led szalag 4 eres vezetékezése, valamint egy kellően kis méretű díszléc okozhat gondot a beépítésnél. Még előre gondolkozva is nehézkes lehet a megoldás.

Gipszkarton fal esetén még a gipszkarton szerelés közben át lehet fúrni 5 méterenként a kartont és ott átfűzni a 4 eres vezetéket. Segíthet még az is, ha a 60 ledes szalag helyett 30 ledeset választanak, hiszen ilyen esetben ritkábban helyezkednek el a ledek, a toldásoknál adódó 2-3 cm-es kiesés nem tűnik fel a vetett fényben.

Sajnos az adott körülményekre csak annyit tudok tanácsolni, hogy próbálják meg a led szalagot kiemelni a nútból és a díszléc felső lépcsőjére ráfektetni. Így a vezeték elférne kényelmesen a nútban és talán a megvilágítás is elfogadható lesz.

Az iránytöréseknél jellemzően vágás / forrasztás a megoldás, de meg lehet próbálni a szalagot lapolva elhajtani is. Sajnos a 60 ledes szalagra elég sűrűn vannak építve a ledek, illetve az ellenállások, így ilyen szempontból is nehezebb vele boldogulni, mint a 30 ledessel.

A szalagot meg lehet próbálni fektetve, vagy a díszléc oldalára is ragasztani. Jellemzően a fektetett megoldás szokott szép megoldást eredményezni. Ebben az esetben is azt gondolom, hogy így lesz, de persze egy próbát megérhet, hogy megnézzék elforgatva.

Remélem tudtam segíteni!
#156 - Tóth Tamás
2019/01/23, 12:45
Jó napot,

Egy kis segítség kellene led szalaggal történő díszvilágításra. A helyzet a következő: a plafon és az oldalfal között gipszkartonból lett kiépítve a szalagnak a hely, a szalag helye és a plafon közti távolság 18cm. Abban kellene a segítség hogy ha a szükséges ledszalag hossza 18m típusa RGB5050 60 db / méter akkor milyen és hány db tápegységre lenne szükség, illetve MI-light Group Control RGB+CCT csoport (zóna) vezérlő full color beépíthető e a rendszerbe.
köszönöm
#157 - Tályai Péter / ANRO
2019/01/24, 09:27
Kedves Tóth Tamás!

Az 5050-60 ledes RGB szalag teljesítménye 14.4W/m. Az összteljesítmény ~260W.
A Group Control vezérlők legfeljebb 120 Wattnyi teljesítménnyel terhelhetők.
A fentiek miatt legalább 3 db Group Control vezérlőre, valamint legalább 325 Watt teljesítményű tápegységre lesz szükség. Az ilyen nagy teljesítményű tápegységek már mind ventilátoros hűtéssel rendelkeznek, emiatt érdemes inkább 2 db kisebb teljesítményű tápegységet választani, ventilátor nélkül.

Az alábbi termékek megfelelőek lehetnek az Ön számára:
18 m - LED szalag beltéri 5050-60 (12 Volt) - RGB Legerősebb!
3 db - MiLight Group Control RGB csoport (zóna) vezérlő
1 db - LED tápegység 12 Volt (150 Watt/12.5A) Compact
1 db - LED tápegység 12 Volt (200 Watt/17A) Compact
1 db - Group Control RGBW csoport (zóna) távirányító

A 200 Wattos tápegységre kerülne 2 db RGB vezérlő, valamint 8+2 méter szalag, a 150 Wattos tápegységre pedig 1 db RGB vezérlő és 8 méter szalag.

A kérdésében szereplő RGB+CCT távirányító az RGB csatornákon kívül további 2 fehér színt is tud keverni, azaz összesen 5 színcsatornát. A "sima" RGB szalaghoz a fent linkelt távirányító tökéletesen megfelelő. Amennyiben fehér szalagot is szeretne működtetni az RGB mellett, akkor kérem írja meg, hogy csak hideg- vagy melegfehér, esetleg változtatható színhőmérsékletű szalagról lenne szó! Ez esetben a teljesítmény is növekedni fog, tehát a rendszer többi elemét is újra kell számolni.

Remélem tudtam segíteni!
#158 - Tóth Tamás
2019/02/14, 12:42
Köszönöm a segítséget! Ezek után átértékelve a dolgokat másképp kérdezem. Mit javasolna(milyen led szalag típust) aminek kisebb a fogyasztása és és hangulatvilágításhoz megfelelő azaz nem ez lenne a fő világítás. Úgy gondolom hogy RGBW szalag lenne számomra a megfelelő, de ebből létezik e olyan típus amihez egy kisebb tápegység is elegendő és a Group Control vezérlő is megfelelő?
#159 - Tályai Péter / ANRO
2019/02/18, 08:53
Kedves Tóth Tamás!

Sajnos az RGBW kínálatunkban jelenleg csak az 5050-60 ledes szalagok szerepelnek. Ezek mindegyike 24V-os és ~20W/m teljesítményű.

Az alábbi megoldási javaslatot tudom ajánlani:
Az RGBW szalag helyett építsünk be egy RGB és egy hagyományos fehér led szalagot. Az RGB szalagból létezik 5050-30 ledes változat, ez 7.2W/m teljesítményű, míg a fehér szalagból elég lenne egy 3528-30 ledes, vagy 3528-60 ledes típus. Ezek 2.4 - 4.8W/m teljesítményűek. Így tehát majdnem lefeleznénk a korábban számolt teljesítményeket. Ha a 2.4W/m-es típussal számolunk, akkor az összteljesítményünk ~173 Watt, ezt egy 240-250 Wattos tápegység (ventilátor nélküli) és 2 db Group Control vezérlő gond nélkül tudja működtetni.

A nagyobb teljesítményű szalaggal számolva 270W teljesítményű tápegységre van szükség. Ez megoldható 2 db 150W-os tápegységgel és 2 db Group Control vezérlővel. Talán ez a legegyszerűbb megoldás, hiszen akkor a két-két eszköz kap 9-9 méter led szalagot és van két teljesen egyforma körünk, egyenletes terheléssel.

18m - LED szalag beltéri 5050-30 (12 Volt) - RGB
18m - LED szalag beltéri 3528-60 (12 Volt) - meleg fehér
2 db - LED tápegység 12 Volt (150 Watt/12.5A) Compact
2 db - MiLight Group Control RGBW csoport (zóna) vezérlő (fehér+színes LED)
1 db - MiLight Group Control RGBW csoport (zóna) távirányító

Ennek a megoldásnak mindössze annyi a hátránya, hogy két szalagot kell egymás mellett elvezetni, tehát ez pl. egy vékonyabb díszléc nútjában nehezen fér el. Egy gipszkarton tálcás megoldásnál, ahol bőven van hely, ott kényelmesen be lehet szerelni.

Van még egy alternatív megoldási javaslatom is, de ezt csak zárójelben szeretném megjegyezni. Gyakran előfordul, hogy RGB szalagot visznek rejtett világítási célokra, ám az idő java részében a fehér szín szokott világítani. Emiatt olyat is szoktam javasolni, hogy vigyenek egyszerű fehér szalagot a mindennapos használatra (olcsóbb, kisebb teljesítményű, szebb a fehér színe), illetve egy fal, falszakasz, vagy egy sarok legyen úgy kialakítva, hogy oda kerül RGB szalag is. Egy 4x4-es szoba egyik falán ha végig engedünk 4 méter RGB szalagot, az szerintem bőven elegendő, jelentősen meg tudja változtatni az egész szoba hangulatát. Így talán könnyebbé válik a tervezés és a kivitelezés is. Ezt tényleg csak, mint zárójeles javaslatot teszem, mert ez valójában nem a probléma megoldása, hanem inkább a kikerülése.

Remélem tudtam segíteni!
#160 - Magyari ZSolt
2019/10/28, 11:18
Üdv!
Van 18m 5050-60 ledes RGB szalagom, egy RGB Amplifier 24A, és egy S-250-12 számú tápom! Mi kell még, hogy teljes legyen a rendszer!? ( mit jelent az hogy kétoldali betáplálás? )

Válaszát köszönöm!
#161 - ANRO Épületdíszítés Kft.
2019/10/30, 13:07
Tisztelt Magyari Zsolt!

Köszönjük érdeklődését!

Ahhoz, hogy működőképes legyen a rendszer, egy távirányítót és egy vezérlőt szükséges megvásárolnia.

Vezérlő:MiLight Group Control RGB csoport (zóna) vezérlő RGB LED szalaghoz
Távirányító: MiLight Group Control RGBW csoport (zóna) távirányító RGB+fehér LED szalaghoz, sárga

A kétoldali betáplálás ahhoz kell, hogy az 5 méternél hosszabb szalag is egységes fényerővel világítson. Ez azt jelenit, hogy a LED szalag mindkettő végére vezetéket kell forrasztania, majd ezt a vezetéket kell a vezérlőbe csatlakoztatnia.

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni!

Üdvözlettel: ANRO Ügyfélszolgálat

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
832.800+ elégedett vásárló
467.900+ raktáron lévő termék
212.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése