LED lámpa és kompakt fénycső G9 foglalatba

Utoljára frissítve: 2010 december 07, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Energiatakarékos lámpa G9 foglalatba (G9 LED és G9 kompakt fénycső)

A hagyományos izzók cseréjekor belefuthatunk abba a problémába, hogy a közkedvelt csillárok, oldalfali lámpák nagy része nem GU10 vagy E14/E27 foglalattal, hanem G9 foglalattal készülnek, melybe eddig nem tudtunk, csak halogén lámpát ajánlani. Ezeknek az időknek vége, bemutatjuk a G9 foglalattal érkező LED lámpákat, illetve kompakt fénycsöveket.

G9 foglalat tudnivalók

Mielőtt bemutatnánk a G9 foglalatba illeszkedő energiatakarékos fényforrásokat, ejtsünk néhány szót magáról a G9-es foglalatról. A G9-es foglalat nevét onnan kapta, hogy a két visszahajtott láb középpontjának távolsága éppen 9 mm. Mivel ezt mérni elég nehezen lehet, az alábbi képen megtekinthető egy hagyományos G9-es foglalatú halogén lámpa. A lámpa méretei: 13 mm szélesség (átmérő) és 43 mm hosszúság (lábbal együtt)


GE Tungsram gyártmányú 40 Wattos halogén lámpa G9 foglalatba
GE Tungsram gyártmányú 40 Wattos halogén lámpa G9 foglalatba


További hasznos információ, hogy a G9 foglalatú lámpák mindig hálózati áramról működnek (220-240V~), semmiféle elektronikus előtét, tápegység nem szükséges a működtetésükhöz. Természetesen ez elmondható a foglalattal kompatibilis LED lámpáról illetve kompakt fénycsövekről is.

Kompakt fénycső G9 foglalattal

Kompakt fénycsőből azonnal két új típust is bemutathatunk, egy kisebb méretű 9 Wattos teljesítményűt, és egy fizikai méretét tekintve is nagyobb, 11 Wattos teljesítményűt. Sajnos az energiatakarékos G9-es kompakt fénycsövek méretben még nem tudják felvenni a versenyt halogén társaikkal, így csere előtt érdemes megmérni a lámpatestet, hogy az energiatakarékos megoldások elférnek-e.

G9-es foglalatú kompakt fénycső méretei összehasonlítva a halogén izzó méretével.
A 9 Wattos kompakt: 32 mm x 80 mm-es és a 11 Wattos kompakt: 32 mm x 95 mm-es mérete a halogén izzó mellett

A fenti méretekből látható, hogy a G9 foglalattal érkező lámpák méretre jóval nagyobbak a 13 mm x 43 mm-es halogén társuknál. Jellemzően a 3 cm-es átmérővel nem szokott gond lenni, lévén, a lámpák ki- és beszereléséhez az emberi ujjnak oda kell férnie. Az energiatakarékos G9-es lámpák dupla hosszúsága azonban szinte biztos, hogy problémát okoz. Elöl zárt burás lámpákba a beszerelést megakadályozhatja a lámpa hossza, ezért csere előtt mérjük meg a lámpatestben rendelkezésre álló helyet.

A nyitott lámpatesteknél nincs ilyen probléma, a fénycső előre ki tud lógni, nem ütközik akadályba a beszerelés. Esztétikailag nem vállalhatatlan a kilógó spirál alakú fénycső.

Fényerő megfelelőség

Ahogyan megszokhattuk (és az eddigi tesztjeink is ezt támasztják alá), a kompakt fénycsövek teljesítményét 5-el megszorozva megkapjuk, hogy hagyományos izzó esetén hány Wattosnak van kb. ugyanekkora fénye. Elmondható, hogy a 9 Wattos G9-es foglalatú kompakt fénycső 45 Wattos normál izzónak megfelelő fényerejű, így a 35-40 Wattos G9-es halogén társait kiváltani képes.
Természetesen ugyanerre alapozva a 11 Wattos G9-es kompakt 55 Wattos normál izzónak felel meg, így az 50 Wattos halogén társának megfelelő fényerővel rendelkezik.

Megtérülési idő, energiatakarékosság: mennyi az annyi?

A különböző G9-es foglalattal érkező csillárokban, dekorációs világítótestekben általában viszonylag nagy számú (4-10 db) 40-50 Wattos halogén lámpa szokta a fényerőt biztosítani. Egy 10 db 50 Wattos lámpát tartalmazó csillárnak, naponta (mindössze 4 óra világítással számolva) 90 Ft, azaz évi 32.850 Ft az üzemeltetési költsége (elfogyasztott áram ára).

Kompakt fénycsövekre cserélve a fogyasztás (és így a fizetnivaló áramszámla is) az ötödére esik: napi 18 Ft, azaz évi 6.570 Ft.
A 10 db 11 Wattos kompakt fénycső beszerzési költsége: ~15.000 Ft
Megtakarítás 1 év alatt: 32.850 Ft - 15.000 Ft - 6.570 Ft = 11.280 Ft.
Megtérülési idő: kb 10 hónap (napi 4 órával számolva)

Nem beszéltünk még az élettartalomról, mely a kompakt fénycsövek esetén kb. 4-5x hosszabb mint a halogén lámpáknál, így kétévenként újabb 3-4.000 Ft-ot takaríthatunk meg azzal, hogy nem kell cserélni a fényforrásokat.

  


LED lámpa G9 foglalattal

Természetesen nem mi lennénk, ha csak kompakt fénycsövet kínálnánk G9 foglalatba. Igazi újdonságként jelentjük be a 3528-as SMD LED-el szerelt G9-es rúd LED lámpát. A LED lámpán felhasznált ledek a LED szalagoknál már bizonyítottak, és itt sem ér bennünket csalódás: a 3,5 Wattos fogyasztásért kb. 40 Wattos halogénnek megfelelő fényteljesítményt kapunk.
Megoldódni látszik az előző generációs G9-es LED lámpa problémája, szemben a 30°-os sugárzási szöggel ez a lámpa már 270°-os sugárzási szögű, így valóban úgy viselkedik, mint halogén társai.

G9-es foglalatú LED lámpa méretei összehasonlítva a halogén izzó méretével.
A 3,5 Wattos, 30x65 mm-es LED lámpa halogén társával - méretek összehasonlítása.

A méretbeli problémák itt is adottak, bár 65 mm-es hosszával ez a legrövidebb energiatakarékos alternatíva, még mindig esélyes, hogy nem fér bele a lámpatestbe.
Az elöl nyitott lámpatesteknél ez a probléma itt sem jelentkezik, legfeljebb az, hogy a LED lámpa kevésbé dekoratív, mint a spirál alakú kompakt fénycső. Persze ízlések és pofonok, van akinek direkt tetszenek a lekapcsolt lámpák sárga ledjei. Számomra nem is szép, de modern, vagy inkább kicsit hi-tech kinézetet kölcsönöz a lámpatestnek.

Megtérülési idő, energiatakarékosság: mennyi az annyi?

Az előző számítást folytatnánk tovább, azzal a különbséggel, hogy most 10 db 40 Wattos lámpával számolunk, szintén napi 4 órával:
Halogén: naponta 72 Ft, azaz évi 26.280 Ft az áram ára.

LED lámpánál naponta ennek kb. tizede jelentkezik: 8 Ft naponta, azaz évi 2.920 Ft
LED lámpa csere (lámpák ára, 10 db): ~35.000 Ft
Megtakarítás 1 év alatt: 26.280 Ft - 2.920 Ft - 35.000 Ft = -11.640 Ft
Megtakarítás 2 év alatt: 52.560 Ft - 5.840 Ft - 35.000 Ft = 11.720 Ft
Megtérülési idő: kb. 18 hónap (napi 4 órával számolva)

Látható, hogy a megtérülési idő a LED lámpára való csere esetén majdnem duplája mint a kompakt fénycsöveknél, azonban a LED fele akkora fogyasztással és várhatóan 2x-3x hosszabb élettartalommal rendelkezik, mint a kompakt fénycsövek.

  


G9 foglalatos energiatakarékos lámpák - értékelés

Előnyök:

Igazából nem tudunk sem a kompakt fénycső, sem a LED felé "hajlani", hiszen mindkettő látványos energiamegtakarításra képes. A LED lámpának magasabb az induló ára, cserébe alacsonyabb az üzemeltetési és karbantartási (csere) költsége. A kompakt fénycsövek ezzel ellentétben olcsók, alig dupla árú mint a jobb minőségű G9-es halogén izzók, így a megtérülési idő hamarabb bekövetkezik.

Hátrányok:

- A kompakt fénycsőnél a szokásos bemelegedési idővel kell számolni, a színhőmérséklet viszont a hagyományos sárgás szín (2700 Kelvin - meleg fehér)

- A LED lámpán pedig a ledek elosztása lehetne egy kicsit optimálisabb, hiszen a lámpa előlapján mindössze 6 db LED világít, ami irányított fénynek nem elég, azaz pl. fürdőszobába tükör melletti világításhoz (borotválkozás, sminkelés) nem megfelelőek, viszont 2-3 db-nál több lámpát tartalmazó csillárok, mennyezeti függesztékek világítására tökéletes, egyenletesebb fényeloszlást biztosít, mint a halogén.

Összegzés:

A fenti tesztek és számolások alapján láthatjuk, hogy szinte mindegy, hogy melyik takarékos megoldásra váltunk, a lényeg, hogy váltsunk, lehetőleg minél hamarabb, mert a technológia lehetővé teszi, hogy ugyanazt a fény élményt kapjuk 80-90%-os energia (és áramszámla) megtakarítással.

34 vélemény, értékelés

#1 - Mészáros József
2010/09/16, 07:16
A LED lámpa használható-e a meglévő fényerő szabályzó rendszeren?
#2 - Tályai Gábor
2010/09/16, 14:13
Tisztelt Mészáros József!

Sajnos egyik G9-es foglalatú energiatakarékos fényforrás sem dimmelhető. Fényerő-szabályozható termékeink jelenleg csak E27-es foglalatúak vannak.
#3 - Hoóz András
2010/10/19, 13:55
Tisztelt Tályai Úr!

A nappaliban (kb.35 nm) szeretném lecserélni az eddigi 2db világítótest egyenként 4x40W-os G9-es foglalatú izzóit MaxiLighting spirálokra.
Ezzel kapcsolatban merül fel két kérdésem:
1. Elegendő-e a 9W-os, avagy a 11-est érdemes választani?
2. Van-e már tapasztalat, hogy ezek a viszonylag újonnan kapható spirál izzók mennyire hasonlóak a jelenlegi E27-es foglalatú kompakt fénycsövekhez? Konkrétan a bemelegedési idő, a színhőmérsékletet és a gyárilag megadott üzemóra realitása érdekel.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel,

Hoóz András
#4 - Tályai Gábor
2010/10/25, 08:17
Tisztelt Hoóz András!

Tapasztalataink szerint nincs óriási különbség a 9 és 11 Wattos G9-es kompakt fénycsövek fényerejében. Ha méretileg nem okoz gondot, akkor a nagyobb méretűt ajánlanám (elég nagy a nappali).

A G9-es spirálok meleg fehér színe alig sárgás, inkább a tiszta fehér színhez közelít. Szerintem olyan 3500-3800 K körül lehet.

A bemelegedési időre nincs panasz, már begyújtáskor is elég jó fényt ad.

Konkrétan a gyárilag megadott élettartalomról nem tudok nyilatkozni, lévén még nem áruljuk túl régen a lámpát, de eddig nem érkezett rá sok panasz.

Remélem tudtam segíteni.
#5 - csobolade
2010/10/27, 10:53
Kedves József!

Energiatakarékossági okokból magam is lecseréltem a G9 hagyományos izzóim Maxilight G9-re. 20m2-es nappalimba 4 db került a 11wattos változatból. Tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Már a felkapcsolást követő másodpercben is kellemesen erős fényerőt adnak, azonban az érzékelt fényerősség alapján maximumuk körülbelül 10-15mp alatt érik el. Az én nappalimban a 4 db izzó döbbenetesen tiszta és erős fényt ad. Saját tapasztalataim alapján 35m2-es nappalijában 8 db 11wattos több mint elég fényt fog adni. Remélem segítettem véleményemmel a választását.
#6 - Kovács Ildikó
2010/11/11, 16:31
Tisztelt Tályai Gábor!

Nappalinkban szeretném lecserélni a G9-es foglalatú izzóinkat kompakt fénycsövekre (16db). Egyetlen egy dologtól aggódom kicsit, hogy egyes kompakt fénycsövek a bekapcsolás után még néhány tized másodpercig egyáltalán nem világítanak - és ez számomra nagyon zavaró. Vannak olyan kompakt fénycsöveink is, amelyek azonnal kezdenek világítani bekapcsoláskor - természetesen fokozódó intenzitással. Nem találtam eddig semmi konzisztenciát abban, hogy mely égők világítanak azonnal, és melyek nem, mert még ugyanazon gyártótól is (pl. GE) van ilyen is, olyan is.
Tudna esetleg javaslatot adni, hogy mit kell figyelnem ahhoz, hogy tudjam, hogy az adott fénycső felkapcsoláskor azonnal világít, vagy van egy kis szünet?
Az Önök web-áruházában vásárolható G9-es 9W-os fénycső hogyan működik?

Köszönettel,
KOvács Ildikó
#7 - Tályai Gábor
2010/11/11, 19:12
Tisztelt Kovács Ildikó!

A Maxilighting G9-es kompakt fénycsövei gyorsan kapcsolnak, nem érkezett még panasz rájuk, de hogy ne csak az én véleményem legyen itt, olvassa el "csobolade" hozzászólását.

Sajnos ez a paraméter nincs feltüntetve a dobozon, ki kell próbálni, vagy meg kell kérdezni az eladót :)

Remélem segítettem.
#8 - Parlagh Péter
2010/11/27, 09:52
Tisztelt Tályai Úr!

A LED lámpa G9 rúd (48 LED) nem esik ki a teljesen lefelé logó G9-s foglalatból?

Válaszát előre is köszönöm!
Parlagh Péter
#9 - Tályai Gábor
2010/11/29, 17:56
Tisztelt Parlagh Péter!

Természetesen nem esik ki.

Remélem segítettem.
#10 - Varga Péter
2010/12/06, 20:54
Tisztelt Tályai Úr!

15nm-es ebédlőnkben lévő 5db 40W-os G9-es foglalatú halogén izzót szereném lecserélni energergiatakarékos izzóra. A gyakori kapcsolgatás miatt LED-es izzóra gondoltam. Képes az 5db 3,5W-os LED hasonló megvilágítást adni? (jelenleg ezt a tipust látom a webáruházban) Vagy inkább a fenti cikkben szereplő 4,5W-os G4 rúd lenne megfelelő? Kapható ez is Önöknél?

Válaszát előre is köszönöm!
Varga Péter
#11 - Tályai Gábor
2010/12/07, 10:33
Tisztelt Varga Péter!

Először nem értettem a 3,5W G9 és 4,5W G4 jelzésekkel mire akar célozni, aztán rájöttem, hogy van egy elírás a cikkben és valószínűleg ez zavarta meg Önt is. Most csak a 3,5W-os G9-es led lámpa szerepel a kínálatunkban, minden egyéb csak elírás volt, főként a 4,5W G4... :)

A G9-es foglalatba a 3,5W-os G9-es led lámpát tudom ajánlani, ennek a dobozán egyébként 40-45 watt megfelelőség van feltüntetve, tehát nyugodt szívvel tudom ajánlani kipróbálás céljából.

Remélem segítettem.
#12 - laboda gábor
2011/03/04, 00:15
Tisztelt Anro KFT !
Nagy örömömre szolgált, amikor a 40 wattos halogén égőket sikerült 3,5 wattos G9 led lámpára lecserélni, mivel a házunkban ebből 24 db került felhelyezésre és rettenetesen megcsavarta a villanyóránkat. Rendeltem is nyomban önöktől 24 db 3,5 wattos G9 LED lámpát, melyet 2011. 02. 16-án megkaptam. Természetesen a halogén égőket már másnap kicseréltem az önöktől vásárolt 67.175 ft-os ledekre. Az elmúlt napokban észrevettem, hogy egy nem működik, azaz nem világit. Gondoltam biztos valamilyen elektromos érintkezés lehet, így nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Tévedtem ! A mai napon már 9db nem világit és a 9-ből 5 db egyszerűen szétrobbant !!!!!!!
Egy este alatt 5db robbant szét!!!!!!! egymás után igen nagy hang és füst kiséretében ! Az a szerencse, hogy a két hónapos kislányomnak nem lett semmi baja és nem égett le a házunk !!!!
Azonnal kicseréltem vissza a régi halogén izzókra az összeset és önöket, pedig beperlem ! Amennyiben tudták, hogy szétrobbannak , akkor az a baj , ha nem akkor az ! Felhívom a figyelmüket, hogy mielőtt komolyabb sérüléseket okozna a termékük forgalmazása azonnal függesszék fel ! Szükség esetén fotókat is mellékelek a burákban szétrobbant termékükről, de a jogi úthoz mindenképpen, ugyanis önök emberek életét veszélyeztetik ezzel a termékkel.
#13 - ANRO Ügyfélszolgálat
2011/03/04, 08:52
Tisztelt Laboda Gábor!

Eddig még nem érkezett az érintett led lámpára panasz. Természetesen, ha visszaküldi a hibás termékeket, akkor továbbítjuk azokat a gyártónak bevizsgálásra.

Ha mindenképpen perelni szeretne, akkor érdemes lenne a gyártó cégnél próbálkozni, aki a termék magyarországi forgalomba hozataláért felelős.

Megértését köszönjük!
#14 - laboda gábor
2011/03/04, 10:32
Tisztelt Ügyfélszolgálat !

Meglepődve olvastam az önök hozzáállását a robbanó led lámpáikkal kapcsolatban, ugyanis még egy fotót sem kérnek, hogy meggyőződjenek az általam leírtakról ! A fentiek alapján arra kérem önöket, hogy büntetőjogi és teljes körű kártérítési felelősségük mellett nyilatkozzanak, hogy azok a lámpák amelyek még nem rosszak illetve nem robbantak még szét, azok kerüljenek vissza a foglalatba.
#15 - Tályai Gábor
2011/03/04, 11:17
Tisztelt Laboda Gábor!

Nem értem a meglepődését, gondolom nem viccből írta amit írt. Fényképpel nem nagyon tudunk mit kezdeni, javaslom, hogy az összes lámpát küldje vissza, mi továbbítjuk bevizsgálásra a gyártónak.

Eddig ez egy sima garanciális probléma, azt eldönteni pedig, hogy a lámpákkal van baj, vagy az Ön elektromos hálózatával, nem tisztünk eldönteni. Ezt a gyártó vagy a gyártó szakszervize végzi.

Miért kell fenyegetőzéssel kezdeni? Szerintem vásárlóink nem úgy ismerték meg cégünket, hogy nem cseréljük ki a terméket, vagy nem fizetjük vissza a termékek árát, ha valami probléma adódik. Valószínűleg más cégekkel eddig más tapasztalata volt, de legyen szíves ne vegyen egy kalap alá bennünket.

Jöjjön vissza az összes lámpa (visszaküldés módja itt), mi leadjuk a gyártónak, de ha gondolja, már beérkezés után visszafizetjük az összes lámpa árát, így akkor is visszakapja a termék árát, ha esetleg a hiba az Ön hálózatában van / volt.

Ezt megtesszük bármelyik vásárlónknak (még a nem fenyegetőzőknek is), és ezt nyugodtan le is merem ide írni, ha valaki nem ezt tapasztalta, kérem jelezze.

Ön pedig haragudjon a lámpa gyártójára, ne a forgalmazókra, akik "hozott anyagból" dolgoznak.

Tályai Gábor
#16 - Tályai Gábor
2011/03/04, 14:55
Tisztelt Látogatóink!

Az eddig forgalmazott és a Laboda Gábor által kifogásolt minőségű LifeLight típusú G9-es lámpát levettük a kínálatból, helyette 2 év garanciás B-LED lámpát kínálunk. Ugyanaz a forma és fényerő, de valamivel drágább. Ennyit tudtunk tenni :)
#17 - Tályai Gábor
2011/03/07, 11:30
Tisztelt Laboda Gábor!

Az importőr válasza:

Üdv!
Sajnálatos, ami történt!
Ebből a termékből december 20-án 600 darab érkezett, azóta 5 darab folyamos üzemben van a két üzletben és a raktárban.
Jelenleg van még belőle 170 darab, tehát fogyott 425 darab.
A mai napig 4 darab jött vissza, az kevesebb, mint 1%. Egyik sem ilyen hibával!

Csakis valami hirtelen áramlökésre tudok gondolni!
Sajnos amikor Miskolcon laktam, én is rendszeresen mértem 245-255 voltot a hálózatban!
Jelenleg Budapesten lakom, itt 225-230 volt között van a feszültség!

Természetesen visszaadjuk a pénzt és azt tanácsolom a vevőnek, hogy ezek után érdeklődje meg, hogy a vásárolni kívánt termék bírja-e az esetleges 250-260 voltot!
Kifogom írni a weblapra, hogy ez csak 220-240 volt között működik biztonsággal! Vannak olyan gyártók, akik költség takarékossági okokból 220-240 voltos alkatrészt szerelnek a termékbe, de mivel eddig ilyen probléma nem volt, ezért erre nem gondoltam, hogy felléphet hibaként! Én direkt vásároltam a tavalyi évben olyan trafót, ami 260-270 voltot csinál, hogy teszteljem a termékeket, de nem vettem észre tömeges meghibásodást! Ettől a gyártól több rendelésem nem lesz, a többi termék mind 85-265 volt között biztosan működik!

Kövér Alex
#18 - laboda gábor
2011/03/13, 21:01
Tisztelt Anro KFT !

A múlt héten szerdán elküldtem önöknek a hibás terméket és önök már másnap visszautalták a 67000 ft-ot. Azt gondolom, hogy a pozitív ügyintézésről is írni kell ! Nagyon tisztességesen jártak el ! Ez példaértékű, amely manapság igen ritka ! Amennyiben nem zavarja önöket, akkor a jövőben ismételten vásárolnék önöktől.
Köszönöm: Laboda Gábor
#19 - Tályai Gábor
2011/03/18, 07:44
Tisztelt Laboda Gábor!

Természetesen továbbra is állunk rendelkezésére.
#20 - Karksus András
2011/08/31, 21:43
Tisztelt Anro KFT

Másfél évvel ezelőtt vásároltam egy lámpaáruházban globo G9-es foglalatú lámpákat a lakásomba. A lámpákhoz járt 9w-os kompakt fénycső. fél év elteltével a 16-ból 6-7db kiégett ezeket önöktől vásárolt mailight 11w-os kompakt fénycsövekkel pótoltam, arra számítva hogy azok tovább bírják, de kb. ugyanaz a statisztika. Kipróbáltam az osram 9w-os termékét is de azzal se jártam sikerrel. A másfél év alatt a 16 foglalat elfogyasztott kb 20 fénycsövet, normál igénybevétel mellett.
A fénycsövek egy kis pukkanás kíséretével égnek ki a műanyag része spirál felőli megsárgul a spirál műanyag felőli része pedig beszürkül. Van-e valami ötlete hol lehet a hiba?
#21 - Tályai Gábor
2011/09/01, 14:28
Tisztelt Karksus András!

Mivel a hiba gyártótól független, így valószínűleg az elektromos rendszerben lehet valami. Túlfeszültségre gyanakszom így látatlanul, mindenesetre egy műszeres hálózatvizsgálatot megérne a dolog. Lehetőleg hosszabb időtartalom (~2 hét) regisztrált adataiból már lehet következtetéseket levonni.

Remélem tudtam segíteni.
#22 - Karksus András
2011/09/06, 13:03
Tisztelt Tályai Gábor!

Köszönöm szépen a válaszát!
Meg tudná mondani, hogy körülbelül mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat? Illetve, ha valóban túlfeszültség van, akkor vannak-e olyan energiatakarékos megoldások, amik erre nem érzékenyek?

Köszönettel: Karkus András
#23 - Tályai Gábor
2011/09/06, 15:45
Tisztelt Karksus András!

A vizsgálat árait sajnos nem tudom, elméletileg nem sok, de gondolom Budapesten meg fogják kérni az árát.

A túlfeszültségre minden elektronikai eszköz érzékeny. A lámpáknál ez azért szokott hamarabb jelentkezni, mert eleve egy méretben kisebb valamint minőségre is alacsonyabb elektronika kerül beépítésre. (Az alacsonyabb minőséget itt fajlagosan kell érteni, hiszen pl. egy bruttó 600 Ft-os kiskereskedelmi árú kompakt fénycsőbe valószínűleg alacsonyabb minőségű alkatrészek vannak beépítve mint egy ~100 ezer Ft-os TV-be.)

A jó hír azonban az, hogy kaphatóak túlfeszültség-védelmet biztosító termékek, amelyek egyszerűen beépíthetőek az áramkörbe (sajnos cégünk egyenlőre ezeket nem forgalmazza).

Remélem tudtam segíteni.
#24 - Zitzo
2011/11/22, 18:12
Olyan problémám van,h egy étkező asztal feletti függő lámpába szerettem volna kicserélni a G9 foglalatú 40 w-os halogén izzót 9-11w-os kompakt fénycsőre. Próbaképpen hazavittem egy 11 wattosat ,a foglalatba belement,de nem világított.Mi lehet a probléma?

Valamint Ön az 5 db 40 w -os halogén helyett melyiket ajánlaná? 9 vagy 11 wattos fénycsövet? Esetleg mást ? Köszönöm.
#25 - Tályai Gábor
2011/11/23, 14:38
Tisztelt Zitzo!

Két okból nem világíthat:
- eleve nem jó a lámpa
- nem megfelelő az érintkezés (ez G9-es lámpáknál kifejezetten jelentkezik, lehet, hogy csak nem merte eléggé erősen belenyomni a foglalatba, vagy már ki van kopva a szorító érintkező)

Elméletileg a 9 Wattos kompakt is elegendő a 40 Wattos halogén helyett (9x5=45W), de az a 2 Watt lámpánként nem túl nagy energia befektetés a plusz fényerőért, árban pedig, gondolom nem sokban tér el a 9 és 11 Wattos.

(Zárójelben: mivel minden fényforrásnál folyamatos a használati idő arányával a fényvesztés, én a 11 Wattosat választanám, ennek még pár év múlva is lesz annyi fénye mint egy új 40 Wattos halogénnek.)

Remélem tudtam segíteni.
#26 - Szurdi Péter
2012/01/26, 09:06
Tisztelt Tályai Úr!

A cikk nagyon jó és informatív, ráadásul ez volt az első amit megtaláltam. Nekem teljesen új ez a G9-es foglalat, nem ismertem eddig, most viszont az új lakásunkba sikerült két ilyen foglalattal ellátott mennyezeti lámpát vennünk. Vásároltunk hozzá kompakt fénycsövet (LandLite márkájú), de már csak otthon derült ki, hogy a dobozának egyik felén egy kis ikon azt mutatja, hogy nem használható mennyezeti lámpákban lefelé lógatva (a leírásában ezzel kapcsolatban semmi sem szerepel). A fénycső úgy néz ki, mint a cikkben szereplő képen látható. Az lenne a kérdésem, hogy mi az önök tapasztalata, használhatóak ezek a fénycsövek mennyezeti lámpában, lógatva? A cikk alapján úgy vélem igen, de örülnék, ha ezt meg tudná erősíteni.

Segítségét előre is köszönöm!
#27 - Tályai Gábor
2012/01/30, 08:03
Tisztelt Szurdi Péter!

Sajnos még nem találkoztam kifejezetten ezzel a típusú G9-es lámpáról, de amit árultunk, annak mindegy volt a függőleges/vízszintes beépítés.

Valószínűleg azért nem ajánlott lefelé lógatva működtetni, mert a lámpában lévő tápegység (fénycső működtető) könnyen túlmelegszik.

- Meg kellene kérdezni a vásárlás helyén, hogy visszaveszik-e, ha igen, átcserélni másik típusra.

- Ha nem cserélik, és naponta nem világít sokat a fényforrás, akkor meg lehet kockáztatni a beépítést, bírja ameddig bírja.

Remélem tudtam segíteni.
#28 - Érdeklődő
2012/02/15, 08:27
Tisztelt Cég!

Érdeklődnék, hogy G9-es kompakt fénycsöveket forgalmaznak-e, mert a kínálatukban nem találok.

Köszönöm
#29 - Tályai Gábor
2012/02/20, 12:53
Tisztelt Érdeklődő!

Pillanatnyilag sajnos nincs G9-es foglalatba helyezhető kompakt fénycsövünk. A fent említett és forgalmazott termék sajnos már hónapok óta nem elérhető.
#30 - Sohan András
2012/04/06, 21:34
2010 decemberben vásároltam Önöktől g9 foglalatú 9w-os kompakt fénycsövet (Maxilight)
6 ból 2 tönkrement. Látom,hogy már nem forgalmazzák, tudnak e helyette más megfelelőt ajánlani?
Köszönöm!
#31 - Tályai Gábor
2012/04/11, 08:56
Tisztelt Sohan András!

Sajnos fél év után sem kaptuk újabb G9-es fénycsöveket, így már nem is merem ígérni, hogy újra kaphatóak lesznek. Esetleg a G9-es LED lámpákat kellene megpróbálni, már egész elfogadható áron vannak.

Remélem tudtam segíteni.
#32 - Jenes Gyula
2013/02/28, 09:52
Szerepel a terveimben "Kanlux Amy EL-T240 fürdőszobai lámpa, G9" beszerzése, felszerelése.
Bár a tájékoztatás szerint a csomag tartalmazza a szükséges izzókat, arról nincs információm, milyen átmérőjű és hosszúságú egyéb fényforrást építhetek bele, mert izzókkal már nem kívánok világítani.
Tehát a kérdés, forgalmaznak-e LED-ből 5W, vagy annál nagyobb teljesítményűt, amely belefér, esetleg kompakt lámpából 11W körülit, illetve mik a lámpa belső méret adatai?
Üdvözlettel!
Jenes Gyula
#33 - Jenes Gyula
2013/03/12, 07:55
Köszönettel, de kérdésem megválaszolásán ne fáradjanak, máshol már megoldottam. Massive AQUA 2x11W kompakt-tal.
#34 - Tályai Piroska / ANRO
2013/03/13, 08:46
Tisztelt Jenes Gyula!

Elnézését kérjük, hozzászólása elkerülte figyelmünket; mindenesetre örömünkre szolgál, hogy időközben megoldódott a probléma.

Az Amy lámpatest búrájának belső átmérője 29 mm, így ettől nagyobb átmérőjű fényforrás nem szerelhető bele.
Köszönjük megkeresését!

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
832.800+ elégedett vásárló
468.000+ raktáron lévő termék
212.000+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése