Motorral mozgatható LED panel szerelése! Csináld magad!

Utoljára frissítve: 2019 március 14, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
Csináld magad: Sínes motoros LED panel, mozgatható LED világítás
 
 
Az elmúlt adásban egyedi LED panel tartók készítésével jelentkeztünk, és most sem megyünk ettől nagyon messze. Tovább formáljuk ezt az ötletet, és megpróbálunk egy alumínium függönykarnis sínre úgy felszerelni egy LED panelt, hogy az a karnis sínjében tudjon csúszkálni.
 
Erre is biztosan van igény: a LED panelek a mennyezeten mozgathatóak, így éppen az adottt munkafolyamathoz lehet őket beállítani. Mondjuk így leírva már egészen jól hangzik, ha lesz időm valami marketingszöveget is kitalálok hozzá.
 
Sínen mozgatható LED paneles világítás
 
A fenti csúsztatható LED panelt fogjuk ma elkészíteni, ami 120x30 cm-es, de természetesen a 60x60 cm-es méretű LED panelek esetében is ugyanez a folyamat.
 

Alu függönykarnis a LED panelhez?

 
Már az előző alkalommal is nagyon foglalkoztatott az a kérdés, hogy a sarokban lévő alumínium karnisokkal mit kellene csinálni, lévén egyre több helyet foglalnak el.
Végül is a függöny is ezen a sínen mozog, ki mondta, hogy LED panel nem jöhet-mehet rajta?
 
A Gardinia alumínium karnisai egyébként is egészen elegánsan mutatnak, nagyon szép felületi munka van rajtuk, legalábbis ezen a szürke színűn, amivel éppen dolgozom. Egy soros karnist tetttem fel, a több sorosokkal más terveim vannak (operatőrt csinálok), majd biztosan abból is lesz cikk. A függönykarnis nútja belül 10 mm, ehhez kell találni valamit. Köszönhetően a folyamatos háborús tervezésnek, a 6-os csavar feje éppen belepasszol, tehát nem lesz nagy feladat összehozni.
 
3 év
Alumínium
Slim-line
Alumínium
1 soros
200 cm
3 376 Ft
3 év
3600 lumen
IP20
Fehér
80 lumen/Watt
11 495 Ft
 
Most az INESA LED paneljét fogom felhasználni, nehogy azt mondja valaki, hogy szerelmes vagyok a V-TAC-ba. No, nem mintha nagy különbség lenne a két LED panel között:
 
 • mindkettő 120 cm x 30 cm,
 • kb. egy árban vannak és teljesítményük is azonos papíron, mérni meg nem mértem,
 • mindkettő fehér, az INESA kicsit sárgásabb fehér, míg a V-TAC kékesebb (deszépszó),
 • az INESA LED panel alumínium keret profilja szögletes, míg a V-TAC-é íves,
 • pontosan ugyanígy lehet sínre szerelni,
 • de ami a legfontosabb (nekem): a hátlapot tartó csavarok 3 mm-es átmérőjűek!
 
Szerencsére van 3-as csavarom is, mondjuk nem nagy választékban, mert ehhez a mérethez már kezdek reszketős lenni. Nincs akadálya, hogy megmókoljuk ezt is. Az adott méret (azt hiszem 25 vagy 30 mm hosszú) miatt egy kicsit bonyolultabb lesz a felfüggesztés, mint amire valójában szükség lenne, de keressük a kihívást! El is mehetnék a boltba venni, tudom. De szegény ember vízzel főz, a lusta meg abból dolgozik, ami van. Én meg sajnálom a drága időt boltba mászkálással eltölteni.
 

A csúszkák elkészítése a LED panel hátoldalára

A terv a következő: a LED panelek hátoldalára valami módon 4 darab 6-os csavart fel kellene fogatni, úgy, hogy a csavarok feje a mennyezet felé nézzen, azokat be lehessen tolni a karnis sínek nútjába.

A mozgatható LED panel tartó keresztmetszeti rajza

 
 1. Gardinia alumínium mennyezeti karnis sín
 2. 6 mm átmérőjű, 45 mm hosszúságú csavar
 3. 20x3 mm-es alumínium idomból 10-12 cm-es darab
 4. LED panel hátlap
 5. LED panel hátlapját rögzítő rövid, 3 mm-es csavarok
 6. 6 mm-es fakötésű alátétek
 7. 6 mm-es ellenanya
 8. 6 mm-es anya
 9. 25 mm hosszú 3 mm-es csavarok, ezekre cseréljük a meglévő rövid csavarokat
 10. 6 mm-es anya, ellenanyának.
 

Top 60x60 cm-es LED panel termékeink 2024. február hónapban

2 év
4320 lumen
Fehér
IP20
120 lumen/Watt
8 990 Ft
-10%
2 év
3960 lumen
IP20
Fehér
137 lumen/Watt
10 490 Ft
-10%
2 év
3960 lumen
IP20
Fehér
137 lumen/Watt
10 490 Ft
-10%
2 év
4950 lumen
Fehér
IP20
120 lumen/Watt
11 590 Ft
2 év
4950 lumen
IP20
Fehér
120 lumen/Watt
10 590 Ft
-12%

Amíg a készlet tart! Nehogy lemaradjon!

 
A fenti keresztmetszeti rajzon meg is tekinthető, hogy mit fogunk véghezvinni. Ha lett volna rövidebb csavarom, akkor a felhasznált alu lapba lehetett volna egy menetet vágni és nem kellenének az alátétek, sem az anya. Miért nem vágtam rövidebbre a csavarokat? Mert túl kicsi minden, egy rossz mozdulattal ledarálom a menetet a csavar végéről, pont ott, ahol annak fognia kellene.
 
A LED panel hátoldala és a tápegység A hátfalat rögzítő csavarok itt 3 mm méretűek ellenben a VTAC LED panellel, ahol 4 mm csavarok voltak.
 
A tápegységnek ennél a típusnál is elég 45 mm, én a karnis síntől mértem ezt a méretet, így még van plusz fél centink ha valami nem klappolna. A LED panel hátoldalán 3-3 db csavar viszonylag közel van egymáshoz, ezeket fogjuk felhasználni. Az előző cikkben már használt 20x3 mm-es lapos alu profilból vágtam 4 db nemsok centis darabot, ezekre felmértem a csavarok helyét és kifúrtam őket.
 
Ismét a 20x3 mm-es lapos alumínium profilból, ám most 3 mm-es csavarokkal fogunk dolgozni. A LED panel mozgatható csúszkáját pedig 6-os csavarral oldjuk meg.
 
A lemezdarabok közepére készítettem egy-egy 6-os furatot, ebben lesz egy átmenő csavar a függesztéshez. A fent látható módon kapott egy 50 mm hosszú 6 mm-es csavart, egy ellenanyát, majd maga a profil, illetve a három darab alátét távtartónak, majd egy újabb anya.
 
A 6-os csavarból, néhány alátétből és anyából készült a csúsztatható LED panel tartó A tartószerkezetet úgy alakítottam ki, hogy a LED panel tápegysége még elférjen a mennyezet alatt.
 
Az alátéteknek köszönhetően a hatos csavar végén lévő anya éppen felfekszik a LED panel hátulján, míg a három darab hármas csavar pedig szépen rögzíti az aluminium lemezt. Jöhetnek a függönykarnisok!
 
Gardinia alumínium mennyezeti karnis sínen fog mozogni a LED panelünk Az alumínium sínbe éppen belepasszol egy 6 mm-es csavar feje.

 

Az említett Gardinia alumínium karnisokat szépen kibontjuk, majd a hatos csavarok fejét megpróbáljuk belefűzni a karnis nútjába. Nyugalom, sikerülni fog. Még a mennyezetre szerelés előtt ellenőrizzük, hogy megfelelően csúsznak-e a csavarok a nútban. Egyenlőre megfelelőnek tűnik, így mehetünk a végszerelésre.
 
Az alumínium karnisokat átfúrjuk, hogy a mennyezethez tudjuk őket erősíteni. A LED panelt tartó gardina függönykarnis gipszkarton tipli és csavar segítségével rögzítjük a mennyezetre.

 

A függönykarnisokon ~20-25 cm-ként készítettem egy furatot (nem gépészeknek: fúrtam egy lyukat), ezen keresztül fogom felcsavarozni őket a mennyezetre. Szerencsére az gipszkarton, így nagyon gyorsan fog menni, a tipli csak úgy szalad bele. Nem is mondtam volt még: volna egyébként mennyezeti tartóelem is a sínekhez, ami úgy rögzíti a karnist, hogy nem kell szétfúrni. Pont a cikk elején dícsértem meg a designt, most meg adok neki egy pofont. Na mindegy, egyébként is csúnyán néztek volna rám, ha elpocsékolok vagy 10-20 csomag tartót valamire, amiből lehet, hogy nem lesz semmi :)))

 

A LED panelt tartó alumínium függönysín mennyezetre szerelése. A LED panel második karnis sínjének felszerelése, a LED panellel együtt, a párhuzamosság miatt.
 
Mindig egy élmény a mennyezetre hosszú dolgokat, vagy bármit, egyedül szerelni. Nem jó, de élmény. Nem szeretem ezt a "No please!" pózt. Mindegy ezen is túlesünk: feljelöltem a karnist a mennyezetre, az előre elkészített furatokon át megjelöltem a gipszkartont. Betekertem a tipliket, majd felcsavaroztam az első sínt. A második sínt, hogy ne legyen probléma a párhuzamossággal, a LED panellel együtt jelöltem fel. Ha a videón úgy látszana, mintha beszélgetnék az alumíniummal, akkor az úgy is van, szégyen nem szégyen. Amikor nem megy valami, csak egy kicsit kiabálok, és minden azonnal tudja a dolgát, most is sikerült.
 
A mozgatható LED panel első éles próbája.

 

Ilyenkor szoktuk azt mondani: Na, kész! Már csak annyi van hátra, hogy..... És ekkor kezdődik az igazi térdelős munka :) Most is már csak a villanyt kellett bekötni, egy perces munkának gondoltam, de a kici kínai barátaim annyira siettek gyártáskor, hogy szerintem még melegen hajtották be a tápegység burkolatába a csavarokat. Először a szerszámban kerestem a hibát (mint minden rendes férfiember), aztán magamban, majd erőszakhoz folyamodtam: le kellett feszítenem az elektromos csatlakozásokat fedő műanyagot. Azt hittem ezer darabra törik, de csak egy hangos csattanás kíséretében elvált, ahol kellett. A villanyt gyorsan bekötöttem, jelenleg egy hosszabbítóról működik, szóval nem szép, de mellettem pl. már egész jól néz ki. 

 

Egy közeli kép a felszerelt LED panel mozgató szerkezetről. A mozgatható, sínes LED panel működés, világítás közben.

 

Most is készült a műhelymunkáról videó, továbbra is a gyorsított formában, akinek tetszik, dobjon egy Like-ot a Youtube-n, illetve ha szereti az ilyen jellegű szereléseket, akkor érdemes lehet feliratkozni (Subscribe/Feliratkozás) az ANRO Épületdíszítés Youtube csatornájára. Hugom jelezte, hogy a lepárló berendezést el kellett volna dugni... Nem pálinkát főzök abban a műanyag hordóban, az a műhelyben lévő porelszívó rendszer része, tulajdonképpen egy ciklon jellegű dolog. Azt is rendbe fogom tenni egy cikk keretében, lévén már gyalult fenyő fűrészáru, barkácsléc is rendelhető webáruházunkban, az meg porol, ha vágjuk. De lássuk most a mozgatható, sínes LED panelek szerelését!

 

 

ProMode - mozgassuk a sínen egy motorral a LED panelt!

Itt fénysebességre kapcsolunk, és egy kicsit komolyabb alkatrészeket veszünk elő. Nem kell aggódni, csak bonyolultnak fog kinézni, de valójában nem lesz az.
 
(A műhelygyakorlatokban lévő anyagok, alkatrészek meghatározásakor nem vagyok túl pontos. Ennek oka az, hogy sokszor teljesen mindegy, hogy egy-egy problémát hogyan oldunk meg, nem kell ragaszkodni a méretekhez amiket leírok. Ha más van kéznél, használjátok azt, ami van, mindegy hogy én mit írtam.)
 

Bordásszíjon keresztül hajtott Arduino vezérelt kocsi a LED panel mozgatásához

 
Egy ilyet fogunk csinálni, majd rászereljük az egészet a LED panel hátoldalára. És hogy mik ezek a dolgok? Lássuk:
 
 • bordásszíj
 • léptetőmotor
 • pár csavar és 2 db csapágy
 • egy darab fa
 • motorvezérlő (jellemzően jár a léptető motorokhoz)
 • Arduino (ez egy Mega, de bármi jó hozzá, csak 5 pint fogunk használni), illetve bármilyen mikrokontroller megfelel, amit tudunk programozni
 • joystick: ezzel fogjuk irányítani a mozgást
 • elem: na ez nem kell, csak véletlenül ott maradt, veszünk majd le áramot a
 • 12 Voltos tápegységről
Szóval építünk egy kocsit, befűzzük a kifeszített bordásszíjba és joystickkal mozgatjuk. Kezdjünk is hozzá:
 
A LED panelt mozgató léptetőmotor felszerelése a fa lécre. 5-ös csavarral rögzített léptetőmotor, biztosan el fogja bírni a LED panelt?

 

A léptető motoron van két 4 mm-es furat, ezt felbővítettem 5 mm-re, mert ehhez sincs pont olyan méretű csavarom, ami ideális lenne. A két furat távolságában átfúrtam egy kis darab rétegelt lemezt, de a fa léceink is megfelelőek, csak egy hangyányi feszítőerő fog keletkezni, úgyhogy nem indokolt az erős anyag, ebből volt kéznél egy darab anyagom. Magassága 4 cm, el kell férnie a mennyezet alatt, szélessége olyan 12 cm, annyira nem érdekes, lényeg, hogy két akármilyen csapágy elférjen.

 

A csapágy 6200 2RS 10x30x9 méretű, azaz 10 mm-es tengely kell hozzá. A léptetőmotor bordásszíj feszítőjét láthatjuk: menetes szár, anya, csapágy.

 

Az általam beépített csapágyak a pontosság kedvéért 6200 2RS 10x30x9 (és mert véletlenül emlékszem rá, hogy egy Hajdú keverőtárcsás mosógép felújításánál egy picit többet rendeltem, mint amennyire szükségem lesz valaha, úgyhogy most ezeket a csapágyakat fogom használni mindenre, amíg el nem fogy). Nekünk az a lényeg, hogy 10 mm a belső átmérője, azaz a 10 mm-es menetes szál tökéletes lesz tengelynek. Ezt a két furatot elkészítjük a fa hátlapon is. A furatok távolságát, hirtelen nem tudom megmondani, (ha valakit nagyon érdekel, akkor leszedem a panelt és megmérem) de nem nagy kaland, annyi a fontos, hogy a bordásszíjat egy kicsit rányomja a csapágy a motor tengelyére.

 

A bordásszíjat feszítő szerkezet darabokban, oldalról. A 10 mm-es menetes szárat flexxel könnyen vághatjuk. A léptető motor bordásszíj feszítő szerkezete a távtartó anyákkal. Ez fogja mozgatni a LED panelt
 
10-12 cm hosszúra vágtam a menetes rudat, kapott egy anyát, aztán a fa hátlap, egy toldó anya következik távtartónak (kiváltható két rendes anyával), majd a csapágy, illetve a záróanya. Most ettől néhány gépész valószínűleg infarktust fog kapni, de Nem fékezünk senki kedvéért!
 
Az elkészült mozgató kocsi. Akár egy CNC-n egy léptető motor fogja mozgatni mennyezetre szerelt LED panelünket. Nagyon megszerettem ezt a Ceyes Rapid gyors faragasztót.

 

Próbáljuk bele az elkészült szerkezetbe a bordásszíjat. Jónak tűnik, attól eltekintve, hogy a szíj 4 mm-es, a motoron lévő fogazott tárcsa pedig 6 mm-es. Mondjuk sokkal jobb, mintha fordítva lenne, mert akkor semmire sem tudnám használni... Ok, készítsünk valami felfogatást a kocsinak. Ehhez szintén egy kisebb darab rétegelt lemezt hívtam segítségül, ennek az oldalára felragasztüttam a kész kocsit. A Ceys ragasztó nem reklám, ki akartam próbálni mit tud Rapido, de nagyon elégedett vagyok vele: gyorsan köt, erős. Mondjuk nálam nem gyorsabb, így kapott néhány szeget is, hogy tudjak közben szerelni.

 

Egy Arduino mikrokontroller segítségével végezzük LED világításunk mozgatását. A teljesen készre szerelt LED panel mozgató mechanika és elektronika.

 

Szerelni, mégpedig az elektronikát. Ellenőrizzük, hogy az egész befér-e még a mennyezet alá, majd kidolgozzuk az apró részleteket. Erről most is Van Oktop örökérvényű alkotása jut eszembe, remélem nem fog megsértődni, ha lefordítva közzéteszem. (Csak azért linkeltem be, mert illik, ha már más tollával ékeskedünk. És ezt vegye magára mindenki. Egyébként ez az egyetlen általam értékelhető alkotása a művész úrnak.)

 

Van Oktop: Hogyan rajzoljunk lovat?

 
Jó, jó, csak vicc volt, én megmutatom az apró részleteket is, azaz következzen:
 
A LED panel mozgató vezetékezése (Arduino és motorok csatlakoztatása)
 
 • Joystick: adunk neki 5 Voltot, illetve egy kis földet. Tetszőleges (x/y) tengely megy az Analog 0 pinre.
 • Léptető motor: a csatlakozót beledugjuk a motorvezérlőbe. Kemény mi?
 • Motorvezérlő: sorban rácsatlakozunk a Digital 8-9-10-11-es pinre, illetve egy 12 Voltos tápegységről megtápláljuk (12V+/- a képen)
 • Illetve áramot adunk az Arduinonak. Lányos zavaromban én ehhez egy 9 Voltos elemet használtam, pedig ott lett volna a 12V táp, ami amúgy is kell a motor miatt. Tessenek elnézni ezt nekem.
 
A léptetőmotor a tápegység, a joystick és az Arduino csatlakoztatása kábelekkel.  

 

A hardver kész, jöhet a szoftver:

És itt írtam egy komplett bekezdést az Arduino ökoszisztémáról, kedvcsinálónak, de olyan száraz lett, hogy még az én kedvem is elment tőle, úgyhogy le is töröltem. Akit érdekel: www.arduino.cc itt mindent megtalál, köztük az Arduino.IDE fejlesztői felületet is, illetve a youtube roskadásig van Arduino-s projektekkel.

A LED panel mozgatásának kódja:

#include <Stepper.h> // Meghívjuk a léptetőmotor könyvtárát

#define stepperJoyPin 0   //Analóg 0 pin a joystickhoz rendelve


#define IN1 8 //Digitális pinek lefoglalása a léptető motorhoz
#define IN2 9
#define IN3 10
#define IN4 11
 
Stepper stepperMotor(64, IN1,IN3,IN2,IN4);              //Objektum létrehozása a léptető motor vezérléséhez
 
int stepperJoyVal; //Változó a joysticknak

void setup(){
  stepperMotor.setSpeed(100); // Beállítjuk a léptetőmotor sebességét
}

void loop(){                //A loopon belül ismétlődik a végrehajtás
  stepperJoyVal = analogRead(stepperJoyPin);    //Kiolvassuk a joystick állását, 500 a közép, nyugalmi érték
   if(stepperJoyVal < 400) {stepperMotor.step(1);}  //Ha az érték 400-nál kisebb, akkor léptetünk egyet balra a motoron
  if(stepperJoyVal > 600) {stepperMotor.step(-1);} //Ha az érték 600-nál nagyobb, akkor léptetünk egyet jobbra a motoron
}
 
Ennyit még én is meg tudok csinálni pedig útálok mindenféle számítógépekkel vesződni. A kód természetesen szabadon felhasználható, alakítható, ennél már csak több és jobb lehet, de ehhez a munkához ennyi épp elég. Ezt a programot feltöltjük az Arduinora, és már mehet is a mennyezetre a LED panel.
 
Időközben úgy döntöttem, hogy bátor leszek és rárakok mindent a LED panelre, hátha elbírja. A joystickhoz pedig készítettem egy hosszabbítót, hogy lentről lehessen irányítani. Színes, 4-6 eres vezetékeink egyébiránt kiválóak ezekhez az Arduinos projektekhez. A joystickhoz a vezetéket pl. a 4 eres RGB kábelből készítettem.
 
A bordásszíjak rögzítését nagyon frappánsan megoldottam: gipszkarton tipli, arra egy 5-ös méretű, fakötésű alátét, és azzal odaszorítottam a mennyezethez. Majd ha működik, lehet, hogy csinálok a szíjhoz valami jó kis aluminium konzolt. De sokkal valószínűbb, hogy nem :) Valószínűleg pár napon belül bontom is le (lassan tele a mennyezet) és építem a következő cikkhezvalót.
A kocsi szerkezetét is megerősítettem. Na jó, kétoldalú ragasztóval a panelhez ragasztottam, hogy ne libegjen, lévén eddig csak két 3-as csavar tartotta. Nem baj, ha nem sikerül valami elsőre, Geszti Péter sem a "Téged vár a papírgyár"-ral lett aranylemezes; pedig ott állítólag mindig bejön a papírforma...
 
Most azonban, ím, lássátok a sínen mozgó, motoros LED panel készítésének újabb fejezetét:
 
 
Létrára fel, újra és újra, meghozza az eredményt. Nagy az öröm, bódogság, arra megy a LED panelünk amerre mi akarjuk! Rengeteg újabb tapasztalattal lettem gazdagabb:
- Ez a léptetőmotor lassú és gyenge erre a feladatra, de már kaptam azóta gyorsabbat, erősebbet, úgyhogy ez megoldva.
- A 6-os csavar fejére a videón látható módon rá kellett menni reszelővel, lévén a menetet és a hatlapfejet pont nem a csúszkálásra találták ki. Ehhez lehetne egy keskenyre vágott alumínium lapból csúszkát csinálni, és/vagy kerek fejű és nem tövigmenetes csavart használni. (szerk: Semmi baj nem volt a fejjel, a mennyezeti sínen kellett igazítani. Nem sikerült párhuzamosan feltenni.)
- A villanyszerelésnél egy kisebb méretű tápegységet lenne érdemes használni, és azt a LED panel tápegységével együtt megtáplálni, a kóc mennyiségének csökkentése érdekében.
- A bemenő 230V-os vezetéket vagy spiralizálni kell, vagy spirál vezetéket venni (mint régen a telefonon volt), mert ez nyúlik, összehúzódik a LED panel mozgásának megfelelően. Spirál vezetéket amúgy nagyon könnyű csinálni: fel kell a hagyományos három eres vezetéket jó szorosan tekerni valamilyen vékony, kb. 1 cm átmérőjű rúdra, aztán érzéssel neki kell esni a hőlégfúvóval. Néhány felmelegítési és lehűtési ciklus után a vezetékben kialakul a Pavlovi reflex, hogy jobb ha feltekert állapotban marad, különben elkezdjük újra sütögetni.
- A joystickos irányítás nem rossz, kicsit retró, de én azt nagyon szeretem, lévén már kezdek én is az lenni. Lehetne vezérelni a mozgást egy infrás távirányítóval is, a kód kb. 1 sorral lenne több, de ifjú titánok nekieshetnek a mobilon keresztüli vezérlésnek, még az sem bonyolult, köszönhetően a biztosított programozási könyvtáraknak.
 

Top Falon kívüli LED panel, kör termékeink 2024. február hónapban

2 év
1250 lumen
Fehér
IP20
5500-6500K
220 mm
4 090 Ft
2 év
1650 lumen
IP20
Fehér
4000-4500K
300 mm
6 890 Ft
2 év
840 lumen
Fehér
IP20
4000-4500K
169 mm
3 190 Ft
2 év
1440 lumen
IP20
Fehér
4000-4500K
220 mm
4 090 Ft

Amíg a készlet tart! Nehogy lemaradjon!

 

 

És még mindig megy tovább a LED panel!

 
Ezen a ponton már el lehetett volna engedni a témát, de én pont nem olyan vagyok. Megérkezett az erősebb motor is, mint fentebb írtam, így minden lehetőség adott, hogy megcsináljam rendesebben. Mivel az erre szánt időből már kifutottam, így az átalakításról csak címszavakban tudok értekezni:
 
 • Reggel nem vittem magammal a memóriakártyát: sebaj, nem kell fényképezni.
 • Viszont megérkezett az új operatőröm, mire kezdtünk volna összeismerkedni, lemerült. Jó, gimbalozni sem kell.
 • A GoPro memóriakártyája valamikor megtelt, ezt nem vettem észre, pedig a direkt ilyen célra tartott monitorhulladékon fél méteres piros betűkkel ki volt írva. Klassz.
 • A motort kicseréltem egy NEMA 17 szabványúra. Emiatt át kellett alakítani a motor felfogatást és a feszítőgörgőket.
 • Az előző motorvezérlővel nem működött az új motor, így motorvezérlőt is cseréltem.
 • Ha már úgyis új programot kell írni a motorvezérlő  miatt, akkor kicseréltem az Arduino Mega-t egy Nano-ra. Az új szoftvert a kivágható kuponért küldöm. Eltekintek a kivágott kupontól, és a leírást odaadom egy Like-ért is a Youtube-os videók alatt.
 
Az új léptetőmotor, az új motorvezérlő, Arduino Nano, step down konverter és a LED panel a mozgatható LED világításhoz
Az átalakított vezérlés és meghajtás
 
 • Addig eszetlenkedtem, amíg sikerült rálépnem a joystick-re (vagy joystick-ra? nem tudom ragozni ezt a szót, legyen innen botkormány, hátha nem kell többet leírni.)
 • Közvetlen ezután elégettem a Nano-t. Videóba bevágtam, legyen már benne egy kis izgalom is. Mondjuk nem egy Nyolcadik utas a halál, szóval gyerekek is megnézhetik.
 • Csináltam 4 db 35 mm-es alátétet plexiből, a bordásszíjak megvezetéséhez. Közben eltörtem egy fejet a CNC-ben, meg felszecskáztam egy 20x10 cm-es anyagot...
 • Kitaláltam, hogy ha már úgyis fent van a LED panel tápegysége, abban meg van DC feszültség, akkor minek nekem tápegység? Egy step down konverterrel tudok 12 Voltot adni a motornak is meg az Arduinonak is. Ez szinte fájdalommentesen sikerült, felszállott a füst is egyszer, de a pápa maradt.
 
Mindezek után elkészült a nagy mű, a következő videón lesz még egy pici szerelés, Arduino égetés, majd az elégedett örömkönnyek:
 
 
És hogy mindez mibe kerül?
 
Háát, a legdrágább az egészben a
 • LED panel, az jelenleg tízegynéhány ezer alig romló forint
 • aztán az alu karnisok, bár szerintem egy műanyag karnison is vígan elcsúszkálna, ez hossztól függ
 • Arduino Nano kb. 2000 Ft
 • joystick kb. 500 Ft
 • a kisebbik méretű léptetőmotor kb. 500 Ft motorvezérlővel együtt
 • a nagyobbik 2-3000 Ft + a vezérlő kb. 200 Ft
 • a step down tápegység kb. 700 Ft
 • csapágy, csavar, vezeték, apróságok, mondjuk újabb 1000 Ft
Tehát kb. egy újabb LED panel árát kell elkültenünk, és máris motoros LED panelünk lesz, ha az elhanyagolható (sic!) időbefektetéssel nem számolunk.
 
És ezek hazai, nem E-bay-es árak! Ebay-en pont fele ennyibe kerül és pont a fele működik, tehát mindegy ha egyből itt vesszük meg az országban! Saját tapasztalat! Gyorsabb is, számlás is, és a végén ugyanannyiba fog kerülni 1 egységnyi alkatrész. (Ha esetleg olvassa valamilyen mikrokontorolleres, Arduinos portál, ahol ezek beszerezhetőek, dobjon egy e-mailt (info@anro.hu), szívesen cserélünk linket!)
 
 
Remélem, hogy sikerült ötletet adnom néhány elvetemültnek, illetve azt, hogy a többiek esetleg jól szórakoztak. Akinek tetszenek az ilyen jellegű műhelygakorlatok, illetve a fenti művek, azok kérem dobjanak egy Like-ot a videókra, illetve fel is lehet iratkozni, mert egy darabig (amíg tart az erkölcsi támogatás) még biztosan lesz ANRO WORKSHOP, de ez rajtatok is múlik!
Köszönöm a ránk szánt idődet!
Ajánlott termékeink
1.
Garancia: 1 év
200 cm
Alu rúd,
3 mm
20 mm
Nyers
Építő - barkács profilok - Alumínium lapos rúd (20x3 mm) nyers
Raktáron: 90 méter
Ár: 750 Ft /méter
2.
TOP
Garancia: 2 év
3960 lumen
IP20
Fehér
137 lumen/Watt
LED panel (600 x 600mm) 29W - hideg fehér (137+lm/W)
29 Watt Hideg fehér
Raktáron: 229 darab
Akciós ár: 10 490 Ft /darab
-10%
3.
TOP
Garancia: 2 év
3960 lumen
IP20
Fehér
137 lumen/Watt
LED panel (600 x 600mm) 29W - természetes fehér (137+lm/W)
29 Watt Természetes
Raktáron: 701 darab
Akciós ár: 10 490 Ft /darab
-10%
4.
TOP
Garancia: 2 év
4950 lumen
IP20
Fehér
120 lumen/Watt
LED panel (600 x 600mm) 40W - hideg fehér 120Lm/W
40 Watt Hideg fehér
Raktáron: 120 darab
Akciós ár: 10 590 Ft /darab
-12%
5.
TOP
Garancia: 2 év
4950 lumen
IP20
Fehér
120 lumen/Watt
LED panel (600 x 600mm) 40W - természetes fehér 120Lm/W
40 Watt Természetes
Raktáron: 607 darab
Ár: 11 590 Ft /darab
6.
Kifutó!
Garancia: 2 év
5400 lumen
Fehér
IP20
120 lumen/Watt
LED panel (600 x 600mm) 45W - természetes fehér (120+lm/W)
45 Watt Természetes
Raktáron: 2 darab
Ár: 15 490 Ft /darab
7.
Garancia: 2 év
Ezüst
LED panel függesztő drót-sodrony: csavaros sodrony rögzítés
Raktáron: 9 csomag
Ár: 2 220 Ft /csomag
8.
Garancia: 2 év
Ezüst
LED panel függesztő drót-sodrony: rugós állítás
Raktáron: 15 csomag
Ár: 2 190 Ft /csomag
9.
Garancia: 2 év
Fehér
LED panel kiemelő, falonkívüli beépítőkeret (60x60x6cm) rugós front, összeszerelt
5-7 munkanapon belül
Ár: 17 090 Ft /darab
10.
Garancia: 2 év
Fehér
LED panel kiemelő, falonkívüli beépítőkeret (120x30x6cm) rugós front, összeszerelt
5-7 munkanapon belül
Ár: 18 690 Ft /darab
11.
Garancia: 2 év
Acél
LED panel rugós rögzítő szett: gipszkarton síkjára történő beépítéshez
Raktáron: 8 csomag
Ár: 1 290 Ft /csomag
12.
Kifutó!
Garancia: 3 év
Fehér
LED panel süllyesztő keret: gipszkarton síkjába szereléshez (60x60cm)
Raktáron: 2 darab
Ár: 11 000 Ft /darab
Vásárlói képek
Trópusi zöldfal: természetközeli élmény a folyosón60x60 cm és 120x30 cm méretű LED panelek üzlet és iroda világításhozLakástextil üzlet ledpanel világítássalLED panel világítás lakástextil üzletbenBudapesti üzlet világítása LED panelekkelLedpanel világítás mennyezeten, keretbe szerelveLED panelek otthoni és irodai felhasználásra egyaránt, nagy választékban, raktárról kaphatók!Terasz fény, esti hangulatvilágításBolti fényfüzér helyett házilag készített színes világítás befőttes üvegekkelEsti teraszfények színes izzókkalBefőttes üvegből hangulatfény, zöld led izzóvalBefőttes üvegből lámpabúraTerasz fény - befőttes üveg színes izzókkalNappali álmennyezet süllyesztethető LED panellel és RGB LED szalaggalNappali álmennyezet RGB LED szalaggal a megfelelő hangulatértNappali álmennyezet Avar LED panellel és RGB LED szalaggalNappali álmennyezet Avar LED panellelNappali álmennyezet

10 vélemény, értékelés

#1 - Répássy Ferenc
2019/01/30, 15:48
Üdv, jó lett a cikk, csak nehogy levetessék veled azok, akik ugyanezt árulják ipari, LED lámpamozgató megoldásnak, ezerszeres áron :)

Arduino témája: nem is jó nap az, amikor nem ég el egy mikrokontroller. De gondolom nem idegesítetted fel rajta magad.

Sohasem gondoltam, hogy egyszerre fogom látni a felhasznált anyagok között a LED panelt, a rétegelt lemezt, az Arduino-t és a léptetőmotort. Valami egészen elképesztő egyveleg, de kérem: működik!

Kérdésem: az e-heti adást az Űrgolyhók vagy az ANRO támogatta? Illetve kimaradt a legjobb idézet:
https://www.youtube.com/watch?v=vDO6IxYEl28 de gondolom, ezt a cenz ura úgysem engedte volna át.

Üdv, csak így tovább! Jah feliratkoztam!
#2 - Győri Zoltán
2019/01/30, 19:12
Sziasztok!

A második Arduinos motornál azt látom, hogy egy lm2596s stepup trafó van, illetve a motort is ismerem, viszont a motorvezérlő nem ugrik be, mondanál egy típust?

Nagyon tetszik maga az ötlet, csak még azt nem tudom, hogy mire tudnám felhasználni.

Köszi!
#3 - Ormosi László
2019/01/31, 13:15
Csak az első videón van felirat? Jó lenne a többire is...
#4 - Ormosi László
2019/01/31, 13:17
Bocsi, látom, van a többin is, nem is kevés :))) csak ha itt az oldalon indítom el, akkor automatikusan van felirat, ha a Youtube-n, akkor meg be kell kapcsolnom. Erre van html-kód, hogy megjelenjen a beágyazott Youtube videó alatt automatikusan a felirat?

sry, még egyszer :)
Laci
#5 - Tályai Gábor
2019/02/01, 08:49
Kedves Ferenc!

Szerintem nem fogja rámrugni az ajtót a világításmozgató lobbi :) illetve amúgy is elég nehéz engem mostanában megtalálni, ami nem véletlen.

Füstölés: A VIN-re adtam 12 Voltot, van amikor bejön :) de ez nem az az Arduino változat volt.

Űrgolyhók: köszönöm a legjobb részt,én nem mertem ezt belinkelni. Cserébe bármikor átfésülöm helyetted a sivatagot.

Köszi a feliratkozást, már ketten vagyunk :)))
#6 - Tályai Gábor
2019/02/01, 08:54
Kedves Zoltán!

A4988-al kezdtem meg, de az nem akarta az igazságot, úgyhogy leváltottam egy L298N-re, ami egy DC motor vezérlő, ezért nem találtad a léptetőmotorok között.

Az lm2596-os step up convertert jól láttad, az tényleg az, a többiben pedig nem segítek ;)

Üdv!
#7 - Tályai Gábor
2019/02/01, 08:58
Kedves László!

Van felirat már mindegyiken, valóban több is mint ami kellene, úgyhogy gyomláltam belőlük. Remélem most már élvezhetőbb, vagy legalábbis nem rossz :)

Kód a Youtube videók beágyazásánál automatikus felirat megjelenítéséhez:
&cc_load_policy=1
beírod a videó neve, vagy a rel=0 után a beágyazásnál.

Üdv!
#8 - Varga Péter
2019/02/01, 12:00
Köszönöm szépen az Ardunino megoldásainak ismertetését! Úgy tűnik lesz mivel babrálnom a következő néhány hónapban :)
Nagyon sokat tanultam az oldalon található cikkekből, videókból.

Csak így tovább!

Üdv,
Peti
#9 - Szántó Gábor
2019/02/01, 18:07
Ez valami zseniális!
Maga az ötlet, a megvalósítás, és a hozzá készített anyag!
Nagy Grat!
#10 - Zolnai Ernő
2019/02/24, 17:02
Üdv!

Nagyon tetszik! LED panellel még egyáltalán nem foglalkoztam, a léptetőmotorral viszont igen.

Akartam írni, hogy így meg úgy kellett volna, mivel ez a szakmám, azonban így végiggondolva azt kell mondjam, hogy ez az Arduino-s barkácsolás sokkal élvezetesebb, mint egy pucér IC-t programozni, meg forrasztgatni.

Annyi javaslatom egyébként van a motoros részhez, hogy legközelebb a két csapágyat, vagy esetleg a direkt erre a célra gyártott görgőt egy kicsit közelebb helyezd el a motorhoz, hogy a bordásszíj jobban rásimuljon a szíjtárcsára. Így nehezebben ugrik át a fog, de mint írtad ilyen probléma nem volt, hanem gyenge volt a motor, arra meg csak egyetlenegy megfelelő megoldás van, amit meg is találtál - ki kell cserélni :)

Illetve, ha nem csúszik megfellellően a 6-os csavar, akkor vágj plexiből vagy más műanyagból egy csíkot, ami belemegy a karnis nútjába, abba fúrj egy 6mm-es furatot és engedj át rajta egy süllyesztett fejű 6-os csavart: megmarad a felfüggesztés lényege, cserébe a plexi csak úgy szalad a karnisban.

Ennyi, és látom hogy egészen olcsó a webáruházatokban nálatok a led panel, úgyis fel kell lassan újítani a műhelyemet, pont jó lesz bele, a mozgatást meg majd én jól megszakértem magamnak :)

ZE

Új vélemény, értékelés írása

19 év szakmai tapasztalat
789.200+ elégedett vásárló
460.700+ raktáron lévő termék
205.400+ nagyfelbontású termékfotó
Bizalommal vásárolhat

Jogszabályoknak megfelelő, ISO minősített, megbízható webáruház!

Karbonsemlegesség 2023-ra! Ország Boltja 2021 - minőségi díj II. helyezett Árukereső.hu Opten "A" minősítés - stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodású cég Itt biztonságosan vásárolhat! - Net-Jog által ellenőrízve ISO 9001:2009 - elkötelezettség a minőség mellett

SimplePay - Mastercard - Maestro - Visa - Visa Electron

A termék a kosárba került! Kosár

Asztali nézet megjelenítése