Kifutó termékek 20-50% kedvezménnyel!

ÚJ! Wago csatos (karos) vezeték összekötők

Frissítve: 2016 január 11, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
ÚJ! Wago csatos (karos) vezeték összekötők

A Wago új típusú vezeték összekötőkkel jelent meg, melyek a csatos (karos) család tagjait bővítik. A csatos vezeték összekötők közös jellemzője, hogy a sorkapcsok helyett használhatóak, azonban a csatlakoztatáshoz és kioldáshoz csak a kart kell elmozdítani, nem kell csavarhúzót, illetve érvéghüvelyt használni. Sőt, bármilyen típusú vezetéket stabilan lehet benne rögzíteni, legyen az sodrott vagy tömör vezeték.

A végfelhasználókat nyilván nem fogja lázba hozni a hír, hogy a karos Wago választék tovább bővült, azonban minden villanyszerelő szeretni fogja, akit vágott már körmön a csatos vezeték összekötők előző típusa. A karok visszarúgása ebben a változatban már csillapított, illetve a nagyobb felületnek köszönhetően kicsatolni is sokkal könnyebb, mint az előző változatot.

Mindezek mellett az amatőr villanyszerelőknek is melegen ajánlanánk ezeket az új Wago csatlakozókat, hiszen éppen Ők azok, akik a kevesebb szakértelem miatt, néha vállalhatatlan munkát hagynak maguk után: pl. sorkapcsos csatlakoztatás sodrott vezetéken érvéghüvely nélkül. Rajtuk is segít ez a csatlakozó, hiszen bármilyen általánosan használt vezetékkel elboldogul 4 mm2-es átmérőig, legyen az sodrott, vagy tömör, illetve hajlékony vezeték típus.

Az alábbi képeken megtekinthető, hogy milyen vezeték típusokkal használhatóak a karos vezeték összekötők. Ráadásul a típusok keverhetőek is, azaz pl. egy 5-ös Wago-ba 5 különböző típusú és keresztmetszetű vezeték is biztonságosan beköthető.

Az új Wago vezeték összekötőkbe helyezhető vezetékek típusai: tömör, többeres, hajlékony, ultrahanggal tömörített, érvéghüvelyes, csapos kábelsarus.

A Cage Clamp techológia biztosítja a széles beköthető keresztmetszet tartományt:

  • 0.14 mm2 - 4 mm2 "f-st" hajlékony vezetékekhez.
  • 0.2 mm2 - 4 mm2 "s+st" tömör és sodrott többeres vezetékekhez.

Az átlátszó házon egyszerűen ellenőrizhető a megfelelő vezeték csupaszolási hossz, mely egyébként ennél a típusú vezeték összekötőnél 11 mm.

A bekötés, csatlakoztatás nagyon egyszerű: csupaszoljuk meg a csatlakoztatni kívánt vezetékvégeket 11 mm-re, majd hajtsuk fel a rögzítő karokat.

A vezetékeket egyenként helyezzük be a kialakult résbe, majd toljuk vissza a zárókart az eredeti állásába. Soha ne csatlakoztassunk két vezetéket egy csatlakozó résbe! A vezetékek kioldása ugyanilyen egyszerű: győződjünk meg, hogy a szerelt vezeték nincs feszültség alatt, majd hajtsuk fel a rögzítőkarokat és húzzuk ki a vezetéket.

A szerelés végén, vagy karbantartás során nagyon egyszerű ellenőrizni a csatlakozásokat, a vezetékek kötéspontjában jelen lévő feszültséget, hiszen a csatlakozók mindkét végén egy-egy ellenőrző nyílás található, melyen keresztül multiméterrel mérni lehet az adott hálózatban lévő feszültséget a vezeték összekötő megbontása nélkül.

Az új vezeték összekötők alkalmazási területe szinte végtelen, hiszen majd mindenféle vezeték összeköthető velük. Arra ügyelni kell, hogy a csatlakozók nem vízmentesek, azaz kültéren, illetve párás környezetben egy vízmentes dobozban kell elhelyezni a kötéseket. Mi a karos vezeték összekötők megjelenése óta nem is szerelünk más módon erősáramot, de a LED szalagok csatlakoztatása esetén is csak ezeket a Wagokat használjuk gipszkarton szerkezet esetén.

Az új Wago vezeték összekötők darabra és egységcsomagban is raktárról vásárolhatóak áruházunkban, az egységcsomagos kiszerelés egy kicsit olcsóbban érhető el mint a darabos, nagyobb mennyiség esetén tehát érdemes azt választani!

A fenti termékeket azonnal meg is vásárolhatja!

1.

2 év Max.
IP00
0.2 -
Wago
Wago új karos (csatos) vezeték összekötő, 2 vezetékes (100 db)
Raktáron: 6 csomag

Ár: 9 625 Ft /csomag

2.

2 év Max.
IP00
0.2 -
Wago
Wago új karos (csatos) vezeték összekötő, 2 vezeték nyílásos
Raktáron: 636 darab

Ár: 104 Ft /darab

3.

2 év Max.
IP00
0.2 -
Wago
Wago új karos (csatos) vezeték összekötő, 3 vezetékes (50 db)
Raktáron: 12 csomag

Ár: 6 065 Ft /csomag

4.

2 év Max.
IP00
0.2 -
Wago
Wago új karos (csatos) vezeték összekötő, 3 vezeték nyílásos
Raktáron: 623 darab

Ár: 129 Ft /darab

5.

2 év Max.
IP00
0.2 -
Wago
Wago új karos (csatos) vezeték összekötő, 5 vezetékes (25 db)
Raktáron: 20 csomag

Ár: 4 810 Ft /csomag

6.

2 év Max.
IP00
0.2 -
Wago
Wago új karos (csatos) vezeték összekötő, 5 vezeték nyílásos
Raktáron: 513 darab

Ár: 206 Ft /darab

Vásárlói képek

Elemes vezérlő 150 Wattos táppal led hangulatfényhezLedreflektorok hátsó kert világításhozNagy hátsó kert világítása 2 db 20W led fényvetővel20W ledreflektorok hátsó kert világításhozReflektor felszerelés gyorscsatlakozóvalKerítésre szerelt ledreflektorKültéri reflektor fa kerítésre szerelve20W slim ledreflektor használatba vévePanel bekötésePanel összekötése wagowal (gyorscsatlakozó nélküli 60256 vtac panel)

2 vélemény, értékelés

#1 - Kathi Imre
2016/01/08, 11:33
Tisztelt ANRO Épületdíszítés Kft!

A fenti cikk szemléletesen bemutatja az új WAGO-t, de van benne szakmailag hibás rész:
"A vezetékek kioldása ugyanilyen egyszerű: győződjünk meg, hogy a szerelt vezeték nincs áram alatt, majd hajtsuk fel a rögzítőkarokat és húzzuk ki a vezetéket."

és

"A szerelés végén, vagy karbantartás során nagyon egyszerű ellenőrizni a csatlakozásokat, a vezetékekben futó áramot, hiszen a csatlakozók mindkét végén egy-egy ellenőrző nyílás található, melyen keresztül multiméterrel mérni lehet az átfolyó áramot a vezeték összekötő megbontása nélkül."

Az első esetben szerencsésebb lenne a "nincs feszültség alatt" kifejezést használni, hiszen általánosságban feszültség mentes állapotban szerelünk hálózatokat (természetesen feszültség nélkül az áram sem folyik)... ugyanakkor létezik feszültség alatti munkavégzés is (FAM), ahol viszont vezeték, kötés megbontásakor valóban az "árammentességre" törekszünk... de ennek különleges feltételei és szabályai vannak. A szövegkörnyezetet figyelve a szerző az első variációra gondolhatott...

A második esetben is az "áram" szó használatával van a gond. A vezeték megbontása nélkül áramot csak lakatfogóval (Hall-szenzoros vagy induktív hurkos) lehet mérni, más esetekben feltétlenül szükséges az áramkör megbontása. A WAGO esetében a jelzett nyílás a feszültség kémlelésére, mérésére szolgál.
Az idézett szöveg egyik lehetséges, szakmailag helyes változata ez lehetne:

"A szerelés végén, vagy karbantartás során nagyon egyszerű ellenőrizni a csatlakozások helyességét, a vezetékek kötéspontján jelenlévő feszültséget, hiszen a csatlakozók mindkét végén egy-egy ellenőrző nyílás található, melyen keresztül multiméterrel mérni, feszültség kémlelővel érzékelni lehet az adott hálózatban lévő feszültséget a vezeték összekötő megbontása nélkül."

Megtisztelő figyelmüket köszönöm!

Üdvözlettel: Kathi Imre
villamosmérnök, FAM oktató
#2 - Tályai Péter
2016/01/11, 08:11
Tisztelt Kathi Imre!

Köszönjük a pontos, precíz korrekciót, a cikk szövegét ennek megfelelően módosítottuk!

Új vélemény, értékelés írása

×

    Asztali nézet megjelenítése