Fényerőszabályozható (dimmelhető) LED lámpák

Hozzáadva: 2015 július 23, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek
Fényerőszabályozható (dimmelhető) LED

A LED lámpák egyik gyenge pontja a fényerőszabályzóval való működtetés. Míg a hagyományos izzószálas lámpák, és a halogén fényforrások bármelyike gond nélkül üzemel bármilyen kivitelű fényerőszabályzóval vagy szabályzós kapcsolóval, addig a LED lámpák esetében speciális áramkört, külön a fényerőszabályzásra felkészített tápegységet igényel ez a funkció. Most négy teljesen új LED lámpát mutatunk be GU10-es és E27-es foglalatba, melyek már fel vannak készítve a fényerőszabályzásra, így használatukkal a hagyományos izzók komfortját kapjuk!

Miért van szükség dimmelhető lámpára?

A világítástervezés során alaposan végig kell gondolni, hogy melyik helyiségben mit fogunk csinálni és ehhez mérten kell a lámpatestek helyét és a fényforrások erősségét méretezni. Azonban ha tanácstalanok vagyunk a fényerősséget illetően, vagy már a tervezéskor tudjuk, hogy esetenként kevesebb, alkalmanként pedig a teljes fényerőre szükségünk van érdemes egy fényerőszabályzóval kiegészíteni a világítási rendszert!

A mesterséges világítás által kialakított fényviszonyok a dimmeléssel igény szerint módosíthatóak. A múltban leginkább rendezvényeken, színházi előadásokon alkalmazták a fényerőszabályzást, azonban mára egy munkahelyre vagy vendéglátóegységre vonatkozóan szabvány is kimondja, hogy biztosítani kell a világítás szabályozhatóságát!

A fényerőszabályozás elsődleges feladata a komfortérzet javítása, ugyanakkor a fényerőcsökkentéssel az energiafelhasználás is mérsékelhető. A dimmerelés által elkerülhető, hogy túl sok fény legyen egy helyiségben, illetve ily módon beállíthatjuk az adott tevékenységhez szükséges fénymennyiséget. A 230 voltos LED lámpák kibocsátott fényáramának szabályozására az eddigiekben csak korlátozott lehetőségek álltak rendelkezésre, viszont az újonnan érkezett dimmelhető 230 voltos LED lámpákat az általunk próbált hagyományos dimmerekkel tudjuk működtetni!

A fényerőszabályzás hasznos például egy nappaliban, ahol egy vendéglátás során nagyobb fényre van szükség, tévézéskor viszont alacsonyabb fényerő is elég lehet. Mindemellett egy hálószobában szinte javasolt is biztosítani a szabályozható fényerejű világítást, hiszen itt az intim-bizalmas hangulathoz és a pihenés nyugalmához is hozzájárulhat a gyenge fény. Ezentúl tehát GU10 fejelésű vagy E27 fejű LED izzókkal is tervezhetünk szabályozható fényerejű hangulat-, általános vagy fővilágítást!

Mérési eredmények

Új termékek bevezetésénél minden esetben meg szoktuk mérni a lámpák valós fogyasztását és a teljesítmény tényezőt. A teljesítmény tényező (angolul power factor) ugyanis nemes egyszerűséggel szinte az összes lámpára a következő módon van megadva: PF>0,9.

A technikai (dobozon megadott) és a valós (mért) fogyasztással mostanában már nem volt probléma, de azért azt is minden esetben ellenőrizzük:

GU10-es és E27 dimmelhető LED lámpák fogyasztása

A fenti képen megtekinthetőek az eredmények, de itt lesznek az eredmények sorban, betűvel is:

A fényerőszabályzást is teszteltük, mind egy olcsó (Kopp), mind egy drága (Legrand) fényerő szabályzóval, és megfelelőnek találtatott az összes fényforrás. A technikai adottságokból következik, hogy fényerőszabályzásnál némi telefonnal kimutatható vibrálás keletkezik, ami egyébként szabad szemmel nem érzékelhető.

Természetesen a színhőmérsékletet és a megvilágítási értékeket is fényképeztük, mértük. A felső sorban lévő 2700Kelvines GU10-es LED lámpák jól láthatóan melegebb fényt biztosítanak, mint az alsó sorban szereplő E27-es foglalatú 3000 Kelvin színhőmérsékletű fényforrások.

GU10-es és E27 dimmelhető LED lámpák színhőmérséklete és megvilágítási értékei.

A próbapadon a következő megvilágítási értékeket mértük:

Természetesen a kisebb teljesítményű GU10-es LED lámpák azért tudnak "nagyobb fényerővel világítani" mert sugárzási szögük kisebb, hiszen míg a körte LED lámpák 270° sugárzási szöggel érkeznek, addig a GU10-es foglalatba illeszkedők "csak" 50°-os szöggel. Természetesen ez nem hiba, hanem egyszerűen más felhasználási területre tervezték a két különböző foglalatú LED lámpát.

A színhőmérsékletek tekintetében most sajnos csak a meleg fényű változatokat teszteltük. Sajnos az E27-es foglalatú LED lámpákból csak meleg fehér fényű érkezett, azonban a GU10-es lámpák 4 Wattos és 6 Wattos változataiból is rendelkezésre áll mind a három színhőmérséklet, azaz a meleg mellett a természetes fehér és a hideg fehér fényű változat is.

A cikk megjelenésének időpontja: 2015. július 23. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Fényes króm ezüstszínű lámpakeret, 4 wattos szabályozható GU10 LED izzó, gipszkartonos épített polcbanGipszkartonos spotvilágítás - beépített, ezáltal diszkrét és helytakarékosA két szabályozható GU10 led lámpa fényét a fali Asfora dimmerrel lehet igény szerint változtatni.Beépíthető lámpatest kőfal megvilágításához használvaGU10 LED lámpa: A vártnál nagyobb fényerő és természetes fehér szín jellemzi, ami nem álmosító sárga és nem is idegen kék színű.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése