Kifutó termékek 20-50% kedvezménnyel!

Poliuretán gerenda lezárása, lezárás készítés

Frissítve: 2011 február 15, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
A Bovelacci poliuretán gerendákat jellemzően a mennyezetre, régi gerendázat imitálására építik be. Ekkor a gerendák a mennyezeten egymástól egyenlő távolságra helyezkednek el (ízléstől és belmérettől függően 1-2 méterre) és faltól-falig tartanak. A további díszítésükhöz a különböző fali tartókat, konzolokat ajánljuk, amelyek minden színű és méretű gerendához külön rendelhetőek.

A fenti esetben a gerenda végeinek lezárása nem érdekes, hiszen a gerendák belefutnak az oldalfalba, így a végek takarásba kerülnek. Előfordul azonban olyan helyzet, hogy a gerendák végei látszódnak - pl. ha a poliuretán gerendákból szeretnénk polcot vagy egyéb beltéri díszt készíteni. A fórumban kaptuk a kérdést, hogy meg lehet-e oldani a gerendák végeinek a lezárását, így szeretnénk ezt az egyszerű trükköt bemutatni, amivel szépen véget vethetünk gerendáinknak.

Gerenda végzáró elem - 1. lépés
A vég elkészítéséhez szükséges:
- gérvágó láda
- fűrész
- ragasztó
- poliuretán gerenda

A gerenda végének elkészítéséhez szükséges fűrész, gérvágó láda és a gerenda

Gerenda végzáró elem - 2. lépés
A poliuretán gerendát fektessük a gérvágó ládába úgy, hogy a gerenda az oldalán feküdjön.

A poliuretán gerendát fektessük a gérvágó ládába úgy, hogy a gerenda az oldalán feküdjön.

Gerenda végzáró elem - 3. lépés
A gérvágó ládában a gerendába vágjunk egy "V" betűt, vagyis egy külső és egy belső sarkot is.

A gérvágó ládában a gerendába vágjunk egy V betűt, vagyis el külső és egy belső sarkot is.

Gerenda végzáró elem - 4. lépés
A gerenda vágás után.

A gerenda vágás után.

Gerenda végzáró elem - 5. lépés
A középső részre nem lesz szükségünk. A harmadik kis derékszögő gerenda-darabot a hosszú gerenda végére fordítva meg is kapjuk a véglezárást.

A harmadik kis derékszögő gerenda-darabot a hosszú gerenda végére fordítva meg is kapjuk a véglezárást.

Gerenda végzáró elem - 5. lépés
A véget rögzítsük azzal a ragasztóval, amivel a gerendát is felragasztottuk. A gerendák vágott felülete a rusztikusság miatt néhány helyen kilátszódhat, ezt bármilyen színazonos festékkel javíthatjuk.

A gerendák vágott felülete a rusztikusság miatt néhány helyen kilátszódhat, ezt bármilyen színazonos festékkel javíthatjuk


Természetesen nem csak a rusztikus poliuretán gerendákhoz, hanem a sima felületű dió, mahagóni és tölgy színű gerendákhoz is el lehet készíteni a véglezárást ugyanezzel a módszerrel.

Kapcsolódó anyagok:

5 vélemény, értékelés

#1 - Srami
2009/03/23, 14:08
Fagerendát szeretnénk rendelni, de polcként szeretnénk használni. A metszetekből látható, hogy a profil "üreges" ("U" alak).
Mit tanácsolnak, hogyan lehet esztétikusan lezárni és festeni a levágott darabokat, ha azok egyértelműen láthatóak lesznek?
Köszönettel, Srami
#2 - Tályai Gábor
2009/03/23, 14:09
Kedves Srami és akik a fa gerendákról érdeklődtek telefonon és emailben:
A képeken látható a gérvágás menete, így kell véglezáró elemeket készíteni a gerendához (és minden más U alakú polisztirol vagy poliuretán díszítőelemhez)
#3 - Tóth Balázs
2009/05/02, 15:13
A gerenda kültérben, ahol víz nem éri (erkély alsó síkja) használható lehet?
#4 - Tályai Gábor
2009/05/04, 08:57
Kedves Balázs!

Igen, magát a poliuretánt nálunk gazdagabb országokban kültérre is előszeretettel használják, ha éri víz akkor külön felületkezeléssel, impregnálással, ha nem éri víz akkor akár az eredeti felülettel is.

A poliuretán homlokzati díszítőelemek hamarosan további ütésálló díszekkel bővülnek, ugyanis sok kérés érkezik az ajtók boltívek alsó fizikai sérülésektől mentes dekorálására, amire a kemény poliuretán a legjobb választás akár kültérre, akár beltérben.
#5 - dekorfategla
2010/03/21, 17:21
érdekel a dolog ugyanis rengeteg ilyen rusztikus tölgy gerenda van a birtokomba és szeretném használni valami érdemesebb dologra..

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése