RGBW LED szalagok érkeztek!

Hozzáadva: 2014 december 16, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
RGBW LED szalagok érkeztek!

Színes és fehér fény egyszerre?

Rejtett világítás készítése esetén az alkalmazott LED szalag színe a legnehezebben eldönthető kérdés, hiszen a világítás színe alapjaiban változtathatja meg a lakás hangulatát. Egyszerűbb a kérdés, ha csak a meleg fehér és a hideg fehér színhőmérséklet között kell dönteni, hiszen erre már rendelkezésre állnak a változtatható színhőmérsékletű LED szalagok, melyek egyszerre tartalmazzák a meleg fehér és a hideg fehér fényű ledeket is, így távirányító segítségével könnyen beállíthatjuk a hangulatunknak megfelelő fehér árnyalatot.

A választáshoz talán segítséget nyújthat vásárlóink által visszaküldött referenciafotók sorozata is, az alábbi linkeken példaként megtekinthetik a hideg fehér, a meleg fehér és az RGB LED szalag által létrehozott világításokat:

Az igazán nehéz feladat akkor jelentkezik, ha nem csak fehér fénnyel, hanem színes fénnyel is világítani szeretnénk. Amennyiben ragaszkodunk a fehér és színes világításhoz is, úgy eddig nem volt más választásunk, mint egymás mellé beépíteni egy változtatható színű RGB led szalagot, majd mellé egy fehér fényű LED szalagot, mely szalagokat külön-külön vezérlővel lehet működtetni.

Ennek problémának a kiküszöbölésére jelentek meg az RGBW LED szalagok, melyek egy LED szalagon tartalmazzák egyszerre a fehér és a színes ledeket is, így egy tápegységgel, illetve egy vezérlővel megoldható a színes és a fehér világítás is.

Problémák az RGB LED szalag fehér fényével

Természetesen a változtatható színű RGB LED szalagokkal is lehet fehér fénnyel világítani. Ám ezt csak úgy érhetjük el, ha a LED szalagon mindhárom színt egyszerre, egyforma fényerővel használjuk. Ekkor kapunk egy fehér fényt, ami színhőmérsékletét tekintve a hideg fehérhez közelít. Sajnos a keveréssel létrehozott fehér fények legnagyobb problémája az alacsony színvisszaadási index (CRI). Ez azt jelenti, hogy hiába tudunk az RGB led szalaggal fehéren világítani, a színkeveréssel előállított fehér fény minősége alacsony. Ebben a fényben a lakásunk, berendezési tárgyaink színei nem érvényesülnek úgy, mint egy fehér ledeket tartalmazó fényforrással világítanánk.

Számszerűsítve, a kevert fehér fény CRI értéke 60-70 körüli, míg a fehér ledeket tartalmazó LED szalagé 80 fölött kezdődik (100-as skálán).

RGBW LED chipek felépítése

Az alábbi képen megtekinthető az RGBW LED chipek felépítése. Méreteit tekintve 5050-es tokozású, azaz megegyezik a hagyományos RGB LED chip méreteivel. Elosztását tekintve azonban nem három, hanem négy különálló világító részre van osztva a LED chip. Az első, szemre is megkülönböztethető rész a meleg fehér fényé, ez sárga színnel jelenik meg a LED chipen, majd sorban a kék, zöld és piros fényért felelős részek következnek.

RGBW LED chipek felépítése

Minden egyes tag 0,08 Wattos, azaz a négy rész összteljesítménye 0,32 Watt. Ez egy méterenkénti 60 ledes szalagnál 19,2 Wattot jelent, melyből az RGB 14,4 Wattot tesz ki, míg a fehér 4,8 Wattot. Ez azt jelenti, hogy az RGBW led szalag teljesítménye megfelel egy méter 5050x60 ledes RGB LED szalag és egy méter 3528x60 ledes meleg fehér fényű LED szalag teljesítményének.

RGBW LED chipek az RGBW LED szalagon - fotó

Ár-érték arány

Sajnos, mint minden újdonság, az RGBW LED szalag is egy picit drágább, mint ugyanez a teljesítményű de két különálló LED szalag ára. Azonban az ár hamarosan csökkenni fog, illetve megtérülhet a többletköltség a beépítés során, hiszen míg az RGBW LED szalagon egy vezérlővel elérhetjük az összes színt, addig a két különálló LED szalag esetén két különböző távirányítóra is szükségünk lesz, ami egyrészt növeli az árat, másrészt csökkenti a felhasználói élményt.

Az RGBW LED szalagok feszültsége

Az új LED szalagok működési feszültsége 24 Volt. Ez felhasználói szemmel jelentéktelen különbség, azonban beépítéskor óriási előny lehet. A LED szalag teljesítménye ugyanis 19,2 Watt, amit 5 méteres szakaszokon majdnem 100 Wattot jelent, ennyit még két oldali betáplálással sem lehet fényerő csökkenés nélkül bekötni. Választhattuk volna a 2,5 méteres tekercses kiszerelést a 12 Voltos verzióból, azonban itt minden csatlakozás 5 db vezeték bekötését igényli. Ez egy 20 méteres RGBW LED szalag szakasz esetén 8x10 azaz 80 db csatlakozás, ami általában nem őszinte mosolyt csal a villanyszerelők arcára. A 24 Voltos verzió azonban kényelmesen, fényerő veszteség nélkül üzemel 5 méteres szakaszokban is, így a csatlakozások száma a felére csökken.

Természetesen fel vagyunk készülve a 24 Voltos LED szalagokhoz való tápegységekkel is, akár kültéri, akár beltéri változatban elérhetőek.

Az RGBW LED szalagok vezérlése

Szerencsére a vezérlése is tökéletesen megoldott az új szalagoknak, ráadásul éppen a csoport RGB távirányítók segítségével, melyhez kapható RGBW LED vezérlő is. Mindemellett egy WiFi-box segítségével akár okostelefonról is beállíthatjuk a LED szalag színét!

A cikk megjelenésének időpontja: 2014. december 16. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Nappali RGB LED fényszalag a sarokbanNappali RGB LED fényszalag a sarokbanLeugró álmennyezetsziget polisztirol burkolattalMarbet mennyezeti polisztirol lap van beragasztva a sziget belsejébe, ezt rgb szalag világítja megNappali álmennyezet rózsaszín LED fénnyelEgyik kedvenc színünk a rózsaszín!Rejtett világítás RGB led szalaggal.Soroskő burkolat RGB LED világítássalKönyöklő távirányítható dekorációs világítássalKellemesen kiegészíti az erkélyes nappalit a mennyezeti led világítás!

3 hozzászólás érkezett

#1 - Kovács Gábor
2014/12/18, 11:16
Hát nem is tudom,amit az erkélyre telepítettem az egy 300 Ledes DRGB 5 méteres szalag és 133 program közűl előállítja a hófehér és a melegfehér színt is bár videót is tettem fel azért élőben sokkal hatásosabb: https://www.youtube.com/watch?v=l65i5NjrItY https://www.youtube.com/watch?v=T03QQMlIvko https://www.youtube.com/watch?v=Tto3EG4oiEI Sajnos a videók rövidsége miatt a melegfehér program nincsen rajta de a hófehér az igen. Kellemes Karácsonyi ünnepeket és Boldog Újévet kívánok az Anro díszléc dolgozóinak!!!
#2 - Kovács Gábor
2014/12/18, 11:18
https://www.youtube.com/watch?v=l65i5NjrItY
#3 - Kovács Róbert
2017/01/20, 14:51
Tisztelt Cím!

Vásároltam Önöktől többek között egy RGBW Group Control-t. Jelenleg RGB led szalagot kötöttem rá.
Fehérhez küzeli színt szeretnék.
Ha jól tudom az RGB Group Control-nál a fehér színre váltásnál mind a három chanel egyformán bekapcsol.
Az RGBW esetében a white chanel külön van, így váltásnál a led szalag nem világít(nincs bekötve).
A távirányítóval nem tudtam úgy állítani, hogy mind a 3 szín egyformán világítson.
Van erre valami megoldás, vagy vásárolnom kell az RGBW helyett egy RGB vezérlőt?

Üdv:

Kovács Róbert

Új hozzászólás elküldéséhez bejelentkezés szükséges.
Új hozzászólás írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése