Okosizzó - változtatható színű LED lámpa

Hozzáadva: 2014 december 02, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Okosizzó - változtatható színű LED lámpák

A világítástechnika idei évi legnagyobb slágere az "okosizzó". Számos gyártó jelentkezett vele, a karácsonyi szezon egyik legjobban keresett terméke lesz. Ez nem is véletlen, hiszen nagy volna a kereslet egy olyan, hagyományos GU10-es vagy E27-es foglalattal ellátott fényforrásra, amely tetszőleges színnel tud világítani, illetve a vezérlése is megoldott, darabszámtól függetlenül.

Okosizzó - RGBW LED lámpák

A napokban cégünkhöz is megérkezett az első szállítmány ezekből az új típusú LED lámpákból. Már túl is vagyunk az első ismerkedésen és elmondhatjuk, hogy kiválóan megfelelnek a fenti követelményeknek! Sőt! A lámpák külön meleg fehér fényű ledeket is kaptak, így a hagyományos színű fény kedvelői kompromisszumok nélkül használhatják. Azaz a lámpa tulajdonképpen hagyományos fővilágítás kialakítására is alkalmas: a hétköznapokon a fali kapcsolóval használhatjuk hagyományos lámpaként, azonban ha kezdődik a buli, elő lehet venni a távirányítót, vagy a mobilt és indulhat a színezés.

A Mi-Light LED fényforrásokat tehát általános világításhoz használható fehér fényre is beállíthatjuk, de igény szerint válogathatunk a színekből a beépített színváltós chipnek köszönhetően! A távirányító segítségével felkapcsolhatjuk vagy lekapcsolhatjuk a világítást, fényjátékprogramokat indíthatunk, állíthatjuk a színárnyalatot, tompíthatjuk vagy éppen erősíthetjük az aktuális fényerőt!

Okosizzó - színek
Ízelítő a beállítható színekből.

RGBW lámpák

Ismerkedjünk meg egy új fogalommal: RGBW. Ebből az első három betű már ismerős lehet a változtatható színű RGB LED szalagokról: Red-Green-Blue, azaz piros, zöld, kék ledek csoportjáról van szó. Ezen három LED különböző intenzitású világításával keverhető ki szinte bármilyen szín. A fogalom utosó betűje egy "W" amely a White, mint fehér színt jelöli. Ez azt jelenti, hogy az RGB ledek mellett fehér LED is beépítésre került, azaz a fehér fényt direktben kapjuk, nem színkeveréssel állítják elő. Ez nagyon fontos lehet akkor, ha az lámpáknak hagyományos, napi használatra is alkalmasnak kell lenniük, hiszen az RGB-ből kevert fehér fény sokkal rosszabb színhűségi mutatóval rendelkezik, mint egy eleve erre épített fehér LED fénye. Fontos még megjegyezni, hogy a "W" betű csak fehéret jelent, azaz ebből még nem tudjuk meg, hogy a beépített fehér ledek milyen színhőmérsékletűek, azaz hideg fehér vagy meleg fehér fénnyel világítanak. Kínálatunkban mindkét foglalat esetén a fehér ledek 3000K színhőmérsékletűek, azaz kellemes meleg fehér fénnyel világítanak.

RGB színes világítási rendszerek

A Mi-Light nevével már találkozhattunk a csoport LED vezérlők bemutatásakor. Az okos izzók szintén ettől a gyártótól érkeznek, így a kompatibilitás továbbra is biztosított, melynek nagy jelentősége van. Ez biztosítja azt, hogy a fenti újdonságokat, illetve a már jól bevált fehér fényű és színes RGB LED szalagokat egy világítási rendszerbe illesszük, azaz ugyanazzal a távirányítóval, vagy mobil alkalmazással vezéreljük a LED szalagokat és a LED lámpákat is.

Mindezek mellett a csoport vezérlésről sem kell lemondanunk, azaz továbbra is 4 db egymástól teljesen függetlenül vezérelhető világítási kört hozhatunk létre, keverve az RGB LED szalagokat és az RGBW LED lámpákat. A jövő héten megérkeznek az RGBW LED szalagok is, azaz egy LED szalaggal meg lehet majd oldani a színes és fehér fényű világítást is.

Okosizzó típusok - kiegészítők

Az okosizzók pillanatyilag E27-es és GU10-es foglalattal érhetőek el. Az E27-es 6 Watt teljesítményű melyből 4 Watt a fehér ledek, míg 2 Watt a színek ledek fogyasztása. A GU10-es változat 4 Wattos, 3 Watt a fehér és 1 Watt az RGB színes ledek teljesítmény felvétele.

Okosizzó - típusok, tartozékok
Balra a hagyományos E27-es, jobbra a GU10-es foglalatú spot. Alul látható az opcionális távirányító.

A két LED lámpához a már forgalmazott RGB csoport vezérlőt ajánljuk. Ez mindenképpen célszerű abban az esetben, ha nincs állandóan kéznél egy WiFi képes mobil. Ezzel a vezérlővel telefon nélkül is használhatóak az RGBW LED lámpák. Természetesen a fekete gombos csoport RGB vezérlő is kompatibilis a rendszerrel.

RGBW LED lámpák felépítése

Egyébiránt maguk az RGBW LED lámpák nem ördögi bonyolultságú eszközök. Az alábbi képen látható az egyik lámpa megbontott állapotban:

Okosizzó - felépítés, belső kialakítás.
RGBW LED lámpa szétbontva

Látható, hogy egy egyébként hagyományos kialakítású lámpatestbe beépítésre kerültek a fényforrások: a sárga színű 5630-as ledek a meleg fehér fényt biztosítják, míg a középső 5050-es ledek az RGB színekért felelősek. A lámpa vezérlése is ide került beépítésre, bár a zöld NYÁK lap hátulját látjuk csak, a képen jól látható az antenna, mely a vezeték nélküli (WiFi 2.4 Ghz) kommunikációt biztosítja. A nagy méretű optikai lencse gondoskodik a 40°-os sugárzási szögről, mellyel kiváló kiemelő világítások hozhatóak létre.

Okosizzók vezérlése, WiFi felprogramozása

A távirányítóval való használat teljesen megegyezik az csoport vezérlőknél is bemutatott eljárással. A lényeg egy mondatban: az izzó első bekapcsolásakor nyomva kell tartani a megfelelő zóna bekapcsoló gombját, ezzel "hangoljuk" össze a lámpát a vezérlővel.

A mobiltelefonos beállítást pedig a WiFi LED vezérlők cikkben tekintheti meg.

A cikk megjelenésének időpontja: 2014. december 2. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Rejtett világítás RGB led szalaggal.Soroskő burkolat RGB LED világítássalKönyöklő távirányítható dekorációs világítássalKellemesen kiegészíti az erkélyes nappalit a mennyezeti led világítás!Színváltás gombnyomásra - sárgából rózsaszín egy pillanat alatt!A távirányítón megnyomok egy gombot és máris sárga fénnyel világít a led.Távirányítóval lehet szabályozni a szalag színeit.Hangulatos nappali - modern falburkolattal, szőnyeggel, színváltós leddel, klímávalSzínváltós LED világítás díszlécbenFejjel lefelé besüllyesztett elosztó, konyhában

2 hozzászólás érkezett

#1 - Hantó László
2014/12/13, 13:45
Hát ötösöm legyen így, pont ezen gondolkoztam hogy miért nem gyért már valaki RGBW ledszalagot :)
#2 - Kovács Gábor
2014/12/13, 20:51
már egy ideje gyártják sőtt hideg és meleg fehérrel is!!

Új hozzászólás elküldéséhez bejelentkezés szükséges.
Új hozzászólás írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése