Szobafestés - Milyen színű legyen a lakás?

Hozzáadva: 2007 július 10, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Szobafestés - Milyen színű legyen a fal a lakásban?
Lakásfelújítás hallatán elsősorban festésre gondolunk, hiszen ez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető megoldás. Mindössze néhány ecset, henger és természetesen festék szükséges ahhoz, hogy később élvezhessük a pazar látványt. A szín kiválasztását egyedi igények befolyásolják, de nem szabad elsiklanunk a színárnyalatok jelentősége mellett. A színpszichológia a lakásfestés területén is alkalmazható tudomány.

Talán mindannyiunk számára közismert tény, hogy a színek nemcsak a falakra vannak hatással, hanem ránk is, lelkünkre és testünkre egyaránt, akár látjuk is, akár csak érzékeljük. Ezen mechanizmussal a színpszichológia foglalkozik. Az otthonunkban alkalmazott színeknek tehát megvan a jelentőségük, ezért az uralkodó árnyalatok vidámságot, lehangoltságot, melegséget vagy ridegséget sugallnak. A világos színek tágítják, a sötétebb árnyalatok optikailag zsugorítják enteriőrünket.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
Ajánlatos a szoba funkciójához igazítani a falra kerülő színeket. Egy gyerekszoba esetében célszerűbb a semleges színeket (bézs, sárga) előnyben részesíteni és ezt valamilyen egyedi dekorációval felpezsdíteni.

De milyen színeket érdemes felhasználni a beltérben, hogy inspiráljon, vagy csak megadja a hangulatot egy esős reggelen?


- Piros
Emeli a pulzusszámot, magabiztosságot áraszt. Energikus, szenvedélyes, már-már erőszakos szín. Alkalmazásával a leghűvösebb helyiségek is melegséget sugároznak, azonban a pihenésre szolgáló helyiségekben izgágaságot okozhat.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
- Kék
A víz, a felhők természetessége jut eszünkbe erről a hideg színről. Csökkenti a stresszt, nyugtató, frissítő, bizalomkeltő hatású és nem mellékesen tágítja a teret. Elsősorban hálószobákba és fürdőszobákba ajánlott.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
- Lila
A kék és piros keveréke, ezért azok hatása is kiegyensúlyozottabban jelenik meg. Fájdalomcsillapító hatású, továbbá növeli kreativitásunkat, segít a koncentrálásban. Tisztelet és rejtélyesség egyszerre tükröződik benne vissza.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
- Zöld
A természet színe élettel tölti meg a legsötétebb sarkokat is. Nyugtató, pihentető szín, mely a kimerült emberek feltöltődését szolgálja. Álmatlanság ellen is jó, ezért a hálószobában igen praktikus. Az orvosi műtőkbe fertőtlenítő hatása miatt került.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
- Sárga
A nap sárgasága mindenkit felvidít. Szellemi tevékenységeinkben is élénkítő, tanuláshoz a legideálisabb háttérszín. Elmélyülést igénylő helyiségekbe pl. gyerekszoba is jól illik. Narancs: lendületes, életvidám szín. A sárga és a piros keveréke étvágynövelő, valamint vágykeltő, ezért a hálóba és konyhába egyaránt alakmazható.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
- Barna
A földszínek különböző árnyalatai erőteljesen vágykeltők, ezen kívül nyugtató, frissítő hatású. A kényelem és egyszerűség megteremtője.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
- Fekete
Mivel negatív érzelmi asszociációkat vált ki, ezért óvatosan kell bánni alkalmazásával.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás
- Fehér
A fehér ősidők óta az ártatlanság és tisztaság jelképe. Feszültségoldó hatású. Túl sok fehér szín azonban hideget áraszt. Sötét színekkel kontrasztba állítva tekintélyt kölcsönöz.
Szobafestés - milyen színű legyen a lakás

Kapcsolódó anyagok:
A cikk megjelenésének időpontja: 2007. július 10. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

Asztali nézet megjelenítése