Szerelhető COB LED panelek alu alaplapon

Hozzáadva: 2014 április 18, péntek Magazin: Bemutatók, tesztek
Szerelhető COB LED panelek alu alaplapon

Chip On Board LED fényforrások - LED chipek

A nagy teljesítményű LED reflektorok, majd a nagy teljesítményű LED spot lámpák megjelenésekor már találkozhattunk a COB ledekkel. A kör vagy négyzetes alumínium alaplapra épített LED chipek eddig is jó szolgálatot tettek, ezeken a termékeken, most azonban alkatrészként kínáljuk őket.

A LED chipek és a LED szalagok kis beépítési mérete és nagy fényereje egyre több tervezőt, lakberendezőt ihlet meg. Napi szinten kapunk megkeresését egyedi lámpa gyártóktól a különböző LED szalagok felhasználásával kapcsolatban. Leginkább az 5630 COB chippel épített LED szalag és a legerősebb RGB LED szalag a tervezők célpontja, hiszen a fényerőből sohasem elég. Természetesen az előző két termék tökéletesen fényerő szabályozható, így a felhasználó állíthatja be rajtuk a megfelelő fényerőt.

A nagy fényerejű LED szalagok mellett azonban igény mutatkozik a LED szalagnál kisebb méretű, egyszerűbben kezelhető világító felületre, mely továbbra is fényerő szabályozható. Azonnal a Chip On Board ledekre gondoltunk, hiszen pl. egy 10 Wattos LED reflektor LED fényforrásának mérete alig 1 cm2, fényárama pedig Wattonként 80-90 lumen közötti. Mindössze egy nagy probléma van vele: nagyon melegszik, nagy felületű hűtést igényel, ami az egyedi világítások kivitelezésénél nem mindig lehetséges.

Nagy felületű COB LED chipek

A túlmelegedést tehát vagy kezelni kell (aktív/passzív hűtéssel) vagy kisebb áramerősségről kell üzemeltetni (alacsony fényerő) vagy meg kell növelni a hőleadó felületet, azaz nagyobb alumínium alaplapot és LED chipet kell készíteni. Mi ezt az utóbbi megoldást választottuk: pl. a 10 Wattos COB LED panel világító felülete 10 cm x 2.6 cm, azaz 26 cm2. Ez azt jelenti, hogy a 10 Wattos LED reflektorhoz képest huszonhatszor nagyobb felület áll rendelkezésre a hűtéshez. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket a LED chipeket egyáltalán nem kell hűteni, hanem azt, hogy hűtésükhöz jóval kisebb alu hűtőborda is megteszi, illetve jó hővezetésű anyagra építve külön hűtés nélkül is üzemelnek.

Nagy felületű 10 Wattos Chip On Board LED panelek.
Nagy felületű 10 Wattos Chip On Board LED panel.

Teljesítmény tekintetében jelenleg 3 Wattos, 5 Wattos, 7 Wattos és 10 Wattos Chip On Board LED panel áll rendelkezésre hideg fehér (5000-5500Kelvin) és meleg fehér (3000-3200Kelvin) színű fénnyel.

Akvarisztika, terrárium, növényvilágítás

Az egyedi belsőépítészeti, lakberendezési fényforrások mellett az akvarisztikusok is rákaptak a LED fényforrásokra. Nekik is van jó hírünk: a fehér színű fények mellett elérhetővé tettük a kék és piros fénnyel világító COB LED paneleket. A színes ledek teljesítménye 3 Watt, ami kevésnek tűnhet, azonban ezek általában kiegészítő fényforrásként jelennek meg az akvárium lámpákban, nem önmagukban világítanak. A termékek oldalán megtekinthető nagyítható fotókon azonban jól látszik, hogy színes fény esetén a 3 Watt teljesítmény sem kevés.

Tápegységek a COB LED panelekhez

Nem titkolt szándékunk volt, hogy DC 12 Voltos feszültségről üzemelő LED chipeket hozzunk forgalomba, azonban nem találtuk még meg a tökéletes terméket. Addig azonban a termékek leírásában ajánlott fix áramerősségű transzformátorokkal a LED chipek üzemeltethetőek a teljes fényerejükön: akár 90-100 lumen Wattonkénti teljesítménnyel.

A COB LED panel egyébként működési elvét tekintve egy ugyanolyan dióda, mint a DIP LED, így a 12V DC üzemeltetésre is lehetőség nyílik, a hagyományos 12 Voltos LED tápegységekkel. A pozitív ágra egy ~50 Ohmos ellenállás beforrasztásával a 9-12V nyitófeszültségű 3 és 5 Wattos panelek is működnek 12 Voltról. A 12-14V nyitófeszültségről működő 7 és 10 Wattos panelek ellenállás beforrasztása nélkül is működnek 12 Voltról. Meg kell jegyezni, hogy 12V-os feszültség használata esetén egyik esetben sem kapjuk meg a 100% fényerőt, azonban erre lehet, hogy nincs is mindig szükség. Cserébe a COB LED panelek a hagyományos LED szalag vezérlőkkel a szokásos módon vezérelhetőek.

Szerelés - beépítés

Minden COB LED panel minimum két forrasztási ponttal rendelkezik. Gyors-csatlakozó nincs és nem is lesz: minden esetben forrasztással kell a chipeket beépíteni. Különösen ügyelni kell a helyes polaritás megválasztására!

10 Wattos Chip On Board LED panel forrasztási pontjai
A 10 Wattos COB LED panel forrasztási pontjai.

A hővezető felületre való építés megoldható a csavarozó fülek segítségével vagy ragasztással. Ragasztáshoz mindenképpen jó hővezető képességű fémragasztót használjunk, csavarozás esetén a hővezető paszta használata is ajánlott. A panelek fúrhatóak a további csavarozó fülek kialakításának érdekében, azonban 2 mm-nél jobban ne közelítsük meg a világító felületet a fúróval.

A cikk megjelenésének időpontja: 2014. április 18. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Lakásdekor LED szalagok felhasználásával

2 hozzászólás érkezett

#1 - Péter
2015/07/02, 11:23
Üdv,

A kérdésem az lenne, hogy az Önöknél kapható LED COB (9-12V/300mA) 3 Watt chipekből kb. 20 db-ot párhuzamosan kötve vezérelhető lesz-e a fényereje a szintén Önöknél kapható mini LED dimmerrel, ami elméletileg LED szalaghoz való?

Egy 12V-os akkumulátorról szeretném működtetni a "fűzért"...hogyan tudok belőle maximális fényerőt kihozni?

Köszönöm!
#2 - Tályai Péter
2015/07/02, 15:47
Tisztelt Péter!

A led panelek sajnos csak a termék adatlapján megjelölt 300 mA állandó áramerősségű tápegységgel használható, ezekhez pedig nem tudunk dimmert ajánlani. A hosszantartó, nagy fényerőt is ugyanez a tápegység fogja tudni biztosítani.

Remélem tudtam segíteni!

Új hozzászólás elküldéséhez bejelentkezés szükséges.
Új hozzászólás írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése