Csúszkás LED vezérlő - 16 millió színhez!

Hozzáadva: 2012 március 13, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek
Régi adósságunkat pótoljuk ezzel az RGB vezérlővel, melyen ténylegesen bármilyen színt ki lehet keverni, hisz három, egymástól független csúszkával állíthatjuk az RGB LED szalagok színcsatornáit. Mivel 3 db, egymástól független csatornáról van szó, így természetesen felhasználhatjuk 3 db nem változtatható színű LED szalag egymástól független fényerő szabályzására is.
Csúszkás LED vezérlő - 16 millió színhez!

A két felhasználási mód a csatlakoztatásban tér el, szeretnénk ezeket bemutatni:

LED dimmer - 3 db különböző szalag fényerőszabályzása

A vezérlő 3 db csatornájának köszönhetően lehetőségünk nyílik 3 db különálló LED szalag fényerő szabályzására. A csatlakoztatási mód ebben az esetben nagyon egyszerű: a dimmer (IN) bemeneti oldalára kell csatlakoztatni a 12Voltos tápfeszültségeket, a LED szalagok teljesítményének megfelelően.

Csúszkás LED vezérlő - bemeneti oldal
Bemeneti oldal: 3 db 12 Voltos betáplálás


A kimeneti oldalra pedig LED szalagok kerülnek. Természetesen a helyes polaritásra minden esetben ügyelni kell, de ez a NYÁK-on feltüntetésre kerül, így nehéz lesz elnézni.

Csúszkás LED vezérlő - kimeneti oldal
Kimeneti oldal: 3 db 12 Voltos LED szalag csatlakoztatása


Amennyiben a fenti műveleteket elvégeztük, győződjünk meg újra a helyes csatlakoztatásról, ellenőrizzük a polaritást, majd helyezzük feszültség alá a 12 Voltos tápegységeket.

Csúszkás LED vezérlő - végeredmény
A helyesen csatlakoztatott LED szalagok


Ezek után a három csúszkával egyenként tudjuk szabályozni, egy helyről a három különböző LED szalagot.


videó


RGB vezérlő - 216 Wattnyi RGB LED szalag kézi szabályozására

A fenti művelet tulajdonképpen annyira nem izgalmas, hisz ezt eddig is meg tudtuk tenni 3 db különálló LED szalag dimmerrel, mondjuk ebben a formában ez némileg költségtakarékosabb, viszont nem távirányítható.
Sokkal izgalmasabb azonban, hogy RGB LED szalag használata esetében a három színcsatornát (piros/zöld/kék) tudjuk vezérelni a három csúszkával, így lehetővé válik, hogy valóban bármilyen színt kikeverhessen.
Mivel teljesen mechanikus a működés, így ki-, és bekapcsolás után a beállított szín megmarad, nem kell újra a távirányítóhoz nyúlni. Kifejezetten előnyös ez reklámvilágítás (felirat világítás) esetén, ahol a reklámozott cég arculatterv szerinti saját színét kell minden esetben megjeleníteni.

A csatlakoztatás egy kicsit bonyolultabb, de nem nehéz, alapjában véve a bemeneti oldal mindhárom ágát meg kell táplálni 12 Volttal, a kimeneti oldalon pedig a LED szalag 3 színvezetékét a 3 negatív kimenetre csatlakoztatni, a pozitív kimeneteket pedig közösítve az RGB LED szalag pozitív ágára, de lássuk részletesen:

Az RGB LED szalag mennyiségének megfelelő, de maximum 216 Wattnyi 12 Voltos feszültséget osszuk meg három részre. A legegyszerűbb és leggyorsabb szerelést a kapcsos Wago gyors-csatlakozók biztosítják. Az elosztás után a polaritásra figyelve csatlakoztassuk a 3 pozitív és 3 negatív ágat a vezérlő bemenetére.

Csúszkás LED vezérlő - Elosztott tápvezetékek csatlakoztatása
Elosztott tápvezetékek csatlakoztatása


A vezérlő kimeneti oldalára pedig a három negatív jelzésű sorkapocsba csatlakoztassuk a három színes vezetéket (pirosat, zöldet, kéket), majd a fenti módszerrel osszuk három részre az RGB LED szalag pozitív (fehér vagy fekete színű) vezetékét és mindhármat rögzítsük a kimeneti oldal 1-1 pozitív jelzésű csatlakozójába:

Csúszkás LED vezérlő - RGB LED szalag csatlakoztatása
RGB LED szalag csatlakoztatása


A csatlakoztatás után ellenőrizzük újra a helyes polaritást, majd helyezzük feszültség alá a 12 Voltos tápegységeket. Megfelelő összeszerelés esetén a csúszkák mozgatásával színcsatornánként állíthatjuk a LED világítás színét.videó


Természetesen jelerősítő(ke)t használva ennek a vezérlőnek is korlátlanul tovább lehet növelni a teljesítményét, ha 216 Wattnál nagyobb teljesítményű LED szalagot szeretnének róla üzemelni.
A cikk megjelenésének időpontja: 2012. március 13. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Prémium minőségű San Remo tölgy nappali bútor beépített LED világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali bútor beépített LED szalaggalSan Remo tölgy nappali bútor színváltós LED világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali bútor LED világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali összeállítás led világítási rendszerrelPrémium minőségű San Remo tölgy nappali összeállításKirálykék teraszfény: nemcsak a színt hívják így, de a látvány is önmagáért beszél. Kültéri terasz megvilágítása a korlát alá ragasztott színváltós LED fényszalaggalLátványos színeket lehet előhozni az RGB LED szalagból, amely felvidíthatja teraszon szórakozókatErkélyes terasz dekoratív megvilágítása kültéri színváltós LED csíkkal

Ehhez a cikkhez jelenleg nincs hozzázólás.

Új hozzászólás elküldéséhez bejelentkezés szükséges.
Új hozzászólás írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése