Villamos szerelvények a lakásban

Hozzáadva: 2011 október 10, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
A villamos hálózatok szerelése speciális ismereteket és kellő óvatosságot igényel, így ezen a területen nem ajánlottak a házilagos kivitelezési megoldások. A villanyszerelő munkája széles területre terjed, mely közrefogja az épületek, családi házak villamos hálózatának kialakítását, karbantartását, javítását, a szerelvények felszerelését és az elektromos berendezések bekötését egyaránt. Hogy a lakásban kialakított elektromos hálózat többszöri átrendezés után is praktikus és kényelmesen használható legyen, már a tervezés folyamatában át kell gondolni az egyes helyiségekben végzett tevékenységeket, illetve ennek függvényében a szükséges kapcsoló és konnektor igényeket.


A szerelvények telepítése:
Az épület-villanyszerelés során legfontosabb a biztonság és a balesetmentes működés, a különböző elektromos szerelvényeket is ennek megfelelően kell szakszerűen bekötni. A háztartásban alkalmazott szerelvények lehetnek süllyesztett vagy falon kívüli szerelésűek, melyből a süllyesztett változatok mindig esztétikusabbak, hiszen belesimulnak a falfelületbe, ezáltal kevésbé tűnnek ki a környezetükből. Süllyesztett szerelvény alkalmazásakor szerelvénydoboz szükséges, ahol a kapcsolókat, dugaljakat pl. körmös-csavaros rögzítési lehetőséggel rögzíthetjük a dobozhoz.

A szerelvények általános elhelyezési magassága:
- kapcsolók esetében (pl. világításkapcsolók, csillárkapcsolók, villanykapcsolók, csengőkapcsolók, fényerőszabályzók, termosztátok) a járószint felett ~115 vagy ~140 cm-rel,
- dugaszolóaljzatok esetében (pl. hálózati csatlakozó aljzatok, informatikai csatlakozók, telefonaljzatok, hangszóró kivezetők) ez a magasság a padló szintjétől ~40 cm,
- akadálymentesített közegben a villamossági szerelvények elhelyezése ~85-110 cm közötti magasságban ajánlott.


Kapcsolók és dugaljak cseréje
A falon lévő szerelvények 5-15 évente cserét igényelnek, ennek oka főként az elöregedés, elhasználódás. Ugyanakkor az évek során a különböző szerelvény gyártók (Legrand, Prodax, Schneider, Siemens, Fede) dizájnosabb és komfortosabb aljzatokat terveztek, melyek a különböző igényeket is jobban kiszolgálják. A kapcsolók többnyire világításszabályozásra, csengetésre szolgálnak, a dugaljak pedig a villamos fogyasztók csatlakoztatására alkalmasak. A különböző elektromos berendezések gyakran igényelnek saját konnektort (pl. hűtőgép), de ezeken felül az alkalmilag használt eszközöknek (pl. porszívó, borotva) is érdemes számítani további aljzatokat. A kevés csatlakozóaljzat fennakadást eredményezhet, ezért szükséges, hogy az egyes helyiségekre lebontva alaposan átgondoljuk a telepíteni kívánt aljzatok számát.

Hová – milyen szerelvényeket tervezzünk?
Alapelv: falanként 2-2 db földelt konnektor aljzat (védőérintkezős dugalj), valamint a világítás kialakításától függően 1-2 darab fali világításkapcsoló.
Előszoba: kétoldali járás esetén javasolt mindkét oldalról biztosítani a világítás kapcsolását. Dugaljból 1-2 darab elegendő.
Nappali: több mennyezeti világítást (pl. általános világítás, rejtett világítás) érdemes külön kapcsolhatóvá tenni, de fővilágításokhoz fényerőszabályzós kapcsolót is szerelhetünk. Túlfeszültség védelemmel ellátott földelt konnektor dugaljat igényelhet ebben a helyiségben a televízió, házimozi, számítógép, de az időszakonként használt berendezésekhez is számolhatunk plusz dugaljakat pl. mobiltelefon töltő, állólámpa, takarításhoz használt porszívó. A televíziócsatornák vételéhez süllyesztett TV csatlakozó, az internet és telefon hálózat kiépítéséhez kommunikációs csatlakozókat is beépíthetünk az esztétikus látvány érdekében.
Étkező: az asztal fölé függesztett központi világítótesthez fényerőszabályzós kapcsolót is építhetünk. Hálózati aljzatból falanként 1 darab földelt típus elegendő.
Konyha: a konyhában a fővilágítás mellett további helyi világítások is szükségesek lehetnek, a lámpakiállások-kapcsolók helyét ennek megfelelően kell tervezni. Rendszerint itt kell a legtöbb hálózati csatlakozást kialakítani, hiszen itt a legszélesebb a működtethető háztartási berendezések száma (pl. mikrosütő, olajsütő, kávéfőző, kenyérpirító, daráló, robotgép, vízforraló). Egyes konyhai eszközöknek külön áramkört érdemes tervezni pl. tűzhely, hűtőgép, mosogatógép számára.
Fürdőszoba: a világítás kiépítésétől függően 1-3 lámpakiállás kiépítése javasolt (legfontosabb a mosdónál lévő tükör megvilágítása). Nedves helyiségekben fröcskölő víz ellen védett kapcsolókat és dugaszolóaljzatokat kell beépíteni, lehetőleg 150 cm feletti magasságban. A mosógépnek érdemes külön áramkört építeni, további csatlakoztatási igénnyel a hajszárító, villanyborotva, fűtőtest léphet fel.
Hálószoba: a hálószobában érdemes úgy megtervezni a világításkapcsolók helyét, hogy azok akár a szobába belépve, akár az ágyban fekve is vezérelhetőek legyenek (váltókapcsolók, keresztkapcsolók). Dugaljból a tévének, porszívónak, éjjeli lámpának érdemes falanként 1-1 db aljzatot számolni.
Gyerekszoba: gyermekünk biztonsága megóvása érdekében legalább a gyerekszobában, de akár az egész házban ajánlott gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat telepíteni.
Melléképület: poros helyiségekben (garázs), nedves környezetben (pince) csapófedeles dugaljakat is szerelhetünk.


A szerelvényezés folyamatát mindenképpen bízzuk villanyszerelőre! Ha a mesterembert megtalálta, már csak a szükséges aljzatok megvásárlása marad, amelyet megtehet webáruházunk Kapcsolók, dugaszoló aljzatok menüpontjában is!

A cikk megjelenésének időpontja: 2011. október 10. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

LED panel fürdőszobábanFelújított fürdőszoba LED panel lámpákkalHármas fali konnektor fekete-aluszürkeKettes fekete dugaljFekete-ezüst-aluszürke kettes konnektorKettes fekete fali dugalj falonCsapfedeles dugalj csempézett falonCsapfedeles dugalj fürdőszobábanHármas fali aljzat elefántcsont színbenFehér konnektorok festés közben

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése