Villamos szerelvények a lakásban

Hozzáadva: 2011 október 10, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
A villamos hálózatok szerelése speciális ismereteket és kellő óvatosságot igényel, így ezen a területen nem ajánlottak a házilagos kivitelezési megoldások. A villanyszerelő munkája széles területre terjed, mely közrefogja az épületek, családi házak villamos hálózatának kialakítását, karbantartását, javítását, a szerelvények felszerelését és az elektromos berendezések bekötését egyaránt. Hogy a lakásban kialakított elektromos hálózat többszöri átrendezés után is praktikus és kényelmesen használható legyen, már a tervezés folyamatában át kell gondolni az egyes helyiségekben végzett tevékenységeket, illetve ennek függvényében a szükséges kapcsoló és konnektor igényeket.


A szerelvények telepítése:
Az épület-villanyszerelés során legfontosabb a biztonság és a balesetmentes működés, a különböző elektromos szerelvényeket is ennek megfelelően kell szakszerűen bekötni. A háztartásban alkalmazott szerelvények lehetnek süllyesztett vagy falon kívüli szerelésűek, melyből a süllyesztett változatok mindig esztétikusabbak, hiszen belesimulnak a falfelületbe, ezáltal kevésbé tűnnek ki a környezetükből. Süllyesztett szerelvény alkalmazásakor szerelvénydoboz szükséges, ahol a kapcsolókat, dugaljakat pl. körmös-csavaros rögzítési lehetőséggel rögzíthetjük a dobozhoz.

A szerelvények általános elhelyezési magassága:
- kapcsolók esetében (pl. világításkapcsolók, csillárkapcsolók, villanykapcsolók, csengőkapcsolók, fényerőszabályzók, termosztátok) a járószint felett ~115 vagy ~140 cm-rel,
- dugaszolóaljzatok esetében (pl. hálózati csatlakozó aljzatok, informatikai csatlakozók, telefonaljzatok, hangszóró kivezetők) ez a magasság a padló szintjétől ~40 cm,
- akadálymentesített közegben a villamossági szerelvények elhelyezése ~85-110 cm közötti magasságban ajánlott.


Kapcsolók és dugaljak cseréje
A falon lévő szerelvények 5-15 évente cserét igényelnek, ennek oka főként az elöregedés, elhasználódás. Ugyanakkor az évek során a különböző szerelvény gyártók (Legrand, Prodax, Schneider, Siemens, Fede) dizájnosabb és komfortosabb aljzatokat terveztek, melyek a különböző igényeket is jobban kiszolgálják. A kapcsolók többnyire világításszabályozásra, csengetésre szolgálnak, a dugaljak pedig a villamos fogyasztók csatlakoztatására alkalmasak. A különböző elektromos berendezések gyakran igényelnek saját konnektort (pl. hűtőgép), de ezeken felül az alkalmilag használt eszközöknek (pl. porszívó, borotva) is érdemes számítani további aljzatokat. A kevés csatlakozóaljzat fennakadást eredményezhet, ezért szükséges, hogy az egyes helyiségekre lebontva alaposan átgondoljuk a telepíteni kívánt aljzatok számát.

Hová – milyen szerelvényeket tervezzünk?
Alapelv: falanként 2-2 db földelt konnektor aljzat (védőérintkezős dugalj), valamint a világítás kialakításától függően 1-2 darab fali világításkapcsoló.
Előszoba: kétoldali járás esetén javasolt mindkét oldalról biztosítani a világítás kapcsolását. Dugaljból 1-2 darab elegendő.
Nappali: több mennyezeti világítást (pl. általános világítás, rejtett világítás) érdemes külön kapcsolhatóvá tenni, de fővilágításokhoz fényerőszabályzós kapcsolót is szerelhetünk. Túlfeszültség védelemmel ellátott földelt konnektor dugaljat igényelhet ebben a helyiségben a televízió, házimozi, számítógép, de az időszakonként használt berendezésekhez is számolhatunk plusz dugaljakat pl. mobiltelefon töltő, állólámpa, takarításhoz használt porszívó. A televíziócsatornák vételéhez süllyesztett TV csatlakozó, az internet és telefon hálózat kiépítéséhez kommunikációs csatlakozókat is beépíthetünk az esztétikus látvány érdekében.
Étkező: az asztal fölé függesztett központi világítótesthez fényerőszabályzós kapcsolót is építhetünk. Hálózati aljzatból falanként 1 darab földelt típus elegendő.
Konyha: a konyhában a fővilágítás mellett további helyi világítások is szükségesek lehetnek, a lámpakiállások-kapcsolók helyét ennek megfelelően kell tervezni. Rendszerint itt kell a legtöbb hálózati csatlakozást kialakítani, hiszen itt a legszélesebb a működtethető háztartási berendezések száma (pl. mikrosütő, olajsütő, kávéfőző, kenyérpirító, daráló, robotgép, vízforraló). Egyes konyhai eszközöknek külön áramkört érdemes tervezni pl. tűzhely, hűtőgép, mosogatógép számára.
Fürdőszoba: a világítás kiépítésétől függően 1-3 lámpakiállás kiépítése javasolt (legfontosabb a mosdónál lévő tükör megvilágítása). Nedves helyiségekben fröcskölő víz ellen védett kapcsolókat és dugaszolóaljzatokat kell beépíteni, lehetőleg 150 cm feletti magasságban. A mosógépnek érdemes külön áramkört építeni, további csatlakoztatási igénnyel a hajszárító, villanyborotva, fűtőtest léphet fel.
Hálószoba: a hálószobában érdemes úgy megtervezni a világításkapcsolók helyét, hogy azok akár a szobába belépve, akár az ágyban fekve is vezérelhetőek legyenek (váltókapcsolók, keresztkapcsolók). Dugaljból a tévének, porszívónak, éjjeli lámpának érdemes falanként 1-1 db aljzatot számolni.
Gyerekszoba: gyermekünk biztonsága megóvása érdekében legalább a gyerekszobában, de akár az egész házban ajánlott gyermekvédelemmel ellátott dugaljakat telepíteni.
Melléképület: poros helyiségekben (garázs), nedves környezetben (pince) csapófedeles dugaljakat is szerelhetünk.


A szerelvényezés folyamatát mindenképpen bízzuk villanyszerelőre! Ha a mesterembert megtalálta, már csak a szükséges aljzatok megvásárlása marad, amelyet megtehet webáruházunk Kapcsolók, dugaszoló aljzatok menüpontjában is!

A cikk megjelenésének időpontja: 2011. október 10. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Tiszafüredi hotel mosdója Valena szerelvényekkelFehér Valena dugalj papírtörlő adagolónál Hotel mosdójábanHotel toalett fehér Valena kapcsolókkalElőszoba, kerti lámpa, hátsó kerti lámpák villanykapcsolóiKrém színű lámpakapcsolókFehér kapcsolók kerti wécébenKerti wécé vízmentes fehér kapcsolóval és fedeles dugaljjalFehér Valena konnektor autoszerviz mosdójábanCsempézett falon fehér kapcsolóValena dugalj autoszerviz mosdójában

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése