LED szalag csatlakozó újdonságok!

Hozzáadva: 2011 május 25, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
Megérkeztek az új típusú, pattintós műanyag füllel ellátott LED szalag csatlakozóink, melyek az összes típusú 3528-as és 5050-es beltéri LED szalag csatlakoztatását gyerekjátékká teszi. Felejtse el a hagyományos, könnyen szétcsúszó szalagkábel csatlakozókat!

Az új típusú (GTLED) LED szalag csatlakozók teljes választékát kínáljuk, mind az egyszínű 3528-as LED szalaghoz (megfelelő a 30,60 LED-es változathoz), illetve a 10 mm széles 5050-es típusú LED szalaghoz (30 és 60 LED-es és RGB LED-es változathoz is).

Az új rögzítési mód sokkal biztonságosabban tartja meg a LED szalagokat, így a szerelési idő lerövidül, kontakt hibák kialakulásának az esélye pedig minimálisra csökken anélkül, hogy forrasztania kellene.

Kültéri LED szalagokon is használhatóak a forrasztásmentes csatlakozók, azonban a felszerelés előtt a kültéri műgyanta, vagy a vízálló szilikon réteget teljesen le kell bontani a csatlakozási felületről. Ezekben az esetekben a kültéri, vagy vízálló LED szalag elveszíti vízmentességét a csatlakoztatás helyén!

A LED szalagok beépítése, toldása, sarokelemeinek kialakítása nagyon egyszerű, akár szakképzettség nélkül is elvégezhető. Ebben a cikkben bemutatjuk a különböző típusú LED szalagokon hogyan kell beépíteni az új típusú LED szalag csatlakozóinkat.

3528-as LED szalag csatlakozók

A 3528-as LED szalag 8 mm széles, melyen két ér (+/-) fut végig, biztosítva a ledek tápellátását. A 3528-as LED szalagból három típus létezik: 30 db, 60 db és 120 db LED-el szerelt változat. A 3528-as forrasztásmentes csatlakozók (toldóelem, betáp, sarokelem) sajnos csak a 30 és 60 ledes változathoz megfelelőek, a 120 ledes kivitelnél olyan sűrűn vannak a ledek, hogy semmilyen csatlakozó nem fér el. (A 120 ledes szalag tesztért köszönet Szilágyi Gábornak!)


GTLED 3528 toldóelem szerelése

- (1. kép): A LED szalagot csak a vágójelnél jelzett vágási pontokon lehet forrasztás-mentesen toldani. Minden 0.5 és 1 méternél forrasztási pont van, ezeken a helyekre a forrasztás kiemelkedés miatt nem lehet a csatlakozókat használni.
- (2. kép): Vágjuk el a LED szalagot a vágójelnél jelzett helyen. A vágást ollóval, vagy oldalcsípő-fogóval végezhetjük el a legegyszerűbben.
- (3. kép): A vágási ponton elvágott LED szalag minden LED chipje világít.
- (4. kép): Nyissuk fel a toldóelem fedelét, majd óvatosan egy vékony csavarhúzóval feszítsük egy kicsit felfelé a toldóelem csatlakozóit, hogy könnyebben beférjen alájuk a LED szalag. (Visszazárás előtt egy kombinált-, vagy csőrös fogóval a helyére is nyomhatjuk a csatlakozókat a biztosabb érintkezés érdekében.)
- (5. kép): Toljuk be a LED szalagot a csatlakozóba. A csatlakozó elején és végén külön nút van kialakítva a LED szalag részére, így a LED szalag helyes pozíciója egyszerűen beazonosítható. Az érintkezők hegye mindenképpen érjen bele a LED szalag.
- (6. kép): Zárjuk vissza a fület a csatlakozóra.
- (7. kép): A toldóelem másik végébe szintén helyezzük be a LED szalagot, ügyelve a megfelelő polaritásra, majd zárjuk le ezt a fület is.
- (8. kép): Feszültség alá helyezve a teljes LED szalag világít, hibátlanra vizsgázott a toldólelem.

A LED szalagot csak a vágójelnél jelzett vágási pontokon lehet forrasztás-mentesen toldani. Minden 0.5 és 1 méternél forrasztási pont van, ezeken a helyekre a forrasztás kiemelkedés miatt nem lehet a csatlakozókat használni.   Vágjuk el a LED szalagot a vágójelnél jelzett helyen. A vágást ollóval, vagy oldalcsípő-fogóval végezhetjük el a legegyszerűbben.   A vágási ponton elvágott LED szalag minden LED chipje világít.  
Nyissuk fel a toldóelem fedelét, majd óvatosan egy vékony csavarhúzóval feszítsük egy kicsit felfelé a toldóelem csatlakozóit, hogy könnyebben beférjen alájuk a LED szalag. (Visszazárás előtt egy kombinált-, vagy csőrös fogóval a helyére is nyomhatjuk a csatlakozókat a biztosabb érintkezés érdekében.)   Toljuk be a LED szalagos a csatlakozóba. A csatlakozó elején és végén külön nút van kialakítva a LED szalag részére, így a LED szalag helyes pozíciója egyszerűen beazonosítható. Az érintkezők hegye mindenképpen érjen bele a LED szalag.  Zárjuk vissza a fület a csatlakozóra. 
A toldóelem másik végébe szintén helyezzük be a LED szalagot, ügyelve a megfelelő polaritásra, majd zárjuk le ezt a fület is.  Feszültség alá helyezve a teljes LED szalag világít, hibátlanra vizsgázott a toldólelem.   


GTLED 3528 betáp szerelése

- (1. kép): A LED szalagot csak a vágójelnél jelzett vágási pontokon lehet forrasztás-mentesen csatlakoztatni. Minden 0.5 és 1 méternél forrasztási pont van, ezeken a helyekre a forrasztás kiemelkedés miatt nem lehet a csatlakozókat használni.
- (2. kép): Nyissuk fel a toldóelem fedelét, majd óvatosan egy vékony csavarhúzóval feszítsük egy kicsit felfelé a toldóelem csatlakozóit, hogy könnyebben beférjen alájuk a LED szalag. (Visszazárás előtt egy kombinált-, vagy csőrös fogóval a helyére is nyomhatjuk a csatlakozókat a biztosabb érintkezés érdekében.)
- (3. kép): Toljuk be a LED szalagos a csatlakozóba. A csatlakozó elején és végén külön nút van kialakítva a LED szalag részére, így a LED szalag helyes pozíciója egyszerűen beazonosítható. Az érintkezők hegye mindenképpen érjen bele a LED szalag.
- (4. kép): Zárjuk vissza a fület a csatlakozóra.
- (5. kép): Helyezzük feszültség alá a LED szalagot.

A LED szalagot csak a vágójelnél jelzett vágási pontokon lehet forrasztás-mentesen csatlakoztatni. Minden 0.5 és 1 méternél forrasztási pont van, ezeken a helyekre a forrasztás kiemelkedés miatt nem lehet a csatlakozókat használni.   Nyissuk fel a toldóelem fedelét, majd óvatosan egy vékony csavarhúzóval feszítsük egy kicsit felfelé a toldóelem csatlakozóit, hogy könnyebben beférjen alájuk a LED szalag. (Visszazárás előtt egy kombinált-, vagy csőrös fogóval a helyére is nyomhatjuk a csatlakozókat a biztosabb érintkezés érdekében.)   Toljuk be a LED szalagos a csatlakozóba. A csatlakozó elején és végén külön nút van kialakítva a LED szalag részére, így a LED szalag helyes pozíciója egyszerűen beazonosítható. Az érintkezők hegye mindenképpen érjen bele a LED szalag.  
Zárjuk vissza a fület a csatlakozóra.  Helyezzük feszültség alá a LED szalagot. 


GTLED 3528 sarokelem szerelése

- (1. kép): A LED szalagot csak a vágójelnél jelzett vágási pontokon lehet forrasztás-mentesen csatlakoztatni. Minden 0.5 és 1 méternél forrasztási pont van, ezeken a helyekre a forrasztás kiemelkedés miatt nem lehet a csatlakozókat használni.
- (2. kép): Nyissuk fel a toldóelem fedelét, majd óvatosan egy vékony csavarhúzóval feszítsük egy kicsit felfelé a toldóelem csatlakozóit, hogy könnyebben beférjen alájuk a LED szalag.
- (3. kép): Toljuk be a LED szalagos a csatlakozóba. A csatlakozó elején és végén külön nút van kialakítva a LED szalag részére, így a LED szalag helyes pozíciója egyszerűen beazonosítható. Az érintkezők hegye mindenképpen érjen bele a LED szalag.
- (4. kép): Visszazárás előtt egy kombinált-, vagy csőrös fogóval a helyére is nyomhatjuk a csatlakozókat a biztosabb érintkezés érdekében.
- (5. kép): Ismételjük meg a fenti műveleteket a másik LED szalag darabon is, majd helyezzük feszültség alá.
- (6. kép): A vezetéket egészen közelre lehet húzni, vagy összesodorni, így nem lesz távolság a két LED szalag között, így a fényük is folyamatos lesz.

A LED szalagot csak a vágójelnél jelzett vágási pontokon lehet forrasztás-mentesen csatlakoztatni. Minden 0.5 és 1 méternél forrasztási pont van, ezeken a helyekre a forrasztás kiemelkedés miatt nem lehet a csatlakozókat használni.    Nyissuk fel a toldóelem fedelét, majd óvatosan egy vékony csavarhúzóval feszítsük egy kicsit felfelé a toldóelem csatlakozóit, hogy könnyebben beférjen alájuk a LED szalag.  oljuk be a LED szalagos a csatlakozóba. A csatlakozó elején és végén külön nút van kialakítva a LED szalag részére, így a LED szalag helyes pozíciója egyszerűen beazonosítható. Az érintkezők hegye mindenképpen érjen bele a LED szalag.  
Visszazárás előtt egy kombinált-, vagy csőrös fogóval a helyére is nyomhatjuk a csatlakozókat a biztosabb érintkezés érdekében.  Ismételjük meg a fenti műveleteket a másik LED szalag darabon is, majd helyezzük feszültség alá.  A vezetéket egészen közelre lehet húzni, vagy összesodorni, így nem lesz távolság a két LED szalag között, így a fényük is folyamatos lesz. 


5050-es LED szalag csatlakozók

Az 5050-es LED szalag 10 mm széles, melyen két ér (+/-) fut végig, biztosítva a ledek tápellátását. Az 5050-es LED szalagból két típus létezik: 30 db és 60 db LED-el szerelt változat. Az 5050-es forrasztásmentes csatlakozók (toldóelem, betáp, sarokelem) mind a két változathoz megfelelő, a LED számtól függetlenül.


GTLED 5050 toldóelem szerelése

- (1. kép): A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség. A vágáshoz ollót vagy oldalcsípő-fogót használjunk.
- (2. kép): A toldóelem érintkezőit lapos csavarhúzóval finoman feszítsük fel, hogy könnyebben a helyére tudjon csúszni a LED szalag.
- (3. kép): Toljuk be a LED szalagot a csatlakozó nútjába addig, amíg a csatlakozó fülek hozzá nem érnek a vezető felülethez.
- (4. kép): Zárjuk le a pattintós fület, majd ismételjük meg a műveletet a LED szalag másik darabjával is, a polaritásra ügyeljünk!
- (5. kép): Zárjuk le a második LED szalagot rögzítő fület is.
- (6. kép): Helyezzük feszültség alá a LED szalagot.

A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség. A vágáshoz ollót vagy oldalcsípő-fogót használjunk.  A toldóelem érintkezőit lapos csavarhúzóval finoman feszítsük fel, hogy könnyebben a helyére tudjon csúszni a LED szalag.  Toljuk be a LED szalagot a csatlakozó nútjába addig, amíg a csatlakozó fülek hozzá nem érnek a vezető felülethez. 
Zárjuk le a pattintós fület, majd ismételjük meg a műveletet a LED szalag másik darabjával is, a polaritásra ügyeljünk!  Zárjuk le a második LED szalagot rögzítő fület is.  Helyezzük feszültség alá a LED szalagot. 


GTLED 5050 betáp szerelése

- (1. kép): A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség. A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.
- (2. kép): A betáp fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.
- (3. kép): A polaritásra ellenőrzése után helyezzük feszültség alá a LED szalagokat.

A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség. A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.  A betáp fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.  A polaritásra ellenőrzése után helyezzük feszültség alá a LED szalagokat. 


GTLED 5050 sarokelem szerelése

- (1. kép): A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.
- (2. kép): A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni. A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.
- (3. kép): A polaritásra ellenőrzése után helyezzük feszültség alá a LED szalagokat.

A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.  A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni. A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.  A polaritásra ellenőrzése után helyezzük feszültség alá a LED szalagokat. 


RGB LED szalag csatlakozók

Az RGB LED szalagok speciális 5050-es LED szalagok, melyek 10 mm szélesek és négy ér (+/-/-/-) fut végig, biztosítva a LED cipen belüli különböző színű ledek tápellátását. Az RGB LED szalagból két típus létezik: 30 db és 60 db LED-el szerelt változat. Az RGB forrasztásmentes csatlakozók (toldóelem, betáp, sarokelem) mind a két változathoz megfelelő, a LED számtól függetlenül. A digitális 5 vagy 6 eres RGB futófényes LED szalagokhoz azonban nem megfelelő!


GTLED RGB toldóelem szerelése

- (1. kép): A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.
- (2. kép): A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.
- (3. kép): A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.
- (4. kép): Az RGB LED szalag másik oldalára is toljuk rá a csatlakozót, ügyelve a megfelelő polaritásra.
- (5. kép): Zárjuk le a rögzítő fület.
- (6. kép): Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)

A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.   A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.    A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.  
Az RGB LED szalag másik oldalára is toljuk rá a csatlakozót, ügyelve a megfelelő polaritásra.   Zárjuk le a rögzítő fület.   Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)  


GTLED RGB betáp szerelése

- (1. kép): A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.
- (2. kép): A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.
- (3. kép): A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.
- (4. kép): Zárjuk le a rögzítő fület.
- (5-6. kép): Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)

A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.   A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.   A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.  
Zárjuk le a rögzítő fület.   Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)   Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)  


GTLED RGB sarokelem szerelése

- (1. kép): A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.
- (2. kép): A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.
- (3. kép): A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.
- (4. kép): Ismételjük meg a műveletet az RGB LED szalag másik végével is, ügyelve a helyes polaritásra.
- (5-6. kép): Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)

A LED szalagok toldására, csatlakoztatására a rézszínű felületeken jelzett vágási pontokon van lehetőség.   A csatlakozó tüskéket egy lapos csavarhúzóval finoman felfeszíthetjük, hogy a LED szalagot könnyebben lehessen a helyére tolni.   A sarokelem fémes csatlakozóinak hozzá kell érniük a LED szalag réz színű, vezető felületéhez.  
Ismételjük meg a műveletet az RGB LED szalag másik végével is, ügyelve a helyes polaritásra.  Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)   Próbáljuk ki a LED szalagot, mindhárom színnel (piros/kék/zöld)  
A cikk megjelenésének időpontja: 2011. május 25. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Színváltós LED világítás szobábanPanellakás álmennyezet LED hangulatvilágítássalPanellakás álmennyezet LED hangulatvilágítássalPanellakás álmennyezetPanellakás álmennyezetPanel álmennyezetLED panelek és LED szalagvilágítás álmennyezetbenLED panelek és LED szalagvilágítás álmennyezetbenLED fényszalag spotokkalLED fényszalag nappaliban

4 hozzászólás érkezett

#1 - Szilágyi Gábor
2011/07/18, 16:24
Tisztelt ANRO,

nem régiben vettem 3528 as 120 LED/m hidegfehér kültéri LED szalagot, hozzá GTLED 3528 betápot! Gondolván egyszerűsödik a bekötés. Sajnos nem jött be, ugyanis a cikkben valóban le van írva, hogy teljesen le kell bontani a szilikon réteget a csatlakozásnál az azonban hiányzik, hogy a 120LED/méteres szalagnál olyan sűrűn vannak a LED-ek, hogy fizikai képtelenség a gyorscsatlakozót bekötni! Nem panaszkodom, mert sikerült megoldani a bekötést egy hibrid módon:
A szilikon réteg az első ledig eltávolítva, így rádugni a gyorscsatlakozóra, majd odaforrasztani végül zsugor-csővel biztosítani, a fedelet meg le kell vágni!
A leendő vásárlóknak, pedig ki lehetne egészíteni a fenti cikket!

Köszönöm a gyors rendelés kézbesítést, ma rakom fel a konyhaszekrényre, hogy megvilágítsa a munkalapot!

Tisztelettel Szilágyi Gábor
#2 - Tályai Gábor
2011/07/19, 08:11
Tisztelt Szilágyi Gábor!

Kipróbáltuk a betápokat és a toldókat a 120 ledes szalagokon, egyik sem (sem a régi, sem az új típusú) nem fér el a ledektől :(

A cikket kiegészítettem, köszönjük észrevételét!

Küldjön vissza néhány képet az elkészült világításról, kíváncsiak vagyunk :)

Köszönettel:
Tályai Gábor
#3 - Szilágyi Gábor
2011/07/19, 20:27
Tisztelt Gábor

Az alábbi linken letöltheti a LED világítás megvalósítását, még látszik, hogy a felújjítás közepén vagyok, de remélem használhatóak a képek!

https://www.yousendit.com/download/cnJoM25QcGs5NVUwTVE9PQ

Üdvözlettel Szilágyi Gábor
#4 - Tályai Gábor
2011/07/20, 07:58
Tisztelt Szilágyi Gábor!

Köszönjük a képeket, igen használhatóak.

(Mondjuk számomra minden esetben informatívabbak, az ilyen szerelés közbeni képek, mint a kész műről 1 fénykép. Rengeteg ötletet kaptunk és remélem adtunk is már ebben a formában.)

Amint lesz egy kis időm, kiteszem a képeket a galériába.

Köszönjük még egyszer!
Tályai Gábor

Új hozzászólás elküldéséhez bejelentkezés szükséges.
Új hozzászólás írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése