LED szalag dimmer - fényerőszabályzás

Hozzáadva: 2011 január 17, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
LED szalag dimmer - fényerőszabályzás

A nagyobb teljesítményű LED szalagok megjelenésével egy időben megjelent az igény a LED szalagok fényerejének szabályozására. A fényerőszabályzáshoz szeretnénk két LED dimmert (egy potméterest, illetve egy távirányítóst) bemutatni ebben a cikkben, valamint egy erősítőt, mellyel a 96 Wattnál nagyobb teljesítményű, egybefüggő LED szalagok fényerő szabályzására nyílik lehetőség.


Potméteres LED szalag dimmer

Az alacsonyabb árú LED dimmeren egy potméter található, ezzel a potméterrel lehet a LED szalagot ki-, és bekapcsolni, valamint fényerejét szabályozni.:
LED szalag dimmer - potméteres


Teljesítmény: 96 Watt (pl. 3528x60-as LED szalagból 20 méter, 3528x120 LED szalagból 10 méter).

A potméteres dimmer összeszerelése nagyon egyszerű: a 12 Voltos egyenáramú tápegység kimenetét a dimmer bemenetére (IN) kell csatlakoztatni. A dimmer kimenetére (OUT) a fényerőszabályozni kívánt LED szalagot csatlakoztassuk. Mindkét esetben ügyeljünk a polaritásra!

Az alábbi videón megtekinthető a potméteres LED szalag dimmer szerelése:
Távirányítós LED szalag dimmer

Természetesen sok olyan helyzet van (főleg lakásvilágítás készítése esetén) ahol a potméteres dimmer nem felel meg méretileg, vagy design miatt. Ezekhez a feladatokhoz megoldás a távirányítóval ellátott LED szalag dimmer:

Távirányítós LED szalag dimmer

Teljesítmény: 96 Watt (pl. 3528x60-as LED szalagból 20 méter, 3528x120 LED szalagból 10 méter).

A távirányítós LED szalag dimmer szerelése megegyezik a potméteres dimmer szerelésével, annyi a könnyítés, hogy itt nem sorkapocs, hanem szorítókapocs biztosítja a vezetékek rögzítését. A bekötési polaritásra mindenképpen ügyelni kell, ámbátor a termékek nem romlanak el fordított bekötés esetén sem, legfeljebb nem világítanak.

Az alábbi videón megtekinthető a távirányítós LED szalag dimmer szerelése:
Jelerősítő a LED dimmerekhez

Mindkét dimmer maximális teljesítménye 96 Watt, azaz pl. erős, 9.6 Wattos LED szalagból csak 10 méternyivel tudnak megbirkózni. Szerencsére azoknak sem kell lemondani a fényerő-szabályzás lehetőségéről, akik ennél nagyobb mennyiségű LED szalagot üzemeltetnek, nekik ajánljuk az alábbi jelerősítőt, mellyel további 144 Wattnyi LED szalagot lehet csatlakoztatni az áramkörre.

LED szalag dimmerhez jelerősítő

A jelerősítőt külön be kell táplálni egy 12 Voltos egyenáramú tápegységgel! A jelerősítő egyébként egy RGB vezérlő, melynek negatív (R/G/B) polaritású kimenetei közösítve vannak. Az alábbi szerelési útmutatóban szereplő DC sorkapocs átalakító - anya, illetve DC sorkapocs átalakító - apa csatlakozók nem feltétlenül szükségesek a szereléshez, azonban nagyban megkönnyíthetik azt!

A szerelés általános menete:

- A LED dimmert a tápegységet és a dimmer által vezérelt 96 Wattnyi LED szalagot csatlakoztassa össze és próbálja ki, hogy működik-e.
- A dimmer megfelelő működése esetén, a dimmer pozitív és negatív kimenetét csatlakoztassa a jelerősítő bemeneti csatlakozójára.
- A jelerősítő kimenetére csatlakoztassa a maradék (maximum 144 Wattnyi) LED szalagot.
- A jelerősítőre csatlakoztassa a 12 Voltos egyenáramú tápegységet.

LED szalag dimmer jelerősítő bekötése

LED szalag dimmer jelerősítő bekötése - kábelezés
Amennyiben megfelelően csatlakoztatta a jelerősítőt, úgy a fényerőszabályzón a fényerő növelése illetve csökkentése a teljes LED szalagon megfigyelhető. Amennyiben a csatlakoztatás minden tekintetben megfelelő, ám az erősítőre csatlakoztatott LED szalag mégsem működik, úgy a dimmerbe és a jelerősítőbe bemenő pozitív polaritású tápvezetéket közösíteni kell (egy darab vezetékkel összekötni a két betáp pozitív oldalát.)

Amennyiben a fényerőszabályozni kívánt LED szalag meghaladja a 96+144 Wattot, úgy további jelerősítő(k) is csatlakoztathatóak az áramkörbe.

A cikk megjelenésének időpontja: 2011. január 17. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Frankó pultvilágítás, 3528-120 led szalaggal a fényerő is kiváló!RV-12/A stukkó, a rajtett hideg fehér (3528-30) LED szalaggalA szobánk hangulatfénnyelAz üvegpolcok megvilágítása hideg fehér LED szalaggal (3528-30), melyek együtt vezérelhetőek a hangulatfény dimmer 96 W VT távirányítójávalA mi kuckónk - a felnőttek szobájaBaba kuckó ledesítveRombusz hangulatlámpa piros LED szalaggalKis szoba gipszkarton díszek és rejtett világítássalElőszoba rejtett világítással , almennyezetben LED panellelA szép üzlethez a jól megválasztott fények is hozzájárulnak!

80 hozzászólás érkezett

#1 - János
2011/01/23, 10:09
Tisztelt Anro!
Az a kérdésem, hogy a „LED szalag dimmer - rádiós távirányítóval - 96 Watt” távirányító kódja módosítható-e úgy, mint a kapucsengőknél?
Szeretnék két darabot egy házban használni, nem szeretném, ha egymásra hatnának.
Üdvözlettel, János
#2 - Tályai Gábor
2011/01/26, 08:32
Kedves János!

Beérkezéskor kipróbáltunk 10 db-ot, nem zavarták egymást, azóta elég sok elment belőle párban is, és még ilyen áthallásos problémával nem találkoztunk.

Ettől függetlenül szétszedtem, de sem DIP kapcsoló, sem potméter nincs, állítani nem lehet a frekvenciát, ehelyett azt hiszem egy EPROM-ban van a frekvencia beállítva. Mondjuk ezt lehet cserélni, vagy ha EEPROM akkor programozni, de ez meghaladja a tudásomat :)

Remélem tudtam segíteni.
#3 - Lung János
2011/01/26, 10:22
Köszönöm válaszát, akkor rendelek többet.
Üdvözlettel, János
#4 - Kiss Zoltán
2011/01/26, 23:47
Tisztelt ANRO!

a rádiós távirányítós modellt vásároltam meg. 6-szor 1,8 méter párhuzamosan kötött 3528x60-as LED szalagra csatlakoztatva az össze led csak villog, mást nem csinál.
Laikusként kérdezem: mi lehet a hiba?

Köszönettel,
Kiss Zoltán
#5 - Tályai Gábor
2011/01/27, 08:10
Tisztelt Kiss Zoltán!

Villogás esetén a tápegység a hibás. Küldje vissza és kicseréljük.

Termékek visszaküldési módja.

Remélem tudtam segíteni.
#6 - Hegedűs Tamás
2011/01/29, 09:13
Tisztelt Anro!

RGB LED szalagot akkumulátorról szeretnék meghajtani, az lenne a kérdésem, hogy amennyiben rádiós távvezérlővel vezérlem, kikapcsolt állapotban a vezérlő egységnek mennyi az energiafelvétele, egyáltalán akkumulátor esetén javasolt-e a rádiós vezérlés/RGB szalag kombináció. Ebben a konfigurációban a fényerő csökkentésével arányosan csökken az energiafelvétel, vagy számolnom kell veszteséggel.

Köszönettel,

Hegedűs Tamás
#7 - Tályai Gábor
2011/01/31, 15:29
Tisztelt Hegedűs Tamás!

Az RGB vezérlők üresjárati árama 0,5-1,5 Watt körül alakul típustól függően. Nem tudok kizáró tényezőt a rádiófrekvenciás működés és az akkumulátoros feszültség biztosítása között. Az energiafelvétel is csökken a fényerő szabályozásával, de nem teljesen egyenes arányban.

Remélem tudtam segíteni.
#8 - Csernisov Sándor
2011/03/10, 23:30
Tisztelt Tályai Gábor!

Érdeklődni szeretnék a távirányítós Dimmerrel kapcsolatban: A videón láttam, hogy fényerőszabályzásnál a ledek villogtak, de teljes fényerőnél a jelenség megszűnt. Ha teszem azt, negyed fényerőre állítom a ledeket, és nem szabályzom tovább, akkor is villogni fog, és nem egyenletesen adja a fényt? Vagy csak a videó hibája az egész? Remélem :)

Köszönettel: Csernisov Sándor
#9 - Tályai Gábor
2011/03/11, 15:47
Tisztelt Csernisov Sándor!

A villogás teljes mértékben a videó hibája. Az átmenet folyamatos, villogás nélküli, bármilyen fényerőn használva.

Lehet jobb lenne ezt a videót nem is megmutatni :)

Remélem tudtam segíteni.
#10 - H. László
2011/03/28, 13:02
Tisztelt Tályai úr!

Azt szeretném kérdezni, hogy a Rádiós LED dimmert ha bekapcsolt állapotban trafó előtti (pl.: kbi 101-es) kapcsolóval áramtalanítom, akkor a legközelebbi (101-es kapcsolóval) történő visszakapcsolásnál a távirányítóval is be kell a kapcsolnom a led szalagot?

Előre is köszönöm válaszát!
#11 - Tályai Gábor
2011/03/30, 10:59
Tisztelt H. László!

A dimmerek és az RGB vezérlők "megjegyzik" az utolsó állapotot. Tehát ha fél fényerő mellett megszakítja a hálózati áramot, akkor a hálózati áram visszakapcsolása után a LED szalag ismét fél fényerőn fog világítani, a távirányító használata nélkül.

Ez nem vonatkozik arra az esetre, ha nem kapcsolás, hanem valamilyen áramlökés / elektromos hálózati hiba történik, ekkor elképzelhető, hogy áram alá helyezéskor újra be kell kapcsolni a LED dimmert a távirányítóval.

Remélem tudtam segíteni.
#12 - Elektrodirekt - Németh Tamás
2011/04/23, 20:43
Kedves Gábor!

A fenti videón is látható távirányítós led dimmerrel kapcsolatban kérdezem, hogy megoldható-e vele az, hogy a vezérelni kívánt led szalagot egy kapcsoló beiktatásával direktben tudjam felkapcsolni?
A kérdés a távirányító elvesztése kapcsán fogalmazódott meg bennem.
Arra gondoltam, hogy a tápegység 12 Voltját a kapcsolón keresztül ráküldöm a led szalagra, ám azt nem tudom, hogy a dimmer kimeneti oldala ezt hogyan viseli?
A 230 Volt kapcsolása nem megoldás, mert ki tudja, hogy a 4 éves kiskölyköm éppen milyen állásban tüntette el a távirányítót. :)

További szép napot!

Németh Tamás
#13 - Lutár Gábor
2011/04/23, 21:50
Tisztelt Anro!

A kérdésem a következő: 6 volt 35 wattos lámpa fényerőszabályzására alkalmas-e ez a potméteres szabályzó dimmer????
Tisztelettel:
Lutár Gábor
#14 - Tályai Gábor
2011/04/26, 08:09
Tisztelt Németh Tamás!

Igen, megoldható a kapcsolás a dimmer után is. Semmi különös követelménye nincs.

Tisztelt Lutár Gábor!

Ez a dimmer nem alkalmas 230 V-os termékek fényerő-szabályozására, csak a 12 Voltos ledekhez megfelelő.

A 230 V-os fényerőszabályzók a Kapcsolók, aljzatok kategóriában találhatóak.

Remélem tudtam segíteni.
#15 - Lutár Gábor
2011/05/17, 20:10
Tisztelt Tályai úr!

A fenti kérdésem nem 230 voltos(AC) készülék üzemeltetésére irányult!
Nekem 6 volt 35 vattos (DC) akkumulátoros lámpához kellene egy ilyen készülék ami tud fényerőt szabályozni!!!???
Tisztelettel : LG
#16 - Tályai Gábor
2011/05/18, 08:09
Tisztelt Lutár Gábor!

Elnézését kérem, a 6 Volt kimaradt a látóteremből :)
Sajnos kipróbálni nem tudjuk, (nincsenek Voltos termékeink) de nyugodtan vásároljon egy darabot, próbálja ki, és ha nem működik, nyugodtan küldje vissza. Elméletileg működnie kellene neki.

Remélem tudtam segíteni.
#17 - Varga Zoltán Péter
2011/06/16, 09:14
Tisztelt Anro!

-11m 5050-30 LED szalghoz melyik tápegységet javasolja?
Beltérben álmennyezet világításához, Rádiófrekvenciás működésű, érintő gombos, 108 Wattos RGB vezérlő használata mellett.

A 15cm-re leengedett (díszítő) mennyezet 2,0m x 3,5m.

Ha jól gondolom a kialakításnál: 2x5m és 1x1m LED szalagot kell, majd használni.

-Javasolja az 5m részek mindkét végénél való párhuzamos bekötést?

Válaszát várva
Üdvözlettel
Zoltán
#18 - Tályai Gábor
2011/06/20, 13:52
Tisztelt Varga Zoltán Péter!

11 méter 5050x30-as LED szalaghoz a 120 Wattos tápegységet ajánlom. (11x7.2=79.2 Watt, a 120 Wattos tápegység leadott teljesítménye ~100Watt, így egy kis tartalék is marad).

Igen 2x5 méter és 2x1 méter vagy 1x2 méter, ahogy kényelmesebb szerelni.

Javaslom a mindkét végén bekötni az áramkörbe (az általunk forgalmazott LED szalagok szinte mindegyikén két betápkábel található, egy az elején, egy a végén, így plusz forrasztásra nem lesz szükség.)

Remélem tudtam segíteni.
#19 - Cságola Péter
2011/08/03, 19:53
Tisztelt Anro!

Megkaptam a megrendelt dimmert, köszönet a gyors és szakszerű
csomagolásért, postázásért.

Üdv.: Péter
#20 - Tályai Gábor
2011/08/04, 16:08
Tisztelt Cságola Péter!

Mi köszönjük a bizalmat!
#21 - Kiss Gábor
2011/08/18, 11:50
Üdv!
A fent emlegetett távszabályzót vásároltam önöktől, beépítés előtt kipróbáltam rendben működött. (10 m ledszalag volt rákötve)
Beépítés után kb 8 méter szalag került rá, bizonytalanúl működik. A doboz (vevő) az álmennyeztet fölött van (gipszkatron) sajnos most csak úgy működik ha felemelt kézzel max 1 méterre nyomogatom a távirányító gombját. De még így sem működik minden gombnyomásra. A távirányítóban az elemet megellenőriztem rendben van.
Van e ötlet, mit tegyek vele? (csere :-))
Üdv!
Gábor
#22 - Tályai Gábor
2011/08/18, 14:19
Tisztelt Kiss Gábor!

Amennyiben az elem rendben van, úgy küldje vissza és cseréljük.

Elnézését kérjük a kellemetlenségért!
#23 - Szabadfy Károly
2011/08/30, 11:43
Tisztelt Tályai Gábor!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szeretnék 12 méter Flexi LED (3528-030-FN) szalagot kombinálni távirányítóval ellátott LED szalag dimmerrel. A 12 méter úgy oszlik meg, hogy 3 méterenkén van 2 eres sarokelem. Tápegységnek 12V-os (12VDC/5A/60W)-at + egy db tápegység átalakító választottam.
A kérdésem a bekötéssel kapcsolatban lenne, sorosan vagy párhuzamosan kell kötni? Ha párhuzamosan akkor hogyan kell, esetleg még más is a szereléshez?
#24 - Tályai Gábor
2011/09/01, 14:15
Tisztelt Szabadfy Károly!

Párhuzamosan kell csatlakoztatni az 5 méteres tekercseket. Ehhez leginkább plusz kéteres vezetékre lesz szükség.

A párhuzamos csatlakoztatásról a tápegységek adatlapján van rajz, ha esetleg problémát okozna.

Remélem tudtam segíteni.
#25 - Nagy Gábor
2011/12/12, 16:04
Tisztelt Anro!

96 W-os, távirányítós dimmert rendeltem Önöktől. Az lenne a kérdésem, hogy a dimmert hogyan lehet rögzíteni a kiemelő kerethez, mivel semmi olyan lehetőséget nem találok rajta, amivel be lehetne pattintani.

Köszönettel: Gábor!
#26 - Nagy Gábor
2011/12/12, 17:58
Rájöttem, kösz!
#27 - Tályai Gábor
2011/12/13, 08:42
Tisztelt Nagy Gábor!

Örülök neki, :) de írjuk ide, hátha másnak segít:
szóval: az előlap oldalsó keretét le kell pattintani, majd az így látható váló furaton keresztül a helyére csavarozni. Ez lehet a falon kívüli doboz menetes része, vagy süllyesztés esetén kötődoboz vagy tiplivel közvetlenül a falba.
#28 - Radványi Sándor
2011/12/22, 15:58
Tisztellt Anro

Szeretném kérdezni hogy a 96 voltos távirányítos led szalag dimmert lehet e használni 12 voltos spot izzokhoz is?
#29 - Radványi Sándor
2011/12/23, 10:04
Tisztellt Anro

Szeretném kérdezni hogy a 96 wattos távirányítos led szalag dimmert lehet e használni 12 voltos spot izzokhoz is?
#30 - Selyem Attila
2012/01/10, 10:05
Tisztelt Anro!

Azt szeretném megkérdezni ha a Dimmert a nappali (itt van a ledsor) melletti helyiségben helyezem el de közös falon van, akkor a távirányitóval működni fog-e? Mennyi a ható távolsága ennek a távirányitónak?

Üdv!
#31 - Tályai Gábor
2012/01/11, 16:25
Tisztelt Selyem Attila!

Igen, működni fog. Kb. 12 méter az érzékelési távolság.

Remélem tudtam segíteni.
#32 - Tályai Gábor
2012/01/11, 16:25
Tisztelt Radványi Sándor!

Igen, a 12 Voltos feszültségről működő LED lámpák is teljes mértékben dimmelhetőek.

Remélem tudtam segíteni.
#33 - Lengyel László
2012/05/31, 22:46
Tisztelt Tályai Gábor!

Nappali szobánk fali rejtett világítását szerettem volna megoldani meleg fehér árnyalattal.
Ehhez megrendeltem a 3528-030 meleg fehér szalagot, mely sajnos a beépítést követően nem azt az árnyalatot nyújtja, amit elképzeltem, kicsit hidegebb...

A kérdésem, hogy fényerő csökkentéssel várhatóan javulhat-e kedvezően a helyzet? (Mint hagyományos izzónál, amikor féláramon megy, narancsosabb a fénye)

Ha igen, ez megoldható-e az alábbi termékükkel:
Micro LED dimmer (LED fényerő-szabályzó) 12V/144W

Ha igen, erre a termékre vonatkozóan az lenne a kérdésem, hogy a 230V oldali kapcsolóval történő lekapcsolás után megjegyzi-e az utoljára beállított értéket?
Az adatlapján az én értelmezésemben két ellentmondó állítás van, de lehet, hogy csak nem jól értelmezek valamit:

1.: „A Micro LED vezérlőknél a LED szalagok ki-, és bekapcsolását a középső gomb hosszú megnyomásával érhetik el!”

2.: Ki-, és bekapcsolás funkció nincs a dimmeren.

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel,
Lengyel László
#34 - Tályai Péter
2012/06/05, 11:09
A fényerő csökkentéssel nem fog változni a színhőmérséklet, ugyanazt a színhőmérsékletet fogja adni, csak kisebb intenzitással.

A Micro vezérlőn a ki- és bekapcsolást a középső hosszú gomb megnyomásával érheti el. A második, hibás mondatot töröltem a termékleírásból.

A vezérlő a ki-bekapcsolást követően megjegyzi az utolsó állapotot.

Remélem tudtam segíteni!
#35 - Kneif Zoltán
2012/11/26, 14:13
Üdv !

Azt szeretném megkérdezni, hogy kb. 21 méter led szalag ( 60 db/m kb. 100 watt ) vezérléséhez vennék egy led szalag dimmert (12 v DC rádiós távirányitó 96 watt ) + ehhez kell-e még jelerősítőt venni és ha igen milyet.

Üdvözlettel,
Kneif Zoltán
#36 - Tályai Péter
2012/11/26, 15:55
Tisztelt Kneif Zoltán!

A 96 Wattos dimmer 20 méternyi 3528-60 ledes szalagot tud vezérelni, így a 21 méter működtetéséhez ajánlott a jelerősítő beépítése.

Jelerősítőből az alábbiakat tudom ajánlani:
Micro RGB LED jelerősítő 12V/144W
Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 12V/216W

Remélem tudtam segíteni!
#37 - Kneif Zoltán
2012/12/11, 08:29
Üdv !

A Micro RGB LED jelerősítő 12/144W megszünt .Használható-e a Micro LED DIMMER jelerősítőnek ha a 12v távirányítós 96W-os dimmerrel kötöm.

Üdvözlettel,

Kneif Zoltán
#38 - Tályai Péter
2012/12/14, 09:14
Tisztelt Kneif Zoltán!

Nem, a Micro dimmer nem lesz megfelelő jelerősítői feladatokra. Vagy egy jelerősítőt kell a rendszerbe beépíteni (Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 12V/216W) vagy pedig egy másik dimmert. A két dimmer frekvenciája összehangolható, így egy távirányítóval vezérelhetőek lesznek. Az összehangolást munkadíj ellenében cégünk tudja vállalni.

Remélem tudtam segíteni!
#39 - Varga Milán
2012/12/14, 18:34
Tisztelt Arno!
Látványtechnikával foglalkozok,és azután érdeklődnék,hogy a Multicolor Ledszalag ráköthető-e valamilyen eszközzel DMX vezérlésű rendszerre.
Üdvözlettel: Varga Milán
#40 - Tályai Péter
2012/12/17, 12:03
Tisztelt Varga Milán!

DMX vezérlésű rendszerek nem szerepelnek a kínálatunkban, így ebben nem tudunk segíteni.
#41 - Domin Ádám
2013/02/06, 11:15
Tisztelt Anro !

Segítséget szeretnék kérni nemrégiben vásároltam 11 méter melegfehér 60 ledes ledszalagot egy 60 wattos tápegységgel és egy potméteres dimmerrel . Abban szeretném a segítségüket kérni hogy ezt hogyan tudom a legegyszerűbb módon összekapcsolni bekötni ? ( Estleg egy egyszerű rajz ábra ha mellékelhető) Előre is köszönöm a választ .

Üdvözlettel: Domin Ádám
#42 - Tályai Péter
2013/02/07, 08:50
Tisztelt Domin Ádám!

Tápegység, dimmer, led szalag csatlakoztatása
Tápegység, dimmer, led szalag csatlakoztatása (1600x267)

A bekötésben segít ez a rajz. A 60 Wattos tápot tartós üzemben legfeljebb 80%-ig szabad terhelni (48 Watt), a 11 méter 3528-60 ledes szalag teljesítménye pedig 52,8 Watt. Így tartós használat mellett előfordulhat a tápegység meghibásodása. Természetesen a dimmerrel lehet csökkenteni a fényerőt (és így a fogyasztást is), ez valamelyest segíthet a dolgon.

Remélem tudtam segíteni!
#43 - Domin Ádám
2013/02/07, 23:31
Tisztelt Anro!

Köszönöm a bekötési rajzot nagy segìtség volt , ìgy fogom bekötni , Milyen tápot javasol amivel tartós és stabil lenne a rendszer ? Mert úgy szeretném hogy hálózati kábellel csatlakoztatom a tápot a konnektorhoz (Ez akár állandòan be lenne dugva ),és csak a dimmerrel tervezem ki és be kapcsolni illetve a fényerejét szabályozni. Illetve milyen vastagságú két eres kábel passzolna hozzá ?
Előre is köszönöm a válaszát
#44 - Tályai Péter
2013/02/08, 11:41
Kedves Ádám!

A saját kínálatunkból a 120 Wattos változatot tudom ajánlani ekkora mennyiség üzemeltetéséhez. Vezeték tekintetében szabadon dönthet, mivel nem lesz túl nagy terhelés, így akár a 0.35-ös is elegendő.
LED tápegység (120) 12 Volt, ipari (10A/120W) LoCa
Vezeték LED szalaghoz, piros/fekete (2x0.35 mm2)>

Remélem tudtam segíteni!
#45 - Nagy László
2013/03/07, 15:17
Tisztelt Anro!

Terveim szerint kb. 40 m 3528*60 LED szalagot hajtanék meg dimmelhető módon, azonban a dimmelést az eddigi hozzászólásokban vázoltaktól eltérően a lakásban alkalmazott kapcsolócsaládban tartozó nyomógomb segítségével valósítanám meg. Az eddigi hozzászólásokat böngészve nagyjából körvonalaztam a szükséges alkatrészeket és a kapcsolódó áramkört, ám a félreértések elkerülése végett a felmerülő kérdéseket szeretném tisztázni:
- létezik-e nyomógombbal vezérelhető dimmer?
- a tápegységnek elégséges-e a 250 W-os táp? (http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6918)
- a dimmeléshez javasolt áramkör esetében a tápegység primer oldala (230 V) gyakorlatilag folyamatosan be van táplálva, a dimmer – a jelerősítőn keresztül - a tápegység 12 V-os áramkörét „szakítja” meg. Ilyen esetben mennyi a tápegység „üresjárati” fogyasztása?
- egy ekkora teljesítményű áramkörbe milyen jelerősítőt javasol?

Üdvözlettel:
Nagy László
#46 - Tályai Péter
2013/03/08, 14:43
Tisztelt Nagy László!

1) A hagyományos fali fényerőszabályzókkal (pl. Valena nyomógombos fényerőszabályzó 40-400W ELV fehér) sajnos még nem szabályozhatók a led szalagok. Ezek a fali eszközök a 230V-os ágat szabályoznák és a kínálatunkban jelenleg szereplő trafók még nem működnek így.

Ehhez a megoldáshoz a legközelebb talán a Glass Panel család fényerőszabályzója jár: Glass Panel fali LED fényerő szabályzó (96Watt)
Természetesen ez a 12V-os ágat vezérli, így a tápegységet még külön fali kapcsolóra is érdemes bekötni.

2) A 40 méter 3528x60 ledes szalaghoz megfelelő a 250W-os tápegység.

3) Mint fentebb írtam, érdemes a tápegység elé is beépíteni egy kapcsolót, így ha épp nincs szükség a fényerőszabályzásra, akkor könnyedén le-fel kapcsolható a led szalag. Az üresjárati fogyasztás ~0.5-1 Watt körül van.

4) Jelerősítőből az alábbit tudom ajánlani: Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 12V/216W

Remélem tudtam segíteni!
#47 - Bernát László
2013/05/17, 18:50
T. Anro!

20 méter led monokróm ledszalagot (9,6w*20=192w) szeretnék működtetni 96w-os dimmerrel.
A dimmer után kell bekötnöm a 216w-os jelerősítőt?
A dimmernek és a jelerősítőnek külön tápegység kell vagy elég az ipari 12/250w-os is?
#48 - Tályai Péter
2013/05/21, 10:16
Tisztelt Bernát László!

A jelerősítőt a dimmer után kell bekötni olyan módon, hogy a jelerősítő bemeneteit, illetve a kimeneteit közösíteni kell.
Dimmer, jelerősítő bekötése
Nagyítható változat


Tápegységből elegendő 1 db 250 Wattos.

Remélem tudtam segíteni!
#49 - Reinhardt Enikö
2013/05/31, 14:23
Tisztelt Tályai Péter!

Szintén 20 m beltéri LED szalagot (3528 - 120 ledes) szeretnék dimmerrel müködtetni. Az elöbb közölt kapcsolási rajz sokat segít a szerelésben. A kérdésem mégis az lenne, hogy elegendö-e a szalagok egyik végét betáplálni?
Nem közvetlenül a dimmerelés problémájahoz tartozóan pedig azt kérdezném, hogy mennyire melegszik egy ilyen szalag? Kell-e a polisztirol profilba plusz aluprofilt a LED szalag alá beépíteni?

Segítségét elöre is nagyon köszönöm!
#50 - Tályai Péter
2013/06/03, 16:47
Tisztelt Reinhardt Enikő!

A 3528-120 ledes szalagoknál erősen tudom ajánlani a kétoldali betáplálást. Az 5 méteres tekercsek csak kétoldali betáplálás esetén adnak le teljes fényerőt. Egy oldalról betáplálva kb. 30%-al kevesebb áramot képesek felvenni, aminek következtében a fényerő is csökken.

A szalagok tartós üzem mellett még kézzel megfogható hőmérsékletűek. Az alumínium profil, mint minden esetben itt is jótékony hatással van a szalag élettartamára, azonban kötelezőnek nem nevezném, tehát nem szükséges a szalag alá beépíteni.

Remélem tudtam segíteni!
#51 - Bozsolik László
2013/06/24, 14:05
Tisztelt Anro!

Olyan LED dimmert keresek, amelyet 50-60m távolságból tudnék távirányítóval vezérelni.
Köszönettel:
Bozsolik László
#52 - Tályai Piroska
2013/06/25, 09:17
Tisztelt Bozsolik László!

Kínálatunkban jelenleg nem szerepel a kívánalmainak megfelelő termék, megértését köszönjük!
#53 - Pityu
2013/08/30, 21:59
Üdv

Szeretnék 12Volto gépkocsi hátsó lámpát szerkeszteni.
Hogy tudom megoldani a két fényerőt egy piros led szalaggal?
normál-féklámpa.

Válaszát köszönöm
#54 - Tályai Péter
2013/09/04, 16:01
Kedves Pityu!

Sajnos nem tudok olyan megoldást javasolni, amivel egy szalagon megoldható a két fényerő. A legegyszerűbb megoldás, ha két külön szakaszt szerel be, egyet a helyzetjelzős, egyet a féklámpás körre.

Annyival lehet kiegészíteni a dolgot, hogy a két szakasz közé ha beszerel egy diódát, akkor a helyzetjelző bekapcsolásakor csak az egyik szakasz, a féklámpa megnyomásakor mindkét szakasz világít.

Remélem tudtam segíteni!
#55 - Penczi András
2014/01/03, 20:33
Tisztelt Anro!

Olyan kérdésem lenne,20m 3528x60 led szalagra szeretnék tápegységet és egy kapcsolót. Led szalag dinnerre 96w gondoltam és egy LED tápegység (180) 12 Volt, ipari (15A/180W) LoCa ilyenre. ezeket össze tudom kötni és működtetni vagy van valami más megoldás a fényerő állítására.
#56 - Penczi András
2014/01/03, 20:37
Illetve még az lenne e kérdésem hogy az 4x5m kábeleket hogyan tudom összekötni hogy tökéletesen működjenek rejtett világításhoz beltérben.
#57 - Szabadi Szabolcs
2014/01/06, 09:01
Tisztelt Cím!

Rádiós RGB vezérlésű dimmerre kötöttem egyszínű led szalagot, külön-külön az R-G-B kimenetre, hogy külön tudjam vezérelni.

Szépen működött, de idővel az egyik ágon villogni kezdett a led szalag. Egy-két led villog a teljes led szalagban, és nem mindig ugyan az.

Segítségeteket szeretném kérni a hiba kiküszöböléséhez.

Tiszt. Szabadi Szabolcs
#58 - Tályai Gábor
2014/01/06, 13:46
Tisztelt Penczi András!

1. A 20 méter 4,8 Wattos (3528x60) LED szalag teljesítménye éppen 96 Watt, így a fényerő szabályzó típusa is megfelelő, illetve a választott tápegység típusa is. Amennyiben van kisebb teljesítményű tápegységünk raktáron (120W vagy 150W) úgy azoknak is megfelelő a teljesítménye a fenti összeállításhoz.

2. Hálózat 230V -> 12V tápegység -> Dimmer -> 2 eres gerincvezeték körbe a rejtett világítás teljes hosszán. Ezek után a LED szalagot a helyére ragasztani, majd a LED szalagok szabad kábelvégeit (ha egy mód van rá akkor az elejét és a végét is) a gerincvezetékre csatlakoztatni.

Remélem tudtam segíteni.
#59 - Tályai Gábor
2014/01/06, 13:52
Tisztelt Szabadi Szabolcs!

Valószínűleg az RGB vezérlő egyik csatornásán a FET rendetlenkedik. Vissza kell küldeni és cseréljük/javítjuk.
Visszaküldés előtt érdemes lenne felcserélni a csatornákat, hogy ki tudjuk zárni a LED szalag meghibásodását, bár ez a hiba a vezérlőre jellemző, leszereléskor legyél szíves ezt a csatorna cserét próbáld ki. Amennyiben hibás a vezérlő, úgy az eddig hibásan üzemelő szakasz jól fog világítani. Amennyiben a helyzet nem változik, úgy a szalag a problémás.

Remélem tudtam segíteni.
#60 - Szabadi Szabolcs
2014/01/30, 13:14
Tisztelt Gábor!

Egyéb elfoglaltság miatt kicsit háttérbe szorult a LED villogás probléma kezelése.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Megpróbálom az ágak cseréjét a hiba forrásának megtalálásához.

Üdv. Szabolcs
#61 - Eckhardt Balázs
2014/05/09, 13:58
Tisztelt Anro!

Érdeklődnék, hogy a "Group Control Dimmer csoport vezérlő" alkalmas-e LED lámpa vezérlésére (pl. LED lámpa MR16 (SMD5050x15/3Watt/120°) meleg fehér)?

Üdv, Balázs
#62 - Eckhardt Balázs
2014/05/09, 14:21
Elnézést, ez lemaradt:

Jelentene az bármi problémát, ha a tápegység folyamatosan áram alatt lenne és a dimmer végezné a kapcsolást?

Válaszukat előre is köszönöm, Balázs.
#63 - Tályai Gábor
2014/05/13, 07:37
Tisztelt Eckhardt Balázs!

Igen, alkalmas a csoport vezérlő is a fenti lámpák fényerő szabályozásához.

A tápegység is lehet folyamatosan feszültség alatt, problémát nem okoz, csak van némi készenléti fogyasztása (~1 Watt).

Remélem tudtam segíteni.
#64 - József
2014/05/14, 23:29
Üdvözlet mindenkinek!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van 10 méter 5050 led szalagom 60led/m 14,4w/m ehhez akarok venni vízálló tápegységet melyiket kell vennem hozzá (én egy Kültéri IP67 LED tápegységet gondoltam hozzá)? És a fényerő szabályozást hogy tudom megoldani ekkora teljesítménynél?
#65 - József
2014/05/14, 23:32
Ja és ha jó lenne a szalaghoz az általam kiválasztott Kültéri IP67 LED tápegység akkor azt hogyan kell bekötni a dimmerre? Mert látom, hogy ennek a tápegységnek három 12v kivezetése van.
#66 - Tályai Péter
2014/05/15, 11:45
Kedves József!

A kínálatunkban szerepel 12V-os, 200W-os kültéri tápegység.
Tápegység 12 Voltos LED-hez IP67 Kültéri (12VDC/16.6A/200W)

A tápegységeken a kimenetek azért vannak szétosztva, hogy ha több körre kell kötni, akkor egyszerűbb legyen ezt megoldani. Többnyire azonban egy ágon is le tudják adni a teljes teljesítményüket. Természetesen le is lehet közösíteni a kimeneteket, így a legoptimálisabb a bekötés.

A fényerőszabályzást például az alábbi vezérlővel lehet megoldani:
Group Control Dimmer csoport vezérlő
Group Control Dimmer csoport távirányító
Azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez a dimmer, illetve a dimmerek általában IP20-as védelemmel rendelkeznek, így a kültéri védelemről külön gondoskodni kell. Ilyenkor felmerül a gondolat, hogy ha már a dimmernek úgyis kell valamilyen dobozolást építeni, akkor abba bele lehet tenni a tápegységet is, és akkor elegendő a tápegységből is IP20-as védelműt venni. A beltéri tápegység lényegesen kedvezőbb árú, mint a kültéri.
LED tápegység (180) 12 Volt, ipari (15A/180W) LoCa

Remélem tudtam segíteni!
#67 - Fülöp József
2014/05/15, 13:39
Igen köszönöm sokat segített. Még annyi kérdésem lenne, hogy ezt a beltéri tápegységet mennyire szabad vagy mennyire kell burkolni ha kültérre akarom rakni? A tápegység tető alatt lenne egy kis kerti kiütőbe tehát víz nem érné csak nem tudom hogy bírná a telet meg a párát.
#68 - Tályai Péter
2014/05/15, 14:48
Tisztelt Fülöp József!

Én úgy kezelném, mint bármilyen egyéb kültéri csatlakozást. Beletenném egy megfelelő méretű műanyag, membrános kötődobozba és tulajdonképpen ezzel megoldottnak tekinteném a problémát.
#69 - Fülöp József
2014/05/15, 17:32
És egy zárt dobozban nem fog esetleg túlmelegedni a rossz szellőzés miatt?
#70 - Tályai Péter
2014/05/19, 16:44
Tisztelt Fülöp József!

A túlmelegedés általában nem szokott gondot okozni. Mivel a dobozolás tető alatt lesz, ezért közvetlen napfény nem melegíti a tápegységet. A világítás jellemzően esti órákban üzemel, amikor a környezeti hőmérséklet is alacsonyabb, így bekapcsolt állapotban sem kellene, hogy a melegedés gondot okozzon.

Érdemes lehet a szükségesnél nagyobb teljesítményű tápot vásárolni (pl. 180W-os helyett 240W-osat), így százalékosan kisebb terheléssel fog üzemelni az eszköz, ami alacsonyabb hőmérsékletet eredeményezhet.

Remélem tudtam segíteni!
#71 - Paczolay Balázs
2014/09/14, 18:48
Tisztelt Anro!

Segítséget szeretnék kérni önöktől!
Egy kiállításon kb 2000 Watt-nyi grafikával nyomtatott ledfalat szeretnénk telepíteni.
Ekkora teljesítményű rendszert lehet -e dimmelni és ha igen hogyan?!
Nagyon szép megoldás lenne, ha a falak fokozatosan érnék el a végleges fényüket és vagy állítható lenne a fényerejük
A terv szerint a kiállítás teljes anyaga egy kapcsolóval lenne áram alá helyezve, itt a bekapcsolásnál kellene a késleltetés ill. állítási lehetőség.

Megköszönve az együttműködést tisztelettel várom válaszukat!
Szép napot: Paczolay Balázs 06 20 823 4388
#72 - Tályai Péter
2014/09/15, 14:29
Tisztelt Paczolay Balázs!

A led szalag dimmerek teljesítményét jelerősítőkkel lehet kiegészíteni.
Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 12V/216W
Ez a jelerősítő 216 Wattos, tehát 9 db-ot beépítve a rendszerbe 1944 Wattal növeljük az eredeti vezérlő által meghatározott teljesítménykorlátot. Emiatt tulajdonképpen bármelyik led szalag vezérlőt is választja, működtethető a rendszer.

A fényerő fokozatos növelése bekapcsoláskor, mint külön funkció nem elérhető a vezérlőkben. Van olyan vezérlő, amelyik bekapcsoláskor nem azonnal teljes fényerőről indít, hanem szépen felfut a fény (pl. Group Control Dimmer csoport vezérlő), de ezek általában 0.5-1 másodperces felfutások, és gondolom Önök hosszabb időtartam alatt szeretnék a teljes fényerőt elérni. Amennyiben ez napi 1-2 felkapcsolást jelent, akkor esetleg kézzel is meg lehet oldani a fényerőnövelést egy potméteres dimmerrel (pl.
#73 - Paczolay Balázs
2014/09/15, 15:49
Kedves Péter!

Ebből nekem az jött le, hogy dimmelhető trafókat kell beépíteni és azokat párhuzamosan összekötni ?!
Jól gondolom? Milyen költsége van ezeknek a dimmeleknek? Lehet-e egy potméterrel vezérelni az egészet?
Elnézést a sok kérdésért nem értek ehhez a rendszerhez.
#74 - Tályai Péter
2014/09/16, 16:43
Tisztelt Paczolay Balázs!

Dimmelhető trafók helyett a 12V-os ág dimmelését tudom ajánlani. Ez nagyjából úgy nézne ki, hogy először is be kell építeni ~2500 Wattnyi 12V-os tápegységet.
pl. 6-7 db - LED tápegység (400) 12 Volt, ipari (33A/400W)

A tápegységeket egyenletesen, a teljesítményüknek megfelelően kellene terhelni. Azt is meg lehet tenni, hogy a kimenetüket közösítjük, és így egy nagy tápegységként kezeljük őket.
A tápegységek kimenetére kell kötni az 1 db dimmert.
pl. 1 db - Group Control Dimmer csoport vezérlő
1 db - Group Control Dimmer csoport távirányító

A dimmerrel párhuzamosan kell kötni a jelerősítőket is. Ezek is a tápegységekből kapják majd a 12V-os betápot.
9 db - Jelerősítő (RGB vezérlőhöz és dimmerhez) 12V/216W

Ezek a jelerősítők 3 csatornás (színes) szalagokhoz valók. Egyszínű szalagok használatakor a bemeneteiket és a kimeneteiket közösíteni kell. Miután közösítettük a kimenetet, lehet rájuk kötni a szalagokat. Természetesen ezekre is csak a teljesítményüknek megfelelő mértékig (216W).

Az alábbi kép nem pontosan ezt a kötést ábrázolja, de az elv hasonló.
Dimmer, jelerősítő bekötése
Nagyítható változat


A különbség annyi, hogy Önnek 1 jelerősítő helyett 9 jelerősítő lesz.
Természetesen a fenti megoldással egy távirányítóval vezérelhető az egész rendszer.

Remélem tudtam segíteni!
#75 - NagyLászló
2014/12/11, 23:25
Tiszteletem,vásároltam egy Potméteres LED szalag dimmert,amivel szabályozni kívánok egy 5050UG3-04-12VW smd modult.Bekötöttem a videó alapján,de nem hagyja magát szabályozni.A potméter tekerése ellenére állandó (teljes) fényerővel világít,ki sem kapcsolja.Mi lehet a probléma?
Köszönöm válaszát.
#76 - Tályai Piroska
2014/12/18, 10:21
Tisztelt Nagy László!

Felmerülhet, hogy a fényerőszabályzó hibás.
Amennyiben tőlünk vásárolta a termékeket, úgy javasolnánk, hogy küldje vissza garanciális ügyintézésre: Garancia, szavatosság.

Köszönjük megértését!
#77 - Laczkó Ferenc
2016/04/15, 11:19
Tisztelt Forgalmazó!
12 Voltos 35W-os halogén izzót (gépjárműbe valót) a fenti pótméteres dimmerrel lehet e szabályozni?
Köszönöm válaszát!
#78 - Tályai Piroska
2016/04/15, 14:38
Tiszelt Laczkó Ferenc!

LED szalag dimmer (12-24V DC) - potméteres - 8A
A kérdéses termék alkalmas az Önnek szükséges feladatra, szabályozhatja vele az izzót.
A termék jelenleg nincs készleten, azonban várhatóan április 18-20. között érkezik belőle raktárra. Köszönjük érdeklődését!
#79 - Fekete Tamás
2017/01/27, 15:56
Tisztelt Forgalmazó!

A led szalag távirányítós dimmert a 18 W-os süllyesztett led panelhez is lehet használni? Elvileg a tápegység után 12 V van.

Köszönöm válaszukat
#80 - Tályai Péter / ANRO Épületdíszítés Kft.
2017/01/27, 16:05
Tisztelt Fekete Tamás!

A led panelek jellemzően típusonként eltérő áramgenerátorral működnek, melyek fix áramerősséget adnak le egy bizonyos feszültségtartományon. Emiatt a 12V DC betápot igénylő led szalagos fényerőszabályzók nem lesznek használhatóak a led panelekkel.

Amennyiben szükség van a led panelek fényerőszabályzására, akkor a dimmelhető led panel tápegység, illetve az ezzel kompatibilis 18 Wattos ECO led panel jöhet szóba.

Remélem tudtam segíteni!

Új hozzászólás elküldéséhez bejelentkezés szükséges.
Új hozzászólás írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése