Alternatív megoldás LED panel mennyezeti tartóelemre

Hozzáadva: 2019 január 10, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek

Csináld magad: egyedi LED panel tartók

A könnyed megjelenésű LED panel gyorsan a vásárlók kedvencévé vált, hiszen az alapötlet (egy világító homogén négyzet) már nem is lehetne messzebb a hagyományos, jellemzően körte alakú izzólámpától.

Első körben a V-TAC LED paneljeit tudtuk elérhető áron kínálni, azonban a választék folyamatosan bővül, így ma négy gyártótól kínálunk nagy méretű LED paneleket! Ez csak azért vicces, mert magából a felfüggesztéshez szükséges alkatrészből, vagy nevezhetjük őket LED panel tartónak, nincs csak két különböző megoldás. Nézzük át először a hagyományosnak tekinthető rögzítési módokat, majd ezek után áttérünk az alternatív, akár saját kezűleg is megvalósítható, egyedi tartóelemekre.

Hagyományos LED panel rögzítők

Alapvetően az a probléma, hogy ez a különleges világítótest kazettás álmennyezetbe való, legalábbis a 60 cm x 60 cm-es méret. Abba tényleg nagyon könnyedén szerelhető: csak kivesszük a dekorlapot az alumínium keretből és a helyére billentjük a LED panelt, aminek természetesen az áramellátását külön biztosítjuk. Ez tényleg csak ennyi.

Azonban a 120 cm x 30 cm-es méretet, meglévő álmennyezetbe beszabni már nem ennyire vicces, én nem szívesen vállalnám. A gyártók válasza erre az, hogy akkor használni kell a rendelkezésre álló kiemelő kereteket vagy a függesztő drótokat.

- Kiemelő keretek: tényleg nagyon jó megoldás, van kis ajtó az elején ahol ki-be tudjuk csúsztatni a lámpatestet, könnyen cserélhető, szervizelhető. A hátrány, hogy éppen a légiességét veszi el a LED panelnek: egy kis keskeny csík helyett kapunk egy vastag oldalfalat, amitől éppen úgy néz ki mint egy neon armatúra. Ne legyen félreértés: ipari célra tökéletes, de pl. egy étkezőbe nekem ez kevés.

A kiemelő keretbe szerelt LED panel hasonlít a tükrös fénycsöves lámpatesthez

(Bal oldalon a LED panel kiemelő keretben, jobb oldalon a hagyományos fénycsöves armatúra)


- Függesztő drótok: ezeket a termékeket viszont tényleg szeretem, bemutatótermünkben is így vannak felszerelve a LED panelek. Lényegük roppant egyszerű: a mennyezeten elhelyezett négy furatba kerülnek a drótok alapcsavarjai, ezen átfűzzük a drótot, majd a LED panel négy sarkához csavarozzuk a drót végét.  Mindenki borzasztóan ügyel, hogy mindenhol meglegyen az él-sarok-párhuzam, pedig ebbe nyugodtan bele lehet vinni a játékot: a mennyezeten bárhol lehetnek a furatok, a drótok bármilyen irányba állhatnak, illetve a LED panelnek sem kell szükségszerűen vízszintes helyzetben lennie. A legbátrabban kivitelezett függesztésért innen ígérek egy 60x60-as panelt ajándékba! Drótposta címünk a képeknek: info@anro.hu

LED panel 2 vagy 4 pontos függesztő segítségével felszerelve

Visszatérve a függesztődrótra: az a probléma velük, hogy helyet igényelnek. A drótok csavarjai viszonylag sok helyet foglalnak el, illetve elmondható, hogy kb. 10 cm-nél rövidebb drótszakasz esetén nem mutat jól, de az igazi látványát 20 cm-es, vagy annál hosszabb drótszakasz esetén mutatja. Ezzel nem is lenne baj, de ahol kicsi a belmagasság, ott ez nem megoldható.

Találnunk kellene tehát mást, azonban mivel ilyen termék nincs, így csinálni fogunk magunknak. Ehhez először is fel kell mérnünk a terepet!

 

A LED panelek mélylélektana - boncolás

Szedjük szét, trancsírozzuk fel, hogy lássuk mi van benne, hol dolgozhatunk, mivel tervezhetünk. A V-TAC 120 cm x 30 cm-es LED paneljét fogom közelebbről megvizsgálni, de ez az összes nagy méretű V-TAC LED panelre is igaz lesz, hiszen mind ugyanazokból az alkatrészekből áll, legfeljebb a LED chipek és a tápegység teljesítménye más, illetve hosszabbra vagy rövidebbre vannak vágva a keret profilok. A cikkben lévő összes kép nagyítható, ezáltal közelebbről is megszemlélhetjük a csomag tartalmát!
 

V-TAC 120 cm LED panel és tápegység doboza, kicsomagolásaA kibontott led paneles doboz tartalma


Ipari kartondoboz, külön csomagolt tápegység, kiderül, hogy egy 120 cm x 30 cm-es, 29 Wattos, 3400 lumenes termékhez van szerencsénk melyet a V-TAC gyártott. Alapanyag: alumínium, ez rendben. PMMA. Sok helyen csodaanyagként emlegetik a PMMA-t (poli metil-metakrilát), ne hagyjuk magunkat, ez sima extrudált plexi. Öt szén, két oxigén, meg nyolc hidrogén, hogy pallérozottan tudjunk visszavágni. 

A csomagon belül egyébként nincs semmi meghökkentő, legfeljebb a jetikre méretezett kesztyű. Komolyan mondom, én még nem láttam akkora embert, akinek ne férne bele háromszor a keze.
 

A LED panelek hátoldalán technikai információk láthatóakA led panel tápegysége gyorscsatlakozós


A tápegység (metszeti rajz: 1) gyors-csatlakozóval kapcsolódik a LED panelhez, melynek jó erős a rögzítő füle, így kontakt hiba mentesen lehet szerelni. A hátlapon ugyanazokat az adatokat láthatjuk, mint a külső dobozon, külön felhívva a figyelmet, hogy a bemenő feszültség 25-40 Volt, így kisfeszültségűnek számít.
 

Csavarral rögzíthető alu hátlap led panelA LED panel csavarjainak távolság mérése


Mint minden elektronikai eszköz esetében, a LED panel szívéhez is a hátlapon keresztül vezet az út. Csavarozzunk bátran, a mágneses csavartartó sokat segíthet. Először megmértem a csavarok közötti távolságokat is, de különösebb szabályszerűséget nem véltem felfedezni, vagy csak elromlott a mérőszalagom...
 

Kisfeszültségű tápegység csatlakoztatása a led panelhezA kisfeszültségű táp vezeték elvágása oldalcsípő fogóval


A hátfalat teljesen lebontva láthatjuk, hogy a tápvezeték útját állja további rombolási terveinknek. Itt nem kell dönteni, hogy a piros vagy a fehér drótot vágjuk-e le, ha van egy jó csípőfogónk, akkor vágjuk le egyszerre az egészet.
 

A LED panel hátlapja alatt szivacs távtartókA szivacs távtartók közelről a led panel hátoldalán


A hátlapot (metszeti rajz: 3) eltávolítva nem várt alkatrészek bukkannak elő: szivacsdarabok (metszeti rajz: 2) . És még merje mondani valaki, hogy kispórolják a gyártók az anyagot: itt olyan sok van, hogy még távtartót is be kellett szerelni.
 

A LED panel fényvisszaverő rétegeinek bemutatásaElső műanyag réteg a LED panel fényvisszaveréséhez


Elérkeztünk a fényszóró-homogenizáló rétegekhez: a legfelső egy igen magas fényvisszaverő képességgel rendelkező műanyag lap (metszeti rajz: 8).
 

Méhsejtrácsos plexi diffuzor a led panel belső felépítéseLED panel alsó PMMA fényterelő lapja


A következő réteg egy plexi lap (metszeti rajz: 7), melynek felső oldalán méhsejtrácsos minta található. Valószínűleg a fény egyenletes eloszlatása a célja, nem a design, mert bár nagyon vagányul néz ki, de rajtunk kívül még igen kevesen látták. A legalsó réteg pedig egy 1 mm-es plexi lap (metszeti rajz: 6), melynek egy hangyányit érdes a külső felülete. Ennek egyenlőre nem tudom a célját, szerintem csak látványelem, hogy ne egy csillogó felületet lássunk. Mindenesetre a por nagyon klasszul meg tud benne kapaszkodni.
 

Műanyag távtartó a LED panel chipjeihezAlumínium alaplapra szerelt 2835 Chip On Board led a panelhez


Eljutottunk a ledekig (metszeti rajz: 4). Az SMD 2835-ös Chip On Board ledek kaptak egy külön alumínium alaplapot, amik fel vannak ragasztva a profil (metszeti rajz: 5) szélére. Beépítettek néhány műanyag távtartót, mely a plexit tartja távol a ledek felületétől.

 

A LED panel keresztmetszeti rajza

Mindent láttunk, minden le van mérve, így elkészíthetjük a keresztmetszeti rajzot. De elkészítem én, ne kelljen vele másnak kínlódni. A számozáshoz tartozó megnevezések fentebb vannak részletezve.

LED panel idom keresztmetszet

Mindezekre csupán azért volt szükség, hogy meg tudjam mutatni: egy kb. 115 cm hosszú és 1 cm széles sávon kívül nincs elektronikai alkatrész a LED panelben, az is csak az egyik oldalon, így bármit elkövethetünk ellene. Ha kedvünk tartja, akár fel is szegelhetjük, semmilyen érintésvédelmi problémát nem fog okozni. Persze az is kiderül belőle, hogy a LED panel oldalán rendelkezésünkre áll egy ~8 mm-es felület, amelyet nagyon jól fel lehet használni az egyedi tartók elkészítésénél.

Szereljük össze gyorsan a LED panelt, ügyeljünk a rétegek megfelelő sorrendjére (bár művészet összekeverni).
 

Fahrenheit digitális forrasztó állomás működés közben led panel forrasztásFahrenheit hőlégfúvó zsugorcső melegítéséhez led panel szerelés


Aki egy kicsit is komolyabban gondolja a barkácsolást, annak érdemes a forrasztáshoz egy tisztességes forrasztó állomást beszerezni - viszonylag könnyű kezelni és gyakorlatlan kézben is szebb lehet a végeredmény. Sajnos pontosan ilyet nem árulunk, bár nem túl olcsó, de nagyon klassz kis forrasztó.

A hőlégfúvó is melegen ajánlott, hiszen zsugorcsőhöz is kiváló, de emellett számtalan munkafolyamathoz nyújthat segítséget.
 

LED panel hátlapjának a csavar mérete 4 mmBármilyen 4 mm csavar jó a led panel profiljába


Még egy fontos adalék: a hátlapot 4-es csavarok rögzítik a kerethez. Nincs külön furat készítve a keretben, csupán annak nútját használták fel a csavarozáshoz. Ez nekünk azt jelenti, hogy bármilyen 4-es csavart használhatunk a meglévők helyett, teret adva így az egyedi tartók rögzítéséhez.
 

Egyébiránt, akinek van hozzám gusztusa, megnézheti a szétszerelés folyamatát egy rövid gyorsított felvételen:

 

 

CSINÁLD MAGAD LED PANEL TARTÓK

A fentiekből kiderült, hogy
- vagy a hátlapot tartó csavarokhoz,
- vagy a keret oldalán lévő 8 mm-es felülethez
tudunk készíteni egyedi függesztőelemeket (ha eltekintünk a LED panel átfúrásától).

 

Alternatív megoldás: U alakú alumínium tartó LED panel felszereléséhez

Első körben a 8 mm-es felülethez készítünk négy darab U alakú elemet. Handycadben készítettem egy gyors tervet:

LED panel tartó handycad tervrajzAlumínium laposvas 20mm x 3mm vágási pontok jelölése

 

A tervből kiderül, hogy legalább 4 cm távolság kell hogy legyen a panel és a plafon között. A mennyezeti rögzítéshez (vízszintesen) szintén 4 cm-t szánunk. Az U elem rövidebbik szára nem meglepő módon 8 mm hosszú lesz, hiszen a panel keretének szélén egy ~8 mm-es szabad felület áll rendelkezésre, amiben megkapaszkodhatnak majd a tartófülek. Az egyedi LED panel rögzítőelem legyártásához (milyen nagy szavak) a 20 mm x 3 mm-es alumínium profilra esett a választás. 

Ennek több oka is van:
- egyrészt olcsó: egy 10 cm-es darab kb 40 Ft-ra jön ki, ebből 4 db kell a LED panel rögzítéséhez
- elegáns: a 20 mm-es szélesség éppen illik a vékony LED panelhez
- nem kell festeni: csak egy kicsit megcsiszoljuk és máris kész a szálcsiszolt felület
de valójában ez bent volt a műhelyben, a többiért pedig ki kellett volna menni a hidegbe.

 

A flex fém szalagfűrészben vágjuk az alumínium lapos idomotCsak félig vágjuk be a szalagfűrésszel az alumíniumot a hajtáshoz


Az engedélyes terv szerint 92 mm hosszúságú darabokat vágunk le a profilból. A hajtásoknál érdemes egy anyagvastagságnyi méretet ráhagyni, ezért vannak a 3 mm-es plusz sávok.

A vágásokat egy Flex fém szalagfűrésszel fogjuk elvégezni, de természetesen kézi fűrésszel is ugyanez lesz a végeredmény. Csupán két éve tudom, hogy van ilyen szerszám is, de nagyon megszerettem. A hajtásoknál félig bevágtam a profilt, ezeken a pontokon még egy 45°-ot fogunk bele reszelni, ezáltal a lap hajlítása után szép derékszöget képez a két szomszédos oldal. A reszelős megoldást csak a fotó erejéig mutatom be, egyébiránt én a flex fűrésszel vágtam egyet-egyet a már meglévő vágás jobb és bal oldalán, hogy meglegyen a 45°-os nyílásszög.

 

45 fokban reszeljük meg az alumínium vágás oldalaitA hajlításhoz kikönnyített alumínium lap


Vágás után sorjázzunk, majd a fentieknek megfelelően a vágások mentén reszeljük meg egy kicsit a profilt, hogy kb. a fenti formát kapjuk. A szégyen megöl, de nincs egy négyzetes reszelőm, így megoldjuk egy lapossal.

 

A natúr alumínium profilok felületkezése szálcsiszolásaA szálcsiszolás finom csiszolópapír segítségével, a végeredmény alu


A levágott alumínium csíkot finom csiszolópapírral vagy szivaccsal dörzsöljük át. Érdemes hosszanti irányba mozgatni a dörzsanyagot, így szép szálcsiszolt jellegű felületet kapunk. Ezért szeretem az alumíniumot (meg a plexit), mert viszonylag kis időbefektetéssel szép felületet kapunk, amit nem kell festeni.

Mondjuk ebben a plexiüveg a nyerő, mert ott csak le kell húzni a védőfóliát - ez a nekem való finish.

 

Satuban hajtsuk alakra az alumínium idomotKészítsük el a furatot a led panel tartóhoz, a lépcsősfúró kiváló


Satuba fogva lehajtjuk az alumínium csíkot a kikönnyítések mentén. Erről éppen nem készült kép, de kézzel könnyen hajlítható. Először a rövidebbik szakaszt hajtsuk le, mert egyébként beleakadhatunk a satuba. A gondos tervezés eredményeképpen utolsó képen szerepel a furat elkészítése, amit indokolt lett volna a vágás után és a hajlítás előtt elvégezni, hiszen akkor még egy lapos anyaggal kellett volna dolgozni. Keressük a kihívást :)

A puha anyagokhoz (alu/plexi) nagyon szeretem a lépcsős fúrót használni, lévén ha egy picit átengedjük az anyagban a következő átmérőre, úgy már meg is van sorjázva a furat.

 

Az elkészült alumínium led panel tartó felépítéseLED panel csináld magad tartóelem


És ím, lássátok, elkészült a nagy mű. Szépen kapaszkodik, mint a csimbók, fel lehet fúrni, elfér alatta a tápegység. Bámulatos :)

Egyébiránt, ha valaki meg tudná nekem mondani, hogy mi a bánata van a fényképezőgépnek a jobb oldali kép közepén, annak nagyon örülnék. Olyan mintha a memóriakártya nem bírná a tempót, de csak minden sokadik képen jelentkezik ez a hiba.


Visszatérve a műholdakat megszégyenítő bonyolultságú szerkezetre, lássuk, hogyan néz ki a mennyezeten:

LED panel egyedi függesztő megoldással120x30 cm ledes panel különleges mennyezeti tartóelem alumíniumból


Szerintem nagyon jó lett, és a barkácsolásnak éppen ez a lényege: magunkkal sokkal megbocsájtóbbak vagyunk. Nyugodtan neki is lehet állni, akinek éppen ilyenre van szüksége, mi pedig megyünk tovább a következő tartóra.

 

A tervezés és a vágás is megtekinthető az alábbi két videón. Vagy egy videón, ha a kollégák lesznek kedvesek és összefűzik nekem, mert ahhoz már nagyon kevés a gépem, hogy 4K videókat vágjak rajta, meg nincs is türelmem nézni ahogy nagyon lassan nő a bitkolbász.

 

 

Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor...

Azaz találjuk meg, hogy nekünk éppen mi lenne a legalkalmasabb tartóelem a LED panelekhez. A fenti példából okulva tulajdonképpen bármilyen 5-6 cm-es, U alakú bármiből lehet LED panel tartót csinálni, még az sem baj ha nem 5-6 centi és nem U alakú.

A következő ötlet éppen karácsony előtt jutott szimultán eszünkbe az építtetővel. Éppen egy új víz-gáz-szerelvény szaküzlet épül és valami vadonat egyedi LED panel tartóra volt szükség, snassz mezei megoldás helyett. Oldjuk meg valamivel, amit amúgy is árul! 
 

LED panel tartó horganyzott ív és radiátor végdugó tartóelemnekA radiátor lezáró dugókat fúrjuk át


Az én választásom a horganyzott ívre esett, illetve ebbe éppen beleillik a radiátor lezáró dugó. A dugó közepén készítünk egy furatot, ezen keresztül fel tudjuk csavarozni a mennyezetre, a horganyzott ívet pedig szépen rátekerjük erre. További nagy előnye, hogy forgatható, így egészen egyszerű a LED panelt felszerelni.
 

LED panel tartó vízszerelési anyagokból épületgépészeti szaküzletbeVíz- gázszerelvény bolt led paneles világítás radiátor dugó tartó

 

Véleményem szerint ezek és az ehhez hasonló kreatív ötletek hiányoznak ma legjobban belső tereinkből. Mindenki igyekszik katalógus lakást készíteni, akár az élhetőséget is háttérbe szorítva, ami szép végeredményt ad és lehet mutogatni, de lakva baromi unalmas lehet.

Továbbfűzve a fenti gondolatot, üzleti felhasználásra rengeteg ötletet adhat akár csak egy LED panel keret elkészítésében az, ha körülnézünk hogy mivel is foglalkozunk és felhasználjuk a környezetünkben lévő tárgyakat egészen más célra, mint amire azok készültek. Nem akarok messzire menni, de jön az ebéd, és erről jut eszembe, hogy egy étterembe - vendéglátó helyiségbe klassz kis tartót tudnék csinálni akár négy darab villából is.

Mindenki könnyen találhat magának megfelelő egyedi ötletet. Merjünk egyéniségek lenni, hisz Brian szerint is: Ti mindannyian egyéniségek vagytok!

 

Hogyan fűrészeld fel a sárkányodat?

Aztán jön a következő kreatív csoport akik mindent megtesznek, hogy a  szép egyenes deszkákból minél több fűrészpor váljék. Én is közéjük tartozok, nagyon kedvelem a fát a környezetemben, és dolgozni is szeretek vele. Ezért is örülök nagyon, hogy hamarosan barkácslécek is elérhetőek lesznek az ANRO kínálatában! Gondolom nem vagyok egyedül vele, hogy a könnyen elérhető környezetemben nem nagyon lehet száraz faanyagot kapni, illetve sokszor csak két darab 50 cm-es lécre lenne szükség, annyiért pedig nem éri meg elindulni.

Szóval, hamarosan ezeket az igényeket is ki tudjuk szolgálni, így akár alapanyagot is biztosíthatunk egy sárkányhoz. Akarom mondani a DragonHead 3001 LED panel mounting kit-hez (a fából készült sárkányfejes rögzítő fiktív angol neve).

Nyilvánvalóan fából szinte végtelenek a lehetőségeink, de mégsem egy kommersz U idomot szerettem volna készíteni, hanem valami látványosabbat. A "Ki tud nagyobb hülyeséget kitalálni?" nevű játékunkat ismét én nyertem egy sárkányfejes LED panel tartóval. A nyereményem az lett, hogy el is készíthettem...

A fenti LED paneles keresztmetszeti rajz alapján megvannak a főbb méretek, az internet tele van sárkánnyal, csak össze kell házasítani a két dolgot. Én Corel-ben szoktam az ilyeneket rajzolni (ezt vette meg a cég), de a Handycad is jó. Lett amilyen lett, biológiából csak tapasztalati ismereteim vannak, sárkánnyal valójában meg még nem találkoztam. A lényeg, hogy készítsünk egy tervet és ezt az egy tervet rajzoljuk fel négy darab lécre, hogy lehetőleg egyformák
legyenek a fejek.

Ezt a négy lécet pedig szépen körbevágjuk. En kaptam egy asztali lombfűrészt egy kedves barátomtól, de a kézi is ugyanezt tudja:
 

Asztali lombfűrésszel vágjuk ki a fa led panel tartótA fa lécből kivágott sárkányfejes tartó

 

A sárkányfej kivágása gyorsított felvételen:

 

Ha körbevágtuk egy kicsit át lehet csiszolni 120-as vagy 180-as vászonnal és akár el is lehet engedni. De ha az embert nyughatatlanul kínozza a fűrészporgyártás vágya, akkor lehet még egy kicsit cizellálni. Egy kis könnyű gravírozó mindig jó ha van a háznál, én azért szeretem mert az asszonyok is szívesen használják. Nem túl hangos, de biztosítja a férfiember számára szükséges nyugalmat, azaz a beszédhangot már épp elnyomja :)
 

 

Ezek után még oda is pörkölhetünk a sárkánynak, lévén őt a tűz nem égette meg, mert ő maga a tűz. Ha nem fából készül. És nem boszorkány.
 

A kivágott fa sárkányfejet égessük megNagyon ne szenesítsük el a fát

 

Ezek után már csak egy átmenő furatot kell készítenünk a sárkányfejen és repülhet a mennyezetre.
 

Az elkészült fa sárkány led panel tartóLED panel tartó rétegelt lemezből sárkányfej forma

 

Mint az előzőek, nekem ez is roppantul tetszik, de valószínűleg elég elfogult vagyok. Erről már csak további három apró dolog jutott az eszembe:

- Jó lenne ha pirosan is tudna világítani a LED panel. 
- Le kellene festeni a LED panel fehér keretét, ami a sárkányfejes tartó fa színhez is jobban passzol.
- Kellene a fejek mellé egy-egy karmos láb, mintha azok is tartanák a LED panelt.
Úgy érzem, hogy az ANRO WORKSHOP hamarosan újra jelentkezik :)

Remélem, hogy sikerült ötletet adnom néhány embernek, illetve meghozni a kedvet egy kicsit a barkácsoláshoz. A cikk egyébként szabadon kommentelhető és a további ötletekre is nyitottak vagyunk! A képek nagyíthatóak, rákattintva galériában is megtekinthetőek!
Sok sikert kívánok a kreatívkodáshoz!

Vásárlói képek

Konténer iroda világítása vékony led lámpávalLED panel mennyezetre szerelése házilag hajlított alu profilbólU rögzítő alu lapos rúdból barkács módszerrel hajlítva: a tápegység és a vezeték is elférnek felül, a panel úgyis takarja.20x3 mm alu laposvasból házilag hajlított olcsó rögzítő LED panel falra-mennyezetre szereléséhezAlu lapos profil házilag U alakúvá hajtogatva. Festhető is. LED panel felszereléséhez.Konyha és a nappaliLED panel kazettás álmennyezetben, mobil üzletben.Ez a led panel az iroda átfestése közben is működik!Fürdőszobai fővilágítás süllyesztőkeretbe épített melegfehér LED-panellelMelegfehér LED-panel falon kívüli beépítőkerettel gépészeti helyiség megvilágítására

1 vélemény, értékelés

#1 - satulajdonos
2019/01/23, 18:56
Szeretnék jelentkezni a játékra! A képeket hamarosan küldöm, gondolom amúgy is tudjátok majd őket használni, hiszen egyik LED panel függesztő drótotokhoz sincs kép, mármint olyan, amin látható a panel felakasztva. A bemutatótermetekbe nem olyan van? Nyomhatnátok róla pár fotót, de én is küldöm az enyémet, az ajándék LED panelt pedig várom :)

Új vélemény, értékelés írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése