Közelségérzekelős LED szalag szett a Kanluxtól!

Hozzáadva: 2018 június 14, csütörtök Magazin: Bemutatók, tesztek

Korábbi cikkünkben a Kanlux elemmel működő, mozgásérzékelővel ellátott led szalag szettjét mutattuk be. A mai napon a család egy másik tagját szeretnénk bemutatni, amely közelebb áll a hagyományos LED szalagos világítás kiépítéséhez: a LED szalag táplálásáért LED tápegység a felelős, jelen esetben adapter.

Nem is szaporítanám a szót, lássuk a led szalag szett tartalmát, tulajdonságait és működését!

Közelségérzékelős LED szalag szett

A csomag jelen esetben is minden tartozékot tartalmaz:

 • Kiváló minőségű LED szalag: pipa
 • Működtető egység: pipa
 • A kettő csatlakoztatásáért felelős kábel: pipa
 • Rögzítésért felelős kétoldalú ragasztó: pipa
 • Világítás vezérélésért felelős tartozék: pipa

  A csomagoláson minden szükséges adat feltüntetésre került, amely segítségünkre lehet a döntéshozatalban: 7.5 Wattos teljesítmény, 450 lumenes kiemelkedő fényerő, meleg fehér színhőmérséklet, a működtető egység típusa, IP védelmi szint, amely a szalag esetében IP54, az összekötő kábel, az adapter, valamint a közelségérzékelő esetében IP20, a gyártó által igért 15 000 órás élettartam, a led szalag vághatósága és hossza stb.

  A 1.5 méter hosszúságú LED szalagra 90 darab 2835 Chip on Board meleg fehér led chip került elhelyezésre. A COB led chipek energiahatékonysága megkérdőjelezhetetlen. 5 centiméterenként, 3 ledenként vágható. Üzemeltetéséhez 12 Voltos egyenáram szükséges, amelyet a szettben található adapter biztosít.

  A led szalagon lévő szilikonréteg IP54-es védettséget biztosít, így kültéren is használható. Kültéri használat esetén gondoskodni kell a közelségérzékelő, az adapter, valamint az összekötő kábel vízvédelméről. A LED szalag végén DC anya csatlakozó található, rögzítése a hátoldalán lévő 3M ragasztóval oldható meg, amely remek tapadást biztosít tiszta, síkfelületeken.

  A működtető egység egy igazi különlegesség, amilyen egyszerű a kezelése, annyira nagyszerű is. Közelségérzékelőnek, vagy „integetés érzékelőnek” is nevezik működési módjának köszönhetően. Találó név mind a kettő, hiszen egy egyszerű suhintás az érzékelő előtt és a LED szalagunk máris világít.

  A közelségérzékelő felületén két érzékelő került elhelyezésre, amelyek az előttük elhaladó testrész (leggyakrabban tenyér, ezért hívják integetés érzékelőnek is) vagy tárgy hatására bekapcsolják a led szalagot. A csomagoláson sajnos nincs feltüntetve ennek az érzékelésnek a távolsága, a használati utasításban azonban megtalálható: 15 centiméter. Méréseink szerint ez inkább maximum 10 centiméter.

  A led szalag fényének kikapcsolásán és bekapcsolásán túl a közelségérzékelő képes a fényerőszabályzásra is. Ennek végrehajtásához nem a jól bevált suhintásos módszert kell alkalmazni. A közelségérzékelő hatótávolságán belül, az érzékelő fölött kell tartani a kezünket addig, amíg szeretnénk, hogy a fényerő csökkenjen vagy nőjön. A led szalag fényének szabályzása folyamatos, nincsenek benne szakaszok. Örömünkre szolgált az a tapasztalat, hogy megjegyzi az utoljára beállított fényerőt, így a következő bekapcsoláskor az fogad minket.

  Az apró érzékelő rögzítése a csomagban található 3M kétoldalú ragasztó segítségével oldható meg.

  A közelségérzékelő egyik oldalán DC apa csatlakozó került elhelyezésre, amellyel csatlakoztathatjuk az összekötő kábelhez vagy a led szalaghoz.

  A közelségérzékelő másik oldalán DC anya csatlakozó került elhelyezésre, amellyel csatlakoztathatjuk az adapterhez vagy az összekötő kábelhez.

  Az összekötésért felelős kábel ennél a led szettnél is 1 méter hosszúságú, egyik végén DC apa, másik végén DC anya csatlakozóval.

  Összekötési lehetőségek:

  1. A DC apa részhez köthetjük a közelségérzékelő DC anya részét, ekkor a DC anya része az adapterhez lesz csatlakoztatva.
  2. A DC anya részhez köthetjük a közelségérzékelő DC apa részét, ekkor a DC apa része a LED szalaghoz lesz kötve.

  A LED szalag számára szükséges 12 Voltos egyenáram biztosításáért felelős adapter meglepő módon 1.5 méter hosszúságú kábellel készült, így a korábbi led szalag szetteknél megszokott 1 méteres kábelekhez képest kevésbé korlátozottak a lehetőségeink. Az adapter, az összekötő kábel és a közelségérzékelő is IP20 védelmi besorolást kapott, így kizárólag beltéren, víz- és nedvességmentes helyen használható.

  A közelségérzékelővel ellátott led szalag szett próbája

  A közelségérzékelős led szalag szett is kiemelkedő értékeket mutat, remek tulajdonságokkal rendelkezik. Kíváncsian vártuk, hogy a gyártó által ígért adatokból mit tud teljesíteni. Lássuk!

  Összeszerelés, kezelés

  A közelségérzékelős led szalag szett összeszerelése nem igényel semmilyen szaktudást. Egyszerű, gyors, pont, amilyennek lennie kell. A könnyű kezelésének és felszerelésnek köszönhetően rengeteg helyen alakíthatunk ki vele energiatakarékos világítást.

  Az összeszerelést és a szett működését szeretnénk bemutatni egy rövid videón keresztül.

   

  Fényerő, felhasználási terület

  A led szalag szett csomagolásán feltüntetett 450 lumen láttán már sejtettük, hogy itt komolyabb fényerővel számolhatunk. A 90 darab COB LED Chip teszi is a dolgát. Fénye erős, kellemes meleg fehér.

  Az érintés nélküli vezérlésnek köszönhetően ideális választás lehet konyhapultok megvilágításához. Igaz, hogy az IP20 védelmi besorolás miatt víz- és nedvességmentes helyen alkalmazható, azonban a közelségérzékelő megfelelő helyen történő elhelyezésével könnyedén elkerülhetjük, hogy víz érje. Vizes vagy koszos kézzel sem kell attól tartanunk, hogy a vezérlő meghibásodik, hiszen annak használata érintés nélkül történik.

  Korábban említettük, hogy a közelségérzékelő vezérlése elsősorban tenyérrel/kézzel történik, azonban egyéb testrészeket és tárgyakat is érzékel a megfelelő távolságból, így akár egy spájzban is segítségünkre lehet, ha tele a kezünk és nem szeretnénk a jól bevált kisujjal vagy könyökkel való lámpakapcsolást alkalmazni.

   

  Beépítési példák

  Kiválóan alkalmazható abban az esetben, ha az embernek tele a keze és szeretné elkerülni azt, hogy a világítás felkapcsolásával is bajlódnia kelljen. A videón látható beépítéskor a közelségérzékelő kb. 30 cm magasságba került felszerelésre, a led szalag pedig az ajtókeret szélén lett végigfuttatva. Amint az ember túljut valahogy az ajtó kinyitásán, a lábával az érzékelő előtt elhaladva könnyedén eltudja végezni a led szalag be- és kikapcsolását.

   

  A led szalag szett kiválóan használható billentyűzetvilágítás kialakításához is. A videóban látható beépítéskor a közelségérzékelő a billentyűzettartó aljára került felszerelésre, a led szalag pedig a billentyűzettartó fölötti asztallap aljára. A változtatható fényerőnek köszönhetően könnyedén az igényeinkhez igazíthatjuk a megvilágítás mértékét.

  Vélemények, értékelések

  Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

  Új vélemény, értékelés írása

  ×

  Asztali nézet megjelenítése