Kertvilágítás

Hozzáadva: 2010 április 14, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
A kerti világítás megtervezésével elérhetjük, hogy épületünk, kertünk ne csak jól látható legyen, hanem hangulatossá is tehetjük a lámpák fényei által. A megfelelő fényvarázs eléréséhez a kert, szabad tér és az ingatlan, ház tulajdonságainak figyelembe vételével kell kiválasztani az egyes világítótesteket, melyek az adott funkciónak megfelelnek. A kertet megvilágító fényeket többnyire füvesítés előtt szokták telepíteni, így a tavaszi hónapok ideálisak a kertvilágítás kivitelezéséhez!

A kertvilágítás feladata

Az általános kültéri világítás legfőbb feladata, hogy megmutassa az ingatlanba vezető utat, bejáratot, házszámot, illetve hogy fényével felhívja a figyelmet valamilyen veszélyre. A kertvilágítás célja elsődlegesen tehát a megfelelő éjszakai fényviszonyok, s ezáltal a biztonságos közlekedés lehetőségének megteremtése. Emellett a kerti lámpák dekoratív funkcióval is rendelkeznek. Nappal a világítótest díszíti a kertet, éjjel pedig a lámpa által keltett fényhatás.

A kivilágított kertek és családi házak csökkenthetik a rablók betörési kedvét, ezáltal a kültéri világítás növelheti az ott lakók biztonságérzetét.

Mi a kertvilágítás feladata? Mikre figyeljünk oda a vásárlással kapcsolatban?

Mire figyeljünk oda?

Mivel ezek a lámpák kültérben kerülnek felhasználásra, megfelelő védettséggel kell rendelkezniük az időjárás viszontagságai ellen (napsütés, szél, eső, hó). Kültérbe legalább IP44-es védettségű lámpatesteket szoktak ajánlani, melyek védettek az 1 mm feletti méretű szilárd testek behatolása (rovarok, bogarak, porszemcsék), valamint a burkolatra bármely irányból fröccsenő víz ellen. Minél nagyobb ez az IP szám, a lámpatest annál nagyobb védelmet biztosít.

A külső fényeket minden esetben úgy kell megterveznünk, hogy azok ne zavarják a szemet, ne befolyásoljanak a közlekedésben, valamint, hogy a lehető legkevesebb fényt szórja felesleges irányba (ég, szomszéd felé), ezáltal is csökkentve a fényszennyezést.

Kertvilágítási tanácsok


30-50 cm magas kerti állólámpák: Kerti utak, járdák, keskeny ösvények megvilágításához használhatunk alacsony, 30-50 cm magas lámpatesteket, melyek inkább oldalra, vagy lefelé világítanak, ezáltal csak a közlekedőjáratot világítják meg. A kisebb állólámpákkal az egyes növényeket emelhetjük ki a sötétségből. Siva EL-20 kültéri lámpa
Kültéri lámpa, Siva

90-110 cm magas kültéri lámpák: Főleg nyáron gyakran esik meg, hogy sötétedés után is kint tartózkodunk a kertben. Az elegáns lámpatestek a családi beszélgetések, kerti sütések hangulatához is hozzájárulhatnak. Teraszok, grillsütőhelyek, kerti pihenők megvilágítására használhatunk felülről jövő fényeket, vagy 90-110 cm magasságú lámpatesteket, melyek a közvetlen környezetet világítják meg. Kerti lámpaszerkezet álló, Altima EL-110
Kerti állólámpa, Altima
Gépjárműbehajtók, garázs előtti területek kivilágítását úgy kell megoldani, hogy a lámpa fénypontmagassága az autóban ülő személy szemmagassága alatt legyen, ezáltal elkerülhető, hogy káprázást okozzon. Erre a célra lefelé terelt fényű oszlopos lámpatestek, valamint földbe süllyeszthető lámpatestek egyaránt alkalmasak.

Kültéri fali lámpák: A homlokzatokra szerelt falikarok, fáklyák, nemcsak az éjszakai közlekedést segítik, hanem alkalmas arra, hogy fényével kiemelje a ház fontos pontjait, vagy egyszerűen csak esztétikusabbá változtassa az utcáról látható ingatlanképet. A felfelé vagy lefelé, illetve két irányba világító falilámpák fénye különböző magasságokban elhelyezve más hatást nyújtanak. Sorin LED EL21 - ledes világítás kültérre
Fali lámpa - Sorin

Mennyezeti lámpák: A hagyományos üvegbúrás mennyezeti lámpák pavilonok, filagóriák, kerti faházak megvilágításához is kiváló, míg a garázsokban, fészerekben, pincehelyiségekben, kültéri helyiségekben inkább az ütések ellen védett műanyag vagy polikarbonát búrás termékek használatosak. Fali mennyezeti lámpa Marc DL-60, 60W
Mennyezeti lámpa, Marc

Süllyeszthető lámpatestek: A különböző típusú oldalfalba süllyeszthető lámpatesteket egyaránt használják irányjelzőként és dekorációs elemként is. Házak éleibe, ingatlanok vagy lépcsőfeljárók oldalfalába süllyesztve megteremthetjük a biztonságos közlekedés feltételeit. A süllyesztés által a lámpák belesimulnak a környezetbe, ezáltal rejtett módon érvényesül hatásuk. Oldalfali lámpatest LED J01 Dora
Oldalfali lámpa, Dora LED

A lépcsőfokok, közlekedőutak kiemelésére, haladási útvonalak megjelölésére járdába süllyeszthető taposólámpákat is alkalmazhatunk. Parkokban és magánházakban a növényzetek kiemelésére, kisebb bokrok megvilágítására is használhatjuk a földbe süllyesztett LED-es lámpákat. A LED fényforrások működés közben csekély hőt termelnek, melyek nem égetik meg a virágok leveleit. Nyáron és télen is kellemes környezetet alakíthatunk ki a növényekről visszaverődő fényekkel a kültéri, talajba építhető led lámpákkal. Gordo LED 14L - ledes világítás kültérre
Taposólámpa, Gordo LED

Vízalatti világítás: A kivilágított kerti tó, kerti kút, szökőkút látványa is varázslatot kelt, ezért ha megtehetjük, használjuk ki a vízben megtörő fények hangulati hatását! Kerti tavak megvilágításához legalább IP68-as védelmi szintű lámpatesteket használjunk, melyek a tartós vízbemerítés hatásai ellen védettek. Akven Vízálló halogén lámpatest, IP68
IP68 vízálló lámpatest, Akven

Energiatakarékos megoldások

A kültéri világítás kialakításakor szempont lehet az alacsony működtetési költség is. Több éve kedveltek a különböző napelemes lámpák, szolárlámpák, melyek egyszeri befektetést igényelnek, s ezt követően áramellátást nem igényelnek. Sajnos a napelemmel működő lámpák kis hatásfokú világítást, mindössze jelzőfényt biztosítanak.

Manapság a LED diódával szerelt kerti lámpák is népszerűek, melyek élettartama közel 30 000 óra, fényereje pedig jóval erősebb a szolárlámpák fényétől, azonban még mindig csak kiemelő világításra, jelzőfénynek alkalmas.

A kert díszítésén túl a biztonságérzetünket is növelheti az éjszakai világítás!

Az erőteljes megvilágítási feladatokhoz már lehetőségünk van energiatakarékosan működtethető lámpatestek alkalmazására. Számos típusú kerti és kültéri lámpa kapható hagyományos foglalattal, amelybe egyszerűen belecsavarható az energiatakarékos E27-es vagy GU10-es fejelésű fényforrás, ezáltal ugyanazt a fényhatást valósíthatjuk meg kevesebb watt felhasználásával.
A cikk megjelenésének időpontja: 2010. április 14. Lehetséges, hogy a fenti információk már nem aktuálisak, illetve a termékek ára, elérhetősége időközben megváltozott.

Vásárlói képek

Erzsébet Sörkert belső vendégtérLépcső feljáró megvilágítása oldalfalba épített Taxi led lámpákkal

8 vélemény, értékelés

#1 - Timár Zoltán
2011/03/20, 12:42
jó napot érdeklődnék ,hogy a képen látható háznál milyen hideg fényű ledes spotokat építettek be?szeretném a házam villágitását ily modon megoldani .köszönöm
#2 - Tályai Gábor
2011/03/21, 08:55
Tisztelt Tímár Zoltán!

48 LED-es hideg fehér lámpákkal oldották meg a ház homlokzatának a világítását. A stablondeszkában beépíthető spot lámpatestek vannak.

Remélem tudtam segíteni.
#3 - Horváth Péter
2011/04/06, 13:53
Jó napot!
engem az érdekelne hogy én is így a tető alá akarom beépíteni a led lámpát és hogy ez a típus megvilágítana -e nekem lefelé 4-métert??? http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/3185
mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Vagy hogy a 48-ledes hideg fehérből lesz-e???
#4 - Tályai Gábor
2011/04/07, 09:05
Tisztelt Horváth Péter!

Igen, a linkelt lámpa a kis sugárzási szög miatt levilágít 4 méterre, de a fényereje ott már nagyon kicsi lesz. Érdemes lenne néhány darabbal próbát tenni, ha mégsem megfelelő, akkor visszaküldi és visszafizetjük az árát.

48 LED-es hideg-fehér lámpa lesz, hívtam a beszállítót de éppen foglalt a telefonjuk. Amint elérem őket, megírom a beszállítás idejét, de 1-2 hétnél szinte biztosan nem lesz több.

Remélem tudtam segíteni.
#5 - Horváth Péter
2011/04/07, 11:20
Köszönöm a gyors választ! és a segítséget akkor majd megvárom a 48-ledest!!!!
olyan tanácsra lenne még szükségem hogy kb milyen távolságba rakjam őket egymástól a tető alááá?????
#6 - Tályai Gábor
2011/04/13, 08:13
Tisztelt Horváth Péter!

Elnézést kérek a késői válaszért.
Még mindig nem kaptam választ a beérkezést idejére.

A sűrűségről: kérdés az is, hogy mekkora fényerőt kíván elérni, mire fog szolgálni a fény: csak közlekedésre, vagy egyéb funkciója is lesz. Általános, nem túl nagy fényerejű megvilágításhoz 2-2,5 méterenként 1 db a fenti lámpából szerintem megoldja a feladatot.

Remélem tudtam segíteni.
#7 - Balázs Géza
2013/08/17, 08:39
Tisztelt Tályai Gábor,

A kertünkben a kerítés mellett körben tuják vannak, melyeket szeretnénk a füves földről 1-2m távolságról, földbe süllyesztett lámpákkal, lentről megvilágítani. Vannak erre lámpa javaslatai?

Segítségét előre is köszönöm.
#8 - Tályai Piroska
2013/08/21, 15:53
Tisztelt Balázs Géza!

Kínálatunkból az alábbi lámpatestet ajánlanám:
Talajlámpa dönthető reflektorral! TURO MTH-70 RR (Rx-7s) - bruttó 35431 Ft/darab

Jelenleg nincs ettől kisebb méretű és alacsonyabb teljesítményű, földbe süllyeszthető típus, amelynél irányítható a fénysugár.

Köszönjük megkeresését, továbbiakban is állunk rendelkezésére!

Új vélemény, értékelés írása

×

×

    Asztali nézet megjelenítése