Lineáris LED panel ajánló

Hozzáadva: 2018 február 07, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

Lineáris LED panelek közelebbről

 

Ha LED panelre gondolunk, akkor egy szép, vékony, könnyen elhelyezhető világítótest juthat az eszünkbe. Ez a panel azonban első ránézésre úgy tűnhetnek, mintha egy túlméretes lépcső világítást tartanánk a kezünkben, aminek a beszerelésével csak a baj van, és amúgy is csak lépcsőházakban és a mozikban használnak ilyet. A látszat ez esetben nagyot csal. Milyen szempontok vezérelnek egy tervezőt, amikor egy több, mint 6 cm magas panelt tervez? A válasz az, hogy meglepően sok.  

Vegyük szemügyre közelebbről is ezeket a nem hétköznapi világító testeket! 

Hatékonyság és fényerő

Először is nézzük a fényerőt. A legkisebb model is 700 Lumen kibocsájtására képes, 10 Wattos teljesítmény mellett. Ez elegendő egy szoba bevilágításához, de akár pultvilágításként is használhatjuk. A 20 Wattos model 1600 Lumenes, azt már magasabb beltér esetén is kellő fényt képes kibocsájtani. A csúcs model 2100 Lumenes, ez akár irodákban/csarnokokban is megállja a helyét. 

A hátlap

A magas fényerő miatt a hőelvezetést is meg kell már oldani, emiatt a fröccsöntött alumínium váz hátlapján hűtőbordákat helyeztek el. Ugyan nem fog elférni akárhol - például egy vékony gipszkarton falba süllyesztve, de ha figyelembe vesszük a kiemelkedően magas - 30 000 óra - élettartamot, akkor már érezhetjük ennek a megoldásnak a hasznosságát. A hűtőbordákon trapéz alakú (14mm mély és 20mm széles) bemarások is találhatóak. Ez lehetővé teszi a kábelek elvezetését szűkebb helyeken is. Mivel a panel süllyeszthető, ezt soha nem fogjuk látni, de villanyszerelési szempontból rendkívül praktikus megoldás. A hátlapnál maradva, még érdemes megemlítenem a rugós klipeket, amivel a rögzítés csavarozás mentes,  a tervezés során nem kell a befüggesztéssel számolni, a panel utólag is egyszerűen felszerelhető, kis tömege miatt akár az álmennyezetben is. Meglepően könnyű és stabil, valamint szükség esetén a klipek el is távolíthatóak, így a panel magassága már csupán ~50mm, és két függesztő kábelt is becsavarozhatunk a helyükre. 

 

Panel rögzítő klip

 

Tápegység és csatlakozók

A panel és a hozzá tartozó tápegység DC csatlakozókkal vannak ellátva, ezáltal az összekapcsolás egy mozdulattal elvégezhető, vagy akár DC sorkapcsokkal a vezeték is meghosszabbítható, és a tápegységet egy könnyen elérhető szerelődobozban, egy helyen is tarthatjuk, ami a villanyszerelés szempontjából ismét kifejezetten praktikus. 

DC csatlakozóDC csatlakozó és tápegység

Az előlap

A panel előlapja opál színű, és kétféle kivitelben kapható. A teljesen lapos "Flat", és a panel síkjából kiemelkedő diffúzorral szerelt "Plus" model. 

 

Flat és Plus kiveitel egymás mellett

 

A Flat típusút olyan esetben ajánljuk, ha világítótest síkját teljesen el kell rejteni, vagy ha alacsonyabb sugárzási szögre van szükségünk, mint például egy pultvilágításnál. 

 

Flat lineáris LED panel

Interiőr design lineáris LED panelekkel

 

A Plus-nak nagyobb a sugárzási szöge, mivel a diffúzor kiemelkedik a panel síkjából, kb. 10mm-el. Ez oldalirányban is sugároz, ami szépen kiemeli az álmennyezetek, díszlécek felületét. 

Plus LED panel3D-s álmennyezet
<

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

×

Asztali nézet megjelenítése