Ingyenes szállítás 15.000 Ft felett!

Lineáris LED panel ajánló

Frissítve: 2019 február 19, kedd Magazin: Bemutatók, tesztek

Lineáris LED panelek közelebbről

 

Ha LED panelre gondolunk, akkor egy szép, vékony, könnyen elhelyezhető világítótest juthat az eszünkbe. Ez a panel azonban első ránézésre úgy tűnhetnek, mintha egy túlméretes lépcső világítást tartanánk a kezünkben, aminek a beszerelésével csak a baj van, és amúgy is csak lépcsőházakban és a mozikban használnak ilyet. A látszat ez esetben nagyot csal. Milyen szempontok vezérelnek egy tervezőt, amikor hosszú és vékony LED  magas panelt tervez? A válasz az, hogy meglepően sok.  

Desig LED panelek: Liearis hosszú és vékony LED világítás

Vegyük szemügyre közelebbről is ezeket a nem hétköznapi világító testeket! 

Hatékonyság és fényerő

Először is nézzük a fényerőt. A legkisebb model is 700 Lumen kibocsájtására képes, 10 Wattos teljesítmény mellett. Ez elegendő lehet egy szoba bevilágításához, de akár pultvilágításként is használhatjuk. A 20 Wattos model 1600 Lumenes, azt már magasabb beltér esetén is kellő fényt képes kibocsájtani. A csúcs modell 2100 Lumenes, ez akár irodákban/csarnokokban is megállja a helyét. 

A hátlap

A magas fényerő miatt a hőelvezetést is meg kell már oldani, emiatt a fröccsöntött alumínium váz hátlapján hűtőbordákat helyeztek el. Ugyan nem fog elférni akárhol - például egy vékony gipszkarton falba süllyesztve, de ha figyelembe vesszük a kiemelkedően magas - 30 000 óra - élettartamot, akkor már érezhetjük ennek a megoldásnak a hasznosságát.

Linearis hosszú és vékony LED panelek


A hűtőbordákon trapéz alakú (14mm mély és 20mm széles) bemarások is találhatóak. Ez lehetővé teszi a kábelek elvezetését szűkebb helyeken is. Mivel a panel süllyeszthető, ezt soha nem fogjuk látni, de villanyszerelési szempontból rendkívül praktikus megoldás. A hátlapnál maradva, még érdemes megemlítenem a rugós klipeket, amivel a rögzítés csavarozás mentes,  a tervezés során nem kell a befüggesztéssel számolni, a panel utólag is egyszerűen felszerelhető, kis tömege miatt akár az álmennyezetben is. Meglepően könnyű és stabil, valamint szükség esetén a klipek el is távolíthatóak, így a panel magassága már csupán ~50mm, és két függesztő kábelt is becsavarozhatunk a helyükre. 

 

Panel rögzítő klip

 

Tápegység és csatlakozók

A panel és a hozzá tartozó tápegység DC csatlakozókkal vannak ellátva, ezáltal az összekapcsolás egy mozdulattal elvégezhető, vagy akár DC sorkapcsokkal a vezeték is meghosszabbítható, és a tápegységet egy könnyen elérhető szerelődobozban, egy helyen is tarthatjuk, ami a villanyszerelés szempontjából ismét kifejezetten praktikus. 

DC csatlakozó DC csatlakozó és tápegység

Az előlap

A panel előlapja opál színű, és kétféle kivitelben kapható. A teljesen lapos "Flat", és a panel síkjából kiemelkedő diffúzorral szerelt "Plus" model. Az alábbi képen bal oldalon a Flat, lapos kivitel, míg jobb oldalon a Plus - felületből kiemelkedő típus látható oldalnézetben:

 

Flat és Plus kiveitel egymás mellett

Szemből nézve nem sok különbség látható, de ilyen pozicióban ritkán fogjuk látni ezeket az energiatakarékos, ám nagy fényerejű fényforrásokat.

A Flat típusút olyan esetben ajánljuk, ha világítótest síkját teljesen el kell rejteni, vagy ha alacsonyabb sugárzási szögre van szükségünk, mint például egy pultvilágításnál.

 

Interiőr design lineáris LED panelekkel

 

A Plus-nak nagyobb a sugárzási szöge, mivel a diffúzor kiemelkedik a panel síkjából, kb. 10mm-el. Ez oldalirányban is sugároz, ami szépen kiemeli az álmennyezetek, díszlécek felületét. 

Plus LED panel

3D-s álmennyezet

Videó a Linearis LED paneleről

Az alábbi videón megtekinthető a Linearis LED panelek kicsomagolása, hálózatra csatlakoztatása, illetve a bekapcsolt világítótest is.

A cikkhez kapcsolódó termékek

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése