Kifutó termékek 20-50% kedvezménnyel!

Samsung chip-ek: a megbízható, tartós LED-ek új generációja

Frissítve: 2018 február 07, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

 

Mi is az az SMD LED?

SMD LED, azaz Surface-Mount Device LED, a gyártási folyamat során fény kibocsájtására alkalmas diódákat közvetlenül az áramkörök felületére szerelik fel. Ez a technológia számos előnnyel jár, mint például a gyors és olcsó előállítás, a hosszú élettartam, moduláris szerelhetőség, kis méret, stb.

 

Samsung LED chip

Samsung Chip On Board SMD 5630 LED chip

Az SMD LED-ek általános jellemzője az alacsony feszültség és áramigény, ezáltal gazdaságosabb az üzemeltetése a hagyományos izzóknál. Mindemellett a hőkibocsájtása is minimális, ami a hosszabb élettartamot biztosít a chipeknek, ezáltal a LED-es készülékeinknek is.

Miért Samsung?

A gyártási technológia automatizálása és tökéletesítése nem kevés időbe és tőkébe kerül, ezért a LED-ek nem is olyan régen még túl drágák voltak ahhoz, hogy otthoni használatra alkalmasak legyenek. A LED-ek széleskörű elterjedését tovább gátolta a gyártósorok magas hibaszázaléka, azaz sok selejt keletkezett. Kézenfekvő tehát, hogy az LCD és LED-es eszközök egyik (ha nem a legnagyobb) úttörője és gyáróriása a Samsung is chip gyártásba kezdett. Saját tervezésű gépekkel és gyártósorral, valamint kiváló szakemberekkel rendelkezik.

A LED chipek széles spektrumát fejlesztette ki a gyártó, hogy szinte minden modern alkalmazási területet képes legyen ellátni alacsony árú, de minőségi termékeivel. A Samsung SMD ledek kiemelkedően magas Lumen/Watt aránnyal rendelkezik nem csak a hagyományos izzókkal, hanem a LED-es vetélytársakkal szemben is. Az eredmény? Alacsony fogyasztás és rövid megtérülési idő!

A gyártástechnológia elérte a csúcsot, de az élettartamot még lehet növelni, de csak egy módon. Ehhez a LED-ek legnagyobb ellenségét kell legyőzni, a túlmelegedést. A magas hőfok nem csupán átmeneti teljesítmény csökkenést okozhat, amíg a LED le nem hűl, hanem az élettartam drasztikus csökkenéséhez, színhőmérséklet változásához, vagy akár teljes kiégéshez is vezethet.


Nem árt szem előtt tartani, hogy a LED-ek 30%-os teljesítmény vesztést követően le kell cserélni. Azután beszélhetünk az élettartam lejáratáról, ha a LED fényereje lecsökken a kezdeti érték 70%-ára, esetünkben megfelelő üzemi hőmérséklet mellett 35.000 óra. Ez azt jelenti, hogy ugyan még képes fényt kibocsátani, de a kék fényt megtörő (fehér fénnyé alakító) foszfor réteg elvékonyodott, bebarnult. Ez esetben a fényforrást cserélni kell.

A foszfor réteg bebarnulása hő hatására

A foszfor réteg bebarnulása hő hatására

 

A fenti képen jól látható az ismert probléma: a nem megfelelő hűtés miatt a LED chipek foszfor rétege bebarnul. Ez a fényáram csökkenését, majd ez után nem sokkal a LED chip tönkremenetelét okozza. Nem feltétlenül látható azonban a nem megfelelő hőelvezetés eredménye a LED chipen, főleg, ha azok valamilyen zárt lámaptestben helyezkednek el. Árulkodó jel lehet azzonban a fény színének megváltozása is:

A túlmelegedés különböző eredményei

A túlmelegedés különböző eredményei

A Samsung a túlemelegedés ellen már a LED chipeken védekezik, hiszen a felhasznált SMD 2835-ös SMD5630-as és SMD 5670-es LED chipek mindegyike az úgynevezett Chip On Board LED technológiával készül Ennek lényege, hogy magát a félvezetőt egy alumínium alaplapra szerelik fel, még a tokozáson belül. Ez a hőátadó közeg biztosítja a keletkező hő azonnali elvezetését.

Természetesen a végterméken még biztosítani kell a LED chipek által termelt hő elvezetését, ám ez már jóval könnyeb feladat.

A LED "hideg fényt" ad, hogyan melegedhet mégis túl?

Valóban, a LED-ek többsége a látható fénytartomány határain belül sugároznak, tehát nem a "meleg" infravörös sugarak okozzák a túlmelegedést, mint a hagyományos izzók esetében.

 

A LED-ek értékeit kék vonal jelzi

A LED-ek értékeit kék vonal jelzi

Ahogyan a legtöbb fényforrás, a LED is elektromosságot igényel a működéshez, és az elektromosság hőt termel. A régebbi LED chipeket műgyantába ágyazták, ami nem a legjobb hővezető tulajdonságairól ismert, ezért a hőt az alaplapon keresztül kell elvezetni, különben a műgyantát fedő foszfor réteg (ami a LED kék fényét megtöri, és fehérré alakítja) károsodna. A hagyományos fényforrások nem kifejezetten érzékenyek a magas hőmérsékletre, ezzel szemben a LED világítások hőelvezetését meg kell oldani. Méghozzá úgy, hogy a LED-ek méreteit útközben nem lehet megnövelni.

Mi lehet a megoldás?

A fejlesztők előtt tehát nem kicsi feladat állt. A hőleadás maximalizálása érdekében minőségi anyagokat igyekeztek beszerezni, valamint kutatásba kezdtek a legjobb hőelvezető képességgel rendelkező kompozitok kifejlesztésére. Igen, még a ragasztó is a lehető legjobb kellett hogy legyen, hiába csak néhány mikron vastagságú ez a réteg.

 

Túlzásnak tűnik? Nem az. Az alkalmazott Chip On Board LED technológia, és a minőségi anyagok a versenytársaihoz képest 30%-al magasabb élettartamot biztosítanak. Ezt persze tovább lehet fokozni a megfelelően kialakított burákkal, burkolatokkal, hűtőfelületekkel és jól tervezett hőelvezetéssel.

A Samsung hosszú élettartamú Chip ON Board LED-jei egyre több gyártót meggyőztek, akik minőségi javulást tudtak elérni meglévő termékeik terén.

Valamint új felhasználási területek is megnyílnak előttük, mivel a Samsung COB LED-jei magas CRI-vel (színvisszaadási indexel) is büszkélkedhetnek. Ezek kiválóan alkalmas kirakatok, üzletek megvilágítására, fotózáshoz UV sugár kibocsájtás nélkül.

Vibrálásmentes fényt bocsájt ki UV sugarak nélkül, így kímélő a szemnek. Hosszú élettartama és fényereje miatt bevásárlócsarnokokban is megállja a helyét

Kiváló színhűség, remekül illik kirakatokhoz, ahol fontos, hogy a szövetek ne sérüljenek a hőtől

Kiváló színhűség, remekül illik kirakatokhoz, ahol fontos, hogy a szövetek ne sérüljenek a hőtől

V-TAC PRO LED reflektorok Samsung LED chippel

Az új LED chipekre garanciát jelent az is, hogy a V-TAC egy egész termékcsaládot hozott létre segítségükkel a professzionális vásárlói szegmensnek. Ezen termékek mindegyike 5 év garanciával érkezik, tehát várhatóan kiemelkedő minőségűek. Lássunk néhány már rendelkezésre álló terméket az új szortimentből:

Árukat tekintve az új LED reflektorok jellemzően 25-40%-al magasabb áron érkeznek, mint hagyományos, 2 év garanciás társaik. A versenyt torzítja, hogy az újdonságok mindig magasabb áron kezdenek, míg a hagyományos társaik éppen akcióban vannak. Így az árkülönbség tovább csökken. Érdemes lehet már ezeket az új LED reflektorokat választani beruházás esetén, hiszen a jobb minőség mindenképpen megéri ezt a kis felárat.

 

Pillanatnyilag a 30 Watt, 50 Watt és 100 Watt teljesítményű Samsung LED chipes V-TAC Pro reflektorok érkeztek be, de a jövő hét folyamán várhatóak a 10 Wattos és 20 Wattos típusok is. A teljes V-TAC Pro LED reflektor termékcsaládot itt találja.

A cikkhez kapcsolódó termékek

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése