Kiemelt akció: 3Watt LED lámpa + keret + foglalat: 599 Ft!

LED szalagok magas színhűségi mutatóval (CRI 95)

Frissítve: 2017 július 26, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek
LED szalagok magas színhűségi mutatóval (CRI 95)

Új, nagy színhűségi mutatóval rendelkező LED szalagok (High CRI)

Új, magas színvisszaadási mutatójú LED szalagjaink gyönyörű, természetes színekkel kápráztatják el.

A 95-nél magasabb CRI mutató tökéletesen alkalmassá teszi ezeket a LED szalagokat pl. élelmiszer, ékszer, ruha, illetve minden más olyan ipari területre ahol a termékek színhelyes bemutatása esszenciális kérdés.

Otthoni környezetét is ragyogó fényekkel töltheti meg, hiszen a magas színhűség a komfortérzetet is nagyban növeli. Mindezek mellett a nagy teljesítmény alkalmassá teszi ezt a LED szalagot akár fővilágítás készítésére is, de a konyhai pultvilágításoknak is elengedhetetlen kelléke.

Miért fontos a magas CRI, a jó színvisszaadási index?

A színvisszaadási index (CRI) azt mutatja meg, hogy az adott fényforrással egy tárgyat megvilágítva annak színe mennyivel változik meg egy referenciasugárzóhoz képest. A színvisszaadási indexet jellemzően a fényforrás spektrális eloszlása határozza meg, illetve függ a szem színi áthangolódásának mértékétől.

A CRI érték minél magasabb, annál jobb minőségű a fény, jellemzően annál szélesebb spektrumú fényt állít elő lámpánk. Fontos megjegyezni, hogy a színhőmérsékletnek nincs köze a színvisszaadáshoz!

Durva példával élve, ha egy fehér falat kék színű lámpával világítjuk meg, akkor azt kéknek fogjuk látni, ebben az esetben a szem áthangolódása sem segít, tehát egy kék lámpa színvisszaadási indexe közelít a nullához. Ellenben pl. a lemenő nap fénye vöröses árnyalatba von mindent, a megvilágított tárgyakat is elszínezi, azonban a szem színi áthangolódása miatt a fehér falat ebben az esetben is fehérnek látjuk.

Elektromossággal működő fényforrások esetén a hagyományos lámpák (sima wolfram szálas, vagy halogén izzók) színvisszaadási indexét 100-nak, egyes tanulmányokban 99-nek tekintik.


Különböző CRI (színhűségű) fényforrások összehasonlítása

Az energiatakarékos fényforrások azonban azért is tudnak kevesebb energiát fogyasztani, mert az előállított fény nem tartalmazza a látáshoz nem feltétlenül szükséges spektrumokat. Itt nem csak az infravörös és ultraibolya spekrumra gondolhatunk, hanem a látható tartományokban is spórolás történik, ami egyébként különösebb problémát nem okoz, mindössze a lámpa színvisszaadása csökken.

A kompakt fénycsövek voltak ebben tulajdonképpen a legrosszabbak, CRI 50-60 értékkel. Az első LED világítási megoldások innen indultak, 60-80-as CRI mutatóval, azonban néhány éve az Európai Unióba nem lehet 80-as CRI értéknél alacsonyabb színvisszaadási mutatóval rendelkező fényforrást forgalomba hozni. Így jellemzően a fényforrások adatlapján a CRI>80-as szám szerepel, ami nagyjából helytálló lehet napjainkban.

Azonban a CRI 80 és a CRI 95+ érték között még egészen nagy szakadék van, mely látványos hangulati változást okozhat két ugyanolyan színhőmérsékletű fényforrás esetében is. A különbség nehezen megfogható, illetve kevés ember érzékeny rá, azonban a prémium, illetve a magas színhelyességet megkövetelő szegmensekben (pl. ékszerüzletek, vagy akár az orvosi diagnózis) feltétlenül ragaszkodnak a minél magasabb CRI értékhez.

Nagy teljesítményű 5730-as CRI 95 LED szalag az ANRO Épületdíszítéstől!

A LED chipek ára és minősége manapság már eljutott arra a szintre, hogy elérhető árszintre csökkentek a magas CRI értékkel rendelkező fényforrások. Mi is egy ilyet szeretnénk ebben a cikkben röviden bemutatni.

Attól függetlenül, hogy több mint 600-féle foglalatos LED fényforrást kínálunk pillanatnyilag, melyek több mint fele raktáron is van, szeretünk cégünkre úgy tekinteni, mint a LED szalagos világítások szakértőjére. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy kínálatunkban mindenki megtalálja a számára megfelelő LED csíkot.

Ennek fontos mozzanata a magas színvisszaadású LED szalag, mely mostantól nálunk is megvásárolható.

Technikai paramétereit tekintve nem különbözik ez a LED szalag sem jelenlegi kínálatunktól, hiszen a már jól ismert SMD 5730-as Chip On Board ledekből építkezik, melyből méterenként 120 darab került felszerelésre, ezáltal már közelről (~2 cm) is homogén fényt ad.

A méterenkénti 18 Wattos teljesítménye lehetővé teszi, hogy akár fővilágítást készítsünk belőlük, akár gipszkartonba, akár polisztirol díszlécbe, akár alumínium profilba építve.Hatalmas fényerővel rendelkezik, mint általában a 15 Watt fölötti szalagok, azonban a gyárilag megadott 3000 lumen/méteres fényerőt egy kicsit túlzásnak érezzük. Bár a hivatalos flyeren és a termék csomagolásán is ez az érték van feltüntetve, ez a teljesítménnyel visszaosztva majdnem 170 lumen/Wattos értéket adna, ami több mint hihetetlen. A pontos mérésre hamarosan sor kerül, azonban addig, a többi LED szalaggal összehasonlítva olyan 1800-2100 lumen közöttire tippelnénk a valós fényáramot.

Ez a LED szalag is elérhető mindhárom színhőmérsékletben, azaz meleg fehér, természetes fehér és hideg fehér fénnyel.

Bár az ára magasabb mint a jelenlegi hasonló teljesítményű LED szalagoknak, mégis reméljük, hogy a minőségi, magas színvisszaadási mutatójú termékek iránt elkötelezettek megpróbálkoznak vele és sokáig örömüket lelik kiváló fényében.

Vélemények, értékelések

Ehhez a cikkhez még nem érkezett vélemény, értékelés.

Új vélemény, értékelés írása

Asztali nézet megjelenítése