Karnis: Siero fém függönykarnisok

Frissítve: 2012 október 03, szerda Magazin: Bemutatók, tesztek

Függönykarnis vásárlásakor el kell döntenünk a következő paramétereket:

- 1 vagy 2 sor függönyt szeretnénk rögzíteni?
- A karnis az oldalfalra vagy a mennyezetre lesz rögzítve?
- Milyen színű legyen a karnis?
- Milyen végdísz legyen a karnison?
- Milyen hosszú legyen a karnis?


A következő képes beszámolók reméljük mindenkinek segítenek a választásban.

Hány sor függönyt fogunk használni?


Az első szempont (nem feltétlenül fontossági sorrendben, hisz minden szempont egyformán fontos) azt eldönteni, hogy 1 vagy 2 sor függönyt szeretnénk rögzíteni. Ha pl. rendelkezünk redőnnyel vagy spalettával (zsalugáter) akkor a sötételő függönyt akár el is hagyhatjuk, így egy egysoros függönykarnis is elegendő. Ha sötétítő függönyt is terveztünk az ablakok elé akkor mindenképpen kétsoros függönykarnist kell választanunk.

Karnis: Egy- és kétsoros függönykarnis


Oldalfalra vagy mennyezetre rögzítjük a karnist?


A függönytartó karnisokat jellemzően az oldalfalra szoktuk beépíteni, az ablaknyílás fölé 10-30 centiméterrel (vagy olyan távolságra, amit a belmagasság indokol). Mégis, előfordulnak olyan esetek amikor az oldalfalra való beépítésnek valamilyen akadálya van, ekkor a függönykarnisokat a mennyezetre kell felszerelnünk. Szerencsére az egysoros karnisokat használhatjuk akár az oldalfalra, akár a mennyezetre építve. A kétsoros karnisokat azonban önmagukban nem lehet a mennyezetre építeni, hozzájuk külön mennyezeti tartót szükséges vásárolni. 200 centiméteres hosszig 2 db kétsoros, 280 cm-es karnis hossz esetén 3 db kétsoros mennyezeti tartóra van szükség.

Karnis: kétsoros karnis oldalfali és mennyezeti tartóval


Milyen színű legyen a karnis?


A Siero fém karniscsalád négy közkedvelt színben áll kedves vásárlóink rendelkezésére:

- Arany-fehér
- Arany-fekete
- Fekete
- Mattkróm

A szín kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a fal és a mennyezet színét, a padló-burkolat színét és természetesen a függöny, drapéria színét.

Karnis színek: Arany-fehér karnis, arany-fekete karnis, fekete karnis és mattkróm karnis


Milyen végdíszek kaphatóak a karnisokhoz?


- A különböző karnisvégeket a Karnis tartozékok kategóriában házhoz szállítással is megrendelheti.
Már a legelején le kell szögeznünk, hogy a karnisok mellett látható ár már tartalmazza a képeken látható végdísz árát. A végdíszek természetesen minden színben kaphatóak, de lássuk a típusválasztékot és mellette, hogy melyik dísz mekkora (szélesség / magasság sorrendben):

- Dárda karnis vég - (12,5 cm x 3 cm)
- Hullám karnis vég - (12,5 cm x 2,5 cm)
- Kisgömb karnis vég - (3 cm átmérő)
- Lándzsa karnis vég - (15 cm x 11 cm)
- Láng karnis vég - (12,5 cm x 4 cm)
- Levél karnis vég - (13,5 cm x 9 cm)
- Malacfarok karnis vég - (12 cm x 6,5 cm)
- Nagygömb karnis vég - (12 cm x 11 cm)


Karnis végdíszek választéka

A végdíszek méretének önmagában nincs jelentősége, nagyjából a 10-15 cm-es tartományban mozognak, ennyivel szélesítik meg oldalanként a függönykarnist. A fenti méretek abban az esetben fontosak, amikor az ablaknyílás széle közel van az oldalfalhoz (10-20 cm-re), mert ekkor már nem biztos, hogy minden végdísz befér a karnis vége és az oldalfal közé. Vásárlás előtt mindig ellenőrizzék ezt a méretet is!

A kétsoros függönykarnisoknál az egyik végdísz mindig a kisgömb vég!


Milyen hosszú legyen a karnis?


A karnis vásárlás előtti méretvételről már készült egy cikk, ebben minden fontos tudnivaló benne van, de a lényeg a következő: pl. 150 cm-es ablaknyílás esetén a tartókat legalább 10-10 cm-el az ablak szélétől kell felfúrni, így a 150 cm-es ablakhoz 170 cm-es rúdra lenne szükségünk. 170 cm-es rúd nem kapható az áruházban csak 180 cm-es, de a fölösleges hosszt vasfűrésszel könnyedén le lehet vágni.
Rendelkezésre álló méretek mind egysoros és mind kétsoros karnis esetén:

- 120 cm-es karnis
- 140 cm-es karnis
- 160 cm-es karnis
- 180 cm-es karnis
- 200 cm-es karnis
- 280 cm-es karnis

A legutolsó 280 cm-es karnishoz egy kis kiegészítés szükséges: a 200 cm fölötti méreteknél a 16 mm-es fémrúd már nem biztosít elegendő tartást, így a 2 méternél hosszabb karnisok 2 db rúdból állnak, középen plusz egy tartóval. Tehát pl. kétsoros 280 cm-es karnis esetén a csomagban 4 db 140 cm-es fémrúd és 3 db oldalfali tartó lesz, valamint természetesen a többi hozzá tartozó kiegészítő.

Reméljük, hogy a 2 típus (egy-, illetve kétsoros), 4 szín, 5 méret és 8 végdísszel rendelkező Siero karniscsaládból (összesen 320 különböző függönykarnis) mindenki megtalálja a neki megfelelő függöny tartót!

A cikkhez kapcsolódó termékek

Vásárlói képek

Gyerekszoba mennyezet rejtett LED szalaggal és süllyesztett LED panellelGyerekszoba mennyezet három gipszkarton kockávalGyerekszoba mennyezet LED panel világítássalA Siero karnisok többféle változatban kaphatók, a képen a malacfarok vég láthatóA Siero karnisok többféle változatban kaphatók, a képen a malacfarok vég láthatóA Siero karnisok többféle változatban kaphatók, a képen a malacfarok vég láthatóA Siero karnisok többféle változatban kaphatók, a képen a malacfarok vég láthatóA Siero karnisok többféle változatban kaphatók, a képen a malacfarok vég láthatóFém függönykarnis a helyénA karnisom :)

10 vélemény, értékelés

#1 - Zolkó
2009/10/15, 14:49
Szijasztok!

A karnisok méretében benne van a karnis tartó mérete is?
#2 - ANRO Ügyfélszolgálat
2009/10/19, 09:21
Kedves Zolkó!

Nem, a karnisok mérete a karnisrúd hosszát jelenti. A tartó egy ettől teljesen különálló elem.

Reméljük tudtunk segíteni!
#3 - Ferencz Márta
2010/04/26, 15:46
Szeretnék szőnyeget ill.karnisokat rendelni. Amit nem tudok:
1. a szőnyeget is a posta hozza-e,
2. az ablaknyílás mellett, ami 86 cm, csupán 9-10cm hely van a válaszfalig (mindkét oldalon, mivel padlástér). ilyenkor a kis gömb megoldás jön csak szóba, és az nem mutat-e sután ennyire szűkös helyen?
Ide is 120-as karnist kellene vennem? A 120cm tartótól tartóig értendő?
Picike ablakhoz (60cm) mi lenne a jó megoldás? (ott van hely mellette)
Mindenhová 2sorosat szeretnék.
Köszönöm előre is!
F.Márta
#4 - Tályai Gábor
2010/04/27, 10:30
Tisztelt Ferencz Márta!

1. igen a szőnyeget is a posta viszi
2. már vittek karnist ilyen szűk helyre és nem panaszkodtak a látványra (a függöny úgyis hangsúlyosabb lesz a látványban)

A függönykarnisok hossza mindig a karnis rúd hosszát jelenti, de elméletileg minden karnis mellett talál szerkezeti rajzot, amint pontosan fel vannak tüntetve az egyes elemek méretei.

Kis méretű ablakhoz ugyanezeket a karnisokat lehet használni, egyszerűen rövidebbre vágva, vagy vitrázspálca is lehet (igaz az csak egy soros).

Ha van még kérdése nyugodtan írjon, hívjon.
#5 - Ferencz Márta
2010/04/27, 15:31
Kedves Gábor, köszönöm a gyors választ.
még olyan kérdésem lenne, hogy a mennyezeti karnist, amelyet gipszkartonba lehet süllyeszteni, hogyan lehet odaaplikálni? (lehet, hogy buta a kérdésem :-).Úgy kell elképzelnem, hogy építkezéskor lehet behelyezni?
Köszönöm

(azért vagyok tanácstalan a sima karnissal kapcsolatban, mert az ablak mellett nagyon szűk a hely, és ráadásul az egyik oldalon kb 9-10 cm van, a másikon 13-14cm, tehát asszimetrikus is, ami szerintem zavaró lesz.)
#6 - Tályai Gábor
2010/04/28, 12:38
Kedves Márta!

A műanyag mennyezeti sínt gipszkartonozáskor is be lehet építeni (ekkor lesz rejtett a karnis), a gipszkartonon egy karnis méretű nyílást kell vágni és csavarral a gipszkarton-tartó szerkezetre csavarozni.

Vagy ha már kész az álmennyezet és/vagy nem akarják szétvágni, akkor a mennyezeti sín közvetlenül a mennyezetre is rögzíthető, csavarral.
#7 - A. I.
2011/07/17, 05:55
Tisztelt ANRO Ügyfélszolgálat!

205 cm-es ablaknyíláshoz a 280 cm-es Siero karnis választottam.
Jól gondolom, hogy az ajánlás szerint 235 cm-re vághatom?
Szükséges-e mind a három tartóelemet felhasználni, mert arra gondoltam, hogy a két rúd közé toldótelemet használnék? Mennyire lesz ezáltal stabil, csak egy könnyű függönyt tennék rá?
Előre is köszönöm!
#8 - Tályai Gábor
2011/07/19, 08:02
Tisztelt A.I.!

- Igen, jól gondolja, vágható.

- Szükséges a 3. tartó, a toldóelem nem fogja megtartani. Előbb - utóbb összecsuklik, vagy belóg.

Remélem tudtam segíteni.
#9 - Andrea
2016/05/28, 19:44
Tisztelt Anro Ügyfélszolgálat!

A kérdésem az lenne, hogy ezek a karnisok elbírják a sötétítő függönyt is ? Mert ugye azok nem túl könnyűek. Előre is köszönöm!
#10 - Tályai Piroska
2016/05/30, 11:31
Kedves Andrea!

A Siero karnis (és általában más típusú karnisok is) elbírják az átlagos súlyú sötétítő függönyöket.

A legtöbb esetben az okozhat problémát, ha a függönytartó nem megfelelően van felszerelve, pl. nem veszik figyelembe a fal szerkezetét, pl. beton, üreges tégla, karton mindegyikhez más tipli, csavar kell hosszban, típusban - ez is befolyásolja a karnis stabilitását!

Remélem tudtam segíteni, állunk rendelkezésére a továbbiakban is!

Új vélemény, értékelés írása

×

    Asztali nézet megjelenítése