Opál burás filament (szálas) LED lámpák

Hozzáadva: 2016 november 28, hétfő Magazin: Bemutatók, tesztek
Opál burás filament (szálas) LED lámpák

A Chip On Glass LED lámpák lassan átveszik a vezetést a már-már hagyományosnak nevezhető LED lámpáktól. Az egyre nagyobb népszerűséget a szinte teljes hasonlósának köszönhetik, ami egyrészt vonatkozik a lámpa formájára (retrofit - méretileg a hagyományossal teljesen megegyező), másrészt pedig a 300°-os sugárzási szögnek, ami szintén jól közelíti az izzószálas fényforrások világítási szögét.

Nyilván ehhez az is szükséges, hogy az árak még jobban közelítsenek egymáshoz, de erre még egy kicsit várni kell. Opál burás szálas LED lámpa eddig is volt a kínálatunkban, a cikk apropóját az adja, hogy az új lámpák fényárama átlépte a 100 lumen/Wattot, azaz új mérföldkőhöz érkeztünk.

Az új fényforrásokból két típust kaptunk, az egyik 9 Wattos, míg a másik 10 Wattos teljesítményű, mindkettő E27-es foglalattal. Természetesen mindkét változatból elérhető mindhárom színhőmérséklet, azaz a meleg fehér, a természetes fehér és a hideg fehér fényű is.LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°) Körte opál - hideg fehér
LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°)
Körte opál - hideg fehér

LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°) Körte opál - term. fehér
LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°)
Körte opál - természetes fehér

LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°) Körte opál - meleg fehér
LED lámpa E27 Filament (9Watt/300°)
Körte opál - meleg fehérLED lámpa E27 Filament (10Watt/300°) Körte opál - hideg fehér
LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°)
Körte opál - hideg fehér

LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°) Körte opál - term. fehér
LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°)
Körte opál - term. fehér

LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°) Körte opál - meleg fehér
LED lámpa E27 Filament (10Watt/300°)
Körte opál - meleg fehérA gyártó (nem titkoltan) egy kicsit érdekesen pozicionálta a két fényforrást, lévén rá akarnak bennünket, vevőket vezetni, hogy ne feltétlenül a teljesítményt, hanem a leadott fényáramot figyeljük! Ezért a 9 Wattos típus erősebben világít, mint a 10 Wattos társa. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 9 Wattos fényárama 1100 lumen, azaz 122 lumen Wattonként. A 10 Wattos típus 1050 lumen fényárammal rendelkezik, azaz 105 lument ad le 1 Watt befektetett energia árán.

Opál burás filament (szálas) LED lámpák 9 Watt és 10 Watt, melyik az erősebb?

Az árakon azonban nem látszódik a különbség, a Wattban nagyobb teljesítményű LED lámpa a drágább. Nyilván majd a fogyás eldönti, hogy melyik tulajdonságot fogják a jövőben jobban marketingezni. Ha a kisebb fényű, de nagyobb Watt számú lámpából, magasabb áron nagyobb lesz a fogyás, akkor ez egy elég erős visszajelzés lesz, hiszen ez azt jelentheti, hogy a vevők továbbra sem az alapján döntenek, hogy mekkora a lumen érték, hanem hogy hány Wattos a lámpa.

Kereskedői szempontól, figyelembe véve a hazai piac sajátosságait is, nem feltétlenül örülünk ennek a "tesztnek". Nyilvánvalóan a végeredmény minket is foglalkoztat, azonban amíg a Watt egy viszonylag ismerős, könnyen mérhető tulajdonság, addig a lumen érték egy ismeretlen, és tulajdonképpen szinte mérhetetlen mértékegység.

Persze lehet mérni, Magyarországon legalább 3-4 cég vagy intézmény rendelkezik ehhez megfelelő, igen drága berendezéssel. Arról viszont nincs információnk, hogy ezek kalibrálása, hitelesítése hogyan történik.

Tipikus kamu LED lámpa hirdetés
A kínai internetes áruházakban egymást érik az ilyen kamu hirdetések: 1 Watt 160 lumen... Ne higgyünk nekik!

Mindezek mellett a lumen érték nem volna egy rossz viszonyszám, azonban sajnos az elmúlt években egészen komolyan elerodálódott a hitelessége, hiszen nagyon nehezen mérhető, így a gyártók jóformán azt írtak a termékre amit akartak, a lebukás esélye a nullával egyenlő. Az sem segített ezen, hogy a kínai gyártók már 2 éve hirdetik a 130-160 lumen/Wattos termékeket, azonban érdekes módon mire ezek kereskedelmi forgalomba kerülnek, már éppen annyi a mért megvilágítási értékük, mint más 80-100 lumen/Wattos terméknek, vagy még annyit sem.

9 Wattos E27 opál burás filament LED lámpa mért megvilágítási értékei.
9 Wattos típus mért megvilágítási értéke: 2141 lux a mérőpadon.

10 Wattos E27 opál burás filament LED lámpa mért megvilágítási értékei.
10 Wattos típus mért megvilágítási értéke: 1920 lux a mérőpadon.

Megmértük mindkét LED lámpa megvilágítási értékét, és a mért eredmények is alátámasztják a dobozon feltüntetett adatokat: a 9 Wattos típus ~10%-al nagyobb megvilágítást biztosít, mint a nagyobb Watt számú, de kisebb lumen értékű 10 Wattos társa.

A fentiek értelmében a 10 Wattos típust nem is nagyon kívánjuk raktáron tartani, hiszen csak simán nem éri meg azt venni. Természetesen a két típus közötti értékesített mennyiség arányára mi is kíváncsiak vagyunk. Egyrészt jó lesz a gyártónak ez az arány, hiszen levonhatja a következtetést, hogy mire érdemes fejleszteni. Másrészt jó lesz nekünk, hiszen megtudjuk belőle, hogy aki a 10 Wattos típust választotta, az valószínűleg nem olvasta el ezt a cikket, ami azt jelenti, hogy jobban ki kell emelnünk a teszteket a fényforrások alatt.

1 hozzászólás érkezett

#1 - Hering László
2016/12/02, 10:15
Szerintem segítene a döntésben ha nem csak ár szerint növekvő sorrendbe, hanem fényteljesítmény szerint is lehetne rendezni a led fényforrásokat. És ez nem csak erre a konkrét esetre igaz.

Új hozzászólás elküldéséhez bejelentkezés szükséges.
Új hozzászólás írása

×

Asztali nézet megjelenítése